OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
Aby osiągnąć pełną satysfakcję w korzystaniu z płyty kuchennej, należy uważnie przeczytać instrukcję i
zachować ją na przyszłość
• Niniejsze instrukcje obowiązują jedynie w krajach, których symbole umieszczone są na karcie katalogowej
urządzenia oraz na płycie kuchennej.
• Materiały z opakowania (plastikowe worki, części polistyrenowe itd.) stanowią potencjalne zagrożenie i należy
trzymać je poza zasięgiem dzieci.
• Sprawdzić, czy podczas transportu płyta kuchenna nie uległa uszkodzeniu i zdjąć wszelkie folie ochronne z
elementów urządzenia.
• Niniejsza płyta kuchenna (Klasa 3) została zaprojektowana wyłącznie do użytku domowego, do
gotowania żywności. Jakiekolwiek inne użycie (jak np. ogrzewanie pomieszczeń) należy uznać za
niewłaściwe, a w konsekwencji niebezpieczne.
• Instalacja i podłączenie elektryczne powinny być wykonywane przez wykwalifikowanego technika, a
także zgodnie z lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
• Instalacja niniejszego urządzenia jest dopuszczalna tylko w dobrze wentylowanych pomieszczeniach,
zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami. Przed instalacją i użytkowaniem urządzenia, należy
uważnie przeczytać stosowne instrukcje.
• Ustawiony typ gazu oraz ciśnienie zasilania podane zostały na tabliczce znamionowej znajdującej się
pod spodem płyty kuchennej. Jeżeli urządzenie jest ustawione na inny rodzaj gazu niż dostępny,
należy zapoznać się z rozdziałem pt. “Ustawianie różnych rodzajów gazu”.
ZGODNOŚĆ Z LOKALNYMI PRZEPISAMI
Instalacja oraz podłączenia gazowe i elektryczne winny być wykonywane przez wykwalifikowanego technika,
zgodnie z instrukcjami producenta i lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
OCHRONA ŚRODOWISKA
1.
Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się całkowicie do przetworzona i jest oznaczony symbolem recyklingu , który
oznacza, że materiał ten musi być dostarczony do lokalnego zakładu przetwarzania.
2.
Produkt
Niniejsze urządzenie zostało oznakowane zgodnie z Dyrektywą 2002/96/WE w sprawie zużytego sprzętu
elektronicznego i elektrotechnicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłową utylizację niniejszego produktu, pomogą Państwo zapobiec ewentualnym
negatywnym skutkom dla środowiska naturalnego i zdrowia człowieka, wynikającym z nieprawidłowej utylizacji
niniejszego produktu.
Symbol umieszczony na urządzeniu lub dołączonych do niego dokumentach oznacza, że nie można go
traktować jak odpadu z gospodarstwa domowego. Zamiast tego, produkt należy oddać do odpowiedniego
punktu utylizacji zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Utylizacja powinna być przeprowadzona zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi usuwania odpadów.
Bardziej szczegółowe informacje na temat odzyskiwania i recyklingu niniejszego produktu można uzyskać w
siedzibie miejscowych władz, służb zajmujących się usuwaniem odpadów lub w sklepie, w którym produkt
został zakupiony.
Deklaracja zgodności
• Płyta kuchenna została zaprojektowana, wyprodukowana i sprzedana zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy EWG 90/396 dotyczącej gazu
- wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie “Niskie napięcie” 2006/95/WE (która zastępuje
Dyrektywę 73/23/EWG wraz z kolejnymi poprawkami)
- wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie EWG 89/336 dotyczącej kompatybilności
elektromagnetycznej
- wymogami Dyrektywy EWG 93/68
• Niniejsza płyta kuchenna jest przeznaczona do kontaktu z żywnością i spełnia wymogi Rozporządzenia EWG
(WE) nr. 1935/2004.
PL
UWAGI
:
• Nieprawidłowe użytkowanie kratek może spowodować uszkodzenie powierzchni płyty kuchennej.
Nie należy kłaść kratek spodem ku górze, ani przesuwać ich po płycie.
• Jeżeli płyta kuchenna posiada powierzchnię ceramiczną, nie należy używać:
- patelni żeliwnych, rondli i garnków wykonanych z terakoty
- rozpraszaczy ciepła (np. siatek metalowych)
- dwóch palników do jednego garnka
• Przy długotrwałej pracy, konieczna może być dodatkowa wentylacja (otwarcie okna lub zwiększenie mocy
wyciągu w okapie).
• Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych, a także osoby, które nie posiadają odpowiedniej
wiedzy i doświadczenia, chyba że zostaną one odpowiednio przeszkolone przez osobę odpowiedzialną za ich
bezpieczeństwo i pod warunkiem, że osoba taka będzie nadzorowała pierwsze czynności obsługi.
• Dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia podczas jego pracy, ani bawić się elementami sterującymi i
innymi częściami urządzenia.
Ostrzeżenie
: ochronne podkładki gumowe na kratkach mogą prowadzić do zadławienia małych dzieci.
Po zdjęciu kratek, należy upewnić się, czy wszystkie nóżki są prawidłowo zamontowane.
•
Uwaga
: przegrzanie pokrywy szklanej (jeżeli występuje) może doprowadzić do jej pęknięcia.
Przed jej zamknięciem, należy sprawdzić, czy wszystkie palniki zostały wyłączone.
Po zakończeniu używania płyty kuchennej, należy upewnić się, czy wszystkie pokrętła znajdują się w położeniu
wyłączonym “OFF” i odciąć dopływ gazu lub zamknąć zawór butli
INSTALACJA
INFORMACJE TECHNICZNE DLA INSTALATORA
• Niniejsze urządzenie można osadzać w blatach roboczych o grubości od 20 do 40 mm.
• Jeśli pod płytą kuchenną nie ma piekarnika, należy zainstalować płytę oddzielającą, której
powierzchnia jest co najmniej równa otworowi w blacie roboczym. Odległość pomiędzy ww. płytą
oddzielającą a górną powierzchnią blatu roboczego nie może przekraczać 150 mm. W żadnym
przypadku odległość pomiędzy płytą oddzielającą a dolną częścią płyty kuchennej nie może być
mniejsza od 20 mm. Jeżeli użytkownik zamierza zainstalować piekarnik pod płytą kuchenną, powinno
to być urządzenie wyprodukowane przez firmę Whirlpool i wyposażone w układ chłodzenia.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności w przypadku zainstalowania pod płytą kuchenną
piekarnika innej marki.
• Przed przystąpieniem do instalacji należy upewnić się, że:
- Lokalne parametry dostarczanego gazu (rodzaj i ciśnienie) są zgodne z ustawieniami płyty kuchennej
(patrz: tabliczka znamionowa oraz tabela dysz).
- Zewnętrzne powierzchnie mebli lub urządzeń znajdujących się w pobliżu płyty kuchennej są odporne na
działanie ciepła zgodnie z przepisami lokalnymi.
- Opary powstałe w czasie gotowania są usuwane na zewnątrz za pomocą specjalnych okapów lub
wentylatorów elektrycznych montowanych na ścianach i/lub w oknach.
- Zapewniona została ciągła naturalna cyrkulacja powietrza przez niezasłonięty otwór w ścianie o powierzchni
co najmniej 100 cm
2
. Wyżej wymieniony otwór w ścianie musi być:
a) wykonany jako trwały w ścianie prowadzącej na zewnątrz pomieszczenia, które ma być wentylowane;
b) wykonany w taki sposób, aby uniemożliwić jego zasłonięcie od zewnątrz i od wewnątrz (nawet przypadkowe);
c) zabezpieczony przy pomocy kratek plastikowych, siatek metalowych itp., które nie zmniejszają wyżej
wymienionej efektywnej powierzchni otworu wentylacyjnego;
d) umiejscowiony w pobliżu podłogi tak, by nie zakłócać pracy układu wyciągowego.