Samsung GW73E-SB Instrukcja obsługi

Kategoria
Mikrofale
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Kod produktu: DE68-03511C-01
Kuchenka mikrofalowa
Instrukcja obsługi i zasady przygotowywania potraw
GW73E
Skrócona instrukcja obsługi ....................................................... 2
Kuchenka ................................................................................... 3
Akcesoria .................................................................................... 3
Panel sterowania ........................................................................ 3
Jak korzystać z instrukcji obsługi ............................................... 4
Zasady bezpieczeństwa ............................................................. 4
Instalowanie kuchenki mikrofalowej ........................................... 5
Ustawianie godziny .................................................................... 6
Jak działa kuchenka mikrofalowa ............................................... 6
Sprawdzanie poprawności działania kuchenki ........................... 7
Co robić w przypadku wystąpienia problemu lub wątpliwości ... 7
Gotowanie i podgrzewanie ......................................................... 8
Poziomy mocy ............................................................................ 8
Zatrzymywanie gotowania .......................................................... 8
Dostosowywanie czasu gotowania ............................................ 9
Korzystanie z funkcji szybkiego podgrzewania/gotowania ........ 9
Ustawienia szybkiego podgrzewania/gotowania ........................ 9
Korzystanie z automatycznej funkcji szybkiego rozmrażania .. 10
Ustawienia automatycznego szybkiego rozmrażania .............. 10
Wybór akcesoriów .................................................................... 11
Grillowanie ................................................................................ 11
Tryb kombinowany mikrofal i grilla ........................................... 11
Gotowanie wieloetapowe ......................................................... 12
Wyłączanie sygnału dźwiękowego ........................................... 13
Zabezpieczanie kuchenki mikrofalowej .................................... 13
Wskazówki dotyczące naczyń i przyborów kuchennych .......... 14
Zasady przygotowywania potraw ............................................. 15
Czyszczenie kuchenki mikrofalowej ......................................... 22
Przechowywanie i naprawianie kuchenki mikrofalowej ........... 22
Parametry techniczne .............................................................. 23
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwGXGG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
2
PL
Skrócona instrukcja obsługi
Przygotowywanie posiłku
Rozmrażanie żywności
Aby wydłużyć czas gotowania:
Grillowanie
1. Umieść potrawę w kuchence.
Wybierz poziom mocy urządzenia naciskając przycisk
poziomu mocy
( ) odpowiednią ilość razy.
2. Wybierz czas gotowania naciskając odpowiednio przycisk
10 min,
1 min
lub
10 s
.
3. Naciśnij przycisk
Start
().
Efekt:
Kuchenka rozpocznie pracę.
Po zakończeniu gotowania zostaną
wyemitowane cztery sygnały dźwiękowe.
1. Umieść zamrożoną żywność w kuchence.
Naciśnij przycisk
Rapid
(Szybkie) ( ) jednokrotnie lub kilka
razy, w zależności od rodzaju rozmrażanego produktu.
2. Określ wagę produktu, naciskając odpowiednio przyciski
kg i g.
3. Naciśnij przycisk
Start
().
Pozostaw posiłek w kuchence.
Naciśnij przycisk
+30s
raz lub więcej razy, jeśli chcesz
kilkakrotnie wydłużyć czas o 30 sekund.
1. Rozgrzej grill, naciskając przycisk
Grill
( ), a następnie
przyciski ustawień czasu (
10 min,
1 min
lub
10 s
) i przycisk
Start
().
2. Umieść jedzenie na ruszcie w kuchence mikrofalowej.
Naciśnij przycisk
Grill
( ). Wybierz czas, naciskając
odpowiednio przycisk
10 min,
1 min
i
10 s
.
3. Naciśnij przycisk
Start
().
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwGYGG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
3
PL
Kuchenka
Akcesoria
W zależności od modelu kuchenki mikrofalowej dostarczane sążne
akcesoria, których można używać na różne sposoby:
NIE WOLNO używać kuchenki mikrofalowej bez pierścienia
obrotowego i tacy.
Panel sterowania
1. Łącznik – umieszczany fabrycznie na wale silnika
znajdującego się w podstawie kuchenki.
Przeznaczenie:
Łącznik powoduje obracanie się tacy.
2. Pierścień obrotowy – umieszczany na środku
kuchenki.
Przeznaczenie:
Pierścień obrotowy podtrzymuje tacę.
3. Taca obrotowa
– umieszczana na pierścieniu obrotowym,
środkowa część jest umieszczana na łączniku.
Przeznaczenie:
Taca obrotowa stanowi podstawową
powierzchnię do gotowania i może być
łatwo wyjmowana w celu wyczyszczenia.
4. Metalowy ruszt – umieszczany na tacy obrotowej.
Przeznaczenie:
Metalowy ruszt może być używany do
grillowania oraz gotowania w trybie
kombinowanym.
OTWORY WENTYLACYJNE
ZATRZASKI DRZWICZEK
DRZWICZKI
TACA OBROTOWA
ŁĄCZNIK
PIERŚCIEŃ
OBROTOWY
OTWORY BLOKADY
BEZPIECZEŃSTWA
OŚWIETLENIE
WYŚWIETLACZ
PANEL
STEROWANIA
GRILL
1. WYŚWIETLACZ
2. AUTOMATYCZNA FUNKCJA
SZYBKIEGO ROZMRAŻANIA
3. SZYBKIE PODGRZEWANIE /
GOTOWANIE
4. TRYB GRILLA
5. TRYB MIKROFALI
6. USTAWIANIE CZASU
7. PRZYCISK ZATRZYMANIA/
ANULOWANIA (STOP)
8. WYBÓR WAGI PRODUKTU
9. TRYB KOMBINOWANY
10. USTAWIANIE ZEGARA
11. PRZYCISK START
1
2
3
4
5
7
9
10
11
8
6
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwGZGG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
4
PL
Jak korzystać z instrukcji obsługi
Gratulujemy zakupu kuchenki mikrofalowej firmy SAMSUNG. Instrukcja
obsługi zawiera wiele cennych informacji na temat gotowania przy użyciu
kuchenki mikrofalowej dotyczących:
zasad bezpieczeństwa,
•właściwych akcesoriów i przyborów kuchennych,
pomocnych wskazówek dotyczących przygotowywania
potraw.
Wewnątrz okładki znajduje się skrócona instrukcja obsługi opisująca
podstawowe czynności związane z obsługą kuchenki:
Gotowanie
•Rozmrażanie
Grillowanie
•Wydłużanie czasu gotowania
Ilustracje kuchenki oraz panelu sterowania zamieszczono na początku
instrukcji, tak aby można było łatwo znaleźć informacje o przyciskach
kuchenki.
Opisywane krok po kroku procedury są oznaczone trzemażnymi
symbolami:
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI ZAPOBIEGAJĄCE MOŻLIWEJ
EKSPOZYCJI NA NADMIERNE DZIAŁANIE PROMIENIOWANIA
MIKROFALOWEGO
Niestosowanie się do poniższych zasad bezpieczeństwa może narazić użytkownika na
szkodliwe działanie promieniowania mikrofalowego.
(a) Pod żadnym pozorem nie wolno próbować uruchomić kuchenki z otwartymi
drzwiczkami, manipulować przy blokadach bezpieczeństwa (zatrzaskach
drzwiczek), ani wkładać przedmiotów do otworów blokad.
(b) Nie należy umieszczać żadnych przedmiotów między drzwiczkami kuchenki a
płytą czołową, ani dopuszczać do gromadzenia się jedzenia lub resztek środków
czyszczących na powierzchniach uszczelniających. Po użyciu kuchenki drzwiczki i
ich powierzchnie uszczelniające należy wytrzeć najpierw wilgotną, a potem suchą
miękką szmatką.
(c) W przypadku uszkodzenia kuchenki nie wolno jej uruchamiać, dopóki nie zostanie
naprawiona przez wykwalifikowanego pracownika serwisu, odpowiednio
przeszkolonego przez producenta. Należy zwrócić szczególną uwagę na prawidłowe
zamykanie się drzwiczek kuchenki oraz uszkodzenie następujących elementów:
(1) Drzwiczki (nie mogą być wygięte)
(2) Zawiasy drzwiczek (nie mogą być ułamane lub poluzowane)
(3) Uszczelnienie drzwiczek i powierzchnie uszczelniające
(d) Regulacja i naprawa kuchenki powinny być wykonywane tylko przez
wykwalifikowanych pracowników serwisu, odpowiednio przeszkolonych przez
producenta.
Zasady bezpieczeństwa
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
NALEŻY JE UWAŻNIE PRZECZYTAĆ I ZACHOWAĆ NA PRZYSZŁOŚĆ
Przed przystąpieniem do przygotowywania pokarmów w kuchence
mikrofalowej (w formie stałej lub płynnej) należy przedsięwziąć poniższe
środki ostrożności.
Należy używać wyłącznie naczyń odpowiednich do stosowania w kuchenkach
mikrofalowych.
NIE WOLNO
używać pojemników z metalu, zastawy ze
złotymi lub srebrnymi zdobieniami, szpikulców, widelców itp.
Należy usunąć metalowe zamknięcia z plastikowych lub papierowych toreb.
Powód
: Mogą one spowodować wystąpienie łuków elektrycznych oraz iskrzenia,
co może doprowadzić do uszkodzenia kuchenki mikrofalowej.
Podgrzewanie żywności w plastikowych lub papierowych pojemnikach powinno
odbywać się pod ścisłym nadzorem użytkownika ze względu na ryzyko zapłonu.
Nie należy używać kuchenki mikrofalowej do suszenia papieru lub odzieży.
Przyrządzenie mniejszych ilości pożywienia wymaga krótszego czasu
gotowania czy podgrzewania. W przypadku zastosowania normalnych czasów
gotowania mogą one zostać zbyt mocno podgrzane lub nawet przypalone.
W przypadku zauważenia dymu kuchenkę należy wyłączyć oraz odłączyć od źródła
zasilania; pozostawić drzwiczki kuchenki zamknięte w celu zduszenia płomienia.
Podczas podgrzewania napojów w kuchence mikrofalowej może w niektórych
przypadkach dojść do opóźnionego gwałtownego wrzenia, dlatego należy
ostrożnie obchodzić się z naczyniem. Aby temu zapobiec, należy
przestrzegać poniższych zaleceń:
ZAWSZE
po wyłączeniu kuchenki należy odczekać co najmniej 20 sekund,
aby temperatura się ustabilizowała.
W czasie podgrzewania jedzenie można w razie potrzeby zamieszać,
natomiast po podgrzaniu należy o tym ZAWSZE pamiętać.
W przypadku poparzenia należy postępować zgodnie z poniższymi
instrukcjami PIERWSZEJ POMOCY:
* Zanurz oparzone miejsce w zimnej wodzie na co najmniej 10 minut.
* Załóż czysty, suchy opatrunek.
* Nie smaruj poparzonego miejsca kremami, tłuszczami lub płynami.
NIE WOLNO
napełniać naczynia do jego maksymalnej objętości i NALEŻY używać
naczyń, których górna część jest szersza od dolnej, aby uniknąć wykipienia
wrzącego płynu. Butelki o wąskich szyjkach mogą eksplodować w przypadku
przegrzania.
NIE WOLNO
podgrzewać pożywienia dla dziecka w butelce z
założonym smoczkiem, ponieważ w przypadku przegrzania może ona wybuchnąć.
Przed podaniem zawartość butelek i słoiczków z jedzeniem dla dzieci należy
wymieszać lub wstrząsnąć oraz sprawdzić temperaturę, aby uniknąć poparzenia.
Jajek w skorupkach i całych jajek na twardo nie należy podgrzewać w
kuchenkach mikrofalowych, ponieważ mogą one eksplodować nawet po
zakończeniu podgrzewania. Nie wolno również podgrzewać szczelnie
zamkniętych lub zamkniętych próżniowo butelek, słoików i innych
pojemników, a także orzechów w łupinach, pomidorów itp.
Kuchenkę należy regularnie czyścić i usuwać z niej wszelkie pozostałości jedzenia.
Nadmierne zabrudzenie kuchenki może spowodować uszkodzenia jej
powierzchni i wpłynąć negatywnie na okres eksploatacji urządzenia lub
doprowadzić do powstania niebezpiecznych sytuacji.
NIE WOLNO
zakrywać otworów wentylacyjnych tkaniną lub papierem. Mogą
się one zapalić, ponieważ z kuchenki wydobywa się gorące powietrze. Może
to też spowodować przegrzanie się kuchenki i jej automatyczne wyłączenie.
W takim przypadku nie można z niej korzystać do czasu ostygnięcia.
ZAWSZE
podczas wyjmowania potraw z kuchenki należy używać rękawic
kuchennych w celu uniknięcia oparzeń.

Ważne Uwaga Ostrzeżenie
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwG[GG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
5
PL
Zasady bezpieczeństwa (ciąg dalszy)
NIE WOLNO
dotykać elementów grzejnych lub wewnętrznych ścianek
kuchenki do czasu ostygnięcia kuchenki.
Nie wolno zanurzać kabla zasilającego ani wtyczki w wodzie; należy unikać
ich kontaktu z gorącymi powierzchniami. Nie wolno korzystać z urządzenia,
jeśli kabel zasilający lub wtyczka są uszkodzone.
W czasie otwierania drzwiczek kuchenki należy zachować od niej odległość
wyciągniętej ręki.
Powód
: Gorące powietrze lub para wydobywające się z kuchenki mogą
spowodować poparzenie.
Podczas pracy urządzenia mogą być słyszalne „pstryknięcia” (szczególnie
podczas rozmrażania).
Powód
: Ten dźwięk występuje podczas zmian mocy i nie stanowi powodu do obaw.
NIE WOLNO
włączać pustej kuchenki mikrofalowej. Zasilanie zostanie
automatycznie wyłączone ze względów bezpieczeństwa. Używanie kuchenki
jest możliwe po odczekaniu przynajmniej 30 minut.
Zalecane jest pozostawianie w kuchence szklanki z wodą. Woda pochłonie
mikrofale w razie przypadkowego włączenia kuchenki.
Kuchenki mikrofalowej nie należy umieszczać w szafce.
WAŻNE
NIGDY
nie wolno pozwalać małym dzieciom bawić się kuchenką mikrofalową.
Nie wolno również pozostawiać dzieci bez opieki w pobliżu pracującej
kuchenki mikrofalowej. Nie powinno się trzymać ani chować bezpośrednio
nad kuchenką przedmiotów, które mogą interesować dzieci.
Osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej lub umysłowej,
bądź o niedostatecznym doświadczeniu i wiedzy (np. dzieci) nie powinny
korzystać z urządzenia bez nadzoru lub przeszkolenia w zakresie obsługi
przez inną osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
Nie wolno dopuścić, by dzieci bawiły się urządzeniem.
Urządzenie podczas pracy ulega nagrzaniu. Należy zachować odpowiednie
środki ostrożności w celu uniknięcia kontaktu z elementami grzejnymi
wewnątrz kuchenki.
NIE WOLNO
do czyszczenia szklanych drzwiczek kuchenki używać środków
zawierających składniki ścierne lub ostrych szczotek metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię, co może doprowadzić do popękania szyby.
OSTRZEŻENIE:
Nie należy używać kuchenki, jeśli drzwiczki lub ich uszczelnienie są uszkodzone —
muszą one najpierw zostać naprawione przez wykwalifikowaną osobę.
OSTRZEŻENIE:
Wykonywanie przez osoby niewykwalifikowane czynności serwisowych i napraw
wymagających zdjęcia pokrywy chroniącej przed promieniowaniem mikrofalowym
może być bardzo niebezpieczne.
OSTRZEŻENIE:
Płyny i pozostała żywność nie mogą być podgrzewane w szczelnie zamkniętych
pojemnikach, gdyż może to spowodować ich wybuch.
OSTRZEŻENIE:
Dzieci mogą korzystać z kuchenki mikrofalowej bez nadzoru dorosłych
wyłącznie
po
wyjaśnieniu im, jak bezpiecznie obsługiwać to urządzenie, oraz jakie ryzyko wiąże się
z jego niewłaściwym użytkowaniem.
OSTRZEŻENIE:
Dzieci mogą z korzystać z trybu kombinowanego wyłącznie pod nadzorem osób
dorosłych ze względu na bardzo wysoką temperaturę gotowania.
OSTRZEŻENIE:
Podczas pracy urządzenia łatwo dostępne części mogą się nagrzewać. Nie należy
pozwalać małym dzieciom zbliżać się do urządzenia.
Ze względów bezpieczeństwa nie należy czyścić urządzenia strumieniem
pary lub środkiem czyszczącym pod wysokim ciśnieniem.
Instalowanie kuchenki mikrofalowej
Ustaw kuchenkę na płaskiej powierzchni, 85 cm od podłogi. Powierzchnia
powinna mieć wytrzymałość odpowiednią do ciężaru kuchenki.
Ze względów bezpieczeństwa uszkodzony przewód zasilający
musi zostać wymieniony na specjalny przewód lub zestaw
dostępny u producenta lub w autoryzowanym serwisie.
W celu zapewnienia bezpieczeństwa przewód należy podłączyć
do 3-bolcowego, uziemionego gniazdka prądu przemiennego o
napięciu 230 V i częstotliwości 50 Hz. Uszkodzony przewód
zasilający urządzenia należy wymienić na specjalny przewód.
Nie należy instalować kuchenki mikrofalowej w gorących lub
wilgotnych miejscach, na przykład w pobliżu zwykłej kuchenki lub
kaloryfera. Należy przestrzegać parametrów technicznych
kuchenki dotyczących źródła zasilania, a zastosowany
przedłużacz musi spełniać takie same normy, jak przewód
zasilający dostarczony z kuchenką. Przed pierwszym użyciem
kuchenki mikrofalowej należy przetrzeć jej wnętrze i uszczelnienie
drzwiczek zwilżoną szmatką.
1. Instalując kuchenkę, zapewnij jej odpowiednią
wentylację, pozostawiając przynajmniej 10 cm
przestrzeni z tyłu i po bokach urządzenia oraz 20 cm nad
urządzeniem.
2. Wyjmij wszystkie materiały opakowania z wnętrza
kuchenki.
Zainstaluj pierścień obrotowy i tacę obrotową.
Upewnij się, że taca obraca się swobodnie.
3. Ustaw kuchenkę mikrofalową w pobliżu wolnego
gniazdka elektrycznego.
20 cm
od góry
10 cm
z tyłu
10 cm z
boku
85 cm
od podłogi
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwG\GG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
6
PL
Ustawianie godziny
Kuchenka mikrofalowa jest wyposażona we wbudowany zegar. Godzina
może być wyświetlana w formacie 24- i 12-godzinnym. Zegar należy
ustawić w następujących przypadkach:
przy pierwszej instalacji kuchenki mikrofalowej,
po awarii zasilania.
Należy pamiętać o zaktualizowaniu ustawień zegara po przejściu
na czas letni lub zimowy.
Jak działa kuchenka mikrofalowa
Mikrofale to fale elektromagnetyczne o wysokiej częstotliwości, których
energia umożliwia gotowanie lub podgrzewanie pożywienia bez zmiany
jego postaci lub koloru.
Kuchenki mikrofalowej można używać do:
•rozmrażania,
szybkiego podgrzewania/gotowania,
gotowania
Zasada działania
Ponieważ wnętrze pożywienia jest gotowane/podgrzewane dzięki
zjawisku rozproszenia temperatury, proces jest kontynuowany
nawet po wyjęciu pożywienia z kuchenki. Należy zatem
przestrzegać czasów przygotowania określonych w przepisach
oraz w niniejszej instrukcji, aby zapewnić:
równomierne przygotowanie części wewnętrznej i
zewnętrznej pożywienia,
równą temperaturę we wszystkich częściach pożywienia.
1. Aby wyświetlić czas Wówczas naciśnij
w formacie...
przycisk
()
zegara…
24-godzinnym jeden raz
12-godzinnym dwa razy
2. Ustaw godzinę za pomocą przycisku h (godz.), a minuty za
pomocą przycisku
min
.
3. Po wyświetleniu właściwego czasu naciśnij ponownie
przycisk
zegara
( ), aby uruchomić zegar.
Efekt:
Godzina jest wyświetlana zawsze, gdy kuchenka
mikrofalowa nie jest używana.
1. Mikrofale generowane przez magnetron
rozprzestrzeniają się równomiernie, padając na
pożywienie obracające się na tacy. Dzięki temu
pożywienie jest przygotowywane równomiernie.
2. Mikrofale są pochłaniane przez pożywienie do
głębokości około 2,5 cm. Proces jest kontynuowany,
gdyż temperatura rozprasza się wewnątrz
pożywienia.
3. Czas przygotowania zależy od użytego naczynia i
właściwości pożywienia:
ilości i gęstości,
zawartości wody,
temperatury początkowej
(zamrożone czy niezamrożone).
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwG]GG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
7
PL
Sprawdzanie poprawności działania kuchenki
Poniższa procedura pozwala w dowolnej chwili sprawdzić, czy kuchenka
działa poprawnie. Otwórz drzwiczki kuchenki naciskając duży przycisk,
znajdujący się w prawym dolnym rogu panelu sterowania.
Umieść miseczkę wody na tacy obrotowej. Następnie zamknij drzwiczki.
Kuchenka musi być podłączona do odpowiedniego gniazdka
elektrycznego. Taca obrotowa musi być włożona na swoje
miejsce w kuchence. Jeśli używany jest inny poziom mocy niż
maksymalny, zagotowanie wody zajmuje więcej czasu.
Co robić w przypadku wystąpienia problemu lub
wątpliwości
W przypadku wystąpienia któregokolwiek z problemów opisanych poniżej
należy wypróbować sugerowane rozwiązania.
Następujące zjawiska są normalne:
Skraplanie się wilgoci wewnątrz kuchenki
Przepływ powietrza wokół drzwiczek i obudowy
Odbijanie się światła wokół drzwiczek i obudowy
Wydobywanie się pary z otworów wentylacyjnych lub w okolicach drzwiczek
Kuchenka nie uruchamia się po naciśnięciu przycisku
Start
().
Czy drzwiczki są poprawnie zamknięte?
Jedzenie nie jest wcale gotowe.
Czy minutnik zostustawiony poprawnie i/lub został naciśnięty przycisk
Start
()?
Czy drzwiczki są zamknięte?
Czy obwód sieci elektrycznej nie został przeciążony, co spowodowało
przepalenie lub wyskoczenie bezpiecznika?
Jedzenie jest za mało lub zbyt mocno ugotowane.
Czy dla danego typu żywności został ustawiony odpowiedni czas
przygotowania?
Czy został wybrany odpowiedni poziom mocy?
Wewnątrz kuchenki występuje iskrzenie i trzaski (powstaje łuk elektryczny).
Czy zostało użyte naczynie z metalowymi zdobieniami?
Czy w kuchence znajduje się widelec lub inny metalowy przedmiot?
Czy folia aluminiowa znajduje się zbyt blisko wewnętrznych ścianek?
Działanie kuchenki zakłóca pracę radia i telewizora.
Podczas pracy kuchenki mogą występować niewielkie zakłócenia pracy radia i
telewizora. Jest to zjawisko normalne. Aby rozwiązać ten problem, kuchenkę
należy zainstalować z dala od telewizora, radia i anteny.
Jeśli zakłócenia zostaną wykryte przez mikroprocesor kuchenki, ustawienia
wyświetlacza mogą zostać wyzerowane. Aby rozwiązać ten problem, odłącz
kabel zasilania i podłącz go ponownie. Ustaw ponownie godzinę.
Jeżeli powyższe wskazówki nie umożliwiają rozwiązania
problemu, należy skontaktować się z lokalnym sprzedawcą lub
serwisem firmy SAMSUNG.
1. Naciśnij przycisk
poziomu mocy
( ) i ustaw czas na
4-5 minut, naciskając przycisk
1 min
odpowiednią ilość
razy.
2. Naciśnij przycisk
Start
().
Efekt:
Kuchenka będzie podgrzewała wodę przez 4 lub
5 minut. Po tym czasie woda powinna zawrzeć.
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwG^GG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
8
PL
Gotowanie i podgrzewanie
Poniższa procedura opisuje sposób gotowania i podgrzewania pożywienia.
Należy ZAWSZE sprawdzać ustawienia gotowania przed pozostawieniem
kuchenki bez nadzoru.
Najpierw umieść jedzenie na środku tacy obrotowej. Następnie zamknij
drzwiczki.
Nigdy nie włączaj pustej kuchenki mikrofalowej.
W razie potrzeby podgrzania pożywienia w krótkim czasie,
stosując maksymalną moc (750 W), wystarczy nacisnąć przycisk
+30s, aby dodać 30 sekund czasu gotowania. Kuchenka zostanie
natychmiast uruchomiona.
Poziomy mocy
Do wyboru są poniższe poziomy mocy.
W przypadku wybrania wyższego poziomu mocy należy
zmniejszyć czas gotowania. W przypadku niższego poziomu
mocy należy zwiększyć czas gotowania.
Zatrzymywanie pracy kuchenki
Gotowanie można przerwać w każdej chwili, aby sprawdzić potrawę.
Możesz anulować dowolne ustawienie przed rozpoczęciem
gotowania, naciskając przycisk
Stop
.
1. Naciśnij przycisk
poziomu mocy
().
Efekt:
Zostanie wyświetlona wartość 750 W
(maksymalna moc gotowania).
Ustaw odpowiedni poziom mocy, naciskając
przycisk
poziomu mocy
( ) aż do momentu
wyświetlenia żądanej wartości. Więcej
informacji można znaleźć w tabeli na
następnej stronie.
2. Wybierz czas gotowania, naciskając przyciski
10 min,
1 min
i
10 s
.
3. Naciśnij przycisk
Start
().
Efekt:
W kuchence zapali się światło, a taca zacznie
się obracać.
1) Rozpocznie się gotowanie, a po jego
zakończeniu wyemitowane zostaną się
4 sygnały dźwiękowe.
2) Kuchenka 3 razy przypomni sygnałem
dźwiękowym (raz na minutę) o zakończeniu
gotowania.
3) Na wyświetlaczu zostanie wyświetlona
aktualna godzina.
Poziom mocy
Moc wyjściowa
MIKROFALE GRILL
WYSOKI
PODWYŻSZONY
ŚREDNI
OBNIŻONY
ROZMRAŻANIE( )
NISKI / UTRZYMYWANIE TEMPERATURY
GRILL
KOMBI I ( )
KOMBI II ( )
KOMBI III ( )
750 W
600 W
450 W
300 W
180 W
100 W
-
600 W
450 W
300 W
-
-
-
-
-
-
950 W
950 W
950 W
950 W
1. Aby chwilowo zatrzymać gotowanie:
Otwórz drzwiczki.
Efekt: Praca kuchenki zostanie zatrzymana. Aby
wznowić gotowanie, zamknij drzwiczki i naciśnij
ponownie przycisk
Start
().
2. Aby całkowicie zatrzymać gotowanie:
Naciśnij przycisk
Stop
().
Efekt: Gotowanie zostanie zatrzymane.
Jeśli chcesz anulować ustawienia
gotowania, ponownie naciśnij przycisk
Stop
().
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwG_GG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
9
PL
Dostosowywanie czasu pracy
Możesz zwiększyć czas gotowania, naciskając przycisk +30s. Każde
naciśnięcie dodaje 30 sekund do czasu gotowania.
Po rozpoczęciu gotowania w dowolnym trybie automatycznym
zmiana czasu gotowania nie jest możliwa.
Korzystanie z funkcji szybkiego podgrzewania/
gotowania
W funkcji szybkiego podgrzewania / gotowania czas gotowania jest
ustawiany automatycznie i nie ma potrzeby korzystania z przycisku
Start
.
Ilość porcji można ustawić naciskając wybrany przycisk szybkiego
podgrzewania / gotowania odpowiednią ilość razy.
Najpierw umieść potrawę na środku tacy obrotowej i zamknij drzwiczki.
Przykład
: Naciśnij jednokrotnie przycisk
napoju
, aby podgrzać zawartość
jednej filiżanki do kawy. Więcej informacji można znaleźć w tabeli na
następnej stronie.
Należy używać tylko tych składników, które można bezpiecznie
podgrzewać w kuchence mikrofalowej.
Ustawienia szybkiego podgrzewania/gotowania
W poniższej tabeli przedstawionożne programy szybkiego podgrzewania
i gotowania, ilości, czasy oczekiwania po ugotowaniu oraz odpowiednie
zalecenia.
Naciśnij przycisk +30s, aby dodać 30 sekund do czasu
gotowania.
Naciśnij wybrany przycisk szybkiego podgrzewania /
gotowania żądaną ilość razy.
Efekt:
Kuchenka rozpocznie pracę po około dwóch
sekundach. Po zakończeniu gotowania:
1) Wyemitowane zostaną 4 sygnały
dźwiękowe.
2) Kuchenka 3 razy przypomni sygnałem
dźwiękowym o zakończeniu gotowania (raz
na minutę).
3) Na wyświetlaczu zostanie wyświetlona
aktualna godzina.
Potrawa /
Przycisk
Wielkość
porcji
Czas
oczekiwania
Zalecenia
Gotowe danie
(schіodzone)
300-350 g
400-450 g
3 min. Ułóż danie na talerzu ceramicznym i
owiń folią do kuchenek
mikrofalowych. Ten program jest
odpowiedni do przygotowywania
posiłków zawierających 3 składniki
(np. mięso z sosem, warzywa i
dodatki — ziemniaki, ryż lub
makaron).
Napoje
(kawa, mleko,
herbata lub woda o
temperaturze
pokojowej)
150 ml
(1 filiżanka)
250 ml
(1 kubek)
1-2 min. Wlej do ceramicznej filiżanki i
podgrzewaj bez przykrycia. Umieść
filiżankę (150 ml) lub kubek (250 ml)
na środku tacy obrotowej. Dokładnie
wymieszaj przed rozpoczęciem i po
upływie czasu oczekiwania.
Gotowe dania
mroїone
(mroїone)
300-350 g
400-450 g
4 min. Upewnij się, że pojemnika, w którym
znajduje się gotowe danie, można
używać w kuchence mikrofalowej.
Zdejmij folię. Mrożone danie umieść
na środku kuchenki. Ten program
jest odpowiedni do przygotowywania
gotowych dań zawierających
3 składniki (np. mięso z sosem,
warzywa i dodatki — ziemniaki, ryż
lub makaron).
Mroїone danie
rybne
(mroїone)
200 g
400 g
2-3 min. Umieść mrożone danie rybne w
szklanym naczyniu żaroodpornym
odpowiedniej wielkości. Postaw
potrawę na ruszcie. Ten program
jest odpowiedni do przygotowywania
gotowych mrożonych dań z filetów
rybnych z warzywami i sosem.
Mroїone
minizapiekanki/
minipizze
(mroїone)
150 g
(4-6 szt.)
250 g
(7-9 szt.)
- Rozłóż minizapiekanki lub minipizze
równomiernie na ruszcie.
Mroїone danie z
makaronu
(mrożone)
200 g
400 g
2-3 min. Umieść mrożone danie z makaronu
w szklanym naczyniu żaroodpornym
odpowiedniej wielkości. Postaw
potrawę na ruszcie. Ten program
jest odpowiedni do przygotowywania
mrożonych dań z makaronu typu
lasagne, cannelloni czy macaroni.
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwG`GG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
10
PL
Korzystanie z automatycznej funkcji szybkiego
rozmrażania
Automatyczna funkcja szybkiego rozmrażania umożliwia rozmrażanie
mięsa, drobiu, ryb i owoców/jagód. Czas rozmrażania i poziom mocy są
ustawiane automatycznie. Wystarczy wybrać odpowiedni program i
określić wagę.
Należy używać tylko naczyń, które są bezpieczne dla kuchenek
mikrofalowych.
Najpierw umieść zamrożoną żywność na środku tacy obrotowej i zamknij
drzwiczki.
Istnieje również możliwość ręcznego ustawienia procesu
rozmrażania. W tym celu wybierz funkcję gotowania/
podgrzewania z poziomem mocy ustawionym na 180 W.
Szczegółowe informacje można znaleźć w części „Gotowanie i
podgrzewanie” na str. 8.
Ustawienia automatycznego szybkiego
rozmrażania
W poniższej tabeli przedstawiono różne programy automatycznego
szybkiego rozmrażania, ilości, czasy oczekiwania po ugotowaniu i
stosowne zalecenia.
Przed rozpoczęciem rozmrażania należy wyjąć produkt z opakowania.
Umieść mięso, drób, rybę lub owoce/jagody na talerzu ceramicznym.
Wybierz funkcję ręcznego rozmrażania żywności z poziomem
mocy 180 W, aby móc samodzielnie rozmrażać wybrane potrawy.
Więcej informacji na temat ręcznego rozmrażania oraz czasu
rozmrażania można znaleźć na str. 18.
1. Wybierz rodzaj rozmrażanej żywności, naciskając raz lub
kilka razy przycisk szybkiego rozmrażania ().
(Więcej informacji można znaleźć w tabeli na następnej
stronie).
2. Wybierz wagę produktu za pomocą przycisków kg i g.
Maksymalna wartość ustawienia to 2000 g.
3. Naciśnij przycisk Start ().
Efekt:
Rozpocznie się rozmrażanie.
W połowie procesu rozmrażania kuchenka
emituje sygnał dźwiękowy, przypominając o
konieczności obrócenia jedzenia.
Naciśnij ponownie przycisk
Start
(), aby
dokończyć rozmrażanie.
Symbol /
potrawa
Porcja Czas
oczekiwania
Zalecenia
1. Miкso 100-2000 g 20-90 min. Osłoń brzegi folią aluminiową. Po
usłyszeniu sygnału obróć mięso na
drugą stronę.
Ten program jest odpowiedni do
rozmrażania wołowiny, baraniny,
wieprzowiny, steków, mięsa krojonego i
mielonego.
2. Drуb 100-2000 g 20-90 min. Osłoń końce udek i skrzydełek folią
aluminiową. Po usłyszeniu sygnału
obróć drób na drugą stronę. Ten
program jest odpowiedni do
rozmrażania całych kurczaków, a także
kawałków kurczaka.
3.
Ryby
100-2000 g 20-80 min. Osłoń ogon ryby folią aluminiową. Po
usłyszeniu sygnału obróć rybę na drugą
stronę. Ten program jest odpowiedni do
rozmrażania całych ryb oraz filetów
rybnych.
4. Owoce /
jagody
100-600 g 5-20 min. Rozłóż owoce równo w płaskim,
szklanym naczyniu.
Ten program jest odpowiedni do
rozmrażania wszystkich rodzajów
owoców.
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwGXWGG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
11
PL
Wybór akcesoriów
Należy korzystać wyłącznie z przyborów, które mogą być bezpiecznie
używane w kuchenkach mikrofalowych. Nie należy używać plastikowych
pojemników, naczyń ani papierowych kubeczków, ręczników itp.
Więcej szczegółów dotyczących przyborów kuchennych można
znaleźć na liście naczyń i przyborów kuchennych (str. 14).
Grillowanie
Grill umożliwia szybkie podgrzanie i opieczenie jedzenia bez używania
mikrofal. Służy do tego ruszt dostarczony wraz z kuchenką mikrofalową.
Wyłączanie się i włączanie grzałki to normalne zachowanie
urządzenia. Zaprojektowano je w taki sposób, aby nie dopuścić
do przegrzania.
Podczas dotykania żywności znajdującej się w kuchence zawsze
używaj rękawic ochronnych, aby uniknąć poparzenia.
Tryb kombinowany mikrofal i grilla
Aby szybko ugotować potrawę i jednocześnie ją przyrumienić, gotowanie
za pomocą mikrofal można połączyć z grillowaniem.
ZAWSZE używaj przyborów kuchennych, które mogą być
bezpiecznie stosowane w kuchenkach mikrofalowych i
tradycyjnych. Najlepsze są naczynia szklane i ceramiczne,
ponieważ umożliwiają swobodny przepływ mikrofal przez
potrawę.
Podczas dotykania składników znajdujących się w kuchence
ZAWSZE używaj rękawic ochronnych, aby uniknąć ryzyka
poparzenia.
Maksymalna moc pracy w trybie kombinowanym kuchenki i grilla
to 600 W.
W przypadku wybrania trybu kombinowanego
(grill + mikrofale) należy używać wyłącznie przyborów, które
mogą być bezpiecznie używane w kuchenkach
mikrofalowych i tradycyjnych. Użycie przyborów metalowych
może spowodować uszkodzenie kuchenki.
1. Rozgrzej grill naciskając przycisk
Grill
( ), a następnie
przyciski ustawień czasu (10 min, 1 min lub 10 s) i
przycisk
Start
.
2. Otwórz drzwiczki i umieść jedzenie na ruszcie.
3. Umieść jedzenie na ruszcie w kuchence mikrofalowej.
Naciśnij przycisk
Grill
( ). Ustaw czas za pomocą
przycisków
10 min, 1 min
i
10 s
.
(Maksymalny czas grillowania wynosi 60 minut).
4. Naciśnij przycisk
Start
().
Efekt:
W kuchence zapali się światło, a taca zacznie się
obracać.
1) Rozpocznie się gotowanie, a po jego
zakończeniu wyemitowane zostaną się
4 sygnały dźwiękowe.
2) Kuchenka 3 razy przypomni sygnałem
dźwiękowym (raz na minutę) o zakończeniu
gotowania.
3) Na wyświetlaczu zostanie wyświetlona
aktualna godzina.
1. Otwórz drzwiczki kuchenki naciskając duży przycisk,
znajdujący się w prawym dolnym rogu panelu sterowania.
Umieść żywność na ruszcie i połóż całość na tacy
obrotowej. Zamknij drzwiczki.
2. Naciśnij przycisk trybu kombinowanego ().
Efekt:
Zostaną wyświetlone następujące informacje:
(tryb mikrofal i grilla)
600 W (moc wyjściowa)
Ustaw odpowiedni poziom mocy, naciskając
przycisk trybu
kombinowanego () aż do
momentu wyświetlenia danej wartości mocy.
Nie można ustawić temperatury grilla.
3. Ustaw czas gotowania za pomocą przycisków 10 min,
1 min i 10 s. Maksymalny czas wynosi 60 minut.
4. Naciśnij przycisk
Start
().
Efekt:
Rozpocznie się gotowanie w trybie
kombinowanym. Po zakończeniu gotowania:
1) Wyemitowane zostaną 4 sygnały
dźwiękowe.
2) Kuchenka 3 razy przypomni sygnałem
dźwiękowym (raz na minutę) o zakończeniu
gotowania.
3) Na wyświetlaczu zostanie wyświetlona
aktualna godzina.
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwGXXGG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
12
PL
Gotowanie wieloetapowe
W tej kuchence mikrofalowej można zaprogramować do trzech etapów
gotowania.
Przykład: Aby rozmrozić potrawę w trybie rozmrażania i ugotować ją, nie
trzeba zmieniać ustawień kuchenki po każdym etapie. Zamiast tego można
rozmrozić i przygotować np. 500 g ryby w następujących trzech etapach:
•Rozmrażanie
Gotowanie I
Gotowanie II
W trybie gotowania wieloetapowego można wybrać dwa lub trzy
etapy przyrządzania potrawy.
Po wybraniu gotowania 3-etapowego pierwszym etapem jest
zawsze rozmrażanie.
Nie naciskaj przycisku aż do momentu wybrania wszystkich
etapów gotowania.
1. Naciśnij przycisk
Rapid
(Szybkie)( ) jednokrotnie lub
kilka razy.
2. Określ wagę produktu (w podanym przykładzie jest to
500 g), naciskając przyciski kg i g odpowiednią ilość razy.
3. Naciśnij przycisk wyboru
poziomu mocy
().
Tryb mikrofali(I):
; w razie potrzeby wybierz poziom mocy,
naciskając przycisk
poziomu mocy
()
żądaną ilość razy
(w podanym przykładzie jest to 600 W).
4. Ustaw czas, naciskając przyciski 10 min, 1 min i 10 s
żądaną ilość razy (w podanym przykładzie są to 4 minuty).
5. Naciśnij przycisk
Grill
().
Tryb grilla(II):
6. Ustaw czas, naciskając przyciski 10 min, 1 min i 10 s
żądaną ilość razy (w podanym przykładzie jest to 5 minut).
(Maksymalny czas grillowania wynosi 60 minut).
7. Naciśnij przycisk
Start
().
Efekt:
Te trzy tryby (rozmrażanie i gotowanie I, II) są
włączane kolejno. W zależności od wybranego
trybu rozmrażania po upływie połowy czasu pracy
kuchenka wyemituje sygnał dźwiękowy,
przypominający o odwróceniu produktu. Po
zakończeniu gotowania wyemitowane zostaną
cztery sygnały dźwiękowe.
Kuchenka 3 razy przypomni sygnałem
dźwiękowym (raz na minutę) o zakończeniu
gotowania.
Na wyświetlaczu zostanie wyświetlona
aktualna godzina.
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwGXYGG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
13
PL
Wyłączanie sygnału dźwiękowego
Sygnał dźwiękowy można wyłączyć w dowolnym momencie.
Zabezpieczanie kuchenki mikrofalowej
Kuchenka mikrofalowa jest wyposażona w specjalny program blokowania,
który uniemożliwia włączenie kuchenki przez dziecko lub niepowołaną
osobę.
Kuchenkę można zablokować w dowolnym momencie.
1. Naciśnij jednocześnie przyciski
Stop
() i
Start
().
Efekt:
Naciśnięcie przycisku nie będzie potwierdzane
sygnałem dźwiękowym.
2. Aby ponownie włączyć sygnały dźwiękowe, naciśnij
jednocześnie przyciski
Stop
() i
Start
().
Efekt:
Sygnał dźwiękowy zostanie ponownie włączony.
1. Naciśnij jednocześnie przyciski
Stop
() i Zegar ().
Efekt:
Kuchenka zostanie zablokowana (nie będzie
można uruchomić żadnej funkcji).
2. Aby odblokować kuchenkę, ponownie naciśnij
jednocześnie przyciski
Stop
() i Zegar ().
Efekt:
Spowoduje to odblokowanie kuchenki.
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwGXZGG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
14
PL
Lista naczyń i przyborów kuchennych
Aby przygotować jedzenie w kuchence mikrofalowej, mikrofale muszą
swobodnie przenikać przez żywność, czyli nie mogą być odbijane lub
pochłaniane przez naczynia.
Należy zatem odpowiednio dobierać przybory kuchenne. Jeśli dany
przedmiot posiada specjalne oznaczenie, może on być bez obaw stosowany
w kuchenkach mikrofalowych.
W poniższej tabeli przedstawiono różne rodzaje naczyń i przyborów
kuchennych, a także ich przydatność i sposób użycia w kuchence
mikrofalowej.
: Zalecane
: Używać ostrożnie
: Niebezpieczne
Przybory kuchenne Możliwość
użycia w
kuchence
mikrofalowej
Komentarz
Folia aluminiowa
 
Może być używana w niewielkich
ilościach w celu zabezpieczenia
jedzenia przed przypaleniem. Jeśli
folia znajduje się zbyt blisko ścianki
kuchenki lub jest jej zbyt dużo, może
wystąpić zjawisko łuku elektrycznego
lub iskrzenia.
Talerz do zapiekania
Nie należy go rozgrzewać dłużej niż
przez 8 minut.
Wyroby porcelanowe i
gliniane
Porcelana, ceramika, emaliowane
wyroby gliniane i porcelana miękka
(kostna) mogą być używane pod
warunkiem, że nie mają metalowych
elementów ozdobnych.
Plastikowe lub tekturowe
naczynia jednorazowe
Niektóre produkty mrożone są
pakowane przy użyciu takich
materiałów.
Opakowania żywności typu
fast food
Kubki i pojemniki z
polistyrenu
Papierowe torby lub
gazety
•Papier
makulaturowy lub
wyroby szklane z
elementami
metalowymi
Mogą być używane do podgrzewania
jedzenia. Przegrzanie może
spowodować stopienie się materiałów
wykonanych z polistyrenu.
Mogą ulec zapłonowi.
Mogą powodować iskrzenie.
Wyroby szklane
Naczynia
żaroodporne
Delikatne wyroby
szklane
Słoiki
Mogą być używane, jeśli nie mają
metalowych elementów.
Mogą być używane do podgrzewania
jedzenia lub płynów. Delikatne szkło
może pękać w wyniku gwałtownego
podgrzania.
Należy zdjąć wieczka. Odpowiednie
tylko do podgrzewania.
Wyroby metalowe
Naczynia
Zamknięcia toreb
do zamrażania
Mogą spowodować iskrzenie lub
pożar.
Wyroby papierowe
Talerze, kubki,
serwetki i papier
kuchenny
•Papier
makulaturowy
Odpowiednie do krótkiego gotowania
lub podgrzewania. Pochłaniają również
nadmiar wilgoci.
Mogą powodować iskrzenie.
Wyroby plastikowe
Pojemniki
Folia kuchenna
Torby do
zamrażania
 
Zwłaszcza, jeśli są wykonane z
plastiku odpornego na wysokie
temperatury. Inne rodzaje plastiku
mogą w wysokich temperaturach
ulegać odkształceniom lub
odbarwieniu. Nie używać naczyń z
melaminy.
Mogą być używane do zatrzymywania
wilgoci. Nie powinny dotykać jedzenia.
Podczas zdejmowania folii należy
zachować ostrożność, ponieważ z
potrawy będzie wydobywała się
gorąca para.
Tylko wówczas, gdy są odpowiednie
do gotowania lub użycia w kuchence.
Nie powinny być szczelnie zamknięte.
W razie potrzeby należy je
przedziurawić widelcem.
Papier woskowany lub
tłuszczoodporny
Może być używany do zatrzymywania
wilgoci i zapobiegania rozpryskiwaniu
się tłuszczu.
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwGX[GG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
15
PL
Zasady przygotowywania potraw
MIKROFALE
Energia mikrofal przenika przez jedzenie i jest pochłaniana przez znajdującą się w
nim wodę, tłuszcz i cukier.
Mikrofale powodują szybkie poruszanie się cząsteczek jedzenia. Szybki ruch
cząsteczek powoduje tarcie, a uzyskane w jego wyniku ciepło umożliwia
ugotowanie jedzenia.
GOTOWANIE
Przybory kuchenne używane do gotowania w kuchence mikrofalowej:
W celu uzyskania maksymalnej skuteczności kuchenki mikrofalowej przybory i
naczynia kuchenne muszą umożliwiać swobodne przenikanie mikrofal. Mikrofale
są odbijane przez metale, takie jak stal nierdzewna, aluminium i miedź, ale mogą
przenikać przez ceramikę, szkło, porcelanę i plastik, a także przez papier i
drewno. Zatem nigdy nie można używać do gotowania metalowych pojemników.
Jedzenie, które można gotować w kuchence mikrofalowej:
Do gotowania w kuchence mikrofalowej nadaje się wiele rodzajów żywności, w
tym świeże i mrożone warzywa, owoce, makaron, ryż, zboża, fasola, ryby i mięso.
W kuchence mikrofalowej można również przygotować sosy, kremy, zupy,
konserwy i konfitury. Ogólnie rzecz biorąc, w kuchence mikrofalowej można
przygotować takie same dania, jak przy użyciu zwykłej kuchenki. Można na
przykład roztopić masło lub czekoladę (dodatkowe informacje można znaleźć w
rozdziale zawierającym wskazówki i techniki przygotowania potraw).
Przykrywanie w czasie gotowania
Bardzo ważne jest przykrywanie jedzenia w czasie gotowania, ponieważ
unosząca się para ułatwia gotowanie. Jedzenie można przykrywać na różne
sposoby: np. za pomocą ceramicznego talerza, plastikowej pokrywki lub folii
kuchennej do kuchenek mikrofalowych.
Czas oczekiwania po ugotowaniu
Ważne jest, aby po zakończeniu gotowania odczekać kilka chwil w celu
wyrównania się temperatury potrawy.
Zasady gotowania mrożonych warzyw
Użyj odpowiedniego szklanego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Warzywa
należy gotować pod przykryciem co najmniej przez czas określony w tabeli
poniżej. Aby uzyskać odpowiednią miękkość warzyw, czas gotowania można
nieco wydłużyć.
Warzywa należy zamieszać dwukrotnie podczas gotowania oraz jeszcze raz po
jego zakończeniu. Po zakończeniu gotowania dodaj sól, zioła lub masło. Po
ugotowaniu warzywa powinny pozostać przykryte w podanym czasie oczekiwania.
Potrawa Porcja Moc Czas
(min)
Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Szpinak 150 g 600 W 5½-6½ 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę stołową)
zimnej wody.
Brokuły 300 g 600 W 10-11 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę stołową)
zimnej wody.
Groszek 300 g 600 W 8-9 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę stołową)
zimnej wody.
Zielona fasolka 300 g 600 W 10-11 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę stołową)
zimnej wody.
Mieszanka warzyw
(marchewka/
groszek/kukurydza)
300 g 600 W 9-10 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę stołową)
zimnej wody.
Mieszanka warzyw
(danie chińskie)
300 g 600 W 8½-9½ 2-3 Dodaj 15 ml
(1 łyżkę stołową)
zimnej wody.
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwGX\GG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
16
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
Zasady gotowania ryżu i makaronu
Ryż:
Użyj dużej szklanej miski żaroodpornej z przykrywką – ryż zwiększa
dwukrotnie swoją objętość w czasie gotowania. Gotuj pod
przykryciem.
Po upływie czasu gotowania zamieszaj, dodaj sól, zioła lub masło, a
następnie odczekaj określony czas.
Wskazówka: Po zakończeniu gotowania może okazać się, że ryż
nie wchłonął całej wody.
Makaron:
Użyj dużej szklanej miski żaroodpornej. Dodaj wrzącą wodę,
szczyptę soli i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj bez przykrycia.
W czasie gotowania i po jego zakończeniu od czasu do czasu
zamieszaj. Po ugotowaniu trzymaj pod przykryciem, a następnie
starannie odcedź.
Zasady gotowania świeżych warzyw
Użyj odpowiedniego szklanego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Jeśli w
tabeli poniżej nie została zalecona inna ilość wody, dodaj 30-45 ml zimnej wody
(2-3 łyżki stołowe) na każde 250 g warzyw. Warzywa należy gotować pod
przykryciem co najmniej przez czas określony w tabeli poniżej. Aby uzyskać
odpowiednią miękkość warzyw, czas gotowania można nieco wydłużyć.
Zamieszaj warzywa w czasie gotowania i po jego zakończeniu. Po zakończeniu
gotowania dodaj sól, zioła lub masło. W czasie 3-minutowego oczekiwania
warzywa powinny być przykryte.
Wskazówka
: Pokrój świeże warzywa na kawałki o równej wielkości. Im
mniejsze kawałki, tym krótszy czas ich gotowania.
Podczas gotowania świeżych warzyw kuchenka powinna być ustawiona na
maksymalną moc (750 W).
Potrawa Porcja Moc Czas (min) Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Ryż biały
(parboiled)
250 g 750 W 17-18 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody.
Ryż brązowy
(parboiled)
250 g 750 W 22-23 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody.
Ryż mieszany
(ryż + dziki ryż)
250 g 750 W 18-19 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody.
Mieszanka zbóż
(ryż + zboża)
250 g 750 W 19-20 5 Dodaj 400 ml
zimnej wody.
Makaron 250 g 750 W 11-12 5 Dodaj 1000 ml
gorącej wody.
Potrawa Porcja Czas
(min)
Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Brokuły 250 g
500 g
5-5
½
8
½
-9
3 Przygotuj kawałki o równej wielkości.
Ułóż je łodygami do środka.
Brukselki 250 g 6
½
-7
½
3 Dodaj 60-75 ml (5-6 łyżek stołowych)
wody.
Marchew 250 g 5-6 3 Potnij marchewki na plasterki o
podobnej wielkości.
Kalafior 250 g
500 g
5
½
-6
9
½
-10
3 Przygotuj kawałki o równej wielkości.
Przetnij większe kwiaty na pół. Ułóż je
łodygami do środka.
Cukinie 250 g 4-4
½
3 Potnij cukinie na plasterki. Dodaj 30 ml
(2 łyżki stołowe) wody lub trochę masła.
Gotuj do pierwszej miękkości.
Bakłażany 250 g 4
½
-5 3 Potnij bakłażany na małe plasterki i
polej je 1 łyżką stołową soku z cytryny.
Por 250 g 5-5
½
3 Potnij pory na grube plastry.
Pieczarki 125 g
250 g
1
½
-2
3
½
-4
3 Przygotuj małe grzyby lub potnij większe
na plasterki. Nie dodawaj wody. Polej
sokiem z cytryny. Dopraw solą i
pieprzem. Przed podaniem odcedź.
Cebula 250 g 5-6 3 Potnij cebule na plasterki lub połówki.
Dodaj 15 ml (1 łyżkę stołową) wody.
Papryka 250 g 4
½
-5 3 Potnij paprykę na małe plasterki.
Ziemniaki 250 g
500 g
5-6
9-10
3 Zważ obrane ziemniaki i potnij je w
kostkę o równej wielkości.
Rzepa 250 g 5-5
½
3 Potnij rzepę w małą kostkę.
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwGX]GG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
17
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
PODGRZEWANIE
Kuchenka mikrofalowa umożliwia podgrzanie jedzenia w czasie o wiele krótszym
niż na tradycyjnej kuchni.
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały opisane w poniższej tabeli. Dla
podanych czasów podgrzewania przyjęto, że płyny mają temperaturę pokojową
(około +18 do +20°C), a jedzenie jest schłodzone do temperatury około +5 do
+7°C.
Układanie i przykrywanie
Unikaj podgrzewania dużych kawałków jedzenia, na przykład całej sztuki mięsa —
mogą się one przypalać lub wysychać na wierzchu, pozostając zimne wewnątrz.
Dużo efektywniejsze jest podgrzewanie małych kawałków.
Poziomy mocy i mieszanie
Niektóre rodzaje żywności można podgrzewać przy użyciu mocy 750 W,
natomiast inne powinny być podgrzewane przy użyciu mocy 600 W, 450 W, a
nawet 300 W.
Szczegółowe informacje można znaleźć w tabeli. Zwykle lepszym rozwiązaniem
jest podgrzewanie jedzenia przy użyciu niższego poziomu mocy, szczególnie gdy
jedzenie jest delikatne, jest go dużo, lub podgrzewa się bardzo szybko (np.
pasztet).
Podczas podgrzewania jedzenia należy pamiętać o zamieszaniu lub obróceniu
jedzenia na drugą stronę. Jeśli to możliwe, przed podaniem jedzenie należy
zamieszać ponownie.
Należy zachować szczególną ostrożność w czasie podgrzewania płynów i
odżywek dla dzieci. Aby uniknąć gwałtownego wrzenia i ewentualnego
poparzenia, należy pamiętać o zamieszaniu jedzenia przed, w czasie i po
zakończeniu podgrzewania. Podczas oczekiwania po podgrzaniu produkty te
powinny pozostawać w kuchence mikrofalowej. Zaleca się włożenie do
podgrzewanego płynu plastikowej łyżeczki lub szklanej pałeczki. Unikaj
nadmiernego podgrzewania jedzenia (może to spowodować obniżenie jego
wartości odżywczych).
Najlepiej ustawić krótszy czas podgrzewania i wydłużyć go w razie potrzeby.
Podgrzewanie i czas oczekiwania po podgrzaniu
Podczas podgrzewania danej potrawy po raz pierwszy warto zanotować czas na
przyszłość.
Upewnij się zawsze, że jedzenie zostało równomiernie podgrzane.
Po podgrzaniu pozostaw jedzenie na krótki czas, aby jego temperatura mogła się
wyrównać.
Jeśli w tabeli nie podano innych wartości, zalecany czas oczekiwania po
podgrzaniu wynosi od 2 do 4 minut.
Należy zachować szczególną ostrożność w czasie podgrzewania płynów i
odżywek dla dzieci. Zapoznaj się również z rozdziałem dotyczącym zasad
bezpieczeństwa.
PODGRZEWANIE PŁYNÓW
W przypadku podgrzewania płynu należy zawsze odczekać co najmniej 20
sekund, aby jego temperatura mogła się wyrównać. W czasie podgrzewania
jedzenie można w razie potrzeby zamieszać, natomiast po podgrzaniu NALEŻY o
tym bezwzględnie pamiętać. Aby uniknąć gwałtownego wrzenia i ewentualnego
poparzenia, należy włożyć do napojów plastikową łyżeczkę lub szklaną pałeczkę
oraz zamieszać je przed, w trakcie i po zakończeniu podgrzewania.
PODGRZEWANIE ODŻYWEK DLA DZIECI
JEDZENIE DLA DZIECI: Wyłóż zawartość słoiczka na głęboki talerz ceramiczny.
Przykryj plastikową pokrywką. Po podgrzaniu dokładnie wymieszaj! Przed
podaniem odstaw na 2-3 minuty. Wymieszaj ponownie i sprawdź temperaturę.
Zalecana temperatura: od 30 do 40°C.
MLEKO DLA DZIECI: Wlej mleko do sterylnej szklanej butelki. Podgrzewaj bez
przykrycia. Nigdy nie podgrzewaj butelki z założonym smoczkiem, ponieważ w
przypadku przegrzania może to spowodować jej eksplozję. Wstrząśnij przed
odstawieniem, a następnie jeszcze raz przed podaniem dziecku! Zawsze
sprawdzaj temperaturę jedzenia lub mleka dla dzieci przed ich podaniem.
Zalecana temperatura: ok. 37°C.
UWAGA:
Aby zapobiec poparzeniu, należy szczególnie dokładnie sprawdzać temperaturę
jedzenia dla dzieci przed jego podaniem.
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały podane w poniższej tabeli.
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwGX^GG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
18
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
Podgrzewanie płynów i jedzenia
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały opisane w poniższej tabeli.
Podgrzewanie jedzenia i mleka dla dzieci
Poziomy mocy i czas podgrzewania zostały podane w poniższej tabeli.
Potrawa Porcja Moc Czas
(min)
Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Napoje
(kawa,
mleko,
herbata lub
woda o
temperaturz
e pokojowej)
150 ml
(1 filiżanka)
250 ml
(1 kubek)
750 W 1
½
-2
2-2
½
1-2 Wlej do ceramicznej
filiżanki i podgrzewaj bez
przykrycia. Umieść
filiżankę (150 ml) lub
kubek (250 ml) na środku
środku tacy obrotowej.
Dokładnie wymieszaj
przed rozpoczęciem i po
upływie czasu
oczekiwania.
Zupy
(schłodzone)
250 g
450 g
750 W 3-3
½
4-4
½
2-3 Wlej do głębokiego
talerza ceramicznego.
Przykryj plastikową
pokrywką.
Po podgrzaniu dokładnie
wymieszaj. Wymieszaj
ponownie przed
podaniem.
Potrawy
duszone
(schłodzone)
350 g 600 W 5-6 2-3 Umieść potrawę na
głębokim talerzu
ceramicznym.
Przykryj plastikową
pokrywką.
Zamieszaj od czasu do
czasu podczas
podgrzewania, a także
przed odstawieniem i
podaniem.
Makaron z
sosem
(schłodzony)
350 g 600 W 4-5 3 Połóż makaron (np.
spaghetti) na płaskim
talerzu ceramicznym.
Przykryj kuchenną folią
do kuchenek
mikrofalowych. Przed
podaniem zamieszaj.
Nadziewane
pierożki z
sosem
(schłodzony)
350 g 600 W 4
½
-5
½
3 Umieść nadziewane
pierożki (np. ravioli,
tortellini) na głębokim
talerzu ceramicznym.
Przykryj plastikową
pokrywką. Zamieszaj od
czasu do czasu podczas
podgrzewania, a także
przed odstawieniem i
podaniem.
Danie na
talerzu
(schłodzone)
300 g
400 g
600 W 5-6
6-7
3 Umieść danie składające
się z 2-3 schłodzonych
składników na talerzu
ceramicznym.
Przykryj kuchenną folią
do kuchenek
mikrofalowych.
Gotowe
dania
mrożone
300 g
400 g
600 W 11
½
-12
½
13-14
4 Umieść gotowe danie
mrożone (-18°C) w
naczyniu przeznaczonym
do używania w kuchence
mikrofalowej (-18°C) i
postaw je na tacy
obrotowej. Nakłuj folię
spożywczą lub przykrycie
naczynia. Po
zakończeniu
podgrzewania odstaw
potrawę na 4 minuty.
Potrawa Porcja Moc Czas Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
Odżywki
dla dzieci
(warzywa
+ mięso)
190 g 600 W 30 s 2-3 Wyłóż jedzenie na głęboki
talerz ceramiczny.
Gotuj pod przykryciem. Po
podgrzaniu zamieszaj.
Odstaw na 2-3 minuty. Przed
podaniem zamieszaj i ostrożnie
sprawdź temperaturę.
Kaszka
dla dzieci
(zboża +
mleko +
owoce)
190 g 600 W 20 s 2-3 Wyłóż jedzenie na głęboki
talerz ceramiczny.
Gotuj pod przykryciem. Po
podgrzaniu zamieszaj.
Odstaw na 2-3 minuty. Przed
podaniem zamieszaj i ostrożnie
sprawdź temperaturę.
Mleko dla
dzieci
100 ml
200 ml
300 W 30-40 s
1 min. -
1 min.
10 sek.
2-3 Zamieszaj lub wstrząśnij i
przelej do wysterylizowanej
szklanej butelki. Postaw na
środku tacy obrotowej.
Podgrzewaj bez przykrycia.
Wstrząśnij i odstaw na co
najmniej 3 minuty. Przed
podaniem wstrząśnij i ostrożnie
sprawdź temperaturę.
Potrawa Porcja Moc Czas
(min)
Czas
oczekiwania
(min)
Instrukcje
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwGX_GG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
19
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
ROZMRAŻANIE
Kuchenki mikrofalowe nadają się doskonale do rozmrażania żywności.
Umożliwiają one skuteczne rozmrożenie w krótkim czasie. Jest to niezwykle
wygodne, np. w przypadku niespodziewanych gości.
Mrożony drób musi być całkowicie rozmrożony przed ugotowaniem. Usuń
metalowe elementy i opakowanie, aby płyn powstały podczas rozmrażania mógł
swobodnie ściekać.
Umieść zamrożone jedzenie na talerzu bez przykrycia. W połowie czasu
rozmrażania obróć na drugą stronę i odlej płyn. Usuń podroby jak tylko będzie to
możliwe.
Od czasu do czasu sprawdzaj jedzenie, aby upewnić się, czy nie jest ciepłe.
Jeśli małe lub cienkie części rozmrażanego jedzenia zaczynają się nagrzewać,
można je osłonić podczas rozmrażania, owijając bardzo małymi kawałkami folii
aluminiowej.
Jeśli zewnętrzna część drobiu zacznie się rozgrzewać, zatrzymaj rozmrażanie i
odczekaj 20 minut przed kontynuowaniem.
Pozostaw ryby, mięso i drób jeszcze na jakiś czas w celu dokończenia
rozmrażania. Czas oczekiwania przy pełnym rozmrożeniu może różnić się w
zależności od ilości jedzenia. Szczegółowe informacje można znaleźć w poniższej
tabeli.
Wskazówka:
Cienkie kawałki jedzenia rozmrażają się lepiej niż grube, a
mniejsza ilość może zostać rozmrożona w krótszym czasie.
Pamiętaj o tym podczas zamrażania i rozmrażania jedzenia.
W celu rozmrożenia jedzenia zamrożonego w temperaturze około -18 do -20°C
należy kierować się wskazówkami zawartymi w tabeli obok.
Wszystkie rodzaje jedzenia należy rozmrażać przy użyciu poziomu mocy do
rozmrażania (180 W).
Potrawa Porcja Czas
(min)
Czas
oczekiwa
nia (min)
Instrukcje
Mięso
Mielona
wołowina
Steki
wieprzowe
500 g
250 g
10-12
7-8
5-20 Umieść mięso na płaskim
talerzu ceramicznym. Osłoń
cieńsze brzegi za pomocą folii
aluminiowej.
Obróć na drugą stronę po
upływie połowy czasu
rozmrażania!
Drób
Kawałki
kurczaka
Cały kurczak
500 g
(2 szt.)
1000 g
12-14
25-28
15-40 Umieść na płaskim talerzu
ceramicznym kawałki
kurczaka skórką do dołu, a
całego kurczaka piersiami do
dołu. Osłoń cieńsze kawałki,
takie jak skrzydełka i końce
udek, za pomocą folii
aluminiowej. Obróć na drugą
stronę po upływie połowy
czasu rozmrażania!
Ryby
Filety rybne 250 g
(2 szt.)
400 g
(4 szt.)
6-7
11-13
5-20 Umieść mrożone ryby na
środku płaskiego talerza
ceramicznego.
Cieńsze końce podłóż pod
grubsze części.
Osłoń wąskie końce za
pomocą folii aluminiowej.
Obróć na drugą stronę po
upływie połowy czasu
rozmrażania!
Owoce
Jagody 250 g 6-7 5-10 Rozłóż owoce na płaskim,
okrągłym, szklanym naczyniu
(o dużej średnicy).
Pieczywo
Bułki
(każda ok.
50 g)
Tosty/kanapki
Chleb mieszany
(mąka pszenna
+ żytnia)
2 szt.
4 szt.
250 g
500 g
1
½
-2
3-4
4-5
8-10
5-10 Ułóż bułki w okręgu, a chleb
poziomo na papierze
kuchennym pośrodku tacy
obrotowej.
Obróć na drugą stronę po
upływie połowy czasu
rozmrażania!
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwGX`GG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
20
PL
Zasady przygotowywania potraw (ciąg dalszy)
GRILL
Element grzejny grilla znajduje się we wnęce kuchenki, pod górną ścianką. Włącza się
on tylko wtedy, gdy drzwiczki kuchenki są zamknięte i taca się obraca. Obracanie się
tacy umożliwia równomierne przypieczenie jedzenia. Wstępne podgrzanie grilla przez
4 minuty sprawi, że jedzenie upiecze się szybciej.
Przybory kuchenne używane podczas grillowania
Powinny być wykonane z niepalnego materiału i mogą zawierać metalowe części. Nie
można także używać przyborów wykonanych z plastiku, ponieważ mogą one ulec
stopieniu.
Rodzaje jedzenia odpowiednie do grillowania:
Kotlety, kiełbaski, steki, hamburgery, plastry bekonu i baleronu, cienkie kawałki ryb,
wszelkiego rodzaju kanapki i tosty z przybraniem.
WAŻNA UWAGA:
Przed uruchomieniem grilla, należy sprawdzić, czy element grzejny znajduje się w
pozycji poziomej pod górną ścianką kuchenki, a nie w pozycji pionowej przy tylnej
ściance. Należy pamiętać o umieszczeniu jedzenia na podwyższonym ruszcie, chyba
że instrukcja zaleca inaczej.
MIKROFALE + GRILL
Ten tryb gotowania umożliwia połączenie opiekania jedzenia za pomocą grilla z
szybkością gotowania za pomocą mikrofal. Działa on tylko, gdy drzwiczki kuchenki są
zamknięte, a taca się obraca. Obracanie się tacy umożliwia równe przypieczenie
potrawy. Ten model został wyposażony w trzy tryby kombinowane:
600 W + grill, 450 W + grill i 300 W + grill.
Przybory kuchenne używane w trybie kombinowanym mikrofale + grill
Należy używać przyborów kuchennych umożliwiających przenikanie mikrofal. Przybory
kuchenne powinny być niepalne. W trybie kombinowanym nie można używać
przyborów zawierających elementy metalowe. Nie można także używać przyborów
wykonanych z plastiku, ponieważ mogą one ulec stopieniu.
Żywność, którą można gotować w trybie mikrofale + grill:
Rodzaje jedzenia odpowiednie do gotowania w trybie kombinowanym to wszystkie
rodzaje jedzenia, które wymagają podgrzania i przypieczenia (np. pieczony makaron),
a także te wymagające krótkiego czasu gotowania w celu przypieczenia tylko górnej
części. Tryb ten może być również używany do gotowania większych kawałków
potraw, które powinny być z wierzchu przypieczone i chrupiące (np. kawałki kurczaka,
które należy odwrócić na drugą stronę po upływie połowy czasu przyrządzania).
Szczegółowe informacje można znaleźć w tabeli grillowania.
WAŻNA UWAGA:
Przed uruchomieniem trybu kombinacyjnego (mikrofale + grill), należy sprawdzić, czy
element grzejny grilla znajduje się w pozycji poziomej pod górną ścianką kuchenki, a
nie w pozycji pionowej przy tylnej ściance. Jedzenie powinno być umieszczone na
podwyższonym ruszcie, chyba że instrukcja zaleca inaczej. W innych przypadkach
jedzenie powinno być umieszczone bezpośrednio na tacy obrotowej. Zapoznaj się ze
wskazówkami w tabeli obok.
Jeśli jedzenie ma zostać przypieczone z obu stron, należy po upływie połowy czasu
przygotowania odwrócić je na drugą stronę.
Zasady przygotowywania potraw z grilla
W celu grillowania świeżych lub mrożonych potraw należy rozgrzać
kuchenkę z funkcją grilla.
Poziomy mocy i czas grillowania zostały opisane w poniższej tabeli.
Świeża
żywność
Porcja Czas
rozgrze
wania
(min.)
Moc 1.
strona
— czas
(min)
2.
strona
— czas
(min.)
Instrukcje
Tosty 4 szt.
(4x25 g)
5 Tylko grill 6-7 5-6 Ułóż tosty obok
siebie na ruszcie.
Bułki
(upieczone)
2-4 sztuki 3 Tylko grill 3-4 2-3 Ułóż bułki spodnią
stroną ku górze
bezpośrednio na
ruszcie tak, aby
tworzyły okrąg.
Pomidory z
grilla
250 g
(2 szt.)
5300 W +
grill
5
½
-6
½
-- Przetnij pomidory na
połówki. Dopraw
solą, pieprzem i
posyp odrobiną
sera.
Ułóż w okręgu na
płaskim, szklanym
naczyniu
żaroodpornym.
Połóż potrawę na
ruszcie.
Tost
hawajski
2 szt.
(300 g)
5 300 W +
grill
7-9 -- Podpiecz najpierw
kawałki chleba w
tosterze. Ułóż tosty
ze składnikami
(szynka, ananas,
plasterki sera) obok
siebie na ruszcie.
Po zakończeniu
przyrządzania
odstaw na 2-3
minuty.
Skrzydełka
kurczaka
(schłodzone)
400-500 g
(6 szt.)
5300 W +
grill
11-13 10-12 Natrzyj kawałki
kurczaka, np.
skrzydełka lub małe
udka oliwą i
przyprawami.
Ułóż je w okrąg na
ruszcie, kością do
środka.
Po zakończeniu
grillowania odstaw
na 2-3 minuty.
n~^ZllvTWZ\XXjwsUGGwGYWGG{SGmGYXSGYWW_GG]aX`Gwt
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Samsung GW73E-SB Instrukcja obsługi

Kategoria
Mikrofale
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla