polski
zapiekania. Służy on również do grillowania potraw
(umieszczanych bezpośrednio na ruszcie).
• Blacha do wypieków (2.2.2)
Wykonana z blachy aluminiowej i pokryta powłoką
zapobiegającą przywieraniu pokarmów, jest
przeznaczona wyłącznie do pieczenia ciast.
Szczególnie nadaje się do lekkich ciast, można na niej
położyć bezpośrednio babeczki z kremem, bezy,
magdalenki, ciastka francuskie...
UWAGA: Na blasze do wypieków nie można stawiać
potraw do pieczenia lub form na ciasto.
• Blacha uniwersalna 45 mm (2.2.3)
Blacha, umieszczona na prowadnicach pod rusztem,
służy do zbierania soków z grillowania. Jeżeli zostanie
napełniona do połowy wodą, może być również użyta
do przyrządzania potraw w kąpieli wodnej.
• Blacha uniwersalna 45 mm. System prowadnic
teleskopowych z pełnym wysuwem (2.2.4)
Dzięki nowemu systemowi prowadnic teleskopowych z
pełnym wysuwem, dostęp do potraw jest
praktyczniejszy i łatwiejszy, ponieważ blachy można
łatwo wyjąć, co maksymalnie upraszcza pieczenie.
Blachy można wysunąć w całości, co zapewnia pełny
dostęp do potraw (2.2.5).
Ponadto ich stabilność pozwala piec bezpiecznie, co
ogranicza ryzyko oparzeń. W ten sposób potrawy
można wyjąć z piekarnika dużo łatwiej (2.2.6).
Brytfanna umieszczona w dole piekarnika służy do
zbierania soków i tłuszczu z pieczeni, a jeżeli zostanie
napełniona do połowy wodą, może być również użyta
do przyrządzania potraw w kąpieli wodnej. Nie
umieszczać mięsa i drobiu do pieczenia bezpośrednio
w brytfannie. Gwałtowne pryskanie zabrudzi ścianki
piekarnika.
• Blacha wklęsła 45 mm wyposażona w specjalny
ruszt do grillowania (2.2.7)
Służy do zbierania soków i tłuszczu z pieczenia mięsa
lub ryb umieszczonych bezpośrednio na ruszcie w
trybie grill lub grill pulsujący.
Nigdy nie umieszczać blachy na dnie piekarnika
(ryzyko uszkodzenia emalii) z wyjątkiem pozycji grill
(element grzejny na dnie nie funkcjonuje w tej
pozycji).
• Rożen (2.2.8)
Nadziać potrawę do pieczenia na pręt rożna, nałożyć
drugi widelec, wypośrodkować i zacisnąć, dokręcając.
Umieścić rożen na ramce: ramkę należy postawić na
emaliowanej wklęsłej blasze (2.2.8).
Wsunąć ramkę w prowadnice na 3. poziomie, lekko
pchnąć, aby umieścić koniec pręta w sprzęgle napędu
w głębi piekarnika (2.2.9).
Odkręcić uchwyt, aby móc zamknąć drzwiczki
(2.2.10).
Po zakończeniu pieczenia ponownie przykręcić uchwyt
do rożna, aby wyjąć potrawę, nie narażając się na
oparzenie.
UWAGA:
Jeżeli potrawa do upieczenia jest duża, można położyć
blachę na dnie piekarnika i umieścić ramkę na 3.
poziomie prowadnic, aby pieczeń nie dotykała dna
blachy.
Uwaga:
Podczas czyszczenia pirolitycznego bardzo ważne jest,
aby wszystkie akcesoria, które nie nadają się do
pirolizy (prowadnice teleskopowe, blacha do
wypieków, chromowany ruszt) i wszystkie naczynia
zostały usunięte z piekarnika. Drabinki boczne oraz
blacha pokryta emalią pirolityczną nadają się do
pirolizy i mogą zostać w komorze piekarnika podczas
pirolizy.
Czyszczenie
3