INSTALACJA
(przeczytać wraz z załącznikiem opisującym
obowiązujące przepisy krajowe)
Informacje techniczne dla instalatora
Jeśli pod płytą kuchenną nie ma piekarnika
(piekarnik musi być marki Whirlpool i posiadać
system chłodzenia), należy zainstalować płytę
oddzielającą w odległości co najmniej 20 mm od
spodu płyty.
Uwaga: przed instalacją należy się upewnić, czy
warunki dostawy gazu (rodzaj i ciśnienie gazu)
spełniają wymagania płyty kuchennej opisane w
karcie opisowej urządzenia oraz na tabliczce
znamionowej.
• Powierzchnie zewnętrzne mebli lub urządzeń w
pobliżu płyty kuchennej muszą być odporne na
działanie wysokich temperatur (ochrona przed
wysoką temperaturą “Y”) - zgodnie z normami
krajowymi.
• Instalacja musi być zgodna z aktualnymi przepisami
lokalnymi.
• W pomieszczeniu, w którym instaluje się płytę
kuchenną, powinno być wystarczająco dużo
powietrza, aby umożliwić prawidłowe spalanie gazu
(patrz oddzielna karta opisowa urządzenia).
Naturalna cyrkulacja powietrza musi odbywać się w
sposób stały poprzez odpowiednie otwory, które:
- zostały zrealizowane w jednej z zewnętrznych ścian
pomieszczenia, komunikującej się z otoczeniem
zewnętrznym w miejscu wolnym od źródeł
zanieczyszczeń;
- są wybudowane w taki sposób, że nie można ich
celowo lub przypadkowo zablokować;
- są chronione metalową siatką lub kratką, która nie
ogranicza powierzchni roboczej;
- znajdują się w pobliżu poziomu podłogi w taki sposób,
aby nie zakłócać pracy urządzeń do wyciągu spalin.
- Urządzenie nie jest podłączone do urządzenia
wyciągowego odprowadzającego produkty spalania.
- Wyciąg spalin powinien odbywać się za
pośrednictwem odpowiedniego okapu lub wentylatora
zainstalowanego na ścianie lub na oknie.
Montaż
Ważne: kabel zasilający oraz wtyczka powinny być
odpowiednio dobrane do poboru mocy urządzenia,
a długość kabla powinna pozwalać na wyciągnięcie
go do góry.
Podłączenie elektryczne
• Podłączenia elektryczne muszą być zgodne z
lokalnymi przepisami.
• Dane dotyczące napięcia oraz poboru mocy podano
na tabliczce znamionowej.
• Przepisy prawne nakładają obowiązek uziemienia
urządzenia.
• Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności
za jakiekolwiek obrażenia ciała u osób lub
zwierząt, a także za szkody materialne powstałe
wskutek nieprzestrzegania niniejszych wymogów.
• Podczas instalacji konieczne jest zapewnienie
wyłącznika jednobiegunowego ze stykami w
odległości co najmniej 3 mm
• W razie konieczności elektryczny przewód
zasilający należy wymienić wyłącznie na nowy o
parametrach identycznych jak fabryczny (typ
H05V2V2-F - T90°C lub H05RR-F). Czynność ta
może być wykonana jedynie w serwisie lub przez
wykwalifikowanego elektryka.
Podłączenie gazu
Podłączenie gazowe musi być zgodne z lokalnymi
przepisami.
W dołączonej oddzielnej karcie krajowych przepisów
bezpieczeństwa podano przepisy lokalne obowiązujące
w niektórych krajach.
Jeśli nie podano informacji dotyczących Państwa kraju,
należy zwrócić się do instalatora z prośbą o szczegóły.
Podłączenie płyty kuchennej do sieci gazowniczej lub
butli z gazem musi być zrealizowane za pomocą
sztywnej rurki miedzianej lub stalowej wraz z armaturą
spełniającą wymogi określone w miejscowych
przepisach lub też za pomocą ciągłego stalowego węża
spełniającego wymogi lokalnych przepisów. Włożyć
uszczelkę (B) do kolanka.
Maksymalna długość węża wynosi 2 m.
TYLKO DLA BELGII: Konieczna jest wymiana kolanka
(A) w urządzeniu na inne, dostarczone w zestawie.
Uwaga: Jeśli zainstalowany zostanie wąż ze stali
nierdzewnej, musi on być zamontowany w taki
sposób, aby nie miał żadnego kontaktu z ruchomymi
częściami mebli. Musi on przechodzić przez obszar
bez żadnych przeszkód, tak aby zawsze możliwa była
jego kontrola na całej długości.
Po podłączeniu do sieci gazowniczej należy
sprawdzić szczelność za pomocą roztworu wody z
mydłem.
Uwaga: W razie problemów z przekręcaniem
pokręteł palników należy skontaktować się z
serwisem w celu wymiany zaworów palnika.
Uziemienie
(Żółty/Zielony)
L
N
USTAWIANIE DO RÓŻNYCH RODZAJÓW
GAZU
Jeśli spalany gaz różni się od wskazanego na tabliczce
znamionowej oraz na pomarańczowej nalepce na górze
płyty, należy dopasować do niego płytę kuchenną.
Usunąć pomarańczową nalepkę i nakleić ją na instrukcję
obsługi, która powinna być przechowywana przez cały
czas eksploatacji urządzenia.
1. Dysze gazowe powinny zostać wymienione w
serwisie lub przez wykwalifikowanego technika.
Dysze, które nie zostały dostarczone wraz z
urządzeniem, należy zamówić w serwisie.
2. Podłączyć płytę kuchenną do zaworu zamykającego
dopływ gazu za pomocą rury odpowiedniej dla
rodzaju stosowanego gazu, zgodnie z
obowiązującymi przepisami lokalnymi.
3. Regulacja minimalnego ustawienia zaworów.
Uwaga: w przypadku gazu LPG (G30/G31) śruby
regulacji ustawienia minimalnego gazu powinny być
maksymalnie dokręcone.
Wymiana dysz (patrz tabela dysz w instrukcji)
1. Zdjąć kratki (A).
2. Wyjąć palniki (B).
3. Odpowiednim kluczem nasadowym (C) odkręcić
dyszę przeznaczoną do wymiany.
4. Dokonać wymiany na dyszę odpowiednią dla
nowego rodzaju gazu.
5. Ponownie zamontować dyszę (D).
Przed zainstalowaniem płyty kuchennej pamiętać o
przymocowaniu płytki kalibracji gazu dostarczonej wraz
z dyszami w taki sposób, aby przykryła ona obecną
informację dotyczącą kalibracji gazu.
Regulacja minimalnych ustawień gazu w
zaworach
1. Aby upewnić się, że ustawienia minimalne są
poprawne, należy zdjąć pokrętło (E) i wykonać
następujące czynności:
• dokręcić (-), aby zredukować wysokość płomienia;
• poluzować (+), aby zwiększyć wysokość płomienia;
Regulacji należy dokonywać, gdy zawór jest ustawiony
na pozycji minimalnego gazu (mały płomień) .
Po zakończeniu regulacji należy dokonać ponownego
uszczelnienia przy użyciu kitu próżniowego lub
równorzędnego materiału.
2. Powietrze pierwotne palników nie wymaga regulacji.
Po wykonaniu regulacji zapalić palniki i przekręcić
pokrętło z pozycji maksymalnej do minimalnej ,
aby sprawdzić stabilność płomienia