Samsung BF62CCSTP Instrukcja obsługi

Kategoria
Piece do pizzy
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

BF62CCST
Instrukcja użytkownika
Instrukcja instalacji i obsługi
PIEKARNIK do zabudowy
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 1 2011-04-13  7:28:38
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 2 2011-04-13  7:28:38
Contents
Używanie niniejszej instrukcji obsługi                                   2
Ważne instrukcje bezpieczeństwa                                       2
Bezpieczeństwo elektryczne                                              2
Bezpieczeństwo użytkowania                                              3
Instrukcje utylizacji zużytego sprzętu                                    3
Instalacja piekarnika                                                  4
Instrukcje bezpieczeństwa dla instalatora                                    4
Instalacja w niskiej zabudowie                                             4
Podłączanie do źródła zasilania                                            5
Instalacja w wysokiej zabudowie                                           6
Części i funkcje                                                      7
Piekarnik                                                              7
Elementy sterowania                                                    8
Akcesoria                                                             9
Używanie akcesoriów                                                   10
Automatyczne wyłączenie działania                                        10
Wiatraczek chłodzący                                                   10
Przed rozpoczęciem                                                 11
Ustawienia zegara                                                     11
Pierwsze umycie                                                       12
Funkcje piekarnika                                                     13
Testowanie naczyń                                                     21
Używanie piekarnika                                                 22
Ustawienia trybu gotowania                                              22
Ustawienia temperatury piekarnika                                        23
Wyłączanie piekarnika                                                  24
Czas zakończenia gotowania                                             24
Czas gotowania                                                       25
Opóźnienie rozpoczęcia gotowania                                        26
Timer kuchenny                                                       28
Automatyczne gotowanie                                                29
Włączanie/ wyłączanie oświetlenia piekarnika                                30
Blokada dostępu do piekarnika                                           31
Wyłączanie sygnału dźwiękowego                                         31
Czyszczenie i utrzymywanie                                          32
Katalityczna emalia komory                                              33
Czyszczenie drzwi piekarnika                                             34
Zdejmowanie drzwi                                                     34
Demontaż szyb drzwi piekarnika                                          34
Prowadnice boczne komory                                              35
Demontaż prowadnic                                                   35
Wymiana żarówki oświetlenia piekarnika                                    36
Gwarancja i serwis                                                  37
Pytania i rozwiązywanie problemów                                        37
Dane techniczne                                                    39
1
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 1 2011-04-13  7:28:38
2
PL
Używanie niniejszej instrukcji obsługi
Dziękujemy Państwu za zakup piekarnika do zabudowy SAMSUNG.
Niniejsza instrukcja obsługi zawiera wiele cennych informacji na temat bezpieczeństwa jako
wsparcie podczas używania i utrzymywania urządzenia.
Prosimy o poświęcenie czasu na przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi przed
rozpoczęciem używania piekarnika i zachowanie ich na przyszłość.
Poniższe symbole są używane w niniejszej instrukcji obsługi.
* )
Ważne Zapamiętaj
Ważne instrukcje bezpieczeństwa
Instalacjia niniejszego piekarnika musi być wykonana przez tylko przez licencjonowanego
elektryka. Instalator jest odpowiedzialny za podłączenie urządzenia do źródła zasilania
w sposób zgodny z odpowiednimi przepisami.
Bezpieczeństwo elektryczne
Jeżeli piekarnik ulegnie uszkodzeniu podczas transportu nie podłączaj go do źródła zasilania
Piekarnik musi być podłączony do źródła zasilania przez specjalnie do tego
wykwalikowanego specjalistę elektryka
W wypadku nieprawidłowości działania lub uszkodzenia urządzenia nie podejmuj prób jego
używania
Naprawy powinny być wykonywane przez licencjonowanego technika Nieprawidłowe
naprawy mogą powodować możliwe niebezpieczeństwo dla Ciebie i innych osób Jeżeli
piekarnik wymaga naprawy, skontaktuj się z lokalnym centrum serwisowym SAMSUNG
W przypadku uszkodzenia przewodu zasilającego, musi być on wymieniony na specjalny
kabel lub cały zestaw dostępny u producenta lub autoryzowany punkt sprzedaży
Przewody elektryczne i kable nie powinny stykać się z piekarnikiem
Piekarnik powinien być podłączony do źródła zasilania z użyciem dopuszczonych układów
odcięcia zasilania lub bezpieczników Nigdy nie używaj rozdzielaczy lub przedłużaczy
Płytka znamionowa znajduje się po prawej stronie drzwi piekarnika
Zasilanie piekarnika powinno być wyłączane na czas naprawy lub czyszczenia
Zachowaj ostrożność podczas podłączania innych urządzeń elektrycznych w pobliżu
piekarnika
Osoby o ograniczonej sprawności zycznej, sensorycznej lub umysłowej, bądź o nie-
dostatecznym doświadczeniu i wiedzy (np dzieci) nie powinny korzystać z urządzenia bez
nadzoru lub przeszkolenia w zakresie obsługi przez inną osobę odpowiedzialną za ich
bezpieczeństwo
OSTRZEŻENIE
Podczas pracy urządzenia łatwo dostępne części mogą się nagrzewać Aby uniknąć poparze-
nia, dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia
OSTRZEŻENIE
W celu uniknięcia możliwości porażenia prądem elektrycznym, przed wymianą żarówki, należy
wyłączyć zasilanie urządzenia Podczas pracy piekarnika wewnętrzne powierzchnie silnie się
nagrzewają
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 2 2011-04-13  7:28:38
3
PL
Ważne instrukcje bezpieczeństwa (ciąg dalszy)
Bezpieczeństwo użytkowania
Niniejszy piekarnik jest przeznaczony do gotowania w gospodarstwach domowym
Podczas używania powierzchnie komory piekarnika stają się na tyle gorące by poparzyć
przy dotykaniu Nie dotykaj elementów grzejnych lub powierzchni wewnętrznych aż upłynie
czas konieczny do ostygnięcia
Nigdy nie przechowuj materiałów palnych w piekarniku
Powierzchnie piekarnika mogą się rozgrzewać podczas używania go z wysoką temperaturą
gotowania
W czasie gotowania uważaj przy otwieraniu drzwi piekarnika, uciekające gorące powietrze
i para mogą się gwałtownie wydostawać na zewnątrz
Podczas gotowania potraw zawierających alkohol, może dojść do jego wyparowania
z powodu wysokiej temperatury i opary mogą się zapalić w kontakcie z gorącymi
powierzchniami komory piekarnika
Dla celów bezpieczeństwa nie czyść piekarnika za pomocą urządzeń wysokociśnieniowych
lub wytwarzających parę
W czasie działania piekarnika trzymaj dzieci w bezpiecznej odległości
Zamrożone potrawy, jak pizza mogą powinny być gotowane na grillu drucianym Jeżeli
używasz do tego tacki do pieczenia, może się zdeformować z powodu dużych zmian
temperatury
Nie wlewaj wody na dno komory piekarnika, kiedy jest rozgrzany Może dojść do uszkodze-
nia powierzchni emalii ceramicznej
Podczas gotowania drzwi piekarnika muszą być zamknięte
Nie wykładaj na dnie komory piekarnika folii aluminiowej i nie umieszczaj na niej żadnych
tacek do pieczenia i puszek Folia aluminiowa blokuje przepływ ciepła, co może skutkować
uszkodzeniem powierzchni emalii ceramicznej i w rezultacie słabymi efektami gotowania
w piekarniku
Soki owocowe pozostawią plamy, które mogą stać się niemożliwe do usunięcia z emalii
powierzchni wewnętrznych komory piekarnika Do pieczenia bardzo wilgotnych ciast
używaj głębokiego naczynia
Nie odstawiaj naczyń na otwarte drzwi piekarnika
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez małe dzieci lub osoby
niepełnosprawne bez odpowiedniego nadzoru odpowiedzialnej za nie osoby dorosłej
Małe dzieci powinny być nadzorowane, aby zapewnić, że nie będą się bawiły urządzeniem
Instrukcje utylizacji zużytego sprzętu
Pozbywanie się materiałów opakowania
Wszystkie materiały użyte w opakowaniu urządzenia mogą być w całości przetworzone
Zalecamy pozbywanie się materiałów opakowania do przeznaczonego do tego celu
pojemnika w lokalnym centrum utylizacji odpadów
Właściwe pozbywanie się starych urządzeń
OSTRZEŻENIE
Przed pozbyciem się starych urządzeń unieruchom je w takim stopniu, by nie stwarzały
niebezpieczeństwa
Aby to zrobić, odłącz urządzenie od źródła zasilania i usuń kabel zasilający
Dla ochrony środowiska naturalnego ważne jest pozbywanie się starych urdz we ciwy sposób
Urządzenie nie może być wyrzucane, jak zwykłe odpadki gospodarcze
Informacje na temat terminów i miejsc zbiórki zużytych urządzeń AGD są dostępne
w najbliższym wysypisku śmieci lub lokalnym samorządzie
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 3 2011-04-13  7:28:38
4
PL
Instalacja piekarnika
* Instalacja elektryczna niniejszego piekarnika musi być wykonana tylko przez
licencjonowanego elektryka
Piekarnik musi być zainstalowany zgodnie z niniejsza instrukcją
Po zainstalowaniu piekarnika usuń winylową osłonę drzwi
Instrukcje bezpieczeństwa dla instalatora
Instalacja musi gwarantować ochronę przed kontaktem z częściami pod napięciem
elektrycznym
Zabudowa kuchenna, w której jest zainstalowane urządzenie musi spełniać wymagania
stabilności DIN 68930
Instalacja w niskiej zabudowie
Zachowaj minimalne wymagania przestrzenne
Zabezpiecz piekarnik na miejscu za pomocą śrub po obu stronach piekarnika
1
560
572
595
21
595
545
2
min.550
min.560
min.600
3
min.50
50
460
min.20
4
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 4 2011-04-13  7:28:39
5
PL
Instalacja piekarnika (Ciąg dalszy)
Faza Uziemienie
Zerowy
5
Podłączanie piekarnika do źródła zasilania
(kabel H05 VV-F, H05 RR-F, Min 1,5 m, 1,5~2,5 mm
2
)
Podłączanie do źródła zasilania
Podłączenia elektryczne muszą być wykonane poprzez płytkę podłączeniową umocowaną
z tyłu urządzenia za pomocą złącza elektrycznego, zapewniającego urządzeniu połączenie
zgodne z instrukcjami i lokalnymi przepisami
W sytuacji, gdy urządzenie nie jest podłączone do źródła zasilania wtyczką, aby spełniać
wymogi bezpieczeństwa połączeń elektrycznych, w miejscu połączenia przewodu z siecią
elektryczną musi być zainstalowana kostka połączeniowa ze stykami odległymi
o co najmniej 3 mm
) Po podłączeniu zasilania następuje inicjalizacja elektronicznej części układu
piekarnika; na kilka sekund spowoduje to przygaśnięcie oświetlenia piekarnika
Kabel elektry-czny (H05 RR-F lub H05 W-F, min 1,5 m, 1,5~2,5 mm
2
) musi być
wystarczająco długi, by podłączony nim piekarnik mógł być wyjęty z zabudowy
i postawiony przed nią
Otwórz tylną pokrywę piekarnika na spodzie (płaskim śrubokrętem) i całkowicie
odkręć śruby i zaciski kabla przed podłączeniem końcówek przewodu zasilania
do właściwych terminali
Kabel uziemienia musi być podłączony do terminalu oznaczonego symbolem (
)
Jeżeli piekarnik jest podłączony do źródła zasilania wtyczką do gniazda, musi być pozostawio-
ny dostęp do tego połączenia
Nie bierzemy na siebie żadnej odpowiedzialności za zdarzenia lub wypadki spowodowane
brakiem lub nieprawidłowym wykonaniem podłączenia uziemiającego
6
min.5min.5
7
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 5 2011-04-13  7:28:39
6
PL
Instalacja piekarnika (Ciąg dalszy)
Instalacja w wysokiej zabudowie
Zachowaj wymagane minimum przestrzeni wokół
Piekarnik powinien b wsunięty do zabudowy z zachowaniem prawiowego ta wyrównania
1
560
572
595
21
595
545
2
min.550
min.590~maks.600
min.560
50
3 4
Faza Uziemienie
Zerowy
5
Podłączanie piekarnika do źródła zasilania
(kabel H05 VV-F, H05 RR-F, Min 1,5 m, 1,5~2,5 mm
2
)
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 6 2011-04-13  7:28:40
7
PL
Części i funkcje
Piekarnik
) Poziomy półki piekarnika są ponumerowane kolejno od dołu do góry
Poziomy 4 i 5 są używane głównie do grillowania żywności
Bardziej szczegółowe informacje na temat wyboru odpowiedniego poziomu półki
znajdują się w instrukcjach gotowania potraw niniejszej instrukcji obsługi
Szyba drzwi
Grzałki górne
Oświetlenie komory
piekarnika
Pokrywa pokryta emalią
katalityczną
Uchwyt drzwi
Panel sterowania
Prowadnice boczne
Poziom
Poziom
Poziom
Poziom
Poziom
5
4
3
2
1
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 7 2011-04-13  7:28:40
8
PL
Części i funkcje (ciąg dalszy)
1
2
4
5
6
7
8
9
3
Elementy sterowania
1 Pokrętło wyboru funkcji
2 Okno wyświetlacza
3 Pokrętło ustawień Czasu/ Temperatury
4 Przycisk oświetlenia komory
5 Przycisk blokady dostępu
6 Przycisk funkcji Zegara
7 Przycisk funkcji Timera kuchennego
8 Przycisk czasu gotowania
9 Przycisk czasu zakończenia gotowania
)
Pokrętło wyboru funkcji i Pokrętło ustawień Czasu/ Temperatury są pokrętłami
funkcyjnymi Po prostu wciśnij je i obróć w pozycję żądanego ustawienia
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 8 2011-04-13  7:28:40
9
PL
Części i funkcje (ciąg dalszy)
Akcesoria
Wraz z piekarnikiem są dostarczone następujące akcesoria.
Przód
1
Grill druciany, do potraw, ciast
w puszkach, tacek do pieczenia
i grillowania
2
Tacka do pieczenia do ciast
i herbatników
Przód
3
Głęboka taca, do pieczenia lub
odciekania płynów i tłuszczu
z pieczonego mięsa
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 9 2011-04-13  7:28:41
10
PL
Części i funkcje (ciąg dalszy)
4
3
2
1
5
Odstęp 2 cm
Tacka do
pieczenia
Taca głęboka
Tacka do pieczenia, głęboka taca i grill
druciany powinny być prawidłowo instalowane
w prowadnicach bocznych komory Podczas
wyjmowania ugotowanych potraw z piekarnika
uważaj na gorące elementy i powierzchnie
wewnętrzne komory
Przykład: Poziom 1 Taca głęboka
Poziom 4 Tacka do pieczenia
) Podczas używania głębokiej tacy lub tacki do pieczenia do zbierania odciekających
substancji z gotowanych potraw upewnij się, że taca lub tacka zostały prawidłowo
zainstalowane w prowadnicach bocznych Umieszczenie tych akcesoriów w sposób
umożliwiający kontakt z powierzchnią dna komory może spowodować uszkodzenie
powierzchni emalii Tacki i taca na poziomie 1 prowadnic powinny znajdować się na
wysokości, co najmniej 2 cm nad dnem komory
Używanie akcesoriów
Grill druciany, tacka do pieczenia i taca głęboka
Lokalizacja grilla drucianego
Wsuń grill druciany na każdym, żądanym poziomie
Lokalizacja tacki do pieczenia i tacy głębokiej
Wsuń tackę do pieczenia i/ lub tacę głęboką na każdym,
żądanym poziomie
Automatyczne wyłączenie działania
Jeżeli nie zostanie wprowadzony czas trwania
gotowania, piekarnik wyłączy się samodzielnie
po upływie czasu podanego poniżej
Czasy automatycznego wyłączenia w zależności od ustawienia temperatury
Poniżej 105 °C 16 godzin
Zakres 105 °C do 240 °C 8 godzin
Zakres 245 °C do 300 °C 4 godziny
Obwód elektryczny niniejszego piekarnika posiada wbudowany system termicznego
awaryjnego odcięcia zasilania Jeżeli piekarnik rozgrzeje się do nadmiernie wysokiej
temperatury, system odetnie obwód zasilania elementów grzejnych na określony czas
Wiatraczek chłodzący
W czasie gotowania normalnym zjawiskiem jest wentylacja uwalniająca gorące powietrze
przez drzwi piekarnika
Wiatraczek chłodzący pracuje również po zakończeniu działania piekarnika Wyłączy się
po obniżeniu temperatury komory piekarnika poniżej poziomu 60
o
C lub 25 minutach
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 10 2011-04-13  7:28:41
11
PL
Przed rozpoczęciem
Ustawienia zegara
Po podłączeniu zasilania piekarnika po raz pierwszy, wyświetlacz na panelu sterowania
piekarnika włączy się na krótko. Po 3 sekundach ikona zegara i wskazanie 12:00 zaczną
migać na wyświetlaczu. Piekarnik nie będzie działał bez ustawienia aktualnego czasu.
1
Piekarnik nie zacznie działać przed
ustawieniem czasu zegara
i „12:00” zaczną migać na
wyświetlaczu po pierwszym
podłączeniu zasilania piekarnika
Wciśnij przycisk Zegar
Zaczną migać “
” i “12: ”
2
Obracaj Pokrętło Ustawień Czasu/
Temperatury, aby ustawić wskazanie
godziny
Przykład: Ustawienie godziny 1:30
3
Wciśnij przycisk Zegar
Zaczną migać“ ” i “ :00”
4
Obracaj Pokrętło Ustawień Czasu/
Temperatury, aby ustawić wskazanie
godziny Zacznie migać “ ”
5
Wciśnij przycisk Zegar , aby zakończyć ustawienia zegara lub odczekaj około 10
sekund Na wyświetlaczu zniknie wskazanie “ ” i „30” przestanie migać
Na wyświetlaczu zobaczysz aktualną godzinę Urządzenie jest gotowe do użytku
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 11 2011-04-13  7:28:42
12
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
Pierwsze umycie
Starannie umyj wnętrze komory piekarnika przed pierwszym użyciem.
* Nie używaj do tego celu żadnych ostrych i ściernych materiałów Mogą one
zniszczyć powierzchnię komory piekarnika Do czyszczenia piekarników
z emaliowanym wnętrzem używaj dostępnych w sprzedaży środków czyszczących
Czyszczenie piekarnika
1 Otwórz drzwi Włączy się oświetlenie komory
2 Umyj wszystkie tacki, akcesoria i prowadnice boczne ciepłą wodą lub płynem do mycia
i wytrzyj do sucha delikatną, sucha ściereczką
3 W ten sam sposób umyj wnętrze komory piekarnika
4 Przednią powierzchnię piekarnika wytrzyj wilgotną ściereczką
Sprawdź dokładność ustawienia czasu zegara Wyjmij akcesoria i uruchom piekarnik w trybie
termoobiegu powietrza z temperaturą 200
o
C przez 1 godzinę przed pierwszym gotowaniem
Pojawi się specyczny zapach; jest to normalne zjawisko, ale upewnij się, że kuchnia jest
dobrze wentylowana podczas tego działania piekarnika
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 12 2011-04-13  7:28:43
13
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
Funkcje piekarnika
Niniejszy piekarnik posiada następujące funkcje
1 Gotowanie konwencjonalne
Sugerowana temperatura: 200 °C
Funkcja gotowania konwencjonalnego jest idealna do pieczenia ciast i pieczenia potraw
rozłożonych na podstawce z drutu Temperatura piekarnika jest podtrzymywana przez obie
grzałki, górną i dolną
Zalecamy wstępne ogrzanie komory piekarnika w trybie konwencjonalnym
Rodzaj potrawy
Poziom
półki
Akcesoria
Temperatura
(°C)
Czas
(min)
Lasagne mrożona (500-1000 g) 3 Grill druciany 180-200 40-50
Ryba w całości
(np dorada (300-1000 g)
3-4 nacięcia na każdej stronie
OLEJ
3/2 Grill druciany/
Głęboka taca
240 15-20
Filety rybne (500-1000 g)
3-4 nacięcia na każdej stronie
OLIWA
3 Tacka do
pieczenia
200 13-20
Mrożone kotlety (350-1000 g)
Mięso mielone z szynką, serem
lub nadzieniem grzybowym
OLEJ
3 Tacka do
pieczenia
200 25-35
Mrożone kotlety z mięsa mielo-
nego, marchwi, buraków lub
ziemniaków (350-1000g)
OLEJ
3 Tacka do
pieczenia
200 20-30
Kotlety schabowe z kością
(500-1000 g)
OLEJ, DODAJ SÓL I PIEPRZ
3/2 Grill druciany/
Głęboka taca
200 40-50
Ziemniaki pieczone (pocięte
na połówki) (500-1000 g)
3 Tacka do
pieczenia
180-200 30-45
Mrożone zrazy z grzybami
(500-1000 g)
OLEJ
3 Tacka do
pieczenia
180-200 40-50
Biszkopt (250-500 g) 2 Grill druciany 160-180 20-30
Ciasto marmurkowe (500-1000 g) 2 Grill druciany 170-190 40-50
Ciasto drożdżowe z owocami
i kruszonką (1000-1500 g)
2 Tacka do
pieczenia
160-180 25-35
Mufny
(500-800g)
2 Grill druciany 190-200 25-30
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 13 2011-04-13  7:28:43
14
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
2 Podgrzewanie z góry + Termoobieg
Sugerowana temperatura: 190 °C
Niniejsze ustawienie powinno używane podczas gotowania ciast umieszczonych na jednej
półce i herbatników, które musza być dobrze przyrumienione lub chrupiące na spodzie
Nadaje się też do pizzy, quiche lorraine i sernika Działa górna grzałka i nawiew termoo-
biegu dla stałego wymuszenia ruchu gorącego powietrza
Zalecamy wstępne ogrzanie piekarnika w trybie Podgrzewanie z góry + Termoobieg
Rodzaj potrawy
Poziom
półki
Akcesoria
Temperatura
(°C)
Czas
(min)
Schab z kością (1000 g)
POSMARUJ OLEJEM
I PRZYPRAWAMI
3/2 Grill druciany/
Głęboka taca
180-200 50-65
Łopatka wieprzowa w folii
(1000-1500 g)
MARYNATA
2 Tacka do
pieczenia
180-230 80-120
Kurczak w całości (800-1300 g)
POSMARUJ OLEJEM
I PRZYPRAWAMI
2/1 Grill druciany/
Głęboka taca
190-200 40-65
Steki mięsne lub rybne (400-800 g)
OLEJ, DODAJ SÓL I PIEPRZ
3 Grill druciany+
Głęboka taca
180-200 15-35
Kawałki kurczaka (500-1000 g)
OLEJ, DODAJ SÓL I PIEPRZ
4/3 Grill druciany/
Głęboka taca
200-220 25-35
Ryba pieczona
(500-1000 g)
użyj naczynia żaroodpornego
POSMARUJ OLEJEM
2 Grill druciany 180-200 30-40
Rostbef wołowy (800-1200 g)
POSMARUJ OLEJEM
I PRZYPRAWAMI
2/1 Grill druciany/
Głęboka taca
Dodaj liżankę
wody
200-220 45-60
Pierś kaczki
(300-500 g)
4/3 Grill druciany/
Głęboka taca
Dodaj liżankę
wody
180-200 25-35
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 14 2011-04-13  7:28:43
15
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
3 Termoobieg
Sugerowana temperatura: 170 °C
Funkcja niniejsza piecze potrawy na trzech poziomach półek i nadaje się również
do pieczenia Gotowanie jest realizowane za pomocą grzałki na tylnej ścianie komory
i wentylatorowi wymuszającemu obieg gorącego powietrza
Zalecamy wstępne ogrzanie piekarnika w trybie Termoobiegu
Rodzaj potrawy
Poziom
półki
Akcesoria
Temperatura
(°C)
Czas
(min)
Jagnięcina (350-700 g)
POSMARUJ OLEJEM
I PRZYPRAWAMI
3/2 Grill druciany/
Głęboka taca
190-200 40-50
Banany pieczone (3-5 szt),
natnij od góry, dodaj 10-15 g
czekolady, 5-10 g orzechów
do nacięcia, pokrop słodką
wodą, zawiń w folię aluminiową
3 Grill druciany 220-240 15-25
Jabłka pieczone 5-8 szt,
150-200 g każde Wytnij gniazda,
dodaj rodzynki i dżem
Użyj naczynia żaroodpornego
3 Grill druciany 200-220 15-25
Kotlety z mięsa mielonego
(300-600 g)
OLEJ
3 Tacka do
pieczenia
190-200 18-25
Zrazy z nadzieniem
„po rosyjsku” (500-1000 g)
POSMARUJ OLEJEM
3 Tacka do
pieczenia
180-200 50-65
Krokiety mrożone (500-1000 g) 2 Tacka do
pieczenia
180-200 25-35
Frytki mrożone (300-700 g) 2 Tacka do
pieczenia
180-200 20-30
Pizza mrożona (300-1000 g) 2 Grill druciany 200-220 15-25
Ciasto jabłkowe z migdałami
(500-1000 g)
2 Grill druciany 170-190 35-45
Croissant świeży (200-400 g)
(ciasto drożdżowe)
2 Tacka do
pieczenia
180-200 15-25
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 15 2011-04-13  7:28:43
16
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
4 Duży grill
Sugerowana temperatura: 240 °C
Funkcja dużego grilla służy do grillowania dużych ilości płaskich potraw, jak steki, sznycle
i ryby Nadaje się również do pieczenia tostów W trybie działają obie grzałki grilla, górna
i dolna
Zalecamy wstępne ogrzanie piekarnika w trybie Grilla
Rodzaj potrawy
Poziom
półki
Akcesoria
Temperatura
(°C)
Czas (min)
Kiełbaski (grube) 5-10 szt 4/3 Grill druciany/
Głęboka taca
220 5-8
obróć na
drugą stronę
5-8
Kiełbaski (cienkie) 8-12 szt 4/3 Grill druciany/
Głęboka taca
220 4-6
obróć na
drugą stronę
4-6
Tosty 5-10 szt 5 Grill druciany 240 1-2
obróć na
drugą stronę
1-2
Tosty z serem 4-6 szt 4/3 Grill druciany/
Tacka do
pieczenia
200 4-8
Mrożone naleśniki
z nadzieniem (200-500 g)
3 Tacka do
pieczenia
200 20-30
Steki wołowe (400-800 g) 4/3 Grill druciany/
Głęboka taca
240 8-10
obróć na
drugą stronę
5-7
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 16 2011-04-13  7:28:43
17
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
5 Mały grill
Sugerowana temperatura: 240 °C
Funkcja małego grilla służy do grillowania mniejszych, płaskich potraw, jak steki, sznycle,
ryby i tosty, umieszczonych pośrodku tacki Nadaje się również do pieczenia tostów
W trybie działa tylko górna grzałka grilla
Zalecamy wstępne ogrzanie piekarnika w trybie Mały Grill
Połóż żywność na środku akcesoriów
Rodzaj potrawy
Poziom
półki
Akcesoria
Temperatura
(°C)
Czas
(min)
Camembert mrożony
do pieczenia
(2 – 4 szt 75 g każdy)
WYŁÓŻ DO ZIMNEGO
PIEKARNIKA (przed ogrzaniem
wstępnym)
3 Grill druciany 200 10-12
Bagietki mrożone z dodatka-
mi (Pomidor - mozzarella lub
szynka z serem)
3/2 Grill druciany/
Tacka do
pieczenia
200 15-20
Mrożone paluszki rybne
(300-700 g)
WYŁÓŻ DO ZIMNEGO
PIEKARNIKA (przed ogrzaniem
wstępnym) OLEJ
3/2 Grill druciany/
Tacka do
pieczenia
200 15-25
Mrożone burgery rybne
(shburger) (300-600 g)
WYŁÓŻ DO ZIMNEGO
PIEKARNIKA, OLEJ
3 Tacka do
pieczenia
180-200 20-35
Pizza mrożona (300-500 g)
WYŁÓŻ DO ZIMNEGO
PIEKARNIKA (przed ogrzaniem
wstępnym)
3/2 Grill druciany/
Tacka do
pieczenia
180-200 23-30
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 17 2011-04-13  7:28:43
18
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
6 Podgrzewanie od dołu + Termoobieg
Sugerowana temperatura: 190 °C
Tryb gotowania podgrzewanie od dołu + Termoobieg jest przeznaczony do gotowania
potraw wilgotnych na górze z chrupiącym spodem, jak pizza, quiche lorraine, otwarte
z góry ciasta owocowe w stylu niemieckim i serniki
Zalecamy wstępne ogrzanie piekarnika w trybie Podgrzewanie od dołu + Termoobieg
Rodzaj potrawy
Poziom
półki
Akcesoria
Temperatura
(°C)
Czas
(min)
Drożdżowe ciastko z jabłkiem
mrożone (350-700 g)
3 Grill druciany 180-200 15-20
Małe ciasteczka z ciasta fran-
cuskiego z nadzieniem mrożone
(300-600 g)
POSMARUJ ŻÓŁTKIEM JAJA,
WYŁÓŻ DO ZIMNEGO
PIEKARNIKA (przed ogrzaniem
wstępnym)
3 Tacka do
pieczenia
180-200 20-25
Pulpety w sosie (250-500 g)
użyj naczynia żaroodpornego
3 Grill druciany 180-200 25-35
Ciastka z ciasta francuskiego
(500-1000 g)
POSMARUJ ŻÓŁTKIEM JAJA
3 Tacka do
pieczenia
180 15-23
Canelloni w sosie (250-500 g)
użyj naczynia żaroodpornego
3 Grill druciany 180 22-30
Ciastka drożdżowe z nadzieniem
(600-1000 g)
POSMARUJ ŻÓŁTKIEM JAJA
3 Tacka do
pieczenia
180-200 20-30
Pizza domowa
(500-1000 g)
2 Tacka do
pieczenia
200-220 15-25
Chleb domowy
(700-900 g)
2 Grill druciany 170-180 45-55
BF62CCST_XEO-00066A-03_PL.indd 18 2011-04-13  7:28:43
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Samsung BF62CCSTP Instrukcja obsługi

Kategoria
Piece do pizzy
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla