Whirlpool WW1600 instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

87
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI
PAŃSTWA PIWNICZKI WINNEJ
Produkt, który Państwo nabyli to piwniczka winna
(chłodziarka na wino), profesjonalne urządzenie
przeznaczone wyłącznie do przechowywania wina.
W celu najlepszego użytkowania urządzenia
zapraszamy Państwa do dokładnego zapoznania
się z instrukcją obsługi, w której znajdziecie
Państwo opis Waszego urządzenia oraz
pomocne porady dotyczące przechowywania
wina.
Instrukcję należy zachować, aby można było z
niej korzystać w przyszłości.
1. Po rozpakowaniu urządzenia, należy upewnić się,
czy drzwi zamykają się prawidłowo. Ewentualne
szkody powinny być zgłoszone sprzedawcy w
ciągu 24 godzin.
2. Przed uruchomieniem należy odczekać co
najmniej 2 godziny, w celu zwiększenia
efektywności obwodu chłodniczego.
3. Należy dopilnować, aby zainstalowanie i
podłączenie urządzenia zostały wykonane przez
wykwalifikowanego technika, zgodnie z instrukcją
wytwórcy i zgodnie z obowiązującymi przepisami
lokalnymi.
1. Opakowanie
Materiały z opakowania nadają się w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i są
oznakowane symbolem recyklingu. Utylizacji
opakowania należy dokonać zgodnie z przepisami
lokalnymi. Materiały opakowaniowe (woreczki
plastikowe, kawałki styropianu, itp.) należy
przechowywać poza zasięgiem dzieci, gdyż
stanowią one potencjalne źródło zagrożenia.
2. Złomowanie/Likwidacja
Urządzenie zostało wyprodukowane z materiału,
który może być wykorzystany jako surowiec wtórny.
Niniejsze urządzenie zostało oznaczone zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE w sprawie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE). Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia, przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego
wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza, że
niniejszego urządzenia nie powinno się traktować jak
odpadu z gospodarstwa domowego, lecz należy je
zdać w odpowiednim punkcie utylizacji odpadów w
celu recyklingu komponentów elektrycznych i
elektronicznych. W razie złomowania urządzenia
należy odciąć przewód zasilający oraz wyjąć drzwi i
półki, tak aby dzieci nie miały łatwego dostępu do
wnętrza. Złomować urządzenie zgodnie z lokalnymi
przepisami dotyczącymi likwidacji odpadów i
dostarczyć je do odpowiedniego punktu, nie
pozostawiając niestrzeżonego urządzenia nawet na
kilka dni, gdyż stanowi ono źródło zagrożenia dla
dzieci. Dodatkowe informacje na temat utylizacji,
złomowania i recyklingu można uzyskać w lokalnym
urzędzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie
utylizacji odpadów lub w sklepie, w którym produkt
został zakupiony.
Informacja:
To urządzenie nie zawiera CFC. Obwód chłodniczy
zawiera R134a (HFC) lub R600a (HC); zob.
tabliczka znamionowa znajdująca się wewnątrz
urządzenia.
Urządzenia zawierające izobutan (R600a): izobutan
jest gazem naturalnym niewpływającym negatywnie
na środowisko lecz jest łatwopalny. Należy się więc
koniecznie upewnić, czy przewody obwodu
chłodniczego nie są uszkodzone.
To urządzenie może zawierać fluorowane gazy
cieplarniane, o których mowa w Protokole z Kioto;
gaz chłodzący znajduje się w hermetycznie
zamkniętym układzie.
Gaz chłodzący: R134a posiada potencjał ocieplenia
globalnego (GWP) o wartości 1300.
Deklaracja zgodności
To urządzenie przeznaczone jest do
przechowywania artykułów spożywczych i zostało
wyprodukowane zgodnie z Rozporządzeniem
(WE) Nr 1935/2004.
Urządzenie niniejsze jest zaprojektowane,
produkowane i sprzedawane zgodnie z:
- wymogi dotyczace bezpieczenstwa zawarte w
Dyrektywie "Niskie napięcie" 2006/95/WE (która
zastępuje Dyrektywę 73/23/EWG wraz z
późniejszymi zmianami);
- wymogami dotyczącymi ochrony w Dyrektywie
"EMC" 2004/108/WE.
Urządzenie jest bezpieczne
jedynie w przypadku, gdy
zostało ono poprawnie
podłączone do zgodnego z
normami uziemienia.
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
501931102010PL:Layout 1 16-04-2009 15:32 Pagina 87
88
Chłodziarka na wino jest przeznaczona wyłącznie
do przechowywania wina i nie należy wkładać do
niej żadnych innych artykułów spożywczych.
Należy uważać, aby nie przykrywać ani nie
zakrywać otworów wentylacyjnych chłodziarki.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa zablokowania się
wewnątrz i uduszenia, nie należy dopuszczać,
aby dzieci bawiły się bądź chowały w środku
urządzenia.
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności
konserwacji lub czyszczenia należy wyjąć wtyczkę
z gniazdka lub wyłączyć zasilanie.
Przewód zasilający może być wymieniony
wyłącznei przez wykwalifikowanego elektryka.
Nie przechowywać w urządzeniu materiałów
wybuchowych.
Podczas przesuwania urządzenia należy uważać,
aby nie uszkodzić posadzki (np. parkietu).
Nie używać przedłużaczy ani rozgałęźników.
Urządzenie nie powinno być obsługiwane przez
dzieci oraz osoby niepełnosprawne bez nadzoru.
Należy uważać, aby nie uszkodzić obiegu
czynnika chłodniczego w urządzeniu.
Nie stosować żadnych urządzeń elektrycznych w
komorach, w których przechowywana jest
żywność, jeżeli nie są one zalecane przez
producenta.
Urządzenie należy ustawić w miejscu suchym i
dobrze wentylowanym. Urządzenie zostało
przewidziane do funkcjonowania w środowisku, w
którym temperatura zawiera się w następujących
zakresach, zależnych od klasy klimatycznej
podanej na tabliczce znamionowej: sprawność
urządzenia może ulec pogorszeniu, w przypadku
dłuższej eksploatacji w temperaturze wyższej lub
niższej w stosunku do podanego przedziału.
Ważne:
W przypadku włożenia dużej ilości wina do
chłodziarki, może upłynąć nawet kilka dni zanim
osiągnięta zostanie stała temperatura.
Uwaga! Temperatura przechowywania nie
powinna spaść nigdy poniżej +6 °C.
W czasie pracy urządzenia, na ściance tworzą się
krople rosy oraz szron. Zależy to od pracy
urządzenia. Nie ma konieczności usuwania
szronu lub wycierania rosy.Odszranianie ścianki
tylnej przebiega automatycznie. Woda
pochodząca z odszraniania ścieka samoczynnie
do otworu spustowego i zbiera się w pojemniku,
skąd wyparowuje.
Drewniane kratki pozwalają na uporządkowane
przechowywanie butelek. Maksymalne
dopuszczalne obciążenie każdej z półek wynosi
40 kg.
Uwzględnić przy rozkładaniu
Kłaść butelki na kratce centralnie.
Zamykając drzwiczki, uważać, by butelki nie
dotykały szyby w drzwiczkach.
Uwaga: alkohol wysokoprocentowy przechowywać
wyłącznie szczelnie zamknięty i w pozycji
pionowej.
W związku z obiegiem powietrza w chłodziarce
tworzą się strefy o różnych temperaturach:
strefy o najniższych temperaturach to te najbliżej
scianki tylnej, a strefy o wyższych temperaturach
to te najbliżej szyby w drzwiczkach.
Wino w butelkach przechowywać bez opakowań,
tj. bez skrzynek, kartonów, itp.
Zalecana liczba butelek 0,75l typu bordoskiego to:
- h 1400: liczba butelek: 88;
- h 1600: liczba butelek: 101;
- h 1800: liczba butelek: 119.
Konstrukcja urządzenia umożliwia jednak
następujące obciążenia:
- h 1400: MAX liczba butelek: 101;
- h 1600: MAX liczba butelek: 121;
- h 1800: MAX liczba butelek: 137.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
Klasa klimatyczna T. otocz. (°C) T. otocz. (°F)
SN od 10 do 32 od 50 do 90
N od 16 do 32 od 61 do 90
ST od 16 do 38 od 61 do 100
T od 16 do 43 od 61 do 110
501931102010PL:Layout 1 16-04-2009 15:32 Pagina 88
89
Przechowywanie wina
Jak wiadomo, wino można przechowywać przez dłuższy okres czasu: przy
przechowywaniu w odpowiednim miejscu, wino białe można spożyć nawet
dwa lata od roku produkcji, jednakże zaleca się spożycie w ciągu pierwszego
roku. Wina czerwone lekkie można przechowywać do dwóch lat, lecz
niektóre rodzaje nawet do dziesięciu lat, a wina typu passito nawet do
dwudziestu lat. Po nabyciu butelki wina, należy ją bezzwłocznie umieścić w
piwniczce lub w innym odpowiednim miejscu.
W procesie rozpoczynającym się od uprawy winorośli aż do momentu
dojrzewania oraz winobrania i produkcji wina decydujące są trzy czynniki:
światło, wilgotność powietrza i temperatura otoczenia. Aby smak wina
osiągnął pełną dojrzałość oraz dla utrzymania właściwego bukietu wina
należy zapewnić właściwe przechowywanie oraz interakcję wyżej
wymienionych czynników.
Miejsce przechowywania
Nie wszyscy posiadają podziemną piwniczkę, którą można
przystosować do przechowywania wina. Ostatnio, dzięki
postępowi technologii udało się stworzyć dobry substytut
klasycznej piwniczki winnej. Chłodziarka na wino (Piwniczka
Winna), którą Państwo nabyli to specjalne urządzenie
przygotowane do przechowywania win we właściwy sposób.
Wewnątrz nie należy przechowywać owoców, warzyw ani żadnych
puszek, lecz jedynie Państwa ulubione wino. W ten sposób, nawet
bez posiadania własnej piwniczki winnej można umożliwić
dojrzewanie każdego typu wina, przechowywanie go i
delektowanie się nim.
Sposób konserwacji
Główną zasadą przechowywania butelek jest to, że należy je układać na boku lub pod kątem w taki sposób,
aby wino pokryło korek. Często uważa się, że powoduje to powstanie klasycznego zapachu „korka". W
rzeczywistości, kontakt wina z korkiem sprawia, że korek jest bardziej elastyczny i lepiej spełnia swoją
funkcję.
Kolejnym elementem ważnym przy przechowywaniu wina jest kolejność układania butelek: wina należy
układać według własnego uznania, lecz również zgodnie z miejscem pochodzenia, typologią, strefą produkcji,
producentem i rocznikiem wykorzystując do tego celu załączone etykiety katalogowe.
Łatwe wyjmowanie butelek zapobiega wstrząsom, które podobnie jak drgania, mogą wzruszyć osady
zmieniając, w mniejszym lub większym stopniu, estetyczny aspekt wina. Należy starać się jak najmniej
poruszać butelką i pozwolić, aby wino leżakowało bez ruchu. Należy zapewnić, aby butelki nie stykały się ze
ścianką w głębi, ponieważ nie tylko uniemożliwiłoby to prawidłowe odszranianie, lecz również zniszczyłoby
etykiety - poprzez krople wody zbierające się podczas odszraniania.
Drabinki, na których umieszcza się butelki powinny być wykonane z drewna, materiału, który dobrze
absorbuje ewentualne wibracje i utrzymuje butelkę we właściwej odległości od ścianki, która przekazuje
zimno.
Bardzo ważną sprawą jest również utrzymywanie właściwej odległości między butelkami z winem a
substancjami lub miejscami o silnych zapachach, ponieważ mogą one łatwo przejść na wino. Aby temu
zapobiec, zakupione przez Państwa urządzenie posiada filtr pochłaniający z węglem aktywnym, który usuwa
ewentualne zanieczyszczenia zawarte w powietrzu.
WPROWADZENIE NA TEMAT WINA
501931102010PL:Layout 1 16-04-2009 15:32 Pagina 89
90
Temperatura oraz wilgotność
Temperatura to czynnik krytyczny i decydujący w całym cyklu życia wina. Determinuje ona dobry rozwój wina
podczas dojrzewania w butelkach. Aby zapewnić optymalne warunki przechowywania, temperatura powinna
być utrzymywana na stałym poziomie między 8 a 12°C.
Stanowczo należy unikać szybko następujących po sobie i dużych różnic termicznych: zbyt wysoka
temperatura powoduje rozszerzanie płynów i przyspiesza dojrzewanie wina, podczas gdy zbyt niska
temperatura (poniżej 4 - 5°C) może powodować wytrącanie się winianów, co sprawia, że wino traci swój
przyjemny aspekt estetyczny. W ekstremalnym przypadku, gdy temperatura spadnie poniżej 0°C, zamrożone
wino może nawet spowodować wystrzelenie korka.
Wilgotność jest również ważnym czynnikiem przy przechowywaniu wina: zbyt suche środowisko sprzyja
kurczeniu się korka, podczas gdy nadmierna wilgotność sprzyja rozwojowi pleśni i szkodliwych
mikroorganizmów. Właściwy poziom wilgotności względnej to zakres 50% - 70%.
Korek
Korek to podstawowy element butelki: jego jakość, dobrana przez producenta wina, odgrywa bardzo ważną
rolę we właściwym dojrzewaniu wina. Optymalne warunki korka, również w przypadku butelek, które
kupujemy, zależą wyłącznie od standardu użycia i przechowywania zastosowanego przez producenta lub
rozlewnię.
Uruchomienie urządzenia
W celu uruchomienia i regulacji temperatury należy zapoznać się z załączoną kartą produktu.
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia, zalecamy wyregulować temperaturę według wskazówek
podanych w paragrafie "Wprowadzenie na temat wina".
Uwaga:
Temperatura wewnątrz urządzenia zależy od temperatury otoczenia, częstotliwości otwierania drzwi, miejsca
w którym stoi chłodziarka. Ustawioną temperaturę należy regulować w zależności od tych czynników.
Automatic winter function
Klasa klimatyczna SN gwarantuje funkcjonowanie Wine Cellar w temperaturze otoczenia zawartej w
przedziale: 10° - 32°C.
Nowa funkcja Automatic winter function zapewnia prawidłowe przechowywanie wina w pomieszczeniach o
temperaturze otoczenia wyższej lub równej 6°C. Ta funkcja zostaje automatycznie włączona przez zewnętrzny
czujnik temperatury poniżej 10°C. Między 6 i 10°C przewidziana jest temperatura wewnętrzna wyższa o
średnio 4°C od temperatury zewnętrznej.
JAK URUCHOMIĆ URZĄDZENIE
501931102010PL:Layout 1 16-04-2009 15:32 Pagina 90
91
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności konserwacji
lub czyszczenia należy wyjąć wtyczkę z gniazdka lub odłączyć
urządzenie od sieci elektrycznej.
Odszranianie piwniczki winnej jest całkowicie automatyczne.
Faza automatycznego odszraniania ujawnia się poprzez
obecność pojedynczych kropel wody na tylnej wewnętrznej
ściance urządzenia. Woda pochodząca z odszraniania ścieka
samoczynnie do otworu spustowego, zbiera się w pojemniku,
skąd wyparowuje.
Należy regularnie czyścić otwór spustowy za pomocą
dostarczonego narzędzia, tak aby zapewnić stałe i prawidłowe
odprowadzanie wody z odszraniania.
Należy okresowo czyścić skraplacz, znajdujący się w tylnej
części urządzenia, za pomocą odkurzacza lub szczotki.
W razie potrzeby...
1. Opróżnić całkowicie piwniczkę winną.
2. Odłączyć urządzenie od sieci zasilającej.
3. Aby nie dopuścić do powstania pleśni, przykrych zapachów i
utlenienia, należy pozostawić drzwi niedomknięte (ok- 3-4 cm).
4. Wyczyścić urządzenie.
Wnętrze należy okresowo czyścić wilgotną gąbką, zamoczoną
w roztworze ciepłej wody i/lub neutralnego detergentu. Spłukać
i wytrzeć miękką szmatką. Nie używać środków ściernych.
Części zewnętrzne czyścić miękką szmatką zamoczoną w
wodzie. Nie stosować past ani myjek ściernych, wywabiaczy
(np. aceton, tri) ani octu.
Szkło zewnętrzne należy czyścić przy pomocy dowolnego
detergentu do tego celu przeznaczonego, a część wewnętrzną
jedynie suchą ściereczką, unikając detergentów, aby zapewnić
właściwe warunki przechowywania wina.
Węgle aktywne
Oprócz temperatury, przy przechowywaniu wina ważna jest również
jakość powietrza. Podstawowym elementem zapewniającym
filtrowanie powietrza zewnętrznego jest filtr z węglem aktywnym,
który gwarantuje właściwą wymianę powietrza i pozwala usunąć
kurz i niepożądane zapachy (Rys. C1).
Filtr można wymieniać, części zamienne są dostępne w naszych
Centrach Serwisu Technicznego.
Czyszczenie kratki
Do czyszczenia dębowej kratki należy używać wilgotnej ściereczki.
Uwaga, aby nie uszkodzić uszczelki przy wyjmowaniu kratki zaleca
się maksymalnie otworzyć drzwiczki.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
501931102010PL:Layout 1 16-04-2009 15:32 Pagina 91
92
1. Urządzenie nie działa.
Czy nie ma przerwy w dopływie prądu?
Czy wtyczka jest dobrze włożona do gniazdka?
Czy jest włączony dwubiegunowy wyłącznik sieci?
Czy nie przepalił się bezpiecznik?
Czy kabel zasilający nie jest uszkodzony?
Czy panel sterowania znajduje się w trybie stand-by?
2. Temperatura wewnątrz chłodziarki na wino nie jest dostatecznie niska.
Czy drzwi są prawidłowo zamknięte?
Czy butelki nie uniemożliwiają zamknięcia drzwiczek?
Czy urządzenie nie stoi blisko źródła ciepła?
Czy panel sterowania jest prawidłowo ustawiony?
Czy nie ma ograniczenia w przepływie powietrza przez otwory wentylacyjne?
3. Temperatura wewnątrz chłodziarki na wino jest zbyt niska.
Czy panel sterowania znajduje się w trybie stand-by?
4. Urządzenie pracuje zbyt głośno.
Czy urządzenie zostało prawidłowo zainstalowane?
Czy rurki w tylnej części stykają się lub drgają?
5. Na dnie urządzenia znajduje się woda.
Czy nie jest zatkany spust wody z odszraniania?
Uwaga:
Odgłosy bulgotania i szum pochodzące z obwodu chłodniczego uważane są za normalne.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Przed skontaktowaniem się z Serwisem
Technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie można samemu usunąć
usterki (zobacz „Instrukcja wyszukiwania
usterek").
2. Uruchomić ponownie urządzenie, aby upewnić się
czy usterka dalej występuje. Jeżeli rezultat jest
negatywny, odłączyć ponownie urządzenie od
sieci elektrycznej i powtórzyć tę czynność po
upływie godziny.
3. Jeśli rezultat jest w dalszym ciągu negatywny,
skontaktować się z serwisem.
Należy podać:
rodzaj uszkodzenia,
model,
numer serwisowy (numer widniejący po słowie
SERVICE, na tabliczce znamionowej znajdującej
się wewnątrz urządzenia),
dokładny adres,
numer telefonu wraz z numerem kierunkowym.
Uwaga:
Jeżeli technikk z Serwisu wykona zamianę
zawiasów drzwi, aby otwierały się w przeciwną
stronę, to czynność ta nie jest wykonywana w
ramach gwarancji.
SERWIS TECHNICZNY
501931102010PL:Layout 1 16-04-2009 15:32 Pagina 92
93
Urządzenie należy zainstalować z dala od źródeł ciepła.
Umieszczenie go w ciepłym pomieszczeniu, wystawienie na
bezpośrednie działanie promieni słonecznych lub ustawienie w
pobliżu źródła ciepła (kaloryfery, piecyki) spowoduje zwiększenie
zużycia energii i należy tego unikać.
Jeśli nie jest to możliwe, należy przestrzegać następujących
minimalnych odległości:
- 30 cm od kuchenek węglowych lub naftowych;
- 3 cm od kuchenek elektrycznych i /lub gazowych.
Zamontować dostarczone przekładki na tylnej części skraplacza,
który znajduje się z tyłu urządzenia (zobacz rysunek).
W celu najlepszego funkcjonowania pozostawić nad urządzeniem
przynajmniej 5cm wolnej przestrzeni a meble stojące obok niego
ustawić w taki sposób, aby umożliwiły minimalne krążenie
powietrza.
Ustawić urządzenie w miejscu suchym i dobrze wentylowanym,
regulując, jeśli konieczne, przednie nóżki.
Wyczyścić wnętrze.
Zamontować akcesoria.
Podłączenie elektryczne
Podłączenie musi być zgodne z obowiązującymi przepisami lokalnymi.
Dane dotyczące napięcia i mocy pochłoniętej podane są na tabliczce znamionowej, znajdującej się
wewnątrz urządzenia.
Uziemienie urządzenia jest w myśl prawa obowiązkowe. Producent nie bierze na siebie żadnej
odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenia osób, zwierząt i mienia wynikłe z nieprzestrzegania
wyżej wymienionych norm.
Jeśli wtyczka i gniazdko nie są tego samego typu, wymienić gniazdko przez wykwalifikowanego technika.
Nie używać przedłużaczy lub wielokrotnych rozgałęźników.
Odłączenie elektryczne
Odłączenie elektryczne musi być możliwe przez wyciągnięcie wtyczki lub za pomocą wyłącznika
dwubiegunowego znajdującego się przed wtyczką.
INSTALOWANIE
501931102010PL:Layout 1 16-04-2009 15:32 Pagina 93
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Whirlpool WW1600 instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla