PL
31
Przechowywanie produktów spo¿ywczych
1. Po zakupieniu produktów spo¿ywczych nale¿y
usun¹æ z nich opakowanie zewnêtrzne, najczêciej
papierowe, kartonowe, albo te¿ z innego materia³u,
które mog³oby doprowadziæ do zanieczyszczenia
komory lodówki bakteriami lub brudem.
2. Artyku³y spo¿ywcze, (szczególnie ³atwo psuj¹ce siê
albo posiadaj¹ce silny zapach) nale¿y chroniæ
unikaj¹c pomiêdzy nimi kontaktu, eliminuj¹c w ten
sposób mo¿liwoæ ska¿enia przez zarazki lub
bakterie, a tak¿e rozprzestrzeniania siê
specyficznych zapachów tych artyku³ów w lodówce.
3. ¯ywnoæ powinna byæ tak roz³o¿ona w lodówce, aby
powietrze mog³o kr¹¿yæ pomiêdzy ni¹ bez
przeszkód.
4. Wnêtrze lodówki nale¿y utrzymywaæ w czystoci,
zwracaj¹c uwagê, aby nie u¿ywaæ do czyszczenia
rodków ¿r¹cych lub powoduj¹cych rysowanie
powierzchni
5. Nale¿y usuwaæ z lodówki artyku³y spo¿ywcze, jeli
okres ich przydatnoci do spo¿ycia up³yn¹³.
6. W celu w³aciwego przechowywania ¿ywnoci,
potrawy ³atwo psuj¹ce siê (np. miêkkie sery, surowe
ryby, miêso itp.) powinno siê umieszczaæ w
najzimniejszej czêci lodówki, to znaczy nad
pojemnikami na jarzyny, tam, gdzie znajduje siê
wskanik temperatury.
Najlepszy sposób u¿ytkowania zamra¿arki
Aby ustawiæ temperaturê u¿yæ pokrêt³a PRACA
ZAMRA¯ARKI oraz ON/OFF LODÓWKA (patrz
Opis).
Nie zamra¿aæ ponownie artyku³ów spo¿ywczych, które
s¹ ca³kowicie lub w czêci rozmro¿one; takie artyku³y
nale¿y ugotowaæ lub zjeæ (w przeci¹gu do 24 godzin).
wie¿e artyku³y, które maj¹ byæ zamro¿one nie mog¹
stykaæ siê z ju¿ zamro¿onymi artyku³ami; nale¿y je
u³o¿yæ na górnym poziomie: ZAMRA¯ANIE i
PRZECHOWYWANIE, gdzie temperatura jest ni¿sza od
-18°C i zapewnia szybkie zamro¿enie.
Nie wk³adaæ do zamra¿arki szklanych butelek z p³ynami
zamkniêtych hermetycznie lub korkiem poniewa¿ mog¹
popêkaæ.
Maksymalna iloæ artyku³ów spo¿ywczych jakie mog¹
byæ zamro¿one w danym dniu wskazana jest na
tabliczce znamionowej, znajduj¹cej siê we wnêce
lodówki u do³u po lewej stronie (przyk³ad: kg/24godz 4).
Aby zamroziæ (jeli zamra¿arka ju¿ pracuje):
- Dla niewielkich iloci, mniejszych od
maksymalnego zalecanego wsadu, wskazanego na
tabliczce charakterystyk (umieszczonej u do³u, po
lewej stronie obok pojemnika na jarzyny), nale¿y
uruchomiæ na wywietlaczu funkcjê SUPER
FREEZE w trybie 24 godziny i w³o¿yæ produkty
przeznaczone do zamro¿enia. W celu uruchomienia
funkcji nale¿y naciskaæ przycisk MODE tyle razy, ile
to potrzebne, aby doprowadziæ do pulsowania
symbolu SUPER FREEZE, a nastêpnie nacisn¹æ
przycisk SELECT, w celu aktywowania funkcji. Po
24 godzinach, lub po osi¹gniêciu optymalnych
temperatur, funkcja szybkiego zamra¿ania wy³¹cza
siê automatycznie.
- Przy du¿ych ilociach zamra¿anej ¿ywnoci (do
maksymalnego wsadu wskazanego na tabliczce
charakterystyk umieszczonej u do³u, po lewej
stronie, obok pojemnika na jarzyny) nale¿y
uruchomiæ z wywietlacza funkcjê SUPER FREEZE
w trybie 48 godzin. W celu uruchomienia funkcji
nale¿y naciskaæ przycisk MODE tyle razy, ile to
potrzebne, aby doprowadziæ do pulsowania symbolu
SUPER FREEZE, a nastêpnie przytrzymaæ
przyciniêty przez ponad trzy sekundy przycisk
SELECT, w celu aktywowania funkcji (symbol
SUPER FREEZE zaczyna powoli pulsowaæ).. Po
up³ywie 24 godzin symbol funkcji przestaje
pulsowaæ i zaczyna wieciæ w sposób ci¹g³y, w tym
momencie mo¿na w³o¿yæ ¿ywnoæ przeznaczon¹ do
zamro¿enia. Po nastêpnych 24 godzinach funkcja
wy³¹cza siê automatycznie.
W celu uzyskania wiêkszej przestrzeni w komorze
zamra¿arki mo¿na wyj¹æ szuflady z ich komór (za
wyj¹tkiem najni¿szej oraz ewentualnie szuflady
COOL CARE ZONE o temperaturze zmienne),
uk³adaj¹c ¿ywnoæ bezporednio na p³ytach
parownika
.
! Podczas fazy zamra¿ania nie otwieraæ drzwi.
! W przypadku przerwy w dop³ywie pr¹du lub w
przypadku usterki, nie otwieraæ drzwi zamra¿arki: w ten
sposób w ci¹gu do 9-14 godzin artyku³y zamro¿one i
mro¿onki nie ulegn¹ zniszczeniu.