Electrolux EKK513522W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

EKK513522
.......................................................... .......................................................
PL KUCHENKA INSTRUKCJA OBSŁUGI
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. OPIS URZĄDZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
3. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
4. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
5. PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
6. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
7. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
8. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
9. PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
10. PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
11. CO ZROBIĆ, GDY… . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
12. INSTALACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
13. OCHRONA ŚRODOWISKA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Z MYŚLĄ O TOBIE
Dziękujemy za zakup urządzenia Electrolux. Jest ono owocem dziesięcioleci doświadczeń i innowacji. To
pomysłowe i stylowe urządzenie zaprojektowano z myślą o Tobie. Użytkując je masz zawsze pewność uzyskania
wspaniałych efektów.
Witamy w świecie marki Electrolux!
Odwiedź naszą witrynę internetową, aby uzyskać:
Wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w rozwiązywaniu problemów oraz informacje
dotyczące serwisu:
www.electrolux.com
Zarejestruj swój produkt, aby uprościć jego obsługę serwisową:
www.electrolux.com/productregistration
Kupuj akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do swojego urządzenia:
www.electrolux.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z serwisem, należy przygotować poniższe dane.
Informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej. Model, numer produktu, numer seryjny.
Ostrzeżenie/przestroga – informacje dotyczące bezpieczeństwa.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego powiadomienia.
2
www.electrolux.com
1.
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
To urządzenie jest przeznaczone na następujące
rynki: PL
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy uważnie przeczytać instrukcję
obsługi:
ze względu na własne bezpieczeństwo oraz
bezpieczeństwo mienia,
ze względu na ochronę środowiska,
aby zapewnić prawidłowe działanie urządze‐
nia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządze
niem – również w przypadku jego odsprzedaży
lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za usz‐
kodzenia spowodowane nieprawidłową instalacją
lub eksploatacją urządzenia.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Osobom, w tym również dzieciom, o ograni‐
czonych zdolnościach ruchowych, sensorycz‐
nych lub umysłowych albo osobom bez odpo‐
wiedniego doświadczenia lub wiedzy nie wol‐
no pozwalać obsługiwać tego urządzenia.
Osoby te mogą obsługiwać urządzenie wy‐
łącznie pod nadzorem lub po odpowiednim
poinstruowaniu przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
Wszystkie opakowania należy przechowywać
poza zasięgiem dzieci. Występuje ryzyko udu‐
szenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego drzwi
są otwarte, dzieci i zwierzęta domowe powin‐
ny znajdować się w bezpiecznej odległości od
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia obra‐
żeń mogących skutkować trwałym kalectwem.
Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uru‐
chomienia lub blokady przycisków, należy jej
używać. Zapobiega to przypadkowemu włą‐
czeniu urządzenia przez dzieci lub zwierzęta
domowe.
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urzą‐
dzenia. Istnieje ryzyko odniesienia obrażeń i
uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
1.3 Instalacja
Warunki regulacji niniejszego urządzenia opi‐
sano na etykiecie (lub tabliczce znamionowej).
Instalacji i podłączenia urządzenia może do‐
konać tylko uprawniony technik. Należy skon‐
taktować się z autoryzowanym punktem ser‐
wisowym. Pozwoli to uniknąć zagrożenia po‐
ważnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
Należy upewnić się, że urządzenie nie uległo
uszkodzeniu podczas transportu. Nie należy
podłączać uszkodzonego urządzenia. W razie
potrzeby skontaktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z
urządzenia cały materiał opakowaniowy, na‐
klejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamiono‐
wej. Może to spowodować utratę gwarancji.
Należy w pełni przestrzegać przepisów praw‐
nych, rozporządzeń, dyrektyw oraz norm obo‐
wiązujących w kraju użytkowania urządzenia
(zasady i przepisy dotyczące bezpieczeństwa,
recyklingu, bezpieczeństwa instalacji elek‐
trycznych lub gazowych itp.).
Zachować ostrożność podczas przenoszenia
urządzenia. Urządzenie jest ciężkie. Zawsze
używać rękawic ochronnych. Nigdy nie ciąg‐
nąć urządzenia za uchwyt.
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie
jest odłączone od źródła zasilania (jeśli doty‐
czy).
Zachować minimalne odstępy od innych urzą‐
dzeń i mebli.
Nie ustawiać urządzenia na cokole.
1.4 Podłączenie do sieci elektrycznej
Instalację i podłączenie urządzenia może
przeprowadzić jedynie uprawniony elektryk.
Należy skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym. Pozwoli to uniknąć za‐
grożenia poważnych uszkodzeń lub obrażeń
ciała.
Urządzenie należy uziemić.
Upewnić się, że parametry elektryczne pod‐
ane na tabliczce znamionowej są zgodne z
parametrami domowej instalacji elektrycznej.
POLSKI 3
Informacja dotycząca wymaganego napięcia
znajduje się na tabliczce znamionowej.
Konieczne jest również zastosowanie odpo‐
wiednich wyłączników obwodu zasilania, ta‐
kich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczni‐
ki topikowe (typu wykręcanego – wyjmowane
z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe
(RCD) oraz styczniki.
Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych do
gniazd sieciowych należy zwrócić uwagę, aby
ich przewody nie stykały się ani znajdowały w
pobliżu gorących drzwi urządzenia.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Zagrożenie pożarem.
Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść ani
nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma zastosowanie)
oraz przewodu zasilającego, za urządzeniem.
Należy zadbać o to, aby po zainstalowaniu
urządzenia zachowany był dostęp do podłą‐
czenia elektrycznego.
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za wtycz‐
kę (jeśli dotyczy).
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodzielnie
przewodu zasilającego. Skontaktować się z
punktem serwisowym.
1.5 Podłączenie do instalacji gazowej
Instalacji i podłączenia urządzenia może do‐
konać tylko instalator posiadający uprawnienia
gazowe. Należy skontaktować się z autoryzo‐
wanym punktem serwisowym. Pozwoli to unik‐
nąć zagrożenia poważnych uszkodzeń lub ob‐
rażeń ciała.
Upewnić się, że wokół urządzenia zapewniony
jest dobry przepływ powietrza. Nieprawidłowy
dopływ powietrza może prowadzić do niedo
boru tlenu.
Przed instalacją należy upewnić się, że lokal‐
ne warunki zasilania (rodzaj i ciśnienie gazu)
są zgodne z ustawieniami urządzenia.
Informacje dotyczące zasilania gazowego
znajdują się na tabliczce znamionowej.
Omawiane urządzenie nie jest podłączone do
wyciągu gazów spalinowych. Należy je zain‐
stalować i podłączyć zgodnie z obowiązujący‐
mi przepisami dotyczącymi instalacji. Należy
zwrócić szczególną uwagę na wymagania do‐
tyczące wentylacji.
Użytkowanie gazowego urządzenia do goto‐
wania powoduje zwiększone wytwarzanie
ciepła i wilgoci w pomieszczeniu, w którym za‐
instalowano dane urządzenie. Należy zapew‐
nić odpowiednią wentylację w kuchni: otwory
służące do mechanicznej wentylacji pomie‐
szczenia powinny być drożne; można również
zainstalować wentylację mechaniczną (okap
kuchenny z wentylatorem).
Jeśli urządzenie jest intensywnie użytkowane
przez dłuższy czas, niezbędna jest bardziej
wydajna wentylacja (np. poprzez otwarcie ok‐
na lub zwiększenie wydajności wentylacji me‐
chanicznej).
1.6 Eksploatacja
Używać urządzenia wyłącznie do przygotowy‐
wania potraw w domu. Nie należy używać
urządzenia do celów komercyjnych ani prze‐
mysłowych. Pozwoli to uniknąć zagrożenia
odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
Zawsze nadzorować urządzenie podczas pra‐
cy.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas je‐
go pracy należy stać możliwie jak najdalej od
urządzenia. Może dojść do uwolnienia gorącej
pary. Występuje zagrożenie poparzeniem.
Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kontakt z
wodą. Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rę‐
koma.
Nie używać urządzenia jako powierzchni robo‐
czej ani miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
Podczas pracy powierzchnia do gotowania
staje się gorąca. Występuje zagrożenie popa
rzeniem. Nie kłaść na płycie metalowych
przedmiotów, takich jak sztućce lub pokrywki
naczyń, gdyż mogą one ulec nagrzaniu.
Podczas pracy wnętrze urządzenia mocno się
nagrzewa. Występuje zagrożenie poparze‐
niem. Podczas wkładania lub wyjmowania na‐
czyń bądź akcesoriów należy używać rękawic
ochronnych.
Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy
nagrzewają się podczas pracy do wysokiej
temperatury. Należy zwrócić uwagę, aby nie
dotknąć grzałek. Małe dzieci, jeśli nie znajdują
się pod stałą opieką, nie mogą znajdować się
w pobliżu urządzenia.
Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składni‐
ków zawierających alkohol może prowadzić
do powstania mieszanki alkoholu i powietrza.
Zagrożenie pożarem.
Podczas otwierania drzwi nie wolno zbliżać do
urządzenia iskrzących przedmiotów ani otwar‐
tego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub w
jego pobliżu produktów łatwopalnych, przed‐
miotów nasączonych produktami łatwopalnymi
4
www.electrolux.com
i/lub przedmiotów z materiałów topliwych
(plastiku lub aluminium). Zagrożenie wybu‐
chem lub pożarem.
Po każdym użyciu wyłączyć pola grzejne.
Nie wolno używać pól grzejnych z pustymi na‐
czyniami lub bez naczyń.
Nie dopuszczać do wygotowania się potrawy.
Może to spowodować uszkodzenie naczynia
lub powierzchni płyty grzejnej.
Upadek na płytę grzejną jakichkolwiek przed‐
miotów lub naczyń może spowodować uszko‐
dzenie jej powierzchni.
Nie umieszczać gorących naczyń w pobliżu
panelu sterowania, ponieważ wysoka tempe‐
ratura może spowodować uszkodzenie urzą‐
dzenia.
Podczas wyjmowania lub wkładania akceso‐
riów należy zachować ostrożność, aby nie
uszkodzić emalii urządzenia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeliwa,
stopu aluminium lub naczyń ze zniszczonym
spodem po powierzchni płyty grzejnej może
spowodować jej zarysowanie.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działa
nie urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów bez‐
pośrednio na dnie urządzenia ani przykry‐
wać go folią aluminiową,
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośred‐
nio do urządzenia,
nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń
ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urzą‐
dzenia.
Nie umieszczać łatwopalnych materiałów w
schowku pod piekarnikiem. Przechowywać
tam tylko żaroodporne akcesoria (jeśli doty‐
czy).
Nie zakrywać otworów wylotu pary z piekarni‐
ka. Znajdują się one w tylnej części górnej po‐
wierzchni urządzenia (jeśli dotyczy).
Nie kłaść na płycie grzewczej żadnych przed‐
miotów, które mogą ulec stopieniu.
Używać wyłącznie stabilnych naczyń o odpo‐
wiednim kształcie i średnicy, aby zapobiec ich
przypadkowemu przewróceniu lub wylaniu ich
zawartości. Istnieje ryzyko poparzenia.
1.7 Pokrywa
Nie modyfikować pokrywy.
Regularnie czyścić uszczelki pokrywy.
Nie otwierać pokrywy jeśli na jej powierzchni
rozlał się płyn.
Nie zamykać pokrywy do czasu całkowitego
ostygnięcia płyty grzejnej.
Szklana pokrywa może pęknąć pod wpływem
wysokiej temperatury (jeśli dotyczy).
1.8 Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do konserwacji należy
upewnić się, że urządzenie jest zimne. Istnieje
ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia
szyb urządzenia.
Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek potraw
może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać po‐
wierzchnie urządzenia w dobrym stanie
Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz
mienia należy czyścić urządzenie wyłącznie
wodą z mydłem. Nie używać produktów łatwo‐
palnych lub mogących spowodować korozję.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek pa‐
rowych, myjek wysokociśnieniowych, ostrych
przedmiotów, środków ściernych, szorstkich
gąbek ani odplamiaczy.
Stosując aerozol do piekarników, należy prze‐
strzegać instrukcji producenta. Nie nanosić
żadnych substancji na grzałki i czujnik termos‐
tatu (jeśli dotyczy).
Nie czyścić szyby w drzwiach urządzenia
ściernymi środkami czyszczącymi ani metalo‐
wymi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia
i pęknięcia żaroodpornej powierzchni szyby
wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb drzwi powodują osłabienie
szkła grożące jego pęknięciem. Konieczna
jest ich wymiana. Skontaktować się z punktem
serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu drzwi
urządzenia. Drzwi są ciężkie.
Do oświetlenia urządzenia zastosowano spe‐
cjalne żarówki przeznaczone wyłącznie do
urządzeń domowych. Nie można ich używać
POLSKI 5
do pełnego ani miejscowego oświetlania po‐
mieszczeń.
Jeżeli konieczna będzie wymiana żarówki, na‐
leży wymienić ją na żarówkę o takiej samej
mocy i przeznaczoną wyłącznie do urządzeń
domowych.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki oś‐
wietlenia piekarnika należy odłączyć urządze
nie od zasilania. Istnieje ryzyko porażenia prą‐
dem. Odczekać aż urządzenie ostygnie. Ist‐
nieje ryzyko poparzenia.
1.9 Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu
może wykonywać tylko uprawniony pracownik
serwisu. Należy skontaktować się z autoryzo‐
wanym punktem serwisowym.
Dozwolone jest stosowanie wyłącznie orygi‐
nalnych części zamiennych.
1.10 Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka urazu ciała lub uszko‐
dzeń:
Odłączyć urządzenie od zasilania.
Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
Wymontować i wyrzucić zatrzask drzwi. Za‐
pobiegnie to ryzyku uwięzienia dzieci lub
zwierząt domowych wewnątrz urządzenia.
Istnieje ryzyko uduszenia.
2. OPIS URZĄDZENIA
2.1 Informacje ogólne
10
1 3 4
5
6
7
8
1
2
3
4
2
9
1
Pokrętła sterujące płytą grzejną
2
Sterowanie elektroniczne
3
Pokrętło regulacji temperatury piekarnika
4
Wskaźnik temperatury
5
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6
Grill
7
Oświetlenie piekarnika
8
Wentylator i grzałka
9
Tabliczka znamionowa
10
Prowadnice blach
6
www.electrolux.com
2.2 Układ powierzchni gotowania
1
4
2
3
1
Mały palnik
2
Średni palnik
3
Średni palnik
4
Duży palnik
2.3 Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz do
pieczenia mięs.
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się szuflada
na przybory kuchenne.
OSTRZEŻENIE!
Podczas pracy urządzenia szuflada mo‐
że być gorąca.
3. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
UWAGA!
W celu otwarcia drzwi należy zawsze
trzymać za uchwyt na środku.
3.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić
urządzenie.
UWAGA!
Nie stosować ściernych środków czy‐
szczących! Może to uszkodzić powierz‐
chnię. Zapoznać się z rozdziałem "Kon‐
serwacja i czyszczenie".
3.2 Ustawianie czasu
Piekarnik działa wyłącznie po ustawie‐
niu aktualnej godziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania lub w
przypadku przerwy w dostawie energii, wyświet‐
lacz zacznie migać automatycznie.
Nacisnąć przycisk wyboru. Włączy się symbol
aktywnego zegara. Aby ustawić aktualną godzi‐
nę, należy użyć przycisku „+” lub „-”.
Po około 5 sekundach miganie ustanie, a na wy‐
świetlaczu pojawi się ustawiona godzina.
Nie można jednocześnie ustawiać aktu‐
alnej godziny i funkcji automatycznej
(Czas lub Koniec).
POLSKI 7
3.3 Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie w ce‐
lu wypalenia pozostałości smaru.
1.
Wybrać funkc i ustawić maksymalną
temperaturę.
2.
Pozostawić włączone urządzenie na jedną
godzinę.
3.
Wybrać funkc i ustawić maksymalną
temperaturę.
4.
Pozostawić włączone urządzenie na dzie‐
sięć minut.
5.
Wybrać funkc i ustawić maksymalną
temperaturę.
6.
Pozostawić włączone urządzenie na dzie‐
sięć minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż zwykle.
Z urządzenia może wydobywać się nieprzyjemny
zapach i dym. Jest to normalne zjawisko. Należy
zapewnić wystarczający dopływ świeżego powie‐
trza.
4. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
4.1 Zapalanie palników
OSTRZEŻENIE!
Podczas korzystania z otwartego pło‐
mienia w kuchni należy zachować
szczególną ostrożność. Producent nie
ponosi żadnej odpowiedzialności w
przypadku niewłaściwego obchodzenia
się z ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawie‐
niem na nim naczynia.
1.
Wcisnąć pokrętło do oporu i obrócić je do
położenia maksymalnego płomienia
.
Naciśnięcie pokrętła powoduje automatycz‐
ne włączenie zapalarki.
2.
Przytrzymać wciśnięte pokrętło przez około
10 sekund. Umożliwi to rozgrzanie się ter‐
mopary. W przeciwnym razie nastąpi prze‐
rwanie dopływu gazu.
3.
Wyregulować wielkość płomienia po jego
ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie można
zapalić płomienia, należy sprawdzić,
czy głowica i pokrywka palnika znajdu
się we właściwym położeniu.
A
B
C
D
A)
Pokrywka palnika
B)
Głowica palnika
C)
Elektroda zapłonowa
D)
Termopara
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie, nale‐
ży obrócić pokrętło do położenia wyłą
czenia i odczekać co najmniej 1 minutę
przed ponowną próbą zapalenia płomie‐
nia.
Iskrownik może uruchomić się automa‐
tycznie po włączeniu dopływu gazu, za‐
kończeniu instalacji lub przerwie w do‐
stawie prądu. Jest to normalne zjawi‐
sko.
OSTRZEŻENIE!
Jeśli palnik nie zapali się w ciągu 10 se‐
kund, należy zwolnić pokrętło, obrócić
je do położenia wyłączenia i odczekać
co najmniej 1 minutę przed ponowną
próbą zapalenia płomienia.
8
www.electrolux.com
Palnik można zapalić bez użycia urzą‐
dzenia elektrycznego (np. jeśli w kuchni
nie ma prądu). Zbliżyć płomień do palni‐
ka, obrócić odpowiednie pokrętło do po‐
łożenia maksymalnego płomienia i wcis‐
nąć je na 10 sekund.
Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło do
położenia oznaczonego symbolem
.
OSTRZEŻENIE!
Przed zdjęciem naczyń z palnika należy
zawsze zmniejszyć lub zgasić płomień.
5. PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
5.1 Oszczędność energii
W miarę możliwości zawsze przykrywać na‐
czynia pokrywką.
Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć pło‐
mień tak, aby tylko utrzymać stan gotowania.
OSTRZEŻENIE!
Należy używać garnków i patelni o
średnicy dna pasującej do wielkości pal‐
nika.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 - 220 mm
Średni 140 - 220 mm
Mały 120 - 180 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej grube
i płaskie.
6. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
OSTRZEŻENIE!
Przed czyszczeniem urządzenia należy
je wyłączyć i poczekać, aż ostygnie.
OSTRZEŻENIE!
Ze względów bezpieczeństwa zabrania
się czyszczenia urządzenia parą i myj‐
kami wysokociśnieniowymi.
OSTRZEŻENIE!
Nie stosować ściernych preparatów
czyszczących, myjek stalowych ani
kwasów, ponieważ mogą one spowodo‐
wać uszkodzenie urządzenia.
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i koronę
palnika należy myć ciepłą wodą z dodatkiem
mydła.
Elementy ze stali nierdzewnej należy umyć
wodą, a następnie osuszyć miękką ścierecz‐
ką.
Ruszty nie nadają się do mycia w zmywarce;
muszą być myte ręcznie.
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są umie‐
szczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona ru‐
sztu powinny przecinać się w środku palnika.
Należy zachować szczególną ostrożność pod‐
czas zakładania rusztów nad palnikami, aby
nie uszkodzić powierzchni płyty grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do su‐
cha miękką szmatką.
POLSKI 9
7. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
7.1 Włączanie i wyłączanie
urządzenia
1.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
na żądaną funkcję.
2.
Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy tem‐
peratury w urządzeniu wzrasta.
3.
Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz po
krętło regulacji temperatury do położenia
wyłączenia.
7.2 Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu (w
wyniku nieprawidłowego użycia urządzenia lub
wad komponentów), piekarnik został wyposażo‐
ny w termostat bezpieczeństwa, który w razie po‐
trzeby wyłącza zasilanie. Piekarnik włącza się z
powrotem automatycznie po obniżeniu tempera‐
tury.
7.3 Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja WYŁĄ‐
CZENIA
Urządzenie jest wyłączone.
Oświetlenie piekar‐
nika
Świeci się bez włączania funkcji pieczenia.
Pieczenie tradycyj‐
ne
Ciepło dochodzi zarówno z grzałki górnej, jak i dolnej. Do piecze‐
nia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z dolnej części piekarnika. Do pieczenia
ciast z kruchym spodem.
Pieczenie z nawie‐
wem gorącego po‐
wietrza
Do jednoczesnego pieczenia kilku różnych potraw. Do pieczenia
domowej roboty owoców w syropie oraz suszenia grzybów lub
owoców
Termoobieg
Do pieczenia mięsa oraz do pieczenia mięsa i ciast wymagają‐
cych jednakowej temperatury, na więcej niż jednym poziomie,
bez przenikania zapachów.
Duży grill
Włączenie całej górnej grzałki. Do grillowania płaskich potraw w
dużych ilościach. Do przyrządzania tostów. Maksymalna tempe‐
ratura dla tej funkcji wynosi 210°C
Turbo grill
Grzałka grilla i wentylator pracują naprzemiennie, zapewniając
obieg gorącego powietrza wokół potraw. Do pieczenia dużych
kawałków mięsa. Maksymalna temperatura w przypadku tej funk‐
cji wynosi 210°C.
Pizza
Dolna grzałka bezpośrednio podgrzewa spód pizzy, quiche, pa‐
sztecików lub nadziewanych placków, natomiast wentylator wy‐
musza obieg powietrza, który wspomaga pieczenie dodatków lub
nadzienia.
Rozmrażanie
Rozmrażanie zamrożonej żywności. Pokrętło regulacji tempera
tury musi znajdować się w położeniu wyłączenia.
10
www.electrolux.com
8. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA
8.1 Sterowanie elektroniczne
1 32 4
567
1
Wskaźnik czasu pieczenia i czasu zakoń‐
czenia pieczenia
2
Wskazanie czasu
3
Wskaźnik aktywnego zegara
4
Wskaźnik minutnika
5
Przycisk „+
6
Przycisk wyboru
7
Przycisk „-
Funkcja zegara Zastosowanie
Minutnik Służy do odliczania czasu (w przedziale 1 min - 23 godz. 59 min).
Po upływie ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na działanie piekarnika.
dur Czas Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika (w przedziale 1 min -
10 godz.).
End Koniec Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika (w
przedziale 1 min - 10 godz.).
Funkcji Czas i Koniec można użyć jed‐
nocześnie, tak aby piekarnik automa‐
tycznie włączył i wyłączył się w później‐
szym czasie. W tym przypadku należy
najpierw ustawić funkcję Czas, a na‐
stępnie funkcję Koniec.
POLSKI 11
8.2 Ustawianie funkcji zegara
1.
Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie zacz‐
nie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2.
Aby ustawić funkcję Minutnik , Czas
trwania dur lub Czas End, należy użyć przy‐
cisku „+” lub „-”.
Włączy się odpowiednia funkcja. W przy‐
padku funkcji Czas i Koniec, włączy się tak‐
że A.
Po upływie ustawionego czasu wskaźnik
funkcji zacznie migać i przez 2 minuty bę‐
dzie emitowany sygnał dźwiękowy.
Jeśli ustawiono funkcję Czas lub Ko‐
niec, piekarnik wyłączy się automatycz‐
nie.
3.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy na‐
cisnąć dowolny przycisk.
8.3 Anulowanie funkcji zegara
1.
Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie wy‐
świetli się wskaźnik żądanej funkcji.
2.
Jednocześnie nacisnąć przyciski „-” i „+”.
Funkcja zegara wyłączy się w ciągu kilku
sekund.
8.4 Zmiana sygnału dźwiękowego
1. Aby usłyszeć aktualny sygnał dźwiękowy,
należy nacisnąć i przytrzymać przycisk „-”.
2. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk „-”, aby zmie‐
nić sygnał.
3. Zwolnić przycisk „-”. Ostatni ustawiony syg‐
nał będzie nowym sygnałem dźwiękowym.
Po odłączeniu urządzenia od zasilania lub awarii
zasilania przywracany jest domyślny sygnał
dźwiękowy.
9. PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
UWAGA!
W przypadku pieczenia bardzo wilgot‐
nych ciast należy stosować głęboką bla‐
chę do pieczenia. Sok z owoców może
trwale zaplamić emalię.
Urządzenie posiada cztery poziomy umie‐
szczania potraw. Poziomy umieszczania po‐
traw są liczone od dołu.
Możliwe jest pieczenie różnych potraw jedno‐
cześnie na dwóch poziomach. Umieścić bla‐
chy na poziomach 1 i 3.
Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi mo‐
że skraplać się wilgoć. Jest to normalne zjawi‐
sko. Zawsze należy odsunąć się od urządze‐
nia otwierając drzwi podczas pieczenia. Aby
ograniczyć zjawisko kondensacji pary wodnej,
należy rozgrzewać urządzenie przez 10 minut
przed rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym użyciu
urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przedmio‐
tów bezpośrednio na dnie urządzenia ani nie
zakrywać jego elementów folią aluminiową.
Może to wpłynąć na efekty pieczenia i spowo‐
dować uszkodzenie emaliowanej powłoki.
9.1 Pieczenie ciast
Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik nale‐
ży rozgrzewać przez około 10 minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia
12
www.electrolux.com
W przypadku wykorzystywania dwóch blach
do pieczenia jednocześnie, należy pozostawić
jeden pusty poziom między nimi
9.2 Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż 1 kg.
Pieczenie zbyt małych ilości mięsa powoduje
jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potrawy,
należy stosować tacę ociekacza, aby nie do‐
puścić do zabrudzenia piekarnika, które może
okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać około
15 minut przed jego pokrojeniem, aby nie wy‐
ciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy wlać nieco wody
do tacki ociekacza. Aby nie dopuścić do zady‐
mienia, należy uzupełniać wodę.
9.3 Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju po‐
trawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pracy
piekarnika. Należy znaleźć optymalne ustawienia
(ustawienie temperatury, czasu pieczenia itp.)
dla naczyń używanych w urządzeniu, przepisów
oraz ilości potraw.
9.4 Pieczenie tradycyjne
Produkt
Rodzaj blachy i po‐
ziom umieszczenia po‐
trawy
Czas wstępne‐
go nagrzewa‐
nia (w minu‐
tach)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(w minutach)
Paluchy (250 g) blacha emaliowana na
poziomie 3
- 150 25 - 30
Placek (1000 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 160 - 170 30 - 35
Ciasto drożdżo‐
we z jabłkami
(2000 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
- 170 - 190 40 - 50
Szarlotka (1200
+ 1200 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20
cm) na poziomie 1
15 180 - 200 50 - 60
Ciasteczka (500
g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 160 - 180 25 - 30
Biszkopt nisko‐
kaloryczny (350
g)
1 okrągła, aluminiowa
blacha (średnica: 26
cm) na poziomie 1
10 160 - 170 25 - 30
Ciasto w głębo‐
kiej blasze (1500
g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
- 160 - 170
45 - 55
1)
Kurczak cały
(1350 g)
ruszt na poziomie 2,
blacha do pieczenia
ciasta na poziomie 1
- 200 - 220 60 - 70
Połówka kurcza‐
ka (1300 g)
ruszt na poziomie 3,
blacha do pieczenia
ciasta na poziomie 1
- 190 - 210 30 - 35
POLSKI 13
Produkt
Rodzaj blachy i po‐
ziom umieszczenia po‐
trawy
Czas wstępne‐
go nagrzewa‐
nia (w minu‐
tach)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(w minutach)
Pieczone kotlety
wieprzowe (600
g)
ruszt na poziomie 3,
blacha do pieczenia
ciasta na poziomie 1
- 190 - 210 30 - 35
Tarta (800 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
20 230 - 250 10 - 15
Nadziewane
ciasto drożdżo
we (1200 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 170 - 180 25 - 35
Pizza (1000 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Sernik (2600 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 170 - 190 60 - 70
Tarta jabłkowa
(1900 g)
blacha emaliowana na
poziomie 1
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Strucla bożona‐
rodzeniowa
(2400 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 170 - 180
55 - 65
2)
Quiche Lorraine
(1000 g)
1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm) na
poziomie 1
10 - 15 220 - 230 40 - 50
Chleb wiejski
(750 + 750 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20
cm) na poziomie 1
18
3)
180 - 200 60 - 70
Rumuński bisz‐
kopt (600 + 600
g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (długość: 25
cm) na poziomie 2
10 160 - 170 40 - 50
Rumuński bisz‐
kopt tradycyjny
(600 + 600 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (długość: 20
cm) na poziomie 2
- 160 - 170 30 - 40
Drożdżówki (800
g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 200 - 210 10 - 15
Rolada biszkop‐
towa (500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 1
10 150 - 170 15 - 20
Bezy (400 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 100 - 120 40 - 50
Placek z kru‐
szonką (1500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 - 15 180 - 190 25 - 35
Biszkopt (600 g) blacha emaliowana na
poziomie 3
10 160 - 170 25 - 35
Ciasto maślane
(600 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 180 - 200 20 - 25
14
www.electrolux.com
1)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3)
Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
9.5 Pieczenie z termoobiegiem
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni‐
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi‐
nuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia/
gotowania (minu‐
ty)
Paluchy (250 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 3
10 140 - 150 20 - 30
Paluchy (250 +
250 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1 i 3
10 140 - 150 25 - 30
Paluchy (250 +
250 + 250 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1, 2 i 3
10 150 - 160 30 - 40
Placek (500 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
10 150 - 160 30 - 35
Placek (500 +
500 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1 i 3
10 150 - 160 35 - 45
Placek (500+
500 + 500 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1, 2 i 4
1)
10 155 - 165 40 - 50
Ciasto drożdżo‐
we z jabłkami
(2000 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 3
- 170 - 180 40 - 50
Szarlotka (1200
+ 1200 g)
2 okrągłe, alumi
niowe blachy
(średnica: 20
cm) na poziomie
2
- 165 - 175 50 - 60
Małe ciasteczka
(500 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
10 150 - 160 20 - 30
Małe ciasteczka
(500 + 500 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1 i 3
10 150 - 160 30 - 40
Małe ciasteczka
(500 + 500 + 500
g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1, 2 i 4
1)
10 150 - 160 35 - 45
POLSKI 15
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni‐
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi‐
nuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia/
gotowania (minu‐
ty)
Biszkopt nisko‐
kaloryczny (350
g)
1 okrągła, alumi
niowa blacha
(średnica: 26
cm) na poziomie
1
10 150 - 160 20 - 30
Ciasto w głębo‐
kiej blasze (1200
g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
- 150 - 160
30 - 35
2)
Kurczak cały
(1300 g)
ruszt na pozio‐
mie 2, blacha do
pieczenia na po‐
ziomie 1
- 170 - 180 40 - 50
Pieczeń wieprzo‐
wa (800 g)
ruszt na pozio‐
mie 2, blacha do
pieczenia na po‐
ziomie 1
- 170 - 180 45 - 50
Nadziewane
ciasto drożdżo
we (1200 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
20 - 30 150 - 160 20 - 30
Pizza (1000 +
1000 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1 i 3
- 180 - 200 30 - 40
Pizza (1000 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
- 190 - 200 25 - 35
Sernik (2600 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1
- 160 - 170 40 - 50
Tarta jabłkowa
(1900 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
10 - 15 180 - 200 30 - 40
Keks (2400 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
10 150 - 160
35 - 40
2)
Quiche Lorraine
(1000 g)
1 okrągła blacha
(średnica: 26
cm) na poziomie
2
10 - 15 190 - 210 30 - 40
Chleb wiejski
(750 + 750 g)
2 okrągłe, alumi
niowe blachy
(średnica: 20
cm) na poziomie
1
15 - 20
3)
160 - 170 40 - 50
16
www.electrolux.com
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni‐
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi‐
nuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia/
gotowania (minu‐
ty)
Rumuński bisz‐
kopt (600 + 600
g)
2 okrągłe, alumi
niowe blachy
(średnica: 25
cm) na poziomie
2
10 - 15 155 - 165 40 - 50
Rumuński bisz‐
kopt tradycyjny
(600 + 600 g)
2 okrągłe, alumi
niowe blachy
(średnica: 20
cm) na poziomie
2
- 150 - 160 30 - 40
Drożdżówki (800
g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 3
15 180 - 200 10 - 15
Drożdżówki (800
+ 800 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1 i 3
15 180 - 200 15 - 20
Rolada biszkop‐
towa (500 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 3
10 150 - 160 15 - 25
Bezy (400 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
- 110 - 120 30 - 40
Bezy (400 + 400
g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1 i 3
- 110 - 120 45 - 55
Bezy (400 + 400
+ 400 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1, 2 i 4
1)
- 115 - 125 55 - 65
Placek z kru‐
szonką (1500 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 3
- 160 - 170 25 - 35
Biszkopt (600 g) blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 2
10 150 - 160 25 - 35
Babka piaskowa
(600 + 600 g)
blacha emalio‐
wana na pozio‐
mie 1 i 3
10 160 - 170 25 - 35
1)
Po upieczeniu ciasta na poziomie 4 należy je wyjąć i przełożyć na jego miejsce ciasto z poziomu 1. Piec
przez kolejne dziesięć minut.
2)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
3)
Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
POLSKI 17
9.6 Pieczenie konwekcyjne
Produkt
Rodzaj blachy i poziom
umieszczenia potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa
nia (minuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia/
gotowania (mi‐
nuty)
Paluchy (250 g) blacha emaliowana na
poziomie 3
10 150 - 160 20 - 30
Paluchy (250 +
250 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
10 140 - 150 25 - 30
Paluchy (250 +
250 + 250 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1, 2 i 4
10 150 - 160 30 - 35
Placek (1000 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 150 - 160 30 - 40
Placek (1000 +
1000 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
10 140 - 150 45 - 55
Placek (1000 +
1000 + 1000 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1, 2 i 4
10 140 - 150 55 - 65
Ciasto drożdżo‐
we z jabłkami
(2000 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 170 - 180 40 - 50
Szarlotka (1200
+ 1200 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20 cm)
na poziomach 2 i 3
10 170 - 180 50 - 60
Ciasteczka (500
g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 140 - 150 30 - 35
Ciasteczka (500
+ 500 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
10 140 - 150 25 - 30
Ciasteczka (500
+ 500 + 500 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1, 2 i 4
10 150 - 160 25 - 30
Biszkopt nisko‐
kaloryczny (350
g)
1 okrągła, aluminiowa
blacha (średnica: 26 cm)
na poziomie 3
10 150 - 160 30 - 40
Ciasto w głębo‐
kiej blasze
(1200 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
- 150 - 160
40 - 50
1)
Kurczak cały
(1400 g)
ruszt na poziomie 2, bla‐
cha do pieczenia ciasta
na poziomie 1
- 170 - 190 50 - 60
Pieczone kotlety
wieprzowe (600
g)
ruszt na poziomie 3, bla‐
cha do pieczenia ciasta
na poziomie 1
- 180 - 200 30 - 40
Tarta (800 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
15 230 - 250 10 - 15
18
www.electrolux.com
Produkt
Rodzaj blachy i poziom
umieszczenia potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa
nia (minuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia/
gotowania (mi‐
nuty)
Nadziewane
ciasto drożdżo
we (1200 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
20 - 30 160 - 170 20 - 30
Pizza (1000 +
1000 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
- 180 - 200 50 - 60
Sernik (2600 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 150 - 170 60 - 70
Tarta jabłkowa
(1900 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
15 180 - 200 30 - 40
Strucla bożona‐
rodzeniowa
(2400 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 150 - 170
50 - 60
2)
Quiche Lorraine
(1000 g)
1 okrągła blacha (średni‐
ca: 26 cm) na poziomie 2
15 210 - 230 35 - 45
Chleb wiejski
(750 + 750 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20 cm)
na poziomie 3
15
3)
180 - 190 50 - 60
Rumuński bisz‐
kopt (600 + 600
g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 25 cm)
na poziomie 2
10 150 - 170 40 - 50
Rumuński bisz‐
kopt tradycyjny
(600 + 600 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20 cm)
na poziomie 2
- 160 - 170 30 - 40
Drożdżówki
(800 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 180 - 200 10 - 15
Drożdżówki
(800 + 800 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
10 180 - 200 15 - 20
Rolada biszkop‐
towa (500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 150 - 170 10 - 15
Bezy (400 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 100 - 120 50 - 60
Bezy (400 + 400
g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
- 100 - 120 55 - 65
Bezy (400 + 400
+ 400 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1, 2 i 4
- 115 - 125 65 - 75
Placek z kru‐
szonką (1500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 170 - 180 20 - 30
Biszkopt (600 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 150 - 170 20 - 30
Ciasto maślane
(600 + 600 g)
blachy emaliowane na
poziomach 1 i 3
10 150 - 170 20 - 30
POLSKI 19
1)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2)
Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3)
Ustawić temperaturę 230°C na czas wstępnego nagrzewania.
9.7 Turbo grill
Produkt
Poziom piekarni‐
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi‐
nuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia/
gotowania (minu‐
ty)
Tosty (500 g) 3 10 230 3 - 5
Kurczak cały
(1200 g)
2 - 200 25 + 25
Pieczone kotlety
wieprzowe (500
g)
2 - 230 20 + 20
9.8 Duży grill
Produkt
Poziom piekarni‐
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi‐
nuty)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Tosty (500 g) 3 4 250 2 - 4
Kurczak cały
(1200 g)
2 - 230 30 + 30
Befsztyki (1000
g)
3 10 250 15 + 15
Pieczone kotlety
wieprzowe (500
g)
3 - 230 25 + 25
9.9 Pizza
Produkt
Rodzaj blachy i poziom pie‐
karnika
Czas wstęp‐
nego nagrze‐
wania (minu‐
ty)
Temperatura
(°C)
Czas pie‐
czenia/
gotowa‐
nia (minu‐
ty)
Szarlotka (1200 +
1200 g)
2 okrągłe, aluminiowe blachy
(średnica: 20 cm) na poziomie
2
- 170 - 180 50 - 60
Kurczak cały
(1400 g)
poziom 2 - 165 - 175 55 - 65
Kurczak cały
(1350 g)
poziom 2 - 165 - 175 30 - 35
Pizza (1000 +
1000 g)
blacha emaliowana na pozio‐
mie 1 i 2
1)
- 180 - 200 30
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EKK513522W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla