47
Pod okapem kuchennym nigdy nie gotować na „otwartych” płomieniach.
Sprawdzać frytkownice podczas ich użytkowania: przegrzany olej może być palny.
-
Gdy okap kuchenny jest używany jednocześnie z urządzeniami spalającymi gaz lub inne paliwa,
upewnić się, że jest wystarczająca wentylacja pomieszczenia.
-
Nie podpalać potraw pod okapem kuchennym
-
Wyciągane powietrze nie może być wyrzucane do przewodu kominowego, który jest używany
do wyciągania dymów z urządzeń spalających gaz lub inne paliwa.
-
Przed użytkowaniem urządzenia upewnić się, że są spełniane wszystkie przepisy dotyczące
odprowadzania wyciąganego powietrza.
-
Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu, to powinien on być wymieniony
u wytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie naprawczym albo przez wykwalifikowaną osobę
w celu uniknięcia zagrożenia.Jeżeli czyszczenie nie jest wykonywane zgodnie z instrukcją,
istnieje ryzyko pożaru.
Przed przeprowadzaniem operacji czyszczenia lub konserwacji, odłączyć urządzenie
poprzez wyłączenie wtyczki lub użycie wyłącznika sieciowego. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za wszelkie szkody, które mogą być spowodowane bezpośrednio
lub pośrednio osobom, rzeczom i zwierzętom, z powodu nie przestrzegania wszystkich
instrukcji podanych w tej instrukcji, a przede wszystkim ostrzeżeń dotyczących instalowania,
obsługi i konserwacji urządzenia.
- Istnieje ryzyko pożaru, jeżeli czyszczenie nie zostanie wykonane zgodnie z zaleceniami.
UWAGA:
Dostępne części mogą nagrzewać się do wysokich temperatur, jeżeli będą stosowane
ze sprzętem do gotowania.
-Do montażu komina należy zastosować śruby o maksymalnej długości 10 mm (dostarczone
przez producenta).
OSTRZEŻENIE:
Niezastosowanie się do zaleceń odnośnie mocowania śrub i montażu urządzenia
może spowodować zagrożenie porażeniem prądem elektrycznym
.
SPECYFIKACJE TECHNICZNE
B
Dane techniczne dotyczące tego urządzenia elektrycznego są podane na tabliczkach
znamionowych umieszczonych wewnątrz okapu kuchennego.
INSTALOWANIE
C
(Rozdział zarezerwowany dla wykwalifikowanych instalatorów okapów kuchennych).
Odległoś minimalna: odległość między najwyższą częścią wyposażenia płyty kuchennej a
najniższą częścią okapu kuchennego Z reguły, gdy okap kuchenny jest umieszczony nad gazową
płytą kuchenną, odległość ta usi wynosić co najmniej 65 m (25,6”) (zob. rys. 01). Jednakże,
na podstawie interpretacji normy EN 60335-2-31 z dnia 11-07-2002 przez TC61 (sub-clause
7.12.1 meeting 15 agenda item 10.11), w przypadku okapu Diamante/Gleam, odległość
minimalna między płytą kuchenną a dolną częścią okapu może być zredukowana do 53 c Jeśli
instrukcje obsługi płyty kuchennej przewidują większą odległość, należy się do nich zastosowa.
W wersji okapu pracującego jako wyciąg, rura odprowadzaj
ąca zanieczyszczone powietrze nie
może mieć mniejszej średnicy d złącza okapu. W miejscach poziomego ułożenia rury, musi być
on lekko nachylona (około 10 %) do góry, aby tym lepiej przenosić powietrze na zewnątrz.
Zmniejszyć do minimum kąt zgięcia i sprawdzić, aby minimalna długość przewodów rurowych
była jak najbardziej wystarczalna.
Należy przestrzegać obowiązującychprzepisów regulujących usuwanie powietrza na zewnątrz
budynku. W przypadku równoczesnego korzystania z innych urządzeń (kotłów, grzejników,
kominków, itp.) zasilanych gazowo lub innymi paliwami, należy zapewni odpowiednią, zgodną z
obowiązującymi przepisami, wentylację pomieszczenia, w którym powietrze zasysane jest przez
okap. Instrukcje montażowe: zob. sekcja „O” niniejszej instrukcji obsługi.
Polska