Whirlpool AKS 326/IX instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKS 325/326 KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 819 01000
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na przyszłość.
PL
ZAPALANIE PALNIKÓW
Aby zapalić jeden z palników, należy obrócić odpowiednie pokrętło przeciwnie do ruchu wskazówek zegara,
w położenie maksymalnego płomienia .
Nacisnąć pokrętło w kierunku do pulpitu sterującego, aby dokonać zapłonu palnika.
Od momentu zapłonu palnika, pokrętło należy trzymać wciśnięte przez około 5 sekund, aby umożliwić
rozgrzanie termopary.
Zabezpieczenie, w które jest wyposażony palnik, zablokuje wypływ gazu w sytuacji przypadkowego
zgaśnięcia (podmuchy powietrza, chwilowy brak gazu, wykipienie płynów itd.).
Zabrania się przytrzymywania wciśniętego pokrętła urządzenia przez dłużej niż 15 sekund. Jeżeli po
upływie tego czasu palnik gaśnie, należy odczekać co najmniej jedną minutę przed podjęciem
następnej próby zapalenia go.
- Jeśli zakupione urządzenie posiada specjalny przycisk zapalnika, w celu zapalenia palnika należy obrócić
odpowiednie pokrętło oraz nacisnąć przycisk zapalnika.
- Palnik może zgasnąć po zwolnieniu pokrętła. Oznacza to, że termopara nie rozgrzała się w wystarczającym
stopniu.
W takim przypadku, należy powtórzyć czynności opisane powyżej.
PORADY PRAKTYCZNE DOTYCZĄCE UŻYTKOWANIA PALNIKÓW
W celu zapewnienia optymalnej pracy urządzenia,
należy stosować się do poniższych zaleceń:
- używać garnków i patelni o rozmiarach
odpowiednich dla palników (tabela po prawej
stronie).
- stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
- używać właściwej ilości wody do gotowania
żywności, a także przykrywać garnki.
3
6
4
5
7
8
9
10
1
2
1.
Ruszty zdejmowane
2.
Palnik dużej mocy
3.
Palnik średni
4.
Palnik średni
5.
Palnik pomocniczy
6.
Pokrętło regulacji palnika średniego
7.
Pokrętło regulacji palnika średniego
8.
Pokrętło regulacji palnika szybkiego
9.
Pokrętło regulacji palnika małej mocy
10.
Przycisk zapalnika (w zależności od modelu)
Oznakowanie
Kurek zamknięty
Płomień maksymalny
Płomień minimalny
Zapalnik elektryczny
Palnik
Ø
garnka
szybki
24 do 26 cm
średni
od 16 do 22 cm
pomocniczy
8 do 14 cm
OBLIGATORYJNE WYMIARY I ODLEGŁOŚCI (mm)
UWAGA: W przypadku instalowania okapu nad płytą kuchenną, prawidłową odległość należy sprawdzić w
instrukcji okapu.
TABELA DYSZ KATEGORIA II2ELwLs3B/P
ZASILANIE ELEKTRYCZNE: 230 V ~ 50 Hz
Rodzaj stosowanego
gazu
Rodzaj palnika
Ø
dyszy Znamionowa
wydajność
termiczna
kW
Zużycie
znamionowe
Zredukowana
moc cieplna
kW
Ciśnienie gazu (mbar)
min. nom. maks.
GAZ ZIEMNY(Metan)
G20
dużej mocy
średniej mocy
małej mocy
Y 115
H2 98
X 72
3,50
1,65
1,00
286 l/godz
157 l/godz
95 l/godz
0,60
0,35
0,30
17 20 25
GAZ ZIEMNY
G2,350
dużej mocy
średniej mocy
małej mocy
F2 159
F3 125
Y 95
3,50
1,65
1,00
397 l/godz
218 l/godz
132 l/godz
0,60
0,35
0,30
10 13 16
GAZ ZIEMNY
G27
dużej mocy
średniej mocy
małej mocy
F3 140
F3 104
F1 78
3,50
1,65
1,00
344 l/godz
189 l/godz
115 l/godz
0,60
0,35
0,30
16 20 23
GAZ LPG
(propano-butan)
G30-G31
dużej mocy
średniej mocy
małej mocy
80
60
47
3,50
1,65
1,00
218 g/godz
120 g/godz
73 g/godz
0,70
0,40
0,35
25 37 45
Rodzaj
stosowanego gazu
Model
konfiguracji
Znamionowa
wydajność termiczna
kW
Całkowite
zużycie znamionowe
Zapotrzebowanie na
powietrze (m
3
) do
spalenia 1 m
3
gazu
G20 20 mbar 4 palniki 7,80 695 l/godz 9,52
G2,350 13 mbar 4 palniki 7,80 965 l/godz 6,85
G27 20 mbar 4 palniki 7,80 837 l/godz 7,90
G30-G31 37 mbar 4 palniki 7,80 484 g/godz 30,94
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i
zachować ją na przyszłość
Niniejsze instrukcje obowiązują jedynie w krajach, których symbole umieszczone są na karcie katalogowej
urządzenia oraz na płycie kuchennej.
Materiały z opakowania (plastikowe worki, części polistyrenowe itd.) stanowią potencjalne zagrożenie i należy
trzymać je poza zasięgiem dzieci.
Sprawdzić, czy podczas transportu płyta kuchenna nie uległa uszkodzeniu i zdjąć wszelkie folie ochronne z
elementów urządzenia.
Niniejsza płyta kuchenna (Klasa 3) została zaprojektowana wyłącznie do użytku domowego, do
gotowania żywności. Jakiekolwiek inne użycie (jak np. ogrzewanie pomieszczeń) należy uznać za
niewłaściwe, a w konsekwencji niebezpieczne.
Instalacja i podłączenie elektryczne powinny bwykonywane przez wykwalifikowanego technika, a
także zgodnie z lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
Instalacja niniejszego urządzenia jest dopuszczalna tylko w dobrze wentylowanych pomieszczeniach,
zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami. Przed instalacją i użytkowaniem urządzenia, należy
uważnie przeczytać stosowne instrukcje.
Ustawiony typ gazu oraz ciśnienie zasilania podane zostały na tabliczce znamionowej znajdującej się
pod spodem płyty kuchennej. Jeżeli urządzenie jest ustawione na inny rodzaj gazu niż dostępny,
należy zapoznać się z rozdziałem pt. “Ustawianie różnych rodzajów gazu”.
ZGODNOŚĆ Z LOKALNYMI PRZEPISAMI
Instalacja oraz podłączenia gazowe i elektryczne winny być wykonywane przez wykwalifikowanego technika,
zgodnie z instrukcjami producenta i lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
OCHRONA ŚRODOWISKA
1.
Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się całkowicie do przetworzona i jest oznaczony symbolem recyklingu , który
oznacza, że materiał ten musi być dostarczony do lokalnego zakładu przetwarzania.
2.
Produkt
Niniejsze urządzenie zostało oznakowane zgodnie z Dyrektywą 2002/96/WE w sprawie zużytego sprzętu
elektronicznego i elektrotechnicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłową utylizację niniejszego produktu, pomogą Państwo zapobiec ewentualnym
negatywnym skutkom dla środowiska naturalnego i zdrowia człowieka, wynikającym z nieprawidłowej utylizacji
niniejszego produktu.
Symbol umieszczony na urządzeniu lub dołączonych do niego dokumentach oznacza, że nie można go
traktować jak odpadu z gospodarstwa domowego. Zamiast tego, produkt należy oddać do odpowiedniego
punktu utylizacji zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Utylizacja powinna być przeprowadzona zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi usuwania odpadów.
Bardziej szczegółowe informacje na temat odzyskiwania i recyklingu niniejszego produktu można uzyskać w
siedzibie miejscowych władz, służb zajmujących się usuwaniem odpadów lub w sklepie, w którym produkt
został zakupiony.
Deklaracja zgodności
Płyta kuchenna została zaprojektowana, wyprodukowana i sprzedana zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy EWG 90/396 dotyczącej gazu
- wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie “Niskie napięcie” 2006/95/WE (która zastępuje
Dyrektywę 73/23/EWG wraz z kolejnymi poprawkami)
- wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie EWG 89/336 dotyczącej kompatybilności
elektromagnetycznej
- wymogami Dyrektywy EWG 93/68
Niniejsza płyta kuchenna jest przeznaczona do kontaktu z żywnością i spełnia wymogi Rozporządzenia EWG
(WE) nr. 1935/2004.
PL
UWAGI
:
Nieprawidłowe użytkowanie kratek może spowodować uszkodzenie powierzchni płyty kuchennej.
Nie należy kłaść kratek spodem ku górze, ani przesuwać ich po płycie.
Jeżeli płyta kuchenna posiada powierzchnię ceramiczną, nie należy używać:
- patelni żeliwnych, rondli i garnków wykonanych z terakoty
- rozpraszaczy ciepła (np. siatek metalowych)
- dwóch palników do jednego garnka
Przy długotrwałej pracy, konieczna może być dodatkowa wentylacja (otwarcie okna lub zwiększenie mocy
wyciągu w okapie).
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych, a także osoby, które nie posiadają odpowiedniej
wiedzy i doświadczenia, chyba że zostaną one odpowiednio przeszkolone przez osobę odpowiedzialną za ich
bezpieczeństwo i pod warunkiem, że osoba taka będzie nadzorowała pierwsze czynności obsługi.
Dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia podczas jego pracy, ani bawić się elementami sterującymi i
innymi częściami urządzenia.
Ostrzeżenie
: ochronne podkładki gumowe na kratkach mogą prowadzić do zadławienia małych dzieci.
Po zdjęciu kratek, należy upewnić się, czy wszystkie nóżki są prawidłowo zamontowane.
Uwaga
: przegrzanie pokrywy szklanej (jeżeli występuje) może doprowadzić do jej pęknięcia.
Przed jej zamknięciem, należy sprawdzić, czy wszystkie palniki zostały wyłączone.
Po zakończeniu używania płyty kuchennej, należy upewnić się, czy wszystkie pokrętła znajdują się w położeniu
wyłączonym “OFF” i odciąć dopływ gazu lub zamknąć zawór butli
INSTALACJA
INFORMACJE TECHNICZNE DLA INSTALATORA
Niniejsze urządzenie można osadzać w blatach roboczych o grubości od 20 do 40 mm.
Jeśli pod płytą kuchenną nie ma piekarnika, należy zainstalować płytę oddzielającą, której
powierzchnia jest co najmniej równa otworowi w blacie roboczym. Odległość pomiędzy ww. płytą
oddzielającą a górną powierzchnią blatu roboczego nie może przekraczać 150 mm. W żadnym
przypadku odległość pomiędzy płytą oddzielającą a dolną częścią płyty kuchennej nie może b
mniejsza od 20 mm. Jeżeli użytkownik zamierza zainstalować piekarnik pod płytą kuchenną, powinno
to być urządzenie wyprodukowane przez firmę Whirlpool i wyposażone w układ chłodzenia.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności w przypadku zainstalowania pod płytą kuchenną
piekarnika innej marki.
Przed przystąpieniem do instalacji należy upewnić się, że:
- Lokalne parametry dostarczanego gazu (rodzaj i ciśnienie) są zgodne z ustawieniami płyty kuchennej
(patrz: tabliczka znamionowa oraz tabela dysz).
- Zewnętrzne powierzchnie mebli lub urządzeń znajdujących się w pobliżu płyty kuchennej są odporne na
działanie ciepła zgodnie z przepisami lokalnymi.
- Opary powstałe w czasie gotowania są usuwane na zewnątrz za pomocą specjalnych okapów lub
wentylatorów elektrycznych montowanych na ścianach i/lub w oknach.
- Zapewniona została ciągła naturalna cyrkulacja powietrza przez niezasłonięty otwór w ścianie o powierzchni
co najmniej 100 cm
2
. Wyżej wymieniony otwór w ścianie musi być:
a) wykonany jako trwały w ścianie prowadzącej na zewnątrz pomieszczenia, które ma być wentylowane;
b) wykonany w taki sposób, aby uniemożliwić jego zasłonięcie od zewnątrz i od wewnątrz (nawet przypadkowe);
c) zabezpieczony przy pomocy kratek plastikowych, siatek metalowych itp., które nie zmniejszają wyżej
wymienionej efektywnej powierzchni otworu wentylacyjnego;
d) umiejscowiony w pobliżu podłogi tak, by nie zakłócać pracy układu wyciągowego.
INSTALACJA
PODŁĄCZENIE GAZOWE
Podłączenie gazowe musi być wykonane zgodnie z lokalnymi przepisami.
Konkretne przepisy lokalne dotyczące określonych krajów podano w rozdziale pt.: “Zgodność z przepisami
lokalnymi”. Jeśli nie podano informacji dotyczących Państwa kraju, należy zwrócić się o szczegóły do
instalatora.
Podłączenie płyty kuchennej do sieci gazowniczej lub butli z gazem musi być wykonane za pomocą sztywnej
rurki miedzianej lub stalowej wraz z armaturą spełniającą wymagania lokalnych przepisów, lub też za pomocą
ciągłego stalowego węża spełniającego wymogi lokalnych przepisów. Maksymalna długość węża wynosi 2
metry bieżące.
Przed podłączeniem rurki do kolanka (
A
), należy umieścić
między nimi dostarczoną podkładkę (
B
), zgodnie z normą EN
549.
Uwaga: w przypadku instalacji węża ze stali nierdzewnej, musi on zostać zamontowany w taki sposób, aby
nie miał żadnego kontaktu z ruchomymi częściami mebli. Wąż musi przechodzić przez obszar bez żadnych
przeszkód tak, aby zawsze możliwa była jego kontrola na całej długości.
Po podłączeniu do sieci gazowniczej, należy sprawdzić szczelność za pomocą wody z mydłem.
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Podłączenia elektryczne muszą być wykonane zgodnie z lokalnymi przepisami.
Dane o napięciu oraz poborze mocy podano na tabliczce znamionowej.
Przepisy prawa nakładają obowiązek uziemienia urządzenia.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za obrażenia ciała osób, zwierząt oraz uszkodzenia
przedmiotów będące następstwem nieprzestrzegania powyższych wskazówek.
Po zainstalowaniu płyty kuchennej, konieczne jest zapewnienie wyłącznika jednobiegunowego o
stykach w odległości co najmniej 3 mm.
W razie konieczności, elektryczny kabel zasilający należy wymienić wyłącznie na kabel o
identycznych parametrach z kablem dostarczonym fabrycznie (typ H05V2V2-F T90°C lub H05RR-F).
Czynność ta musi zostać wykonana przez wykwalifikowanego elektryka.
MONT
Po oczyszczeniu powierzchni na obwodzie, należy zamontować
dostarczoną uszczelkę na płycie kuchennej.
Uziemienie
(żółto-zielony)
L
N
Ustawić płytę kuchenną w otworze blatu roboczego
przestrzegając wymiarów podanych w karcie katalogowej
urządzenia.
Uwaga: kabel zasilający musi być wystarczająco długi, aby
zapewnić wyjęcie płyty do góry.
Aby zamocować płytę kuchenną, należy użyć dostarczonych w
zestawie elementów mocujących (
A
) lub (
B
).
Przymocować elementy do odpowiednich otworów wskazanych
strzałką, a następnie przykręcić wkrętami w zależności od
grubości blatu roboczego (patrz rysunek po prawej stronie).
USTAWIANIE DO RÓŻNYCH RODZAJÓW GAZU
Jeżeli urządzenie ma pracować z wykorzystaniem gazu innego typu od podanego na tabliczce znamionowej oraz
pomarańczowej naklejce znajdującej się na górze płyty kuchennej, należy wymienić dysze.
Pomarańczową naklejkę należy zdjąć i przechowywać łącznie z książeczką instrukcji obsługi.
Należy zastosować reduktory ciśnienia gazu odpowiednie dla ciśnień podanych w karcie katalogowej
urządzenia.
Dysze gazowe muszą być wymieniane w serwisie lub przez wykwalifikowanego technika.
Dysze, które nie zostały dostarczone wraz z urządzeniem muszą być zamówione w serwisie.
Regulacja minimalnego ustawienia zaworów.
Uwaga
: jeżeli używany jest gaz LPG (G30/G31), wkręty regulacji minimalnego ustawienia gazu muszą
zostać wkręcone do oporu.
W razie problemów z obracaniem pokręteł palników, należy skontaktować się z serwisem w celu wymiany
zaworów palnika, jeżeli okażą się one wadliwe.
WYMIANA DYSZ
(patrz tabela dysz w karcie katalogowej urządzenia)
Zdjąć kratki (A)
Wyjąć palniki (B)
Stosując odpowiedniej wielkości klucz nasadowy odkręcić dyszę (C)
Dokonać wymiany na dyszę odpowiednią dla nowego rodzaju gazu (D).
Przed zainstalowaniem płyty kuchennej należy pamiętać o przymocowaniu
płytki kalibracji gazu dostarczonej wraz z dyszami w taki sposób, aby
przykryła ona obecną informację dotyczącą kalibracji gazu.
Blat 20: 30 mm
Blat 30 + 50 mm
REGULACJA MINIMALNYCH USTAWIEŃ GAZU W
ZAWORACH
Aby upewnić się, że ustawienie minimalne jest prawidłowo
wyregulowane, należy zdjąć pokrętło i wykonać następujące
czynności:
dokręcić wkręt, aby zmniejszyć wysokość płomienia (-)
poluzować wkręt, aby zwiększyć wysokość płomienia (+)
Regulacji należy dokonywać, gdy zawór jest ustawiony na
pozycji minimalnego gazu (mały płomień) .
Powietrze pierwotne palników nie wymaga regulacji.
Na tym etapie należy zapalić palniki i przekręcić
pokrętła od pozycji maksymalnej do pozycji
minimalnej , aby sprawdzić stabilność płomienia.
Po zakończeniu regulacji, należy dokonać ponownego
uszczelnienia używając kitu próżniowego lub
równoważnego materiału.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Aby utrzymać płytę kuchenną w idealnym stanie, należy czyścić ją po każdym użyciu, usuwając z niej rozlane
produkty spożywcze.
Przed rozpoczęciem jakichkolwiek czynności czyszczenia, należy odłączyć płytę kuchenną od sieci
elektrycznej oraz zaczekać aż ostygnie.
CZYSZCZENIE POWIERZCHNI PŁYTY KUCHENNEJ
Wszystkie części emaliowane i szklane należy czyścić ciepłą wodą i roztworem o odczynie obojętnym.
Powierzchnie ze stali nierdzewnej mogą ulec odbarwieniu w wyniku zbyt długiego kontaktu z zakamienioną
wodą lub agresywnymi detergentami. Rozlane resztki (wodę, sosy, kawę itp.) należy wytrzeć przed
wyschnięciem.
Do czyszczenia należy użyć ciepłej wody i neutralnego detergentu, a następnie osuszyć miękką ściereczką
lub irchą. Przypieczony brud należy usuwać przy pomocy specjalnych czyścików do powierzchni ze stali
nierdzewnej.
Do czyszczenia płyty nie należy używać środków ściernych i żrących, czyścików na bazie chloru, ani
drucianych myjek do garnków.
Nie używać parowych urządzeń czyszczących.
Nie stosować produktów łatwopalnych.
Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji kwaśnych lub alkalicznych, jak np. ocet, musztarda, sól,
cukier lub sok cytrynowy.
Powierzchnie ze stali nierdzewnej mogą zmienić kolor w czasie długotrwałej eksploatacji płyty kuchennej
(żółknięcie w pobliżu palników). Efekt ten można zmniejszyć. W tym celu, po każdym użyciu płytę należy
czyścić specjalnym detergentem.
CZYSZCZENIE ELEMENTÓW PŁYTY
Kratki, grzybki palników i palniki można zdemontować do czyszczenia.
Należy je czyścić ręcznie ciepłą wodą i detergentem nie zawierającym substancji ściernych, ostrożnie
usuwając wszelkie pozostałości żywności. Sprawdzić, czy żaden z otworów palników nie jest zatkany.
Ostrożnie opłukać i wysuszyć.
Zainstalować palniki i grzybki palników w prawidłowy sposób, umieszczając je w odpowiednich miejscach.
Przy zakładaniu kratek, należy upewnić się, czy miejsca na garnki są wyrównane z palnikami, oraz czy stopki
palników są zainstalowane w odpowiednich miejscach na powierzchni płyty kuchennej. W przypadku
pojedynczych kratek, należy upewnić się, czy pasują one do zgrubień na grzybkach palników.
Modele wyposażone w elektryczne świece zapłonowe oraz termopary zabezpieczające wymagają
dokładnego czyszczenia końcówek świec, w celu zapewnienia ich prawidłowego działania. Elementy te
należy często kontrolować i oczyścić wilgotną ściereczką w miarę potrzeb. Przypieczoną żywność należy
usuwać wykałaczką lub igłą.
Uwaga: aby nie uszkodzić elektrycznego urządzenia zapłonowego, nie wolno go używać, gdy palniki
nie są na swoich miejscach.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA I USUWANIA USTEREK
Płyta kuchenna nie działa lub działa nieprawidłowo. Przed wezwaniem serwisu należy zapoznać się z instrukcją
wyszukiwania i usuwania usterek, aby ustalić na czym polega problem.
1.
Nie można zapalić palnika lub płomień jest nierównomierny
Sprawdzić, czy:
nie jest odcięte zasilanie gazowe lub elektryczne - zwłaszcza jeżeli zawór na linii gazowej jest otwarty.
butla gazowa (gaz LPG) nie jest pusta.
otwory palników nie są zatkane.
końcówka świecy nie jest brudna.
wszystkie elementy palnika zostały prawidłowo ustawione.
nie ma przeciągów w pobliżu płyty kuchennej.
2.
Palnik gaśnie
Sprawdzić, czy:
podczas zapalania palnika pokrętło zostało przytrzymane wystarczająco długo, aby uaktywnić
zabezpieczenie.
otwory palnika nie są zatkane w pobliżu termopary.
końcówka termopary nie jest zanieczyszczona.
ustawienie minimalne gazu jest prawidłowe (patrz stosowny rozdział).
3.
Pojemniki nie są stabilne
Sprawdzić, czy:
dno pojemnika jest idealnie płaskie.
pojemnik jest ustawiony centralnie nad palnikiem.
kratki nie zostały zamienione lub ustawione nieprawidłowo.
Jeśli pomimo powyższych zabiegów usterka nadal występuje, należy skontaktować się z najbliższym zakładem
serwisowym.
SERWIS POSPRZEDAŻNY
Przed skontaktowaniem się z serwisem posprzedażnym, należy przygotować następujące informacje:
- rodzaj usterki lub problemu;
- dokładny model (podany na karcie katalogowej urządzenia i gwarancji);
- numer serwisowy (tj. numer znajdujący się po słowie SERVICE na tabliczce znamionowej umieszczonej na
spodzie urządzenia oraz w gwarancji);
- swój dokładny adres i numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy, prosimy o kontakt z
autoryzowanym serwisem technicznym,
zgodnie
z informacjami podanymi w karcie gwarancyjnej.
Uwaga: Niezastosowanie się do powyższych instrukcji może prowadzić do zagrenia bezpieczeństwa
użytkowania oraz obniżyć jakość produktu.
Producent:
Whirlpool Europe S.r.l.
Viale G. Borghi, 27
21025 Comerio (VA)
Włochy
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Whirlpool AKS 326/IX instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla