Whirlpool 90079329 MWO 110 W instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
MWO 100 W
Instrukcja obsługi
16
Whirlpool Sweden AB
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
Poziom Należy stosować:
JET (800 W) Do podgrzewania napojów, wody, rzadkich zup, kawy, herbaty lub innych
produktów o dużej zawartości wody. Jeśli produkt zawiera jaja lub masy kremowe,
należy wybrać mniejszą moc.
650 W Do gotowania ryb, mięsa, zapiekanek, itp.
500 W Do gotowania wymagającego dużej dokładności, np. sosów z dużą ilością białka,
potraw których głównymi składnikami są jaja i ser oraz do dogotowywania potraw
duszonych.
350 W Do gotowania gulaszu.
160 W Do rozmrażania.
90 W Do zmiękczania masła, sera i lodów.
0 W Tylko podczas używania minutnika.
4619 694 45921
Numer typu MWO 100 WH
Napięcie
230 V/50 Hz
Znamionowy pobór mocy
1250 W
Moc wyjściowa mikrofal
800 W
Wymiary:
Wys. x Szer. x Dłg.
Wymiary zewnętrzne: 285 x 456 x 392
Wymiary komory: 196 x 292 x 295
Próba Ilość Przybliżony czas Poziom mocy Pojemnik
12.3.1 750 g 10 min JET
Pyrex 3.220
12.3.2 475 g 5 min JET
Pyrex 3.827
12.3.3 900 g 14 min JET
Pyrex 3.838
13.3 500 g Rozmranie automat. (Auto defrost) Umieścić na talerzu obrotowym
DANE TECHNICZNE
DANE DOTYCZĄCE WYNIKÓW PRÓB PODGRZEWANIA
Zgodnie z normą IEC 60705
Międzynarodowa Komisja Elektrotechniki ustaliła standard podgrzewania, służący do oceny wyników
podgrzewania wszystkich kuchenek mikrofalowych. Dla tej kuchenki zalecamy poniższe wartości:
2
Państwa mieszkaniu.
Kuchenkę należy ustawić na
płaskiej i stabilnej
powierzchni wystarczająco
wytrzymałej do utrzymania
kuchenki wraz z włożonymi do niej
naczyniami. Należy ostrożnie obchodzić się z
urządzeniem.
INSTALACJA
PRZED PODŁĄCZENIEM
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce
znamionowej jest zgodne z tym, jakie jest w
Kuchenkę należy umieścić w pewnej
odległości od innych źródeł ciepła.
Temperatura powietrza chłodzącego, które
wpada do kuchenki nie powinna przekraczać
35°C. Aby zapewnić dostateczną wentylację,
należy pozostawić nad kuchenką przynajmniej
20 cm wolnej przestrzeni. Sprawdzić, czy pod,
nad i wokół kuchenki jest wystarczająca ilość
wolnego miejsca dla zapewnienia odpowiedniej
wentylacji. Kuchenka może pracować w
temperaturach otoczenia, mieszczących się
pomiędzy +5°C a +35°C.
Sprawdzić, czy urządzenie nie jest
uszkodzone. Należy również sprawdzić, czy
drzwiczki zamykają się dokładnie oraz czy nie
jest uszkodzona ich uszczelka. Wyjąć akcesoria
z kuchenki i umyć jej wnętrze przy pomocy
miękkiej, wilgotnej szmatki.
PO PODŁĄCZENIU
Kuchenka działa tylko przy prawidłowo
zamkniętych drzwiczkach.
Jeśli kuchenka jest
zainstalowania w
pobliżu odbiornika
radiowego,
telewizyjnego lub
anten, to może spowodować
zakłócenia w ich odbiorze.
Nie należy uruchamiać urządzenia jeśli kabel
zasilający lub wtyczka są uszkodzone, jeśli nie
działa ono prawidłowo lub gdy zostało
uszkodzone bądź spadło. Nie należy zanurzać
kabla zasilającego lub wtyczki w wodzie.
Przewód zasilający powinien leżeć z dala od
gorących powierzchni. Wysoka temperatura
może spowodować porażenie prądem, pożar
lub inne wypadki.
Konieczne jest zapewnienie łatwego dostępu
do wtyczki po zainstalowaniu kuchenki.
Zgodnie z przepisami uziemienie
urządzenia jest obowiązkowe. W przypadku
uszkodzenia przedmiotów lub zranienia osób lub
zwierząt wynikłych wskutek nieprzestrzegania
powyższych wymagań, producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PROSIMY O ICH UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
Nie należy podgrzewać ani stosować
zapalnych materiałów wewnątrz lub w
pobliżu kuchenki. Opary mogą spowodować
zagrożenie pożarem lub wybuchem.
Nie należy stosować środków chemicznych
lub oparów powodujących korozję. Kuchenka
tego typu została zaprojektowana do
podgrzewania i gotowania żywności. Nie należy
jej używać do celów przemysłowych lub
laboratoryjnych.
Nie należy używać kuchenki mikrofalowej
do suszenia tkanin, papieru, przypraw, ziół,
drewna, kwiatów lub innych materiałów
palnych. Może to spowodować pożar.
Jeśli materiał znajdujący się wewnątrz lub
na zewnątrz kuchenki zapali się, należy
trzymać drzwiczki zamknięte i wyłączyć
kuchenkę. Wyjąć wtyczkę z gniazdka lub
odłączyć zasilanie na głównej tablicy
bezpiecznikowej lub wyłącznikowej.
Nie należy gotować żywności zbyt długo.
Mogłaby się zapalić.
Nie należy zostawiać kuchenki bez
nadzoru, zwłaszcza wtedy gdy używa się do
gotowania pojemników papierowych lub z
innych łatwopalnych materiałów. Papier może
się zwęglić lub zapalić, zaś niektóre rodzaje
plastiku mogą się topić podczas podgrzewania
żywności.
UWAGA!
Nie należy używać kuchenki do
podgrzewania potraw w
szczelnych pojemnikach. Wzrost
ciśnienia mógłby uszkodzić
pojemnik lub nawet
spowodować jego wybuch.
15
3
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
UWAGA!
Dzieci mogą obsługiwać kuchenkę bez
nadzoru osób dorosłych jedynie wówczas,
gdy zostały odpowiednio poinstruowane, jak
należy bezpiecznie obchodzić się z
urządzeniem i jakie zagrożenia wynikają z
niewłaściwego użycia kuchenki.
Dzieci oraz osoby niepełnosprawne nie powinny
obsługiwać urządzenia bez
nadzoru. Należy uważać, aby
kuchenka nie była
przedmiotem zabaw dzieci.
Jeśli kuchenka posiada
kombinowany tryb pracy,
dzieci mogą obsługiwać kuchenkę jedynie
pod nadzorem osób dorosłych - co
spowodowane jest powstającymi w tym trybie
wysokimi temperaturami.
JAJKA
Nie należy używać kuchenki
mikrofalowej do gotowania lub
podgrzewania całych jaj w
skorupce lub bez, gdyż mogą
eksplodować nawet po zakończeniu gotowania.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
UWAGI OGÓLNE
Kuchenka jest przeznaczona wyłącznie do
użytku domowego!
Nie można załączać kuchenki bez żywności
wewnątrz, przy wybranej funkcji mikrofale. Taka
eksploatacja kuchenki może spowodować jej
uszkodzenie.
Otwory wentylacyjne w kuchence nie mogą
być przykryte. Zatkanie otworów dopływu
powietrza lub otworów wylotowych może
spowodować uszkodzenie kuchenki i złe
rezultaty gotowania.
Podczas wykonywania prób pracy należy
włożyć do środka szklankę z wodą. Woda
pochłania energię mikrofal i kuchenka nie ulegnie
uszkodzeniu.
Urządzenia nie należy pozostawiać ani
używać na zewnątrz. Nie używać kuchenki w
pobliżu zlewu, na mokrej powierzchni lub w
pobliżu basenu, itp.
Należy usunąć wiązania
torebek papierowych lub
plastykowych, zanim zostaną
włożone do kuchenki.
SMAŻENIE NA OLEJU
Nie należy używać kuchenki mikrofalowej
do smażenia na oleju, ponieważ nie jest możliwe
kontrolowanie jego temperatury.
Należy używać rękawic lub
ochraniaczy, aby zapobiec
poparzeniom podczas dotykania
pojemników, części kuchenki i naczyń.
Nie należy używać wnęki kuchenki jako
szafki.
Nie wolno wyjmować wewnętrznych
płytek ochronnych kuchenki znajdujących
się z boku ścianki komory. Zapobiegają one
dostawaniu się tłuszczu i cząstek żywności do
kanałów wlotowych kuchenki.
Nie należy się opierać o drzwiczki gdy są
otwarte. Może to spowodować zranienie się.
UWAGA!
Należy okresowo sprawdzać, czy nie są
uszkodzone uszczelki drzwiczek oraz miejsca
w ich pobliżu. Jeśli stwierdzimy uszkodzenia,
nie należy uruchamiać kuchenki, dopóki nie
zostaną one naprawione przez
wykwalifikowanego technika.
14
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Jeśli kuchenka nie działa to zanim zwrócicie
się Państwo do Serwisu, należy sprawdzić co
następuje:
* Czy podstawka pod talerz obrotowy oraz
talerz obrotowy są włożone na swoje
miejsce.
* Czy wtyczka jest prawidłowo włożona do
gniazdka prądu.
* Czy drzwiczki są dobrze zamknięte.
* Sprawdzić bezpieczniki oraz czy nie nastąpiła
przerwa w dopływie prądu.
* Sprawdzić, czy zapewniono swobodny
przepływ powietrza wokół kuchenki.
* Należy odczekać 10 minut i ponownie włączyć
kuchenkę.
* Przed ponowną próbą należy otworzyć i
zamknąć drzwiczki.
Powyższe czynności mają na celu
zapobieganie niepotrzebnym wezwaniom
serwisu i ponoszeniu związanych z tym
kosztów.
Wzywając Serwis należy zawsze podać numer
seryjny i model kuchenki (patrz tabliczka
serwisowa). Dalsze informacje podano w
książce gwarancyjnej.
Ważne:
Jeżeli kabel zasilania wymaga wymiany, należy
go wymienić na nowy - oryginalny,
dostępny w naszych punktach
serwisowych. Wymiana kabla
zasilającego musi być wykonana
przez wykwalifikowanego technika
serwisu.
UWAGA!
Naprawy serwisowe mogą być
wykonywane wyłącznie przez
technika przeszkolonego u
producenta. Wykonywanie
jakichkolwiek napraw, bądź czynności
serwisowych przez osobę nie przeszkoloną,
które wiążą się ze zdejmowaniem wszelkich
osłon zabezpieczających przed działaniem
mikrofal, jest niebezpieczne.
Nie należy zdejmować żadnych osłon.
OCHRONA ŚRODOWISKA
Opakowanie
Pudełko opakowania nadaje się w pełni
na surowce wtórne i jest oznaczone
odpowiednim symbolem. Utylizację
produktu należy przeprowadzać zgodnie z
lokalnymi przepisami. Materiały opakowaniowe,
które stanowią potencjalne zagrożenie (worki
plastikowe, polistyren, itp.), powinny być
trzymane w miejscach niedostępnych dla dzieci.
Urządzenie
Kuchenka została wyprodukowana z
materiałów nadających się na surowce wtórne.
Jeśli zajdzie potrzeba, urządzenie należy
złomować zgodnie z lokalnymi przepisami w
zakresie uzdatniania odpadów. Przed
złomowaniem należy odciąć kabel zasilający,
aby uniemożliwić ponowne podłączenie
urządzenia.
4
SZKLANY TALERZ OBROTOWY
Niezależnie od sposobu
gotowania, należy zawsze
stosować szklany talerz
obrotowy. Służy on do zbierania kapiącego sosu
oraz kawałków potraw, przez co chroni
wnętrze kuchenki przed zabrudzeniem i
poplamieniem.
* Szklany talerz obrotowy należy umieścić na
jego podstawce.
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
Na rynku dostępny jest różny sprzęt,
przeznaczony do kuchenek. Przed dokonaniem
zakupu danego elementu wyposażenia, należy
upewnić się, czy nadaje się on do kuchenek
mikrofalowych.
Po włożeniu żywności i wyposażenia do
kuchenki, należy sprawdzić czy nie stykają się
ze ściankami. Jest to szczególnie ważne w
przypadku akcesoriów lub części
metalowych.
Jeśli wyposażenie zawierające metal
zetknie się z wnętrzem pracującej kuchenki,
mogą powstać iskry, a to doprowadzi do
uszkodzenia kuchenki.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
Szklany talerz obrotowy należy
stawiać na podstawce obrotowej.
Na podstawce talerza obrotowego
nie należy kłaść żadnych innych
naczyń.
* Założyć podstawkę pod talerz obrotowy
wewnątrz kuchenki.
PŁYNY
Na przykład napoje lub wodę
można doprowadzić do
przegrzania w kuchence
mikrofalowej ponad punkt
wrzenia, bez obecności widocznych oznak
wrzenia. Może to prowadzić do nagłego wylania
się gorącego płynu.
Aby tego uniknąć, należy zastosować się do
podanych poniżej instrukcji:
1. Nie należy używać pojemników o prostych
krawędziach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem go do
kuchenki i pozostawić w środku naczynia
łyżeczkę do herbaty.
3. Po podgrzaniu odczekać chwilę, a przed
wyjęciem, ponownie zamieszać.
SZCZEGÓLNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Dodatkowych informacji
należy szukać w poradniku
gotowania w kuchence
mikrofalowej (poradnika nie
załączono). Szczególne środki
ostrożności należy zachować zwłaszcza
podczas gotowania lub podgrzewania potraw
zawierających alkohol.
Po podgrzaniu potraw dla dzieci, należy
zawsze wymieszać zawartość i sprawdzić
ich temperaturę przed podaniem. Zapewni
to równomierne rozprowadzenie ciepła i
uniknięcie ryzyka poparzeń.
Przed podgrzewaniem należy zdjąć z
butelki pokrywkę i smoczek!
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Zanim uruchomimy kuchenkę, należy
zawsze sprawdzać czy talerz obrotowy może
się swobodnie obracać.
Przed użyciem jakiegokolwiek sprzętu
należy upewnić się, czy jest on odporny na
temperaturę powstającą w kuchence.
13
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Mycie jest jedyną, normalnie wymaganą
czynnością konserwacyjną. Przed
przystąpieniem do mycia, należy odłączyć
kuchenkę od sieci.
Nie należy używać myjek
metalowych do czyszczenia
wnętrza kuchenki. Mogą one
porysować powierzchnię.
W regularnych odstępach czasu, w
szczególności po wylaniu się płynów, należy
wyjąć talerz obrotowy i umyć dno kuchenki.
Kuchenka jest przewidziana do pracy z
talerzem obrotowym, umieszczonym w
przeznaczonym nań miejscu.
Nie należy uruchamiać kuchenki, gdy talerz
obrotowy został wyjęty, np. w celu umycia go.
W przypadku trudnych do wymycia plam,
należy gotować w kuchence pełną filiżankę
wody, przez 2 do 3 minut. Para spowoduje
zmiękczenie brudu.
Nieprzyjemne zapachy wewnątrz kuchenki
można wyeliminować poprzez wstawienie
do kuchenki filiżanki wypełnionej wodą z
dodatkiem soku z cytryny i gotowanie jej
przez kilka minut.
W ZMYWARCE MOŻNA MYĆ:
Podstawkę pod talerz obrotowy.
Szklany talerz obrotowy.
Kuchenkę należy utrzymywać w czystości,
aby nie niszczyć jej powierzchni, co ma
negatywny wpływ na trwałość urządzenia oraz
może prowadzić do ewentualnych
niebezpiecznych sytuacji.
Agresywne detergenty, myjki metalowe,
szmatki ścierne, itp. mogą uszkodzić panel
sterowania oraz części wewnętrzne i
zewnętrzne kuchenki. Należy użyć gąbki i
detergentu w płynie lub ściereczki papierowej
oraz środka do mycia okien w rozpylaczu.
Środek do mycia okien należy rozpylić na
ściereczce.
Nie należy spryskiwać bezpośrednio
kuchenki.
Należy stosować delikatne detergenty,
wodę i miękką szmatkę do mycia powierzchni
wewnętrznych oraz zewnętrznej i
wewnętrznej części drzwiczek, wraz z
zawiasami.
Nie należy dopuszczać do zbierania się
resztek tłuszczu lub żywności w pobliżu
drzwiczek.
5
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM/ ZABEZPIECZENIE
PRZED DZIEĆMI
Zabezpieczenie przed uruchomieniem
aktywuje się automatycznie po upływie
jednej minuty od chwili, kiedy kuchenka
znajdzie się “trybie czuwania”. (Kuchenka
znajduje się w “trybie czuwania” gdy zegar
wyświetla aktualny czas lub, jeśli zegar nie jest
nastawiony, gdy wyświetlacz jest wygaszony).
Należy otworzyć i zamknąć drzwiczki, np.
w celu włożenia potrawy do środka, zanim
nastąpi zwolnienie blokady. Na wyświetlaczu
pojawi się napis ‘drzwi’.
PRZERYWANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
Przerwanie procesu
gotowania:
Gotowanie można przerwać,
otwierając drzwiczki, aby
sprawdzić, odwrócić lub
wymieszać potrawę. Ustawienia kuchenki są
zachowywane w pamięci przez 10 minut.
Aby kontynuować gotowanie:
Należy zamknąć drzwiczki i nacisnąć
przycisk Start JEDEN RAZ. Gotowanie
będzie kontynuowane od momentu
przerwania.
DWUKROTNE naciśnięcie przycisku ‘Start’
przedłuża czas gotowania o 30 sekund.
Jeśli nie chcemy kontynuować
gotowania:
Należy wyjąć potrawę, zamknąć
drzwiczki i nacisnąć przycisk ‘STOP’.
Brzęczyk kuchenki będzie
sygnalizował co minutę, przez 10 minut,
że gotowanie zostało zakończone. Aby
skasować ten sygnał, należy nacisnąć przycisk
‘STOP’ lub otworzyć drzwiczki.
Uwaga: Należy pamiętać, że jeśli po
zakończeniu procesu gotowania otworzy się, a
następnie zamknie drzwiczki, to ustawienia
pozostaną zachowane tylko przez 30 sekund.
12
TABELA ROZMRAŻANIA
OGÓLNE INFORMACJE:
Zamrożone potrawy, umieszczone w
opakowaniach z folii plastikowej lub
kartonowych można umieszczać bezpośrednio
w kuchence, o ile nie mają one metalowych
części (np. metalowe zszywki).
Duże kawałki należy odwracać w połowie
procesu rozmrażania.
Kształt opakowania wpływa na czas
rozmrażania. Płaskie opakowania prostokątne
rozmrażają się szybciej niż opakowania grube.
Należy oddzielać poszczególne kawałki,
kiedy zaczynają się rozmrażać. Oddzielone
plastry szybciej się rozmrażają.
Zabezpieczyć niektóre części produktu
niewielkimi kawałkami folii aluminiowej, kiedy
zaczynają się rozgrzewać (np. nóżki kurczaka
lub skrzydełka).
Potrawy gotowane, wywary i sosy mięsne
rozmrażają się lepiej gdy je zamieszamy.
Zaleca się nie rozmrażać całkowicie produktu
i pozwolić na dokończenie procesu w czasie
dochodzenia.
Czas dochodzenia, po rozmrażaniu,
zawsze polepsza rezultaty, ponieważ następuje
wyrównanie temperatury wewnątrz potrawy.
Rodzaj
potrawy
Ilość
Poziom
mocy
Czas
Czas
dochodzenia
Sugestie
Piecz 800 -1000 g 160
20 - 22
min
10 - 15 min
Odwrócić w połowie
rozmrażania.
Mięs o
mielone
500 g 160
8 - 10
min
5 min
Odwrócić w połowie, oddzielić
rozmrożone części.
Kotlety,
steki
500 g 160
7 - 9
min
5-10 min
Odwrócić w połowie
rozmrażania.
Kurczak w
całości
1200 g 160 25 min 10 - 15 min
Odwrócić w połowie
rozmrażania.
Kurczak w
kawałkach
lub filety z
kurczaka
500 g 160
7 - 9
min
5 - 10 min
Odwrócić/rozdzielić w połowie
rozmrania. Końcówki
skrzydełek i nóżek osłonić folią,
aby zapobiec przegrzaniu.
Ryba w
całości
600 g 160
8 - 10
min
5 - 10 min
Odwrócić w połowie i osłonić
ogon folią, aby zapobiec
przegrzaniu.
Filety /
steki z ryb
400 g 160
6 - 7
min
5 min
Odwrócić/rozdzielić w połowie
rozmrażania.
Bochenek
chleba
500 g 160
4 - 6
min
5 min
Odwrócić w połowie
rozmrażania.
Bułeczki
4 szt.
( 150 - 200 g)
160
- 2
min
2-3 min Ułożyć w formie okgu.
Owoce /
Jagody
200 g 160
2 - 3
min
2-3 min
Oddzielić w czasie
dochodzenia.
6
ZEGAR
Podczas uruchamiania zegara drzwiczki powinny być otwarte. Na
dokonanie ustawień zegara mamy 5 minut. Jeśli drzwiczki są zamknięte, na
każdy krok mamy 60 sekund czasu.
Jeśli chcemy skasować wyświetlanie zegara po jego ustawieniu, wystarczy
ponownie nacisnąć przycisk zegara, a następnie nacisnąć przycisk ‘Stop’.
Aby przywrócić wyświetlanie zegara, należy postępować jak podano poniżej.
1. Obracać pokrętłem +/- ( ), aby ustawić czas.
2. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk mocy, aby ustawić moc.
(WYBÓR POZIOMU MOCY: Szczegóły – patrz ostatnia strona).
3. Nacisnąć przycisk ‘Start’.
GOTOWANIE I PODGRZEWANIE ZA POMOCĄ MIKROFAL
Funkcja ta jest przeznaczona do normalnego gotowania i podgrzewania
potraw takich jak warzywa, ryby, ziemniaki i mięso.
Po rozpoczęciu gotowania:
Naciskając przycisk ‘Start’ można łatwo zwiększyć czas gotowania o kolejne
30-sekundowe okresy. Każde kolejne naciśnięcie zwiększa czas gotowania o
30 sekund. Można również zmienić czas, wydłużając go lub skracając, za
pomocą przycisku +/- ( ).
Naciśnięcie przycisku mocy pozwala zmienić poziom mocy. Pierwsze
naciśnięcie spowoduje wyświetlenie aktualnego poziomu mocy. Aby zmienić
poziom mocy należy kolejno naciskać przycisk mocy.
1
3
5
2
4
1
3
2
1. Nacisnąć przycisk zegara.
2. Obracając pokrętło +/- ( ) ustawić godzinę.
3. Nacisnąć ponownie przycisk zegara.
4. Obracając pokrętło +/- ( ) ustawić minuty.
5. Nacisnąć ponownie przycisk zegara.
Zegar jest nastawiony i uruchomiony.
11
TABELA PODGRZEWANIA
OGÓLNE INFORMACJE:
Podobnie jak podczas gotowania
tradycyjnego, potrawa podgrzewana w
kuchence mikrofalowej musi być doprowadzona
do wrzenia.
Podczas podgrzewania wywarów lub
sosów należy je raz zamieszać, aby
rozprowadzić ciepło.
Najlepsze rezultaty uzyskamy, gdy grubsze
kawałki umieścimy na brzegu talerza zaś
cieńsze na jego środku.
Należy nałożyć plastry mięsa jeden na drugim
lub częściowo nałożyć na siebie. Grubsze
plastry mięsa i kiełbaski powinny być ułożone
ciasno obok siebie.
Gotowanie pod przykryciem pomaga w
zatrzymaniu wilgoci w potrawie, zmniejsza
rozpryskiwanie i skraca czas gotowania.
Podczas rozmrażania produktów
porcjowanych należy stosować się do
instrukcji producenta podanych na opakowaniu.
Potrawy, których nie daje się mieszać, np.
zapiekanki, najlepiej jest odgrzewać na poziomie
500 - 650.
Odstawienie na kilka minut czasu
dochodzenia zapewni równomierne
rozprowadzenie ciepła wewnątrz potrawy.
Rodzaj potrawy Ilość
Poziom
mocy
Czas
Czas
dochodzenia
Sugestie
Gotowe danie
na talerzu
300 g
450 g
JET
3 -4 min
4 - 5 min
1-2 min Przykryć talerz.
Ryż
200 ml
600 ml
JET
1 - 2 min
3 - 4 min
1 m in
2 min
Przykryć potrawę.
Kulki mięsne 250 g JET 2 min 1-2 min
Podgrzew bez
przykrywania.
Hot dogi
1 szt.
2 szt.
650
½ - 1 min
1 - 1½ min
1 min
Lasagne 500 g 650 5-6 min 2-3 min
Napój 200 ml JET 1-1½ min 1 min
Wło żyć m eta lo wą
łyżeczkę do kubka, aby
zapobiec przegrzaniu.
Klarowna zupa 250 ml JET 2 - 2½ min 1 min
Podgrzew bez
przykrywania na
głębokim talerzu lub w
miseczce.
Zupy i sosy na
bazie mleka
250 ml JET 3 - 4 min 1 min
Nie napełniać
pojemnika więcej niż
do 3/4 pojemności.
Ra z zam i es za ć w
czasie podgrzewania.
7
1
3
2
FUNKCJA AUTOMATYCZNEGO ROZMRAŻANIA
Kuchenka mikrofalowa ma specjalną funkcję automatycznego
rozmrażania, która zapewnia świetny rezultat końcowy. Należy
zaprogramować kuchenkę na rodzaj żywności i jej ciężar netto.
Funkcja Auto Defrost służy do rozmrażania surowej żywności.
1. Nacisnąć kilkukrotnie przycisk AUTO DEFROST, aby wybrać klasę
żywności.
2. Obracając pokrętłem +/- ( ) ustawić wagę żywności do rozmrożenia.
3. Nacisnąć przycisk ‘Start’.
MIĘSO
(100 g - 2 kg)
* Kotlety wieprzowe
* Steki
* Pieczenie
* Mięso mielone
DRÓB
(100 g - 2 kg)
* Kurczak, cały lub w porcjach
RYBY
(100 g - 2 kg)
* Steki z dorsza
* Filety z płastugi
* Pstrąg
WAŻNE!
Podczas korzystania z funkcji automatycznego rozmrażania, waga, którą należy wpisać,
powinna być wagą netto w gramach, czyli bez wagi naczynia.
Funkcja automatycznego rozmrażania daje najlepsze rezultaty, jeśli żywność ma
temperaturę -18°C i jest wyjęta bezpośrednio z zamrażarki.
Jeśli temperatura żywności jest wyższa od głęboko zamrożonej (-18°C), np. jeśli
żywność jest przechowywana w komorze zamrażarki, która nie jest oznaczona trzema
gwiazdkami, czas rozmrażania obliczany przez kuchenkę będzie zbyt długi i żywność
będzie rozgotowana.
W takim przypadku należy wybrać mniejszą wagę i krótszy czas rozmrażania.
Jeśli żywność była przechowywana poza zamrażarką przez 20 minut, także należy
ustawić mniejszą wagę.
Jeśli żywność była przechowywana poza zamrażarką dłużej niż 20 minut lub
rozmrażamy gotowe potrawy, należy ustawić czas i moc. Pozostawienie potrawy na czas
dochodzenia zawsze poprawia rezultat końcowy.
Można użyć małych kawałków folii aluminiowej, aby zabezpieczyć, np. skrzydełka lub udka
kurczaka, rybie ogony, ale folia nie może dotykać ścianek kuchenki, gdyż grozi to awarią.
FUNKCJA RĘCZNEGO ROZMRAŻANIA
Podczas rozmrażania w trybie ręcznym,
należy ustawić moc na 160 W, według
wskazówek podanych w rozdziale ‘Czas i moc’.
Należy regularnie sprawdzać potrawę.
Ustalenie prawidłowego czasu dla małych ilości
ulubionych potraw jest możliwe po zdobyciu
doświadczenia.
Dla zmiękczania lodów lub masła należy
ustawić ręcznie moc na 90W.
1
3
2
10
TABELA GOTOWANIA
OGÓLNE INFORMACJE:
Im więcej żywności gotujemy tym dłużej to
trwa. Podwójna ilość żywności wymaga około
dwukrotnie dłuższego czasu gotowania.
Im niższa temperatura początkowa, tym
dłuższy czas gotowania. Żywność będąca w
temperaturze pokojowej gotuje się szybciej od
tej, która została właśnie wyjęta z lodówki.
Jeżeli gotujemy większą ilość tego samego
produktu, np. ziemniaki w mundurkach, należy je
rozmieścić w formie okręgu, aby uzyskać
równomierny stopień ugotowania.
Niektóre produkty są szczelnie pokryte
skórką lub błonką , np. ziemniaki, jabłka i
żółtka jajek. Produkty takie winny być nakłute
widelcem lub wykałaczką tak, aby uwolnić
ciśnienie wewnętrzne i zapobiec pęknięciu.
Mniejsze kawałki żywności gotują się
szybciej niż duże zaś jednorodne kawałki
gotują się bardziej równomiernie od
nieregularnych.
Mieszanie i obracanie potrawy to sposoby
stosowane podczas gotowania tradycyjnego,
jak i w kuchence mikrofalowej, służące
szybkiemu rozprowadzeniu ciepła ku środkowi
talerza i uniknięciu rozgotowania na brzegach.
Jeśli gotujemy produkt o niejednorodnym
kształcie lub grubości, należy umieścić cieńszą
część w kierunku środka talerza, gdzie zostanie
rozgrzana najpóźniej.
Produkty zawierające dużo tłuszczu i
cukru będą gotować się krócej od produktów
zawierających dużo wody. Tłuszcz i cukier
ogrzewają się do wyższej temperatury niż
woda.
Po procesie gotowania należy zawsze
przewidzieć czas dochodzenia. Czas
dochodzenia, zawsze polepsza rezultaty,
ponieważ następuje wyrównanie temperatury
wewnątrz potrawy.
Rodzaj
potrawy
Ilość
Poziom
mocy
Czas
Czasdo-
chodzenia
Sugestie
Cały kurczak 1000 g JET
18 - 20
min
5 - 10 min
Obrócić kurczaka w połowie
gotowania. Sprawdz, czy wywar
mięsny nie jest przebarwiony po
zakończeniu gotowania.
Filety z
kurczaka lub
kurczak w
kawa kach
500 g JET
8 - 10
min
5 min
Sprawdz, czy wywar mięsny nie
jest przebarwiony po zakończeniu
gotowania.
Kawa ki
mięsa
600 -
700 g
650
12 - 14
min
5 min
Boczek 150 g JET 3 - 4 min 1 - 2 min
Ułożyć na papierze pergaminowym
na talerzu w 2 lub 3 warstwach.
Przykryć papierem pergaminowym.
Ryby (w
całości)
600 g 650 8 - 9 min 4 - 5 min
Naciąć srę. Gotować pod
przykryciem.
Ryby, steki i
filety
400 g 650 5 - 6 min 2 - 3 min
Cieńsze kawa ki ułożyć bliżej
środka. Gotować pod przykryciem.
Świeże
warzywa
300 g JET 3 - 4 min 1 - 2 min
Gotować pod przykryciem i dodać 2
łyżki wody.
Warzyw a
mrożone
250 g
400 g
JET
3 - 4 min
5 - 6 min
1 - 2 min Gotować pod przykryciem.
Ziemniaki w
mundurkach
1 szt.
4 szt.
JET
4 - 6 min
12 - 15
min
2 min
5 min
Nakłuć widelcem. (1 szt. = 250 g)
Obrócić w po owie gotowania.
8
JET START
Funkcja ta służy do szybkiego podgrzewania potraw o wysokiej
zawartości wody, np.; klarowne zupy, kawa lub herbata.
Należy nacisnąć, aby uruchomić gotowanie mikrofalowe z pełną
mocą, na okres 30 sekund. Każde dodatkowe naciśnięcie zwiększa czas o
kolejne 30 sekund. Obracając pokrętłem +/- ( ), można również zmienić
czas, wydłużając lub skracając go
1
Pamięci
Kuchenka posiada fabrycznie ustawione 3 ulubione rodzinne funkcje;
PAMIĘCI
1. Nacisnąć jeden z przycisków pamięci, aby przywołać ustawienie
fabryczne.
2. Nacisnąć przycisk ‘Start’.
1
2
ycie
Ustaw ienia
fabryczne
1
Popcorn 2 ½ min JET
2
Podgrzewanie pizzy 50 sec JET
3
Podgrzewanie napojów 2 min 500 W
4
Wolna pamięć 0 min 0 W
Ustawienia fabryczne można dalej zmieniać, przed naciśnięciem przycisku
start. Nie będzie to miało wpływu na zapamiętane ustawienia fabryczne.
9
1
3
2
Z tej funkcji można skorzystać, aby wprowadzić własne ulubione
ustawienia jako ustawienia domyślne jednej z czterech pamięci.
1. Wybrać i nacisnąć jeden z przycisków pamięci, aby przywołać ustawienie
fabryczne.
2. Obracając pokrętłem +/- ( ) ustawić czas.
3. Naciskać przycisk Mocy, aby ustawić moc.
4. Nacisnąć wybrany przycisk pamięci (i przytrzymać przez ok. 3 sekundy)
dopóki nie usłyszy się sygnału dźwiękowego.
Poprzez naciśnięcie przycisku stop, a następnie wciśnięcie
wybranego przycisku pamięci na ponad 5 sekund (rozlegnie się sygnał
dźwiękowy) można przywrócić ustawienie fabryczne. Ustawienia te
zostaną automatycznie przywrócone w momencie awarii zasilania lub
odłączenia kabla zasilającego.
4
PRZEPROGRAMOWANIE PAMIĘCI
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Whirlpool 90079329 MWO 110 W instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla