7
INSTALACJA PIEKARNIKA DO ZABUDOWY
DOLNEJ
Zalecenia
Ważne: wszelkie prace instalacyjne oraz
konserwacyjne należy wykonywać, gdy
piekarnik jest odłączony od zasilania.
•
Piekarnik powinien zainstalować
wykwalifikowany technik zgodnie z instrukcjami
producenta lub lokalnymi przepisami.
•
Po rozpakowaniu piekarnika, należy sprawdzić,
czy urządzenie nie zostało uszkodzone w
czasie transportu oraz czy drzwiczki zamykają
się prawidłowo.
W razie wątpliwości, należy
zwrócić się do sprzedawcy lub najbliższego
punktu serwisowego.
•
Po rozpakowaniu piekarnika, ułożyć go na
podstawie ze styropianu, aby go nie uszkodzić.
•
Przy wykonywaniu instalacji piekarnika
zaleca się noszenie rękawic ochronnych.
•
Nie wolno podnosić piekarnika za uchwyt
drzwiczek. Piekarnik należy podnosić za
jego boki, trzymając za specjalne otwory
transportowe.
Przygotowanie mebli do zabudowy
Piekarnik do zabudowy dolnej
•
Meble kuchenne mające bezpośrednią
styczność z piekarnikiem muszą być
odporne na temperaturę (min. 80 °C).
•
Mebel oraz blat należy przyciąć przed
włożeniem piekarnika. Dokładnie wyjąć
trociny i wióry, które mogłyby uniemożliwić
prawidłową pracę piekarnika.
•
Wymiar piekarnika oraz meblościanki
kuchennej podane zostały na rysunkach 1-2-3.
•
Aby zapewnić właściwą wentylację, zaleca
się zostawić otwór z tyłu meblościanki
zgodnie z wymiarami podanymi na rys. 3.
•
Należy zachować odległość minimalną 5 mm
między górną krawędzią piekarnika a dolną
krawędzią blatu. (rys. 2).
Nie wolno nigdy
zamykać tej przestrzeni.
•
W czasie instalacji, należy uważać, aby
ścianki piekarnika nie weszły w
bezpośrednią styczność z sąsiadującymi
meblami.
•
Jeśli mebel nie jest solidnie przymocowany
do ściany, należy do zamocować za pomocą
wspornika typu (G), patrz rys. 3.
Płyta kuchenna
Uwaga:
aby zainstalować płytę kuchenną w
powierzchni innej niż drewniana, (np. z
plastiku, ceramiki, marmuru, kamienia, itp.)
należy zabezpieczyć ją wspornikami (rys. 6-8),
dostępnymi w serwisie.
•
Płytę kuchenną można zabudowywać w blacie
o grubości min. 20 a maks. 50 mm.
•
Nie wolno wkładać żadnych materiałów
między płytę kuchenną a piekarnik (np.
przekładek, podpórek, itp.).
•
Jeśli płyta kuchenna ma być zamontowana
obok meblościanki, między krawędzią płyty a
meblościanką należy zachować odległość
minimalną 100 mm (rys. 4).
•
W blacie roboczym wyciąć otwór o
wymiarach podanych w Karcie Opisowej
Płyty Kuchennej dostarczonej oddzielnie.
•
Zaleca się uszczelnienie wewnętrznych
krawędzi blatu roboczego klejem do drewna
lub silikonem.
•
Po dokładnym oczyszczeniu powierzchni, w
płycie kuchennej zainstalować dostarczoną
uszczelkę (jeśli nie jest już zainstalowana).
Standardowa elektryczna płyta kuchenna
Ważne: przed instalacją płyty kuchennej
usunąć folię zabezpieczającą.
• Jeśli blat jest wykonany z drewna, użyć
specjalnych zacisków i śrub
dostarczonych w zestawie.
1.
Włożyć 4 zaciski (B) (rys. 5) w odpowiednie
prowadnice na spodzie płyty kuchennej.
2.
Zamocować płytę kuchenną w blacie.
• Jeśli blat jest wykonany z marmuru lub
innego materiału (plastiku, ceramiki,
kamienia, itp.)
, płytę należy wzmocnić
specjalnymi wspornikami (C) (rys. 6), o
kodzie 4819 310 18528, dostępnymi w
zestawie w serwisie.
1.
Zamocować wsporniki w specjalnych otworach
i zabezpieczyć za pomocą załączonych śrub.
2.
Zamocować płytę kuchenną w blacie.
Płyta witroceramiczna
Ważne: przed instalacją płyty kuchennej
usunąć folię zabezpieczającą.
Sprawdzić, czy otwór w blacie przeznaczony na
płytę kuchenną został wycięty zgodnie z wymiarami
podanymi w Karcie Opisowej Urządzenia dla płyty
kuchennej, z zachowaniem tolerancji.
Nie należy wciskać płyty kuchennej na siłę do
blatu. Może to spowodować pęknięcie blatu
witroceramicznego wywołane
naprężeniami(nawet po pewnym czasie)!
10200154aPL.fm Page 7 Monday, September 5, 2005 3:36 PM