Whirlpool WW1600 instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

100
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI
PAŃSTWA PIWNICZKI WINNEJ
Produkt, który Państwo nabyli to piwniczka winna
(chłodziarka na wino), profesjonalne urządzenie
przeznaczone wyłącznie do przechowywania wina.
W celu najlepszego użytkowania urządzenia
zapraszamy Państwa do dokładnego zapoznania
się z instrukcją obsługi, w której znajdziecie
Państwo opis Waszego urządzenia oraz
pomocne porady dotyczące przechowywania
wina.
Instrukcję należy zachować, aby można było z
niej korzystać w przyszłości.
1. Po rozpakowaniu urządzenia należy upewnić się,
czy nie jest ono uszkodzone i czy drzwi zamykają
się prawidłowo. Ewentualne szkody powinny być
zgłoszone sprzedawcy w ciągu 24 godzin od
dostarczenia produktu.
2. Przed uruchomieniem należy odczekać co
najmniej dwie godziny w celu zwiększenia
efektywności obwodu chłodniczego.
3. Należy dopilnować, aby zainstalowanie i
podłączenie urządzenia zostały wykonane przez
wykwalifikowanego technika, zgodnie z instrukcją
wytwórcy i zgodnie z obowiązującymi przepisami
lokalnymi.
4. Umyć wnętrze urządzenia przed jego
użytkowaniem.
1. Opakowanie
Materiały z opakowania nadają się w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i są oznakowane
symbolem recyklingu. Utylizacji opakowania
należy dokonać zgodnie z przepisami lokalnymi.
Materiały opakowaniowe (woreczki plastikowe,
kawałki styropianu, itp.) należy przechowywać poza
zasięgiem dzieci, gdyż stanowią one potencjalne
źródło zagrożenia.
2. Złomowanie/Likwidacja
Urządzenie zostało wyprodukowane z materiału,
który może być wykorzystany jako surowiec wtórny.
Niniejsze urządzenie zostało oznaczone zgodnie
z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE w sprawie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE). Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia, przyczynią się Państwo
do ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego
wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza, że
niniejszego urządzenia nie powinno się traktować
jak odpadu z gospodarstwa domowego, lecz należy
je zdać w odpowiednim punkcie utylizacji odpadów
w celu recyklingu komponentów elektrycznych i
elektronicznych. W razie złomowania urządzenia
należy odciąć przewód zasilający oraz wyjąć drzwi
i półki, tak aby dzieci nie miały łatwego dostępu do
wnętrza. Złomować urządzenie zgodnie z lokalnymi
przepisami dotyczącymi likwidacji odpadów i
dostarczyć je do odpowiedniego punktu, nie
pozostawiając niestrzeżonego urządzenia nawet na
kilka dni, gdyż stanowi ono źródło zagrożenia dla
dzieci. Dodatkowe informacje na temat utylizacji,
złomowania i recyklingu można uzyskać w lokalnym
urzędzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie
utylizacji odpadów lub w sklepie, w którym produkt
został zakupiony.
Informacja:
To urządzenie nie zawiera CFC. Obwód chłodniczy
zawiera R134a (HFC) lub R600a (HC); zob. tabliczka
znamionowa znajdująca się wewnątrz urządzenia.
Urządzenia zawierające izobutan (R600a): izobutan
jest gazem naturalnym niewpływającym negatywnie
na środowisko lecz jest łatwopalny. Należy się
więc koniecznie upewnić, czy przewody obwodu
chłodniczego nie są uszkodzone.
To urządzenie może zawierać fluorowane gazy
cieplarniane, o których mowa w Protokole z
Kioto; gaz chłodzący znajduje się w hermetycznie
zamkniętym układzie.
Gaz chłodzący: R134a posiada potencjał ocieplenia
globalnego (GWP) o wartości 1300.
Deklaracja zgodności
To urządzenie przeznaczone jest do
przechowywania artykułów spożywczych i zostało
wyprodukowane zgodnie z Rozporządzeniem
(WE) Nr 1935/2004.
Urządzenie niniejsze jest zaprojektowane,
produkowane i sprzedawane zgodnie z:
- wymogi dotyczace bezpieczenstwa zawarte
w Dyrektywie "Niskie napięcie" 2006/95/WE
(która zastępuje Dyrektywę 73/23/EWG wraz z
późniejszymi zmianami);
- wymogami dotyczącymi ochrony w Dyrektywie
"EMC" 2004/108/WE.
Urządzenie jest bezpieczne
jedynie w przypadku, gdy
zostało ono poprawnie
podłączone do zgodnego z
normami uziemienia.
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
101
INSTALACJA
Chłodziarka na wino jest przeznaczona wyłącznie
do przechowywania wina i nie należy wkładać do
niej żadnych innych artykułów spożywczych.
Przemieszczanie oraz instalacja produktu muszą
być wykonane przez dwie lub więcej osób.
Podczas przesuwania urządzenia należy uważać,
aby nie uszkodzić posadzki (np. parkietu).
Podczas instalacji należy uważać, by produkt nie
uszkodził przewodu zasilającego.
Nie ustawiać urządzenia zbyt blisko źródła ciepła.
W celu zagwarantowania odpowiedniej wentylacji
należy pozostawić trochę wolnej przestrzeni
z obydwu stron urządzenia oraz nad nim lub
postąpić według szczegółowej instrukcji.
Należy uważać, aby nie przykrywać ani nie zatykać
otworów wentylacyjnych urządzenia.
Należy uważać, aby nie uszkodzić obiegu czynnika
chłodniczego w urządzeniu.
Zainstalować i wypoziomować urządzenie na
podłodze będącej w stanie utrzymać jego ciężar,
w odpowiednim do jego wymiarów i przeznaczenia
pomieszczeniu.
Urządzenie należy ustawić w miejscu suchym
i dobrze wentylowanym. Urządzenie zostało
przewidziane do funkcjonowania w środowisku, w
którym temperatura zawiera się w następujących
zakresach, zależnych od klasy klimatycznej
podanej na tabliczce znamionowej: sprawność
urządzenia może ulec pogorszeniu, w przypadku
dłuższej eksploatacji w temperaturze wyższej lub
niższej w stosunku do podanego przedziału.
Sprawdzić, czy napięcie zasilania podane na
tabliczce znamionowej odpowiada napięciu sieci.
Nie używać ani prostych, ani wielokrotnych
rozgałęźników lub przedłużaczy.
W celu podłączenia urządzenia do sieci wodnej
użyć nowego przewodu rurowego należącego
do jego wyposażenia, a nie używać przewodu
należącego do poprzedniego produktu.
Modyfikacja kabla zasilającego lub jego
wymiana może być wykonana wyłącznie przez
wykwalifikowany personel lub przez Centrum
Serwisowe.
Odłączenie urządzenia od gniazdka zasilającego
musi być możliwe przez wyciągnięcie wtyczki
lub za pomocą wyłącznika dwubiegunowego
znajdującego się przed wtyczką, w łatwo
dostępnym miejscu.
BEZPIECZEŃSTWO
Nie wkładać do urządzenia opakowań spray lub
pojemników, które zawierają gaz lub łatwopalne
substancje.
Nie przechowywać i nie używać benzyny, gazu
lub łatwopalnych płynów w pobliżu urządzenia
lub w pobliżu innego sprzętu elektrycznego.
Opary wydzielające się z tych substancji mogłyby
spowodować pożar lub wybuch.
W celu przyspieszenia odszraniania nie wolno
stosować urządzeń mechanicznych, elektrycznych
lub chemicznych innych od zalecanych przez
producenta.
Nie stosować żadnych urządzeń elektrycznych w
komorach urządzenia, jeżeli wyraźnie nie są one
zalecane przez producenta.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytkowania przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub
psychicznej, lub osoby o braku doświadczenia lub
znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod
nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu udostępnioną przez osoby odpowiadające
za ich bezpieczeństwo.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa zablokowania
się wewnątrz i uduszenia, nie należy dopuszczać,
aby dzieci bawiły się bądź chowały w środku
urządzenia.
UŻYTKOWANIE
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności
konserwacji lub czyszczenia należy wyjąć wtyczkę
z gniazdka lub odłączyć zasilanie elektryczne.
"Żarówka zamontowana w urządzeniu
przeznaczona jest wyłącznie do urządzeń AGD
i nie nadaje się do oświetlenia pomieszczeń
mieszkalnych (Rozporządzenie WE nr 244/2009)".
Producent nie bierze na siebie żadnej
odpowiedzialności w razie nieprzestrzegania
wymienionych powyżej środków ostrożności i
zaleceń.
Ważne:
W przypadku włożenia dużej ilości wina do
chłodziarki, może upłynąć nawet kilka dni zanim
osiągnięta zostanie stała temperatura.
Uwaga! Temperatura przechowywania nie
powinna spaść nigdy poniżej +6°C.
W czasie pracy urządzenia, na ściance tworzą
się krople rosy oraz szron. Zależy to od pracy
urządzenia. Nie ma konieczności usuwania szronu
lub wycierania rosy.Odszranianie ścianki tylnej
przebiega automatycznie. Woda pochodząca
z odszraniania ścieka samoczynnie do otworu
spustowego i zbiera się w pojemniku, skąd
wyparowuje.
Drewniane kratki pozwalają na uporządkowane
przechowywanie butelek. Maksymalne
dopuszczalne obciążenie każdej z półek wynosi
40 kg.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
Klasa klimatyczna T. otocz. (°C) T. otocz. (°F)
SN od 10 do 32 od 50 do 90
N od 16 do 32 od 61 do 90
ST od 16 do 38 od 61 do 100
T od 16 do 43 od 61 do 110
102
Uwzględnić przy rozkładaniu
Kłaść butelki na kratce centralnie.
Zamykając drzwiczki, uważać, by butelki nie
dotykały szyby w drzwiczkach.
Uwaga: alkohol wysokoprocentowy przechowywać
wyłącznie szczelnie zamknięty i w pozycji
pionowej.
W związku z obiegiem powietrza w chłodziarce
tworzą się strefy o różnych temperaturach:
strefy o najniższych temperaturach to te najbliżej
scianki tylnej, a strefy o wyższych temperaturach
to te najbliżej szyby w drzwiczkach.
Wino w butelkach przechowywać bez opakowań,
tj. bez skrzynek, kartonów, itp.
Zalecana liczba butelek 0,75l typu bordoskiego to:
- h 1400: liczba butelek: 88;
- h 1600: liczba butelek: 101;
- h 1800: liczba butelek: 119.
Konstrukcja urządzenia umożliwia jednak
następujące obciążenia:
- h 1400: MAX liczba butelek: 102;
- h 1600: MAX liczba butelek: 124;
- h 1800: MAX liczba butelek: 140.
Maksymalne obciążenie przedstawione jest na
zdjęciach poniżej:
103
Przechowywanie wina
Jak wiadomo, wino można przechowywać przez dłuższy okres czasu:
przy przechowywaniu w odpowiednim miejscu, wino białe można spożyć
nawet dwa lata od roku produkcji, jednakże zaleca się spożycie w ciągu
pierwszego roku. Wina czerwone lekkie można przechowywać do dwóch
lat, lecz niektóre rodzaje nawet do dziesięciu lat, a wina typu passito
nawet do dwudziestu lat. Po nabyciu butelki wina, należy bezzwłocznie
umieścić w piwniczce lub w innym odpowiednim miejscu.
W procesie rozpoczynającym się od uprawy winorośli aż do momentu
dojrzewania oraz winobrania i produkcji wina decydujące trzy czynniki:
światło, wilgotność powietrza i temperatura otoczenia. Aby smak wina
osiągnął pełną dojrzałość oraz dla utrzymania właściwego bukietu
wina należy zapewnić właściwe przechowywanie oraz interakcję wyżej
wymienionych czynników.
Miejsce przechowywania
Nie wszyscy posiadają podziemną piwniczkę, którą można
przystosować do przechowywania wina. Ostatnio, dzięki
postępowi technologii udało się stworzyć dobry substytut
klasycznej piwniczki winnej. Chłodziarka na wino (Piwniczka
Winna), którą Państwo nabyli to specjalne urządzenie
przygotowane do przechowywania win we właściwy sposób.
Wewnątrz nie należy przechowywać owoców, warzyw ani
żadnych puszek, lecz jedynie Państwa ulubione wino. W ten
sposób, nawet bez posiadania własnej piwniczki winnej można
umożliwić dojrzewanie każdego typu wina, przechowywanie go
i delektowanie się nim.
Sposób konserwacji
Główną zasadą przechowywania butelek jest to, że należy je układać na boku lub pod kątem w taki
sposób, aby wino pokryło korek. Często uważa się, że powoduje to powstanie klasycznego zapachu
"korka". W rzeczywistości, kontakt wina z korkiem sprawia, że korek jest bardziej elastyczny i lepiej
spełnia swoją funkcję.
Kolejnym elementem ważnym przy przechowywaniu wina jest kolejność układania butelek: wina należy
układać według własnego uznania, lecz również zgodnie z miejscem pochodzenia, typologią, strefą
produkcji, producentem i rocznikiem wykorzystując do tego celu załączone etykiety katalogowe.
Łatwe wyjmowanie butelek zapobiega wstrząsom, które podobnie jak drgania, mogą wzruszyć osady
zmieniając, w mniejszym lub większym stopniu, estetyczny aspekt wina. Należy starać się jak najmniej
poruszać butelką i pozwolić, aby wino leżakowało bez ruchu. Należy zapewnić, aby butelki nie stykały
się ze ścianką w głębi, ponieważ nie tylko uniemożliwiłoby to prawidłowe odszranianie, lecz również
zniszczyłoby etykiety - poprzez krople wody zbierające się podczas odszraniania.
Drabinki, na których umieszcza się butelki powinny być wykonane z drewna, materiału, który dobrze
absorbuje ewentualne wibracje i utrzymuje butelkę we właściwej odległości od ścianki, która przekazuje
zimno.
Bardzo ważną sprawą jest również utrzymywanie właściwej odległości między butelkami z winem a
substancjami lub miejscami o silnych zapachach, ponieważ mogą one łatwo przejść na wino. Aby temu
zapobiec, zakupione przez Państwa urządzenie posiada filtr pochłaniający z węglem aktywnym, który
usuwa ewentualne zanieczyszczenia zawarte w powietrzu.
WPROWADZENIE NA TEMAT WINA
104
Temperatura oraz wilgotność
Temperatura to czynnik krytyczny i decydujący w całym cyklu życia wina. Determinuje ona dobry rozwój
wina podczas dojrzewania w butelkach. Aby zapewnić optymalne warunki przechowywania, temperatura
powinna być utrzymywana na stałym poziomie między 8°C a 12°C.
Stanowczo należy unikać szybko następujących po sobie i dużych różnic termicznych: zbyt wysoka
temperatura powoduje rozszerzanie płynów i przyspiesza dojrzewanie wina, podczas gdy zbyt niska
temperatura (poniżej 4°C–5°C) może powodować wytrącanie się winianów, co sprawia, że wino traci
swój przyjemny aspekt estetyczny. W ekstremalnym przypadku, gdy temperatura spadnie poniżej 0°C,
zamrożone wino może nawet spowodować wystrzelenie korka.
Wilgotność jest również ważnym czynnikiem przy przechowywaniu wina: zbyt suche środowisko
sprzyja kurczeniu się korka, podczas gdy nadmierna wilgotność sprzyja rozwojowi pleśni i szkodliwych
mikroorganizmów. Właściwy poziom wilgotności względnej to zakres 50%–70%.
Korek
Korek to podstawowy element butelki: jego jakość, dobrana przez producenta wina, odgrywa bardzo
ważną rolę we właściwym dojrzewaniu wina. Optymalne warunki korka, również w przypadku butelek,
które kupujemy, zależą wyłącznie od standardu użycia i przechowywania zastosowanego przez
producenta lub rozlewnię.
Uruchomienie urządzenia
W celu uruchomienia i regulacji temperatury należy zapoznać się z załączoną kartą produktu.
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia, zalecamy wyregulować temperaturę według wskazówek
podanych w paragrafie "Wprowadzenie na temat wina".
Uwaga:
Temperatura wewnątrz urządzenia zależy od temperatury otoczenia, częstotliwości otwierania drzwi, miejsca w
którym stoi chłodziarka. Ustawioną temperaturę należy regulować w zależności od tych czynników.
Automatic winter function
Klasa klimatyczna SN gwarantuje funkcjonowanie Wine Cellar w temperaturze otoczenia zawartej w przedziale:
10°C–32°C.
Nowa funkcja Automatic winter function zapewnia prawidłowe przechowywanie wina w pomieszczeniach o
temperaturze otoczenia wyższej lub równej 6°C. Ta funkcja zostaje automatycznie włączona przez zewnętrzny
czujnik temperatury poniżej 10°C. Między 6°C i 10°C przewidziana jest temperatura wewnętrzna wyższa o
średnio 4°C od temperatury zewnętrznej.
JAK URUCHOMIĆ URZĄDZENIE
105
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności konserwacji
lub czyszczenia należy wyjąć wtyczkę z gniazdka lub odłączyć
urządzenie od sieci elektrycznej.
Odszranianie piwniczki winnej jest całkowicie automatyczne.
Faza automatycznego odszraniania ujawnia się poprzez
obecność pojedynczych kropel wody na tylnej wewnętrznej
ściance urządzenia. Woda pochodząca z odszraniania ścieka
samoczynnie do otworu spustowego, zbiera się w pojemniku,
skąd wyparowuje.
Należy regularnie czyścić otwór spustowy za pomocą
dostarczonego narzędzia, tak aby zapewnić stałe i prawidłowe
odprowadzanie wody z odszraniania.
Należy okresowo czyścić skraplacz, znajdujący się w tylnej części
urządzenia, za pomocą odkurzacza lub szczotki.
W razie potrzeby...
1. Opróżnić całkowicie piwniczkę winną.
2. Odłączyć urządzenie od sieci zasilającej.
3. Aby nie dopuścić do powstania pleśni, przykrych zapachów i
utlenienia, należy pozostawić drzwi niedomknięte (ok- 3-4 cm).
4. Wyczyścić urządzenie.
Wnętrze należy okresowo czyścić wilgotną gąbką, zamoczoną
w roztworze ciepłej wody i/lub neutralnego detergentu. Spłukać
i wytrzeć miękką szmatką. Nie używać środków ściernych.
Części zewnętrzne czyścić miękką szmatką zamoczoną w
wodzie. Nie stosować past ani myjek ściernych, wywabiaczy
(np. aceton, tri) ani octu.
Szkło zewnętrzne należy czyścić przy pomocy dowolnego
detergentu do tego celu przeznaczonego, a część wewnętrzną
jedynie suchą ściereczką, unikając detergentów, aby zapewnić
właściwe warunki przechowywania wina.
Węgle aktywne
Oprócz temperatury, przy przechowywaniu wina ważna jest również
jakość powietrza. Podstawowym elementem zapewniającym
filtrowanie powietrza zewnętrznego jest filtr z węglem aktywnym,
który gwarantuje właściwą wymianę powietrza i pozwala usunąć kurz
i niepożądane zapachy (Rys. C1).
Filtr można wymieniać, części zamienne są dostępne w naszych
Centrach Serwisu Technicznego.
Czyszczenie kratki
Do czyszczenia dębowej kratki należy używać wilgotnej ściereczki.
Uwaga, aby nie uszkodzić uszczelki przy wyjmowaniu kratki zaleca
się maksymalnie otworzyć drzwiczki.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
106
1. Urządzenie nie działa.
Czy nie ma przerwy w dopływie prądu?
Czy wtyczka jest dobrze włożona do gniazdka?
Czy jest włączony dwubiegunowy wyłącznik sieci?
Czy nie przepalił się bezpiecznik?
Czy kabel zasilający nie jest uszkodzony?
Czy panel sterowania znajduje się w trybie stand-by?
2. Temperatura wewnątrz chłodziarki na wino nie jest dostatecznie niska.
Czy drzwi są prawidłowo zamknięte?
Czy butelki nie uniemożliwiają zamknięcia drzwiczek?
Czy urządzenie nie stoi blisko źródła ciepła?
Czy panel sterowania jest prawidłowo ustawiony?
Czy nie ma ograniczenia w przepływie powietrza przez otwory wentylacyjne?
3. Temperatura wewnątrz chłodziarki na wino jest zbyt niska.
Czy panel sterowania znajduje się w trybie stand-by?
4. Urządzenie pracuje zbyt głośno.
Czy urządzenie zostało prawidłowo zainstalowane?
Czy rurki w tylnej części stykają się lub drgają?
5. Na dnie urządzenia znajduje się woda.
Czy nie jest zatkany spust wody z odszraniania?
Uwaga:
Odgłosy bulgotania i szum pochodzące z obwodu chłodniczego uważane są za normalne.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Przed skontaktowaniem się z Serwisem
Technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie można samemu usunąć usterki
(zobacz "Instrukcja wyszukiwania usterek").
2. Uruchomić ponownie urządzenie, aby upewnić
się czy usterka dalej występuje. Jeżeli rezultat
jest negatywny, odłączyć ponownie urządzenie
od sieci elektrycznej i powtórzyć tę czynność po
upływie godziny.
3. Jeśli rezultat jest w dalszym ciągu negatywny,
skontaktować się z serwisem.
Należy podać:
rodzaj uszkodzenia,
model,
numer serwisowy (numer widniejący po słowie
SERVICE, na tabliczce znamionowej znajdującej
się wewnątrz urządzenia),
dokładny adres,
numer telefonu wraz z numerem kierunkowym.
Uwaga:
Jeżeli technikk z Serwisu wykona zamianę
zawiasów drzwi, aby otwierały się w przeciwną
stronę, to czynność ta nie jest wykonywana w
ramach gwarancji.
SERWIS TECHNICZNY
107
Urządzenie nie może być instalowane w pobliżu źródła ciepła. Instalacja w ciepłym pomieszczeniu,
wystawienie na bezpośrednie działanie promieni słonecznych lub umieszczenie w pobliżu źródła ciepła
(kaloryfery, piecyki) spowoduje zwiększenie zużycia energii i należy jej unikać.
Jeśli nie jest to możliwe, należy przestrzegać następujących minimalnych odległości:
- 30 cm od kuchenek węglowych lub naftowych;
- 3 cm od kuchenek elektrycznych i/lub gazowych.
Aby zagwarantować optymalne działanie, należy zapewnić:
- minimalną wolną przestrzeń 5 cm nad urządzeniem;
- minimalną odległość 4 cm od ściany tylnej;
- sąsiadujące meble powinny znajdować się w takiej odległości, aby możliwa była swobodna cyrkulacja
powietrza
Urządzenie należy ustawić poziomo, w miejscu suchym i z dobrą wentylacją. W razie potrzeby wyregulować
przednie nóżki.
Wyczyścić wnętrze.
Zamontować dostarczone akcesoria.
Podłączenie elektryczne
Podłączenie elektryczne musi być wykonane zgodne z obowiązującymi przepisami lokalnymi.
Dane dotyczące napięcia i pobieranej mocy są podane na tabliczce znamionowej znajdującej się wewnątrz
urządzenia.
Zgodnie z prawem uziemienie urządzenia jest obowiązkowe. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za jakiekolwiek obrażenia ciała u osób lub zwierząt, a także za szkody
materialne spowodowane nieprzestrzeganiem powyższych zaleceń.
Jeśli wtyczka i gniazdko nie są tego samego typu, należy zwrócić się do wykwalifikowanego elektryka, aby
wymienił gniazdko.
Nie używać przedłużaczy ani rozdzielaczy.
Odłączenie od sieci elektrycznej
Musi istnieć możliwość odłączenia urządzenia od zasilania elektrycznego poprzez wyjęcie wtyczki lub
wyłączenie wyłącznika dwubiegunowego zainstalowanego przed gniazdkiem.
INSTALOWANIE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Whirlpool WW1600 instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla