Polar WBE 3116 IX Program Chart

Typ
Program Chart
A. Komora chłodziarki
1. Wentylator z filtrem
2. Blok termostatu wraz z oświetleniem
3. Półki / Obszar półek
4. Komora chłodziarki (najlepsza na mięso i ryby)
5. Tabliczka znamionowa z nazwą handlową
6. Pojemnik na owoce i warzywa
7. Przegroda pojemnika na owoce i warzywa
8. Zestaw do zmiany kierunku otwierania drzwi
9. Pojemnik na jajka
10. Przegroda
11. Półki drzwiowe
B. Komora zamrażarki
12. Miejsce na mrożone artykuły spożywcze (kosz lub
klapka)
12a. Kosz „Eco green” (tylko w modelach z funkcją ECO
GREEN)
13. Pojemnik na lód i/lub akumulator zimna
14. Kosz dolny (strefa zamrażania)
15. Uszczelki drzwiowe
16. Półki drzwiowe zamrażarki na pizzę lub inne produkty
mrożone o krótkim okresie przydatności do spożycia
(komora do przechowywania z 2**).
Ochrona przed bakteriami (w zależności od modelu):
- Filtr antybakteryjny wentylatora (1)
-
Dodatki antybakteryjne w pojemniku na owoce i warzywa (6)
- Uszczelki drzwiowe są wykonane z materiałów
ograniczających rozwój bakterii (15).
Używanie zamrażarki:
- Z komory zamrażarki można korzystać bez koszy i klapek,
dzięki czemu powiększa się miejsce na przechowywanie
dużych artykułów. Umieścić żywność bezpośrednio na
półkach.
- Kosz dolny jest przeznaczony do zamrażania dużych
artykułów spożywczych.
Po włożeniu produktów sprawdzić, czy drzwi komory
zamrażarki zamykają się prawidłowo.
Uwagi:
- Liczba oraz rodzaj akcesoriów zależą od modelu.
- W razie przerwy w dostawie prądu akumulator zimna
będzie pomagać w dłuższym utrzymaniu optymalnej
temperatury przechowywania.
- Wszystkie półki oraz półki drzwiowe są wyjmowane.
- Temperatury wewnętrzne urządzenia są zależne od
temperatury otaczającego powietrza, częstotliwości
otwierania drzwi oraz od miejsca, w którym stoi
urządzenie. Podczas ustawiania temperatury należy
uwzględnić te czynniki.
- Akcesoria urządzenia nie nadają się do mycia w
zmywarce.
MATA USTAWCZA (w zależności od modelu)
Mata ustawcza, to mata, która
pozwala lepiej zorganizować
miejsce na półce i zapewnia
odpowiednią amortyzację
podczas układania ciężkich
artykułów spożywczych. Niektóre
szczeliny maty można również
wykorzystać do układania butelek
(w położeniu poziomym). W celu wyjęcia maty (np. do
czyszczenia lub aby położyć matę na innej półce), należy
najpierw wyjąć półkę, na której leży mata. Matę można myć
w zmywarce.
PÓŁKA SIATKOWA (w zależności od modelu)
Półkę siatkową można
wykorzystać do przechowywania
małych artykułów bezpośrednio
pod półką szklaną, co pozwala
maksymalnie wykorzystać
dostępną pojemność. Pociągnąć
półkę siatkową, aby ją
załadować/wyładować (używając
do tego celu uchwytu z przodu).
Siatka jest elastyczna: nie należy jej przeładowywać,
wkładając do niej duże lub ciężkie rzeczy. Maksymalna
dopuszczalna waga produktów: 2 kg.
W celu wyjęcia siatki (np. do czyszczenia lub aby użyć ją na
innej półce), należy najpierw wyjąć półkę szklaną, pod którą
zamocowano siatkę. Półkę siatkową można myć w
zmywarce.
URUCHOMIENIE URZĄDZENIA
Zamontować rozpórki (jeśli
dostarczono w komplecie) na gónej
części skraplacza znajdującego się z
tyłu urządzenia. Po podłączeniu
urządzenia do zasilania zaczyna ono
działać automatycznie.
Po uruchomieniu urządzenia należy odczekać co najmniej
4-6 godzin przed włożeniem żywności do środka.
Uwaga:
Włożenie do chłodziarki produktów spożywczych zanim
osiągnie ona wymaganą temperaturę grozi zepsuciem się
żywności.
FUNKCJA ECO GREEN (w zależności od modelu)
Funkcja ta zapewnia optymalne przechowywanie
żywności
przy możliwie jak najniższym zużyciu energii
elektrycznej (ok. 5-10% mniejszym niż przy
normalnym ustawieniu), jeśli w urządzeniu ma
być przechowywana niewielka ilość żywności.
Najlepsze warunki przechowywania żywności
przy włączonej funkcji ECO są w komorach ECO:
- 2 półki "eco green" w chłodziarce (z zielonymi
ramkami)
- 1 kosz "eco green" w komorze zamrażarki
Aby wybrać tę funkcję, ustawić pokrętło regulatora na
symbolu ECO.
UKRROBGRUSHSKCZPLGB
KARTA URZĄDZENIA
PL
UKRROBGRUSHSKCZPLGB
WENTYLATOR (w zależności od modelu)
Wentylator zapewnia korzystniejszy rozkład temperatur w
komorze chłodziarki, a w efekcie lepsze przechowywanie
artykułów spożywczych.
Uwaga:
Nie zasłaniać strefy wlotu powietrza produktami
spożywczymi.
Wentylator obraca się JEDYNIE wtedy, gdy pracuje
sprężarka.
Wentylator z przyciskiem
Aby włączyć lub wyłączyć wentylator, należy nacisnąć
przycisk (1a).
Zaleca się włączenie wentylatora, gdy temperatura
otoczenia przekroczy 27 ÷ 28°C, w przypadku zauważenia
kropel wody na szklanych półkach lub w przypadku dużej
wilgotności powietrza.
Włączony wentylator poprawia warunki chłodzenia. Aby
utrzymać żądane ustawienie urządzenia przy włączonym
wentylatorze, konieczne może być wyregulowanie
termostatu.
Jeśli w chłodziarce jest zbyt zimno, wentylator można
wyłączyć.
Uwaga:
Wentylator należy wyłączyć, jeśli temperatura powietrza
otoczenia jest niższa niż podano powyżej.
Wentylator bez przycisku
Włączaniem i wyłączaniem wentylatora automatycznie
steruje system elektryczny.
Jeśli w urządzeniu jest wentylator, można go wyposażyć w
filtr.
Wyjąć go z pudełka znajdującego się w szufladzie na owoce
i warzywa (poz. 6) i włożyć w osłonę wentylatora (poz. 1b).
Sposób wymiany opisano w instrukcji dołączonej do filtra.
ELEMENTY STEROWANIA
CHŁODZIARKI/ZAMRAŻARKI
A. Pokrętło termostatu
B. Przycisk oświetlenia
C. Wskaźnik ustawienia
termostatu
D. Żarówka (maksymalną moc
żarówki podano na osłonie
żarówki)
Termostat reguluje temperaturę w obydwu komorach.
Pokrętło termostatu w położeniu 1/MIN: minimalne
chłodzenie.
Termostat pomiędzy 1/MIN a 7/MAX: intensywność
chłodzenia może być regulowana zgodnie z preferencjami.
Pokrętło termostatu w położeniu 7/MAX: maksymalne
chłodzenie.
Aby uzyskać optymalne warunki przechowywania żywności,
zaleca się ustawienie termostatu na pozycji 3-5/MED.
Termostat na
: chłodzenie i oświetlenie wyłączone.
Termostat na ECO GREEN: włączona funkcja ECO.
ZAMRAŻANIE ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
Włożyć świeże artykuły spożywcze przeznaczone do
zamrożenia do dolnego kosza. Nie dopuszczać do
bezpośredniego kontaktu z artykułami już zamrożonymi.
Aby zamrozić
ilość żywności podanej na tabliczce znamionowej, tuż przed
włożenie produktów ustawić pokrętło termostatu na
temperaturę nieco wyższą (np. w przypadku oznaczeń
numerycznych, jeśli ustawiona wartość wynosi 4, przełączyć
z powrotem na 3,5).
Po 24 godzinach artykuły będą zamrożone. Ustawić
pokrętło termostatu z powrotem na poprzedniej pozycji.
WYMIANA ŻARÓWKI
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy odłączyć
urządzenie od sieci elektrycznej.
Wykręcić żarówkę obracając ją w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara, tak jak na rysunku.
ROZMRAŻANIE KOMORY ZAMRAŻARKI
Zaleca się wykonanie odszraniania
zamrażarki co najmniej jeden lub dwa razy
do roku oraz wówczas, gdy powstała
warstwa szronu o grubości 3 mm.
Tworzenie się szronu jest zjawiskiem
normalnym.
Ilość i szybkość odkładania się szronu zależy od
warunków otoczenia oraz od częstotliwości otwierania
drzwi.
Aby odszronić urządzenie, należy wyłączyć komorę
zamrażarki lub całe urządzenie (w zależności od modelu) i
wyjąć wszystkie artykuły spożywcze.
Pozostawić otwarte drzwi, aby umożliwić roztopienie się
szronu.
W urządzeniach na rysunku wystarczy wyjąć spust skroplin i
podłączyć pod niego pojemnik.
Po zakończeniu czynności włożyć spust skroplin z
powrotem.
Wyczyścić wnętrze zamrażarki. Dokładnie przepłukać i
wytrzeć. Włączyć komorę zamrażarki (lub całe urządzenie) i
włożyć z powrotem żywność.
ODSZRANIANIE KOMORY CHŁODZIARKI
Odszranianie komory chłodziarki przebiega całkowicie
automatycznie.
Krople wody na tylnej ściance komory chłodziarki
oznaczają, że trwa faza automatycznego odszraniania.
Skropliny automatycznie spływają do otworu spustowego i
zbierają się w pojemniku, skąd wyparowują.
KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 637 01097 Printed in Poland 03/11
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Polar WBE 3116 IX Program Chart

Typ
Program Chart