•Wyjàþ wtyczk () z gniazdka.
• Otworzyþ pokryw (6). Form do pieczenia (2 wyjàþ kuchennymi rkawicami ochronnymi.
UWAGA! Forma do pieczenia (2) jest bardzo goràca. Prosz uwa×aþ na podnoszàcà si
par wodnà.
•Form do pieczenia (2) ustawiþ na ×aroodpornej powierzchni, nigdy na obrusie lub powierzchni
z tworzywa sztucznego.
• Przed wyjciem chleba z formy (2) pozostawiþ jà w urzàdzeniu do wystudzenia przez okoão 5
minut. Nastpnie wyjàþ jà z urzàdzenia, lekko wstrzàsaþ, a× chleb si poluzuje.
• Je×eli chleb nie bdzie wyjty wczeÊniej, to urzàdzenie utrzymuje w cieple upieczony chleb
przez godzin.
• Je×eli haki do ugniatania (3) siedzà w chlebie, mo×na je usunàþ za pomocà tpego
przedmiotu, najlepiej z drewna. Nie spowoduje to uszkodzenia warstwy ochronnej haków do
ugniatania (3).
• Po okoão 30 minutach wychãodzenia mo×na spo×ywaþ upieczony chleb.
STOSOWANIE WYâÑCZNIKA CZASOWEGO
• Podstawowe zastosowania wyãàcznika czasowego polega na tym, ×e chleb pieczony jest przez
noc, ×eby byã gotowy na rano.
• Po nastawieniu ×àdanego programu naciskaþ nale×y przycisk CZAS (6) na panelu obsãugi i
liczba na wskaêniku podnosi si ka×dorazowo o 0 minut. W ten sposób ustawiþ mo×ny moment
zakoƒczenia programu. Bardzo wa×ne jest, ×eby wskaênik wskazywaã dokãadnie ten czas, który
potrzebny bdzie od momentu naciÊnicia przycisku START/STOP (2) do upieczenia chleba.
Przykãadowo: Po wybraniu programu nale×y przytrzymaþ przycisk CZAS (6) lub przycisk
CZAS (7), do momentu wyÊwietlenia 5:00. Je×eli nastpnie naciÊnity zostanie przycisk
START/STOP (3) oznaczaþ to bdzie, ×e chleb gotowy bdzie za 5 godzin. Je×eli naciÊnity
zostanie jeszcze raz przycisk CZAS (6) – po prawej - i na wskaêniku pojawi si 8:0, oznacza
to, ×e chleb gotowy bdzie za 8 godzin i 0 minut. Mo×na naciskaþ przyciski CZAS - lewy i prawy
w celu szybkiego wyboru ×àdanego czasu. Maksymalnie ustawiþ mo×na 3 godzin.
• UWAGA: Po naciÊniciu przycisku START/STOP (2) nie mo×na zmieniþ ustawieƒ wyãàcznika
czasowego. Je×eli jednak jest to konieczne, to nale×y naciskaþ
przycisk START/STOP (2) przez
3 sekundy. Wtedy nastàpi ustawienie czasu na 0. Mo×na teraz ponownie wybraþ program i
ustawiþ odpowiedni czas. Wskazówka: Powinno si to robiþ dopiero po zakoƒczeniu pierwszego
ugniatania. W przypadku stosowania wyãàcznika czasowego nie nale×y dodawaþ do ciasta szybko
psujàcych si skãadników, jak jajka, mleko, gdy× pomimo wszystko mogà si one zepsuþ w form
do pieczenia (2). Czas oczekiwania mo×na ustawiþ na czas krótszy jak czas obróbki.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
• Zwróciþ uwag na wskazówki bezpieczeƒstwa
• Przed przystàpieniem do czyszczeni nale×y urzàdzenie caãkowicie wystudziþ.
•Wyjàþ form do pieczenia (2) z urzàdzenia i zdjàþ haki do ugniatania (3) z osi napdowych (4).
Forma do pieczenia (2) i 2 haki do ugniatania (3) pokryte sà powãokà przeciwko przyleganiu.
Dziki temu uãatwione jest czyszczenie. Form do pieczenia (2) i 2 haki do ugniatania (3) myþ
nale×y wodzie z ãagodnym pãynem do naczyƒ.
• W ×adnym przypadku nie stosowaþ ostrych Êrodków czyszczàcych, Êrodków szorujàcych lub
rysujàcych gàbek! Je×eli haki do ugniatania (3) zaschãy lub ci×ko zdejmujà si z osi
napdowych (4), to form do pieczenia (2) napeãniþ nale×y goràcà wodà. Po okoão 30 minutach
spróbowaþ ponownie. CzÊci te nale×y dobrze wysuszyþ przed ponownym monta×em w
urzàdzeniu.
• Forma do pieczenia (2) i 2 haki do ugniatania (3) nie nadajà si do mycia w zmywarce!
• Formy do pieczenia (2) nie wolno nigdy zanurzaþ w wodzie. Spowodowaþ to mo×e
uszkodzenie znajdujàcych si na jej spodzie uszczelek.
• Przegrod do pieczenia i obudow urzàdzenia przetrzeþ nale×y wilgotnà Êciereczkà i dokãadnie
osuszyþ.
NAJCZ¢ÂCIEJ ZADAWANE PYTANIA
• P: Silnik nie pracuje pomimo naciÊnicia przycisku START/STOP (2)
O: Prawidãowo. Wszystkie programy rozpoczynajà si od fazy nagrzewania, która zapewnia, ×e
wszystkie skãadniki przed wãaÊciwym procesem osiàgnà wãaÊciwà temperatur.
• P: Podczas pracy urzàdzenie wydaão sygnaã.
O: Sygnaã ten oznacza moment, w którym dodaþ mo×na dalsze skãadniki, jak owoce lub orzechy.
Niektóre przepisy wymagajà dodatkowych skãadników. Patrz odpowiedni przepis dla dalszych
informacji.
• P: Próbowaãem upiec drugi bochenek zaraz po zakoƒczeniu pieczenia pierwszego. Nie mogãem
wystartowaþ urzàdzenia.
O: Przed ponownym uruchomieniem urzàdzenia musi ono caãkowicie wystygnàþ.
ZAKâÓCENIA
• Zapadnite bochenki: Typowe zjawisko, gdy ciasto bardzo dobrze urosão i przed rozpoczciem
procesu pieczenia zapadão si. Przyczyna polega przewa×nie na tym, ×e ciasto nie byão
wystarczajàco twarde. Podczas gdy dro×d×e dalej produkujà gaz, ciasto ma ãadnà form, ale gdy
tylko dro×d×e zaczynajà obumieraþ w procesie pieczenia, bochenek zapada si pod wãasnym
ci×arem. Mieszanka jest zbyt wilgotna i ciasto przez to za sãabe.
⇒ Za du×o wody/za maão màki. Ciasto staje si wiotkie. Ciasto powinno byþ luêne, ale staãej
konsystencji.
⇒ W niektórych markach skãadników nale×y uwa×aþ troch na skãadniki. Niektóre rodzaje màki
absorbujà mniej wody jak inne. W takim przypadku dodaþ nale×y 50g màki, co sprawi, ×e
ciasto bdzie gstsze.
• Wyprodukowane przez dro×d×e bàbelki uciekajà! Ciasto bez glutenów jest jak woda bez mydãa;
nie mo×na z niej robiþ baniek.
⇒ Zastosowana màka zawiera prawdopodobnie zbyt maão glutenów.
• Dro×d×e zepsuãy si lub zupeãnie rozpuÊciãy.
⇒ Je×eli zastosowana zostaãa ciepãa woda, to dro×d×e mogãy zu×yþ si jeszcze przed
zakoƒczeniem procesu wzrastania ciasta. Woda z wodociàgów jest ogólnie wystarczajàca.
Nale×y zwróciþ szczególnà uwag
, ×eby dro×d×e nie zetknãy z wodà przed rozpoczciem
mieszania. Jest to szczególnie istotne w przypadku stosowania wyãàcznika czasowego.
⇒ Nale×y sprawdziþ dat przydatnoÊci na torebce z dro×d×ami. Je×eli upãywa ona wkrótce, to
lepiej wziàþ nowsze opakowanie.
⇒ Nale×y unikaþ stosowania dro×d×y z otwartych opakowaƒ z dro×d×ami. Zawsze stosowaþ
nowe torebki.
• Dro×d×e nie urosãy! Niektóre przyczyny, dlaczego chleb nie roÊnie, zostaãy opisane powy×ej.
Spróbujmy wykluczyþ jednak te najwa×niejsze:
⇒ Màka peãnoziarnista i chleb ciemny rosnà rzadko, tak jak chleb biaãy.
⇒ Nale×y si upewniþ, ×e dro×d×e zostaãy dodane.
⇒ Czsto wystpujàcym bãdem jest pomylenie ãy×ki stoãowej z ãy×eczkà do herbaty. Je×eli w
mieszance jest zbyt du×o soli, dro×d×e nie urosnà prawidãowo.
⇒ Màka i dro×d×e muszà byþ bez zarzutu.
⇒ Mieszanka byãa mo×e zbyt sucha. W takim przypadku do mieszanki dodaþ nale×y ãy×k
stoãowà wody, je×eli jest to konieczne. Je×eli jesteÊcie Paƒstwo zdania, ×e nale×y zwikszyþ
iloÊþ dro×d×y, mo×na ich dodaþ jednà ãy×eczk, ale nie wicej.
• Chleb urósã zbyt du×y i przykleiã si do pokrywy!
W zasadzie dzieje si tak w zwiàzku z za du×à iloÊcià dro×d×y, wody lub màki lub te×, jeÊli
zapomni si dodaþ soli. Sól kontroluje dro×d×e – bez soli dro×d×e wzrastajà zbyt mocno.
Pol
Pol
Pol
Pol
232231
BA123-04-PT/PL/NL 1/9/04 2:02 PM Page 20