WENTYLATOR Z PRZYCISKIEM (w zależności od
modelu)
Wentylator zapewnia korzystniejszy rozkład temperatur w
komorze chłodziarki, a w konsekwencji lepsze
przechowywanie artykułów spożywczych.
Wentylator jest domyślnie WŁĄCZONY.
Zaleca się włączenie wentylatora, gdy temperatura
otoczenia przekroczy 27 ÷ 28°C, w przypadku zauważenia
kropel wody na szklanych półkach lub w przypadku dużej
wilgotności powietrza.
Uwaga
Nie zasłaniać strefy wlotu powietrza produktami
spożywczymi.
Aby zoptymalizować zużycie energii oraz zagwarantować
prawidłowe parametry pracy, kiedy temperatura otoczenia
spadnie poniżej 18°C, zaleca się wyłączenie wentylatora.
Aby włączyć wentylator, nacisnąć przycisk (1a).
Jeśli w urządzeniu jest wentylator, można go wyposażyć w
filtr antybakteryjny.
Wyjąć go z pudełka znajdującego się w szufladzie na owoce
i warzywa (poz. 6) i włożyć w osłonę wentylatora (poz. 1b).
Sposób wymiany opisano w instrukcji dołączonej do filtra.
ELEMENTY STEROWANIA CHŁODZIARKI/ZAMRAŻARKI
A. Pokrętło termostatu
B. Przycisk oświetlenia
C. Wskaźnik ustawienia
termostatu
D. Żarówka
Termostat reguluje temperaturę w obydwu komorach.
Pokrętło termostatu w położeniu 1/MIN: minimalne
chłodzenie.
Termostat pomiędzy 1/MIN a 7/MAX: intensywność
chłodzenia może być regulowana zgodnie z
preferencjami.
Pokrętło termostatu w położeniu 7/MAX: maksymalne
chłodzenie.
Aby uzyskać optymalne warunki przechowywania żywności,
zaleca się ustawienie termostatu na pozycji 3-5/MED.
Termostat na • : chłodzenie i oświetlenie wyłączone.
Termostat na ECO GREEN: włączona funkcja ECO.
ZAMRAŻANIE ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
Włożyć świeże artykuły spożywcze przeznaczone do
zamrożenia do dolnego kosza. Nie dopuszczać do
bezpośredniego kontaktu z artykułami już zamrożonymi.
Aby zamrozić ilość żywności podanej na tabliczce
znamionowej, tuż przed włożenie produktów ustawić
pokrętło termostatu na temperaturę nieco wyższą (np. w
przypadku oznaczeń numerycznych, jeśli ustawiona wartość
wynosi 4, przełączyć z powrotem na 3,5).
Po 24 godzinach artykuły będą zamrożone. Ustawić
pokrętło termostatu z powrotem na poprzedniej pozycji.
WYMIANA ŻARÓWKI
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy odłączyć
urządzenie od zasilania.
Wykręcić żarówkę, obracając ją w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara, tak jak na rysunku.
Sprawdzić żarówkę. W razie potrzeby odkręcić przepaloną
żarówkę i zamienić ją na żarówkę tradycyjną (o takich
samych parametrach jak poprzednia) lub żarówkę LED.
Właściwy rodzaj żarówek LED jest dostępny jedynie w
naszych serwisach technicznych lub u autoryzowanych
sprzedawców.
CZYSZCZENIE
Należy regularnie czyścić urządzenie szmatką zwilżoną
roztworem ciepłej wody i neutralnego detergentu
przeznaczonego do mycia wnętrza chłodziarki.
Nigdy nie stosować ściernych detergentów ani narzędzi.
Aby zapewnić stałe i
prawidłowe odprowadzanie
skroplin, należy regularnie
czyścić otwór odpływowy
znajdujący się na ściance
tylnej komory chłodziarki, w
pobliżu szuflady na owoce i
warzywa, używając w tym celu
dostarczonego przyrządu.
Przed przystąpieniem do czyszczenia lub dowolnych
czynności konserwacyjnych należy wyjąć wtyczkę przewodu
zasilającego urządzenia z gniazdka sieciowego lub odłączyć
je od zasilania.
ODSZRANIANIE KOMORY CHŁODZIARKI
Odszranianie komory chłodziarki przebiega całkowicie
automatycznie.
Krople wody na tylnej ściance komory chłodziarki
oznaczają, że trwa faza automatycznego odszraniania.
Skropliny automatycznie spływają do otworu spustowego i
zbierają się w pojemniku, skąd wyparowują.
ROZMRAŻANIE KOMORY ZAMRAŻARKI
Zaleca się rozmrażanie zamrażarki
raz lub dwa razy w roku oraz wtedy,
gdy powstała warstwa szronu o
grubości 3 mm.
Tworzenie się szronu jest zjawiskiem
normalnym.
Ilość i szybkość odkładania się
szronu zależy od warunków
otoczenia oraz od częstotliwości
otwierania drzwi.
Aby rozmrozić urządzenie, należy wyłączyć zamrażarkę i
wyjąć z niej wszystkie artykuły spożywcze.
Pozostawić otwarte drzwi zamrażarki, aby umożliwić
roztopienie się szronu.
Wyjąć kanalik spustowy na skropliny i podstawić pod
spodem naczynie (patrz rysunek).
Po zakończeniu czynności włożyć spust skroplin z
powrotem.
Wyczyścić wnętrze zamrażarki. Dokładnie przepłukać i
wytrzeć. Włączyć komorę zamrażarki (lub całe urządzenie) i
włożyć z powrotem żywność.
5019 637 01101/A Printed in Poland 12/11
UKRROBGRUSHSKCZPLGB
KARTA URZĄDZENIA
PL