Whirlpool AKP 334 IX instrukcja

Typ
instrukcja
26
INSTRUKCJA UŻYCIA
INSTALACJA ....................................27
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA............................................. 32
OSTRZEŻENIA............................................. 32
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO
EKSPLOATACJI PIEKARNIKA................... 33
AKCESORIA PIEKARNIKA ......................... 34
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA ............. 34
USUWANIE USTEREK ................................ 36
SERWIS TECHNICZNY................................ 36
Aby w pełni korzystać z możliwości piekarnika, należy uważnie zapoznać się ze wszystkimi
instrukcjami i zachować je na przyszłość.
27
INSTALACJA
Zalecenia
Ważne: wszelkie prace instalacyjne oraz konserwacyjne należy wykonywać, gdy
piekarnik jest odłączony od zasilania.
Instalacji piekarnika powinien dokonać wykwalifikowany technik zgodnie z instrukcjami
producenta i lokalnymi przepisami.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w
czasie transportu oraz czy drzwiczki zamykają się prawidłowo. W razie wątpliwości, należy
zwrócić się do sprzedawcy lub najbliższego punktu serwisowego.
Po rozpakowaniu piekarnika, ułożyć go na podstawie ze styropianu, aby go nie uszkodzić.
Przy wykonywaniu instalacji piekarnika zaleca się noszenie rękawic ochronnych.
Piekarnik jest wyposażony w dwa uchwyty boczne (B), które ułatwiają manewry
podczas montażu (Rys. 1).
Przygotowanie mebli do zabudowy
Piekarnik do zabudowy pod blat
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na
temperaturę (min. 80 °C).
Mebel i blat należy przyciąć przed włożeniem urządzeń. Dokładnie wyjąć trociny i wióry, które
mogłyby uniemożliwić prawidłową pracę urządzeń.
Wymiary piekarnika i mebla podane zostały na rysunkach 2-3-4.
Aby zapewnić właściwą wentylację, zaleca się zostawić otwór z tyłu meblościanki zgodnie z
wymiarami podanymi na Rys. 4. Po zakończeniu instalacji, dostęp do dna piekarnika
powinien być niemożliwy.
Należy zachować odległość minimalną 5 mm pomiędzy górną krawędzią piekarnika a dolną
krawędzią blatu. Przestrzeni tej nie wolno nigdy wypełniać (Rys. 3).
W czasie instalacji należy uważać, aby ścianki piekarnika nie weszły w bezpośredni kontakt
z sąsiadującymi meblami.
Jeśli mebel nie jest solidnie przymocowany do ściany, należy go zamocować za pomocą
wsporników dostępnych na rynku (G), patrz Rys. 4.
2
3
4
1
28
Płyta kuchenna
Uwaga: aby zamontować płytę kuchenną na powierzchni z materiału innego niż drewno
(np. plastik, ceramika, marmur, kamień itd.), należy pamiętać o zamówieniu kątowników
mocujących (Rys. 7-9) w Serwisie Technicznym.
Płyta kuchenna musi być zabudowana w blacie o grubości min. 20 i max 50 mm.
Nie wkładać żadnych materiałów między płytę kuchenną a piekarnik (np. rozpórki, otulina itp.).
Przylegające meble muszą znajdować się w odległości przynajmniej 100 mm od krawędzi
płyty kuchennej (Rys. 5).
Wykonać w blacie otwór o wymiarach podanych w Karcie Produktu płyty kuchennej
dostarczonej wraz z płytą.
Zaleca się uszczelnienie brzegów wewnętrznych blatu klejem do drewna lub silikonem.
Założyć na płytę kuchenną uszczelkę będącą na wyposażeniu produktu (jeśli nie została
założona wcześniej), wyczyściwszy uprzednio dokładnie powierzchnię, na którą będzie
założona.
Płyta elektryczna tradycyjna
Ważne: przed zainstalowaniem płyty kuchennej usunąć ewentualną taśmę ochronną.
Jeśli blat jest drewniany, użyć odpowiednich sprężynek i wkrętów będących na
wyposażeniu.
1. Włożyć 4 sprężynki (B) (Rys. 6) w odpowiednie prowadnice w dolnej części płyty kuchennej.
2. Zamontować płytę kuchenną w blacie.
Jeśli blat jest marmurowy lub z innego materiału (np. plastik, ceramika, marmur, kamień
itd.), mocowanie należy wykonać za pomocą specjalnych klamer (C) (Rys. 7), kod 4819 310
18528, dostępnych w Serwisie Technicznym.
1. Zamocować klamry w odpowiednich otworach za pomocą znajdujących się na wyposażeniu
wkrętów.
2. Zamontować płytę kuchenną w blacie.
56
7
29
Płyta witroceramiczna
Ważne: przed zainstalowaniem płyty kuchennej usunąć ewentualną taśmę ochronną.
Upewnić się, że otwór w blacie przeznaczony na płytę kuchenną jest wycięty zgodnie z
rysunkiem wymiarowym w Karcie Produktu płyty kuchennej, z zachowaniem tolerancji.
Nie wpychać na siłę płyty kuchennej w blat. Może to spowodować pęknięcie z powodu naprężeń
płyty witroceramicznej (również dopiero po jakimś czasie)!
Jeśli blat jest drewniany, użyć odpowiednich sprężynek i wkrętów będących na
wyposażeniu (Rys. 8).
1. Zamocować sprężynki (D) (Rys. 8) za pomocą znajdujących się na wyposażeniu
odpowiednich wkrętów (E) (Rys. 8) jak pokazano, zachowując wyszczególnione odległości.
2. Zamontować płytę kuchenną w blacie.
Jeśli blat jest marmurowy, plastikowy, ceramiczny, kamienny itd., mocowanie płyty
kuchennej należy wykonać za pomocą specjalnych klamer (F) (Rys. 8), kod 4819 404 78697
dostępnych w Serwisie Technicznym.
1. Zamontować płytę kuchenną w blacie.
2. Założyć 4 klamry (F), jak pokazano na Rys. 9, zależnie od grubości blatu.
3. Zamocować 4 wkręty (G) w położeniach (H) (Rys. 9).
8
9
30
Podłączenie do zasilania
Uziemienie urządzenia jest prawnie wymagane.
Podłączenie do zasilania powinien wykonać wykwalifikowany technik zgodnie z instrukcjami
producenta i zgodnie z lokalnymi przepisami.
Instalator jest odpowiedzialny za prawidłowe podłączenie do zasilania oraz za przestrzeganie
norm bezpieczeństwa.
Przewód zasilający piekarnika powinien mieć wystarczającą długość, umożliwiającą
podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
Aby spełnić wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie instalacji należy użyć
rozłącznika wielobiegunowego o minimalnym odstępie między stykami wynoszącym 3 mm.
Nie wolno stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
Po zakończeniu instalacji dostęp do elementów podłączenia elektrycznego powinien być
odcięty.
Podłączenie piekarnika do zasilania
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej odpowiada napięciu w sieci.
Tabliczka znamionowa znajduje się z przodu przy krawędzi piekarnika i jest widoczna przy
otwartych drzwiczkach.
1. Odkręcić dwie śruby mocujące pokrywy skrzynki zaciskowej umieszczonej w dolnej części
tylnej pokrywy piekarnika.
2. Zdjąć pokrywę, co pozwoli dostać się do skrzynki zaciskowej i włożyć kabel zasilający
(patrz tabela) poprzez otwór w spodniej części piekarnika.
3. Podłączyć przewód do skrzynki zaciskowej dokręcając mocno śruby i dociskając w
gniazdku.
4. Ponownie założyć pokrywę wsuwając dwa skrzydełka do odpowiednich otworów i dokręcając
dwiema śrubami.
Tabela kabli zasilających
Liczba przewodów Typ kabla
1N+
~
H05 RR-F 3 X 4 mm˛
2+ ~
H05 RR-F 3 X 4 mm˛
2N+ ~
H05 RR-F 4 X 2,5 mm˛
3N+
~
H05 RR-F 5 X 1,5 mm˛
3+ ~
H05 RR-F 4 X 2,5 mm˛
31
Podłączenie płyty / piekarnika
Ważne: nie włączać piekarnika do sieci zasilającej przed zakończeniem podłączeń.
Przed podłączeniem piekarnika do sieci sprawdzić, czy model płyty kuchennej jest jednym z
podanych na dołączonej do urządzenia karcie połączeń płyta/piekarnik.
Podłączyć łączniki płyty kuchennej (C) (Rys. 10) do łączników piekarnika (D), z zachowaniem
zgodności kolorów i ustawienia w linii prowadnic widocznych na górnej części łączników.
Wykonać połączenie wpychając łączniki do oporu i upewnić się, że zaskoczyła zapadka.
Odkręcić nakrętkę śruby (H) (Rys. 10) uziemienia znajdującej na górnej pokrywie
piekarnika i włożyć żółto-zielony kabel uziemienia, pozostawiając założoną podkładkę.
Założyć nakrętkę na śrubę i dokręcić ją do oporu.
Ważne: jeśli końcówki zaciskowe płyty nie odpowiadają połączeniem i kolorem wskazówkom
podanym na tabliczce połączeń płyta/piekarnik, znajdującej się w górnej części piekarnika,
zamówić zestaw przejściówek kod. AMC 873, dostępny w naszym Serwisie Technicznym.
Montaż piekarnika
Unieść piekarnik za specjalne otwory znajdujące się po jego bokach i wsunąć do
odpowiedniej wnęki w meblościance, uważając, aby nie przyciąć przewodu zasilającego
(Rys.11).
Przed zamontowaniem wyśrodkować piekarnik we wnęce.
Upewnić się, czy plastikowe przekładki są prawidłowo włożone w odpowiednie otwory
montażowe. Następnie przystąpić do zakotwienia piekarnika do mebla za pomocą
znajdujących się na wyposażeniu śrub (Rys.12).
10
11
12
32
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
Usuwanie opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do
recyklingu i jest oznaczony symbolem .
Jednakże, nie należy dowolnie wyrzucać
części opakowania, lecz utylizować je zgodnie
z lokalnymi przepisami ochrony środowiska.
Utylizacja starych urządzeń
Urządzenia zostały wyprodukowane z
materiału nadającego się na surowce wtórne
oraz do recyklingu. Urządzenia należy
złomować zgodnie z lokalnymi przepisami
dotyczącymi utylizacji odpadów. Przed
złomowaniem, należy odciąć przewody
zasilające, aby zapewnić, że sprzęt jest
niezdatny do użytku.
Urządzenie posiada oznaczenia zgodne z
Dyrektywą Europejską 2002/96/EC, Waste
Electrical and Electronic Equipment (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie
produktu, użytkownik przyczynia się do
zapobiegania możliwym negatywnym
konsekwencjom dla środowiska i zdrowia.
Symbol na produkcie lub na dołączonej
dokumentacji oznacza, że produktu nie
można traktować jako odpadów domowych,
lecz należy dostarczyć go do właściwego
punktu utylizacji urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
Należy pozbywać się go zgodnie z lokalnymi
przepisami dotyczącymi utylizacji odpadów.
Więcej informacji na temat utylizacji i
recyklingu produktu można uzyskać
kontaktując się z działem usług
komunalnych właściwego urzędu lokalnego
lub w sklepie, gdzie produkt został
zakupiony.
Oszczędzanie energii
Nagrzewać wstępnie piekarnik jedynie, jeśli
jest to zalecane w tabeli pieczenia w Karcie
Opisowej Urządzenia lub w przepisie.
Używać ciemnych, emaliowanych na czarno
form do pieczenia, gdyż bardzo dobrze
wchłaniają ciepło.
OSTRZEŻENIA
Uwaga:
Piec nie powinien być stosowany przez
dzieci oraz osoby niepełnosprawne bez
nadzoru.
Kontrolować, czy dzieci nie bawią się
urządzeniem.
Ponieważ części piekarnika, do których
ma dostęp użytkownik mogą się
nagrzewać podczas użycia, dzieci nie
powinny zbliżać się do urządzenia.
Nie stosować materiałów ani substancji
ściernych do czyszczenia SZYB, aby ich
nie zniszczyć.
Podczas pracy urządzenie nagrzewa się
do wysokiej temperatury. Należy uważać,
aby nie dotknąć elementów grzejnych
wewnątrz piekarnika.
Piekarnik jest przeznaczony wyłącznie do
użytku domowego do gotowania żywności.
Wszystkie inne zastosowania są
zabronione. Producent nie będzie ponosił
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i
straty spowodowane niewłaściwym użyciem
lub niezastosowaniem się do poleceń.
Jedynie wykwalifikowany technik może
naprawiać i regulować piekarnik.
Nie wolno narażać piekarnika na działanie
warunków atmosferycznych.
Nie wolno umieszczać ciężkich przedmiotów
na drzwiczkach, ponieważ może dojść do
uszkodzenia wnęki piekarnika oraz
zawiasów. Nie obciążać drzwiczek.
Nie wieszać żadnych ciężarów na uchwycie
drzwiczek piekarnika.
Nie przykrywać dna piekarnika folią
aluminiową ani innymi przedmiotami.
Drzwiczki piekarnika mają zawsze zamykać
się prawidłowo. Uszczelnienie drzwiczek
utrzymywać w czystości.
Nie wolno wlewać wody bezpośrednio do
gorącego piekarnika. Może to spowodować
uszkodzenie powierzchni emaliowanej.
Soki owocowe kapiące z form mogą
pozostawiać trwałe plamy. Zalecamy
dokładne wyczyszczenie piekarnika przed
ponownym użyciem.
Nie należy przeciągać form ani naczyń po
dnie piekarnika, ponieważ mogą porysować
jego powłokę.
Z czasem, skraplanie może uszkodzić
piekarnik oraz sąsiednie meble. Zalecamy:
- ustawiać niższą temperaturę;
- przykrywać potrawy;
- wyjmować potrawy z piekarnika;
- gdy piekarnik jest zimny, osuszać części
wilgotne.
Panel przedni oraz uchwyt drzwiczek
piekarnika nagrzewają się, gdy urządzenie
33
przez długi czas pracuje z wysoką
temperaturą.
Należy unikać dotykania piekarnika
wilgotnymi częściami ciała i nie wolno
obsługiwać piekarnika boso.
Nie odłączać urządzenia od zasilania
ciągnąc za kabel lub przesuwając piekarnik.
Nie wolno pozwalać dzieciom na kontakt
z:
- panelem sterowania oraz ogólnie
piekarnikiem, a w szczególności
bezpośrednio po zakończeniu jego pracy,
co pozwoli uniknąć obrażeń;
- opakowaniem (worki, styropian, części
metalowe itp.);
- piekarnikiem przeznaczonym do
złomowania.
Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne
innych urządzeń wykorzystywanych w
pobliżu piekarnika nie stykają się z gorącymi
częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez drzwiczki piekarnika.
Niektóre modele piekarnika posiadają
system chłodzenia powietrzem, co sprawia,
że przednia część piekarnika oraz wnęka
szafy nie osiągają nadmiernie wysokich
temperatur.
Uwaga: gorące powietrze wychodzi przez
otwór umieszczony między panelem
sterowania a drzwiczkami piekarnika. Nie
wolno blokować otworów wentylacyjnych.
Do piekarnika nie wolno wkładać materiałów
łatwopalnych ani przechowywać ich w jego
pobliżu: jeśli urządzenie zostałoby
przypadkowo włączone, stwarzałoby to
zagrożenie pożarowe.
Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z
gorącego piekarnika należy używać
odpowiednich rękawic.
Jeśli do pieczeni lub ciast dodano napoje
alkoholowe (np. rum, koniak, wino, itp.)
należy pamiętać, że alkohole wyparowują w
wysokiej temperaturze. Możliwe jest, zatem,
że opary alkoholu mogą zapalić się
wchodząc w kontakt z grzałką.
Nie wolno podgrzewać ani gotować w
piekarniku potraw w szczelnie zamkniętych
pojemnikach. Ciśnienie, jakie wytworzy się
wewnątrz może spowodować eksplozję
pojemnika i zniszczyć piekarnik.
Do gotowania nie używać pojemników
plastikowych (za wyjątkiem naczyń
specjalnych do tego przeznaczonych; patrz
wskazówki producenta). Mogą stopić się one
w wysokiej temperaturze.
Należy zwracać szczególną uwagę na
piekarnik w czasie gotowania potraw z dużą
ilością tłuszczu lub oleju. Olej i tłuszcz mogą
ulec przegrzaniu i spowodować pożar!
Nie wyciągać akcesoriów z pełnym
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO
EKSPLOATACJI PIEKARNIKA
Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go
do 200 °C na około jedną godziną, co
pozwoli na usunięcie woni materiału
izolacyjnego oraz smarów ochronnych. W
czasie tej operacji, należy otworzyć okno w
pomieszczeniu.
Przed użyciem, usunąć:
- nalepki na panelu przednim oraz na
drzwiczkach piekarnika, za wyjątkiem
tabliczki znamionowej;
- kartonowe zabezpieczenia oraz ochronną
taśmę plastikową na panelu sterowania i
innych częściach piekarnika;
- ewentualnie, inne nalepione etykiety z
akcesoriów (np. pod spodem tacki do
ociekania).
34
AKCESORIA PIEKARNIKA
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Ważne: nie wolno stosować środków
czyszczących pod ciśnieniem na bazie wody
lub produktów czyszczących parą.
Zewnętrzne części piekarnika
Należy czyścić wilgotną ściereczką. W razie
większych zabrudzeń, zastosować wodę z
niewielką ilością płynu do naczyń. Wytrzeć
do sucha ściereczką.
Nie stosować detergentów korozyjnych ani
ściernych, ponieważ niszczą one powłokę
piekarnika.
Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w
kontakt z piekarnikiem, należy natychmiast
wytrzeć go delikatnie wilgotną ściereczką.
Niewielkie różnice w odcieniach koloru w
części przedniej urządzenia wynikają z
zastosowania różnych rodzajów materiału,
np. plastiku, szkła i metalu.
Piekarniki z aluminiowym panelem
przednim
Czyścić delikatnym detergentem i miękką
ściereczką do mycia szyb lub ściereczką z
mikrowłókien, która nie zostawia śladów.
Przecierać ściereczką powierzchnie w
kierunku poziomym, bez naciskania.
Nie stosować środków korozyjnych,
twardych gąbek ani szorstkich ściereczek.
Powierzchnie aluminiowe czyścić suchą
ściereczką.
Akcesoria
Akcesoria zmywać płynem do mycia naczyń
po każdym użyciu. Pozostałości żywności
można łatwo usunąć za pomocą specjalnej
szczoteczki lub gąbki.
Akcesoria nie znajdujące się na wyposażeniu
piekarnika można nabywać oddzielnie w serwisie
technicznym. Akcesoria dołączone zostały podane w
oddzielnej Karcie Opisowej Urządzenia (w punkcie
Akcesoria).
Tacka do ociekania (1)
Tacka do ociekania jest przeznaczona do zbierania
tłuszczu i kawałków żywności i należy podkładać pod
rusztem lub używać jako podstawkę w czasie pieczenia
mięs, drobiu, ryb z warzywami lub bez. Aby uniknąć
rozpryskiwania tłuszczu oraz zmniejszyć ilość dymu,
należy wlać na tackę nieco wody.
Blacha do ciast (2)
Służy do pieczenia herbatników, ciast i pizzy.
Ruszt (3)
Ruszt można używać do przyrządzania potraw lub jako
podstawkę dla tac, form i innych naczyń do pieczenia.
Można go umieścić na dowolnym poziomie. Ruszt można
wkładać wygięciem do góry lub do dołu.
Rożen (4)
Rożen należy używać zgodnie ze wskazówkami podanymi
w odpowiednim rozdziale w oddzielnej Karcie Opisowej
Urządzenia.
1
3
4
2
35
Uwaga: przy wykonywaniu poniższych czynności,
zaleca się używać rękawic ochronnych. Aby uniknąć
obrażeń cielesnych i nie uszkodzić piekarnika ani
zawiasów, należy dokładnie przestrzegać niniejszych
instrukcji.
Demontaż drzwiczek piekarnika:
1. Całkowicie otworzyć drzwiczki piekarnika
(patrz rys. 1).
2. Unieść dwa zaczepy blokujące i popchnąć je do
przodu do oporu (patrz rys. 2).
3. Zdjąć drzwiczki, zamykając je częściowo i
podciągając do góry (patrz rys. 3).
Podczas czyszczenia i/lub demontażu drzwiczek zwrócić
szczególną uwagę na zawiasy (rys. 4).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Wsunąć zawiasy w prowadnice i opuścić drzwiczki do
końca.
2. Opuścić zaczepy po obu stronach.
3. Całkowicie zamknąć drzwiczki piecyka.
Uwaga: aby nie uszkodzić drzwiczek piekarnika i
zawiasów oraz aby uniknąć obrażeń cielesnych, należy
dokładnie przestrzegać powyższych instrukcji.
Wymiana tylnej żarówki oświetlenia piekarnika:
1. Odłączyć piekarnik od zasilania.
2. Po ostygnięciu piekarnika, odkręcić pokrywę w lewo
(patrz rys. 5).
3. Wymienić żarówkę (patrz uwaga).
4. Przykręcić pokrywę żarówki.
5. Podłączyć piekarnik do zasilania.
Uwaga: stosować wyłącznie żarówki 25 W/230 V,
typ E-14, T300 °C, dostępne w serwisie technicznym.
Ważne: nie wolno eksploatować piekarnika, jeśli
pokrywa żarówki nie jest założona.
1
2
3
5
4
36
USUWANIE USTEREK
Piekarnik nie funkcjonuje:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy
piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
WAŻNE:
Sprawdzić, czy pokrętło regulatora
piekarnika nie jest ustawione na “0” lub na
symbol “żarówki” .
- Jeśli elektroniczny programator
(w zależności od modelu) wskazuje
”, należy sprawdzić w oddzielnej
karcie opisowej urządzenia oraz/lub w
opisie programatora elektronicznego.
- Jeśli elektroniczny programator (w
zależności od modelu) wskazuje “F XX”,
należy skontaktować się z najbliższym
punktem serwisowym. Należy wtedy
podać numer, który następuje po
literze “F”.
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem się z serwisem
technicznym:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie
rozwiązać problem zgodnie z punktami
opisanymi w “Usuwanie usterek”.
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie,
aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli, po przeprowadzeniu powyższych
testów, piekarnik dalej nie działa
prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym punktem serwisowym.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący
się po słowie Service na tabliczce
znamionowej), podany z boku, po prawej
stronie wewnątrz piekarnika (widoczny
przy otwartych drzwiczkach). Numer
serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy
zwrócić się do autoryzowanego centrum
serwisowego (co jest gwarancją użycia
oryginalnych części zamiennych oraz
właściwej naprawy).
Niezastosowanie się do powyższych
instrukcji może prowadzić do zagrożenia
bezpieczeństwa użytkowania oraz obniżyć
jakość produktu.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
Piekarnik jest przeznaczony do styczności
z artykułami żywnościowymi zgodnie z
Dyrektywą Europejską 89/109/CEE.
Został on zaprojektowany wyłącznie jako
urządzenie służące do gotowania.
Wszelkie inne zastosowania (np. do
ogrzewania pomieszczeń) są uważane za
niewłaściwe i, w konsekwencji,
niebezpieczne.
Piekarnik został zaprojektowany,
zbudowany i wprowadzony do obrotu
zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa zawartymi
w Dyrektywie dotyczącej niskiego
napięcia 73/23/CEE;
- wymogami bezpieczeństwa zawartymi
w Dyrektywie dot. kompatybilności
elektromagnetycznej 89/336/CEE;
- wymogami Dyrektywy 93/68/CEE.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11

Whirlpool AKP 334 IX instrukcja

Typ
instrukcja