electrolux 19
Pieczenie z nawiewem
powietrza
Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
w pozycji oraz ustawić termostat na
wymaganą temperaturę.
Piekarnik jest podgrzewany przez grzałkę
górną i dolną, a gorące powietrze jest
rozprowadzane równomiernie wewnątrz
komory piekarnika przez wentylator
znajdujący się na jego tylnej ściance. W ten
sposób ciepło dociera szybko i w równej
ilości do wszystkich części piekarnika, co
oznacza, że można jednocześnie piec
różne rodzaje potraw na różnych poziomach.
Pieczenie z nawiewem powietrza zapewnia
szybką eliminację wilgoci, zaś bardziej
suche wnętrze piekarnika uniemożliwia
przenikanie różnych smaków i aromatów z
jednej potrawy do drugiej.
Pieczenie z nawiewem powietrza jest
zalecane przy pieczeniu ciast. Aby uzyskać
najlepsze wyniki, należy korzystać z
najniższego poziomu prowadnic w
piekarniku.
Pieczenie z termoobiegiem
Ustawic pokretlo wyboru funkcji piekarnika
w pozycji oraz ustawic termostat na
wymagana temperature.
Zywnosc pieczona jest przy uzyciu
powietrza podgrzanego przez okragla
grzalke znajdujaca sie na tylnej scianie
piekarnika i rozprowadzanego równomiernie
wewnatrz komory piekarnika. Gorace
powietrze jest rozprowadzane we wnetrzu
piekarnika przez wentylator. Oznacza to, ze
mozna jednoczesnie piec rózne rodzaje
potraw na róznych poziomach.
Grillowanie
-
- Większość potraw można
umieszczać na ruszcie patelni do
grillowania, aby zapewnić
maksymalną cyrkulację powietrza
oraz zapewnić ściekanie tłuszczu i
soków. Takie potrawy jak ryby,
wątróbki i nerki można umieszczać
bezpośrednio na patelni do
grillowania, wg smaku.
- Potrawy powinny być całkowicie
wysuszone przed grillowaniem, aby
zminimalizować rozpryskiwanie.
Lekko nasmarować pędzelkiem
chude mięso i ryby olejem lub
roztopionym masłem, aby zapewnić,
że będą miękkie podczas pieczenia.
- Dodatki, np. pomidory i grzyby,
można umieścić pod rusztem
podczas grillowania mięs.
- Do tostowania chleba zalecamy
korzystanie z najwyższej półki.
- Potrawy należy obracać podczas
pieczenia, wg smaku.
Obsługa Pełnego Grilla
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika na .
2. Ustawić pokrętło termostatu na
żądaną temperaturę.
3. Wyregulować pozycję rusztu i
patelni do grillowania odpowiednio
do grubości potrawy. Aby zapewnić
szybsze pieczenie, umieścić
potrawę bliżej grzałki, aby zapewnić
łagodniejsze pieczenie - dalej.
Rozgrzewać grill z pełną mocą przez
kilka minut przed włożeniem steków lub
tostów. Ewentualnie wyregulować
ustawienie ciepła oraz półkę podczas
pieczenia.
Podczas pieczenia, wentylator
chłodzenia i kontrolka termostatu będą
działać w taki sam sposób, jak przy
funkcji pieczenia konwekcyjnego.
Obsługa Wewnętrznej Grzałki
Grilla
Wewnętrzny grill zapewnia szybkie i
bezpośrednie ciepło w środkowej
części patelni do grillowania.
Korzystając z wewnętrznej grzałki grilla