25
PL
Parzenie kawy
Uwaga: W celu zaparzenia kawy przy użyciu
urządzenia konieczne jest zastosowanie filtra kawy.
Filtry kawy o średnicy 25 cm (x10, dostarczane wraz
z urządzeniem). Nie używać urządzenia bez filtra.
W celu przygotowania kawy należy wykonać nas-
tępujące czynności:
1. Umieścić filtr (w zestawie) w pojemniku na fil-
tr. Wsypać wymaganą ilość zmielonej kawy, w
zależności od potrzeb. Zalecana ilość to 75-90 g
na dzbanek wody (1,6-1,8 litra).
2. Włożyć pojemnik na filtr w uchwyt.
3. Do dzbanka na kawę (dzbanek szklany, próżniowy
lub termos - w zależności od modelu) wlać wyma-
ganą ilość wody, a następnie przelać do zbiornika
na wodę. Następnie zamknąć pokrywę zbiornika
na wodę.
4. Umieścić pusty dzbanek na dolnej płytce podgrze-
wającej.
5. Podłączyć wtyczkę do odpowiedniego gniazdka
elektrycznego.
6. Jednokrotnie wcisnąć w celu włączenia
urządzenia - zapali się CZERWONA dioda infor-
mująca, że rozpoczął się proces parzenia.
7. Po pewnym czasie kawa zacznie spływać do dz-
banka na kawę.
8. Kiedy cała woda przepłynie przez filtr, kolor przy-
cisku zmieni się na NIEBIESKI i przejdzie w
tryb podgrzewania. Proces parzenia kawy jest
zakończony. Kawa jest gotowa do podania.
9. Aby dzbanek z kawą był podgrzewany, konieczne
jest pozostawienie włączonego urządzenia.
10. Następnie zdjąć dzbanek z płytki płytki podgrze-
wającej i ostrożnie nalewać gorącą kawę uważa-
jąc, by jej nie rozlać. Dzbanek przenosić trzyma-
jąc za rączkę. Niebezpieczeństwo poparzenia!
11. Zaparzenie jednego dzbanka kawy zajmuje ok.
5-6 minut.
12. W górnej części urządzenia znajduje się druga
płytka podgrzewająca. Dzbanek z zaparzoną
kawą można umieścić na górnej płytce. W celu
uruchomienia podgrzewania kawy, wcisnąć przy-
cisk podgrzewania . W tym samym czasie moż-
na zaparzać kolejny dzbanek kawy, umieszczając
go na dolnej płytce podgrzewającej.
13. Urządzenie wyposażone jest w rurkę odprow-
adzającą nadmiar wody do zbiornika, jednak ze
względu na fakt, że dzbanek na kawę ma pojem-
ność tylko 1,8 litra, zalecamy, by nie wlewać do
zbiornika większej ilości wody niż 1,8 litra.
14. Pewna ilość wody pozostaje w urządzeniu i w
rurkach odprowadzających. Jeśli urządzenie
nie będzie używane przez dłuższy czas, przed
przechowaniem zaleca się opróżnić wodę i wy-
czyścić ekspres.
15. Po usunięciu wody z urządzenia (zgodnie z za-
leceniami zawartymi w punkcie 10 powyżej),
przed ponownym użyciem wykonać czynności
opisane w punktach 1-7, dotyczących przygot-
owania urządzenia do użycia.
16. Jeśli urządzenie nie było wykorzystywane przez
krótki czas, przed użyciem przepłukać je czystą
wodą.
Uwaga: Na dole z przodu urządzenia znajduje się
CZERWONA dioda sygnalizacyjna. Dioda ta zapa-
la się, gdy aktywowany jest wyłącznik termiczny
chroniący urządzenie przed nieprawidłową pracą.
Wyjąć wtyczkę z kontaktu i pozostawić urządzenie
do całkowitego wystygnięcia. Skontaktować się z
dostawcą.
Pamiętać, by wyłączyć urządzenie po użyciu.
Czyszczenie i konserwacja
Czyszczenie
Ważne informacje: Przed czyszczeniem odłączyć
urządzenie od źródła zasilania i odstawić do całkow-
itego ostygnięcia.
Czyszczenie urządzenia oraz poszczególnych jego
części po użytkowaniu jest wyjątkowo istotne. Na-
jlepszym sposobem czyszczenia zabrudzeń lub
osadów urządzenia, pojemnika filtra, dzbanka lub
przyłączy wody to mycie za pomocą miękkiej, wilgo-
tnej ściereczki, w razie potrzeby zamoczonej w ła-
godnym detergencie (nie stosować środków żrących
lub ściernych).