101
INSTALACJA
• Chłodziarka na wino jest przeznaczona wyłącznie
do przechowywania wina i nie należy wkładać do
niej żadnych innych artykułów spożywczych.
• Przemieszczanie oraz instalacja produktu muszą
być wykonane przez dwie lub więcej osób.
• Podczas przesuwania urządzenia należy uważać,
aby nie uszkodzić posadzki (np. parkietu).
• Podczas instalacji należy uważać, by produkt nie
uszkodził przewodu zasilającego.
• Nie ustawiać urządzenia zbyt blisko źródła ciepła.
• W celu zagwarantowania odpowiedniej wentylacji
należy pozostawić trochę wolnej przestrzeni
z obydwu stron urządzenia oraz nad nim lub
postąpić według szczegółowej instrukcji.
• Należy uważać, aby nie przykrywać ani nie zatykać
otworów wentylacyjnych urządzenia.
• Należy uważać, aby nie uszkodzić obiegu czynnika
chłodniczego w urządzeniu.
• Zainstalować i wypoziomować urządzenie na
podłodze będącej w stanie utrzymać jego ciężar,
w odpowiednim do jego wymiarów i przeznaczenia
pomieszczeniu.
• Urządzenie należy ustawić w miejscu suchym
i dobrze wentylowanym. Urządzenie zostało
przewidziane do funkcjonowania w środowisku, w
którym temperatura zawiera się w następujących
zakresach, zależnych od klasy klimatycznej
podanej na tabliczce znamionowej: sprawność
urządzenia może ulec pogorszeniu, w przypadku
dłuższej eksploatacji w temperaturze wyższej lub
niższej w stosunku do podanego przedziału.
• Sprawdzić, czy napięcie zasilania podane na
tabliczce znamionowej odpowiada napięciu sieci.
• Nie używać ani prostych, ani wielokrotnych
rozgałęźników lub przedłużaczy.
• W celu podłączenia urządzenia do sieci wodnej
użyć nowego przewodu rurowego należącego
do jego wyposażenia, a nie używać przewodu
należącego do poprzedniego produktu.
• Modyfikacja kabla zasilającego lub jego
wymiana może być wykonana wyłącznie przez
wykwalifikowany personel lub przez Centrum
Serwisowe.
• Odłączenie urządzenia od gniazdka zasilającego
musi być możliwe przez wyciągnięcie wtyczki
lub za pomocą wyłącznika dwubiegunowego
znajdującego się przed wtyczką, w łatwo
dostępnym miejscu.
BEZPIECZEŃSTWO
• Nie wkładać do urządzenia opakowań spray lub
pojemników, które zawierają gaz lub łatwopalne
substancje.
• Nie przechowywać i nie używać benzyny, gazu
lub łatwopalnych płynów w pobliżu urządzenia
lub w pobliżu innego sprzętu elektrycznego.
Opary wydzielające się z tych substancji mogłyby
spowodować pożar lub wybuch.
• W celu przyspieszenia odszraniania nie wolno
stosować urządzeń mechanicznych, elektrycznych
lub chemicznych innych od zalecanych przez
producenta.
• Nie stosować żadnych urządzeń elektrycznych w
komorach urządzenia, jeżeli wyraźnie nie są one
zalecane przez producenta.
• Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytkowania przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub
psychicznej, lub osoby o braku doświadczenia lub
znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod
nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu udostępnioną przez osoby odpowiadające
za ich bezpieczeństwo.
• Aby uniknąć niebezpieczeństwa zablokowania
się wewnątrz i uduszenia, nie należy dopuszczać,
aby dzieci bawiły się bądź chowały w środku
urządzenia.
UŻYTKOWANIE
• Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności
konserwacji lub czyszczenia należy wyjąć wtyczkę
z gniazdka lub odłączyć zasilanie elektryczne.
• "Żarówka zamontowana w urządzeniu
przeznaczona jest wyłącznie do urządzeń AGD
i nie nadaje się do oświetlenia pomieszczeń
mieszkalnych (Rozporządzenie WE nr 244/2009)".
Producent nie bierze na siebie żadnej
odpowiedzialności w razie nieprzestrzegania
wymienionych powyżej środków ostrożności i
zaleceń.
Ważne:
• W przypadku włożenia dużej ilości wina do
chłodziarki, może upłynąć nawet kilka dni zanim
osiągnięta zostanie stała temperatura.
• Uwaga! Temperatura przechowywania nie
powinna spaść nigdy poniżej +6°C.
• W czasie pracy urządzenia, na ściance tworzą
się krople rosy oraz szron. Zależy to od pracy
urządzenia. Nie ma konieczności usuwania szronu
lub wycierania rosy.Odszranianie ścianki tylnej
przebiega automatycznie. Woda pochodząca
z odszraniania ścieka samoczynnie do otworu
spustowego i zbiera się w pojemniku, skąd
wyparowuje.
• Drewniane kratki pozwalają na uporządkowane
przechowywanie butelek. Maksymalne
dopuszczalne obciążenie każdej z półek wynosi
40 kg.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
Klasa klimatyczna T. otocz. (°C) T. otocz. (°F)
SN od 10 do 32 od 50 do 90
N od 16 do 32 od 61 do 90
ST od 16 do 38 od 61 do 100
T od 16 do 43 od 61 do 110