• 60 •
POLSKI
9. Nacisnąć przycisk kawy (Rys. 1-1).
10. Gdy filiżanki będą wypełnione w 3/4, ponownie
nacisnąć przycisk kawy (Rys. 1-1).
W zależności od ilości użytej wody kawa będzie
mniej lub bardziej intensywna, a jeśli zostanie
przygotowana zgodnie z właściwą procedurą, będzie
miała typową „naturalną piankę” w orzechowym/
brązowym kolorze.
Aby przygotować kolejne espresso, należy powoli i
ostrożnie wyjąć uchwyt ltra, przesuwając go w lewo.
Uważać, aby nie poparzyć się wodą pozostałą na fusach.
Po wyjęciu uchwytu ltra niewielka ilość wody nadal
będzie kapać. Jest to spowodowane ciśnieniem wody
występującym w układzie. Usunąć fusy z ltra i ewen-
tualne pozostałości z sitka bojlera (Rys. 16).
Ważne: zalecamy pozostawianie czystego uchwytu ltra
zamontowanego na urządzeniu, bez zbytniego dokręcania
go, aby zawsze zapewniać optymalną temperaturę całego
bloku zaparzającego.
PRZYGOTOWYWANIE ESPRESSO Z KAWY
W SASZETKACH
Ważne: aby używać saszetek, należy stosować wyłącznie
tradycyjny ltr na 1 liżankę (Rys. 6).
Postępować zgodnie z instrukcjami przygotowywania
espresso z kawy mielonej, używając zamiast kawy mie-
lonej jednodawkowej saszetki z kawą. Włożyć saszetkę do
uchwytu ltra (Rys. 1-17), upewniając się, że krawędzie
saszetki nie wystają poza uchwyt ltra.
PRZYGOTOWYWANIE CAPPUCCINO
Do przygotowywania tradycyjnego cappuccino zaleca się:
- stosowanie świeżego zimnego mleka pełnotłustego,
najlepiej wysokiej jakości. Gęstość spienionego mleka
zależy od zawartości tłuszczu w mleku;
- stosowanie dzbanków na mleko ze stali nierdzewnej,
okrągłych, z wypukłym dnem i przewężeniem w
części górnej oraz z dzióbkiem niezbędnym w celu
wykonywania dekoracji na cappuccino.
Dysza pary (Rys. 1-14) wytworzy całą parę niezbędną
do spienienia mleka, nie doprowadzając go do wrzenia.
Wystarczą dwie lub trzy próby i odrobina wysiłku, by stać
się ekspertem w przygotowywaniu cappuccino.
Przed rozpoczęciem ważne jest, aby dyszę pary przesunąć
delikatnie na zewnątrz, co umożliwi włożenie dzbanka
bezpośrednio pod dyszę pary i ułatwi ruchy niezbędne
do prawidłowego spienienia mleka.
Należy wówczas wykonać następujące czynności:
1. Przygotować espresso w dużej liżance na cappucci-
no, zgodnie z opisem w punkcie „Przygotowywanie
espresso z kawy mielonej”.
2. Nacisnąć przycisk pary (Rys. 1-3).
3. Po 15 – 20 sekundach i zaświeceniu się kontrolki
temperatury pary (Rys. 1-6).
4. Obrócić delikatnie w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara pokrętłem pary/gorącej wody, aby
usunąć z dyszy skropliny i zamknąć pokrętło.
5. Umieścić dzbanek wypełniony do połowy zimnym
mlekiem pod dyszą pary.
6. Umieścić dyszę tuż pod powierzchnią mleka. Jeśli jest
zbyt głęboko, mleko nie spienia się, jeśli jest zbytnio
na zewnątrz, powstają duże pęcherzyki, które później
szybko opadają.
Ważne jest, aby dysza nie znajdowała się na samym
środku, a bliżej krawędzi dzbanka, pod takim kątem,
przy którym powstaje jednostajny wir (Rys. 8-1).
7. Obrócić pokrętłem zaworu wytwarzania pary (Rys. 1-7)
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aby rozpocząć wydobywanie się pary. Na tym etapie
następuje maksymalne pochłanianie powietrza. Mleko
powinno być spieniane niemal „na zimno”.
Ważne: ciśnienie pary wzrasta wraz z obracaniem pokrętła.
Ważne. zaleca się wytwarzanie pary przez maksymalnie
60 sekund.
Ciągłe wytwarzanie pary przez ponad 60 sekund może
spowodować całkowite opróżnienie bojlera. Należy wów-
czas postępować zgodnie z opisem w punkcie „Napełnianie
obwodu”.
Ważne: aby prawidłowo spienić mleko, dysza pary (Rys.
1-23) musi cały czas stykać się z mlekiem, a nie z warstwą
spienioną (Rys. 8-2). Dlatego, gdy spieniona warstwa
zwiększa swoją objętość, należy unieść delikatnie dzbanek,
starając się utrzymać kontakt dyszy z mlekiem, nie dotykając
dna dzbanka (Rys. 8-A).