17
PL
SPRAW SOBIE PRZYJEMNOŚĆ I GOTUJ UŻYWAJĄC
NOWEGO 3CZĘŚCIOWEGO ZESTAWU GARNKÓW
Nowe garnki są wszechstronnymi, energooszczędnymi i
łatwymi w obsłudze produktami wysokiej jakości.
Przed użyciem, zapoznaj się z poniższymi instrukcjami
dotyczącymi użytkowania i konserwacji produktów, aby
cieszyć się nimi przez długi czas.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Umyj nowy garnek gąbką, ściereczką lub szczotką, z
dodatkiem ciepłej wody i płynu do mycia naczyń. Wysusz go,
aby zapobiec powstawaniu plam z wody.
PRAWIDŁOWE I ENERGOOSZCZĘDNE UŻYTKOWANIE
Nie zostawiaj pustych garnków przez długi czas na
rozgrzanych powierzchniach, ani też podczas gotowania bez
kontroli. Przegrzanie może spowodować przebarwienia, ale
nie wpłynie na ich użytkowanie. Bardzo mocne przegrzanie
może trwale uszkodzić spód garnka. Płyta grzejna/element
grzejny powinien mieć taką samą lub mniejszą średnicę
niż spód garnka. Aby ograniczyć straty ciepła, połóż
pokrywkę na garnku podczas gotowania. Niezwykle wydajne
właściwości cieplne nowych garnków sprawią, że potrawy
będą dobrze przyrządzone, nawet gotowane na średnim
ogniu: Zmniejszenie mocy palnika w odpowiednim czasie
oszczędza energię i zapobiega przegrzaniu. Garnek wypełnij
tylko do 70-80%, aby uniknąć poparzeń w razie wykipienia
zawartości. Do wrzącej wody dodaj tylko sól i wymieszaj.
Dodanie soli do zimnej wody może spowodować odbarwienie
powierzchni i uszkodzenie dna.
PŁYTA INDUKCYJNA
Ryzyko przegrzania jest szczególnie duże w przypadku płyt
indukcyjnych. Powoli podgrzewaj garnki na średnim ogniu i
nadzoruj przez cały czas. Nie używaj funkcji przyśpieszania
gotowania. Podczas użycia wyższej temperatury, może
wystąpić brzęczenie.Nie oznacza to, że kuchenka lub garnki
są uszkodzone. Jeśli średnica płyty grzejnej/elementu
grzejnego nie odpowiada średnicy garnka, płyta może nie
działać.
PALNIK GAZOWY
Podczas gotowania na palniku gazowym, upewnij się, że
płomień gazu nie przypala boków dolnej części garnka.
Zalecamy stosowanie rękawic kuchennych lub ściereczki,
aby uniknąć poparzeń. Gotowanie na gazie może powodować
przebarwienia; nie będzie to miało wpływu na użytkowanie
garnków.
CZYSZCZENIE I PIELĘGNACJA
Przed myciem, pozostaw garnki, aby ostygły. Czyszczenie
garnków jest proste i łatwe. Można je myć w zmywarce,
jednak zalecamy mycie ręczne miękką ściereczką i ciepłą
wodą, z odrobiną płynu do mycia naczyń. Żrące środki
czyszczące mogą uszkodzić garnki i powłokę zapobiegającą
przywieraniu. W przypadku silnego zabrudzenia, wnętrze
i spód garnków niepowlekanych można czyścić szorstką
stroną gąbki. Jeśli chcesz uniknąć plam lub przebarwień stali
nierdzewnej, nie dopuszczaj do wysychania resztek potraw
na garnku. Białe lub wielokolorowe przebarwienia i warstwy
można usunąć zwykłymi środkami do czyszczenia stali
nierdzewnej, sokiem z cytryny lub octem. Nie używaj garnków
do przechowywania kwaśnych potraw przez dłuższy czas.
Kwaśna potrawa może powodować korozję powierzchni.
WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA:
Ze względów bezpieczeństwa, nigdy nie zostawiaj garnków
na gazie bez nadzoru. Nie pozostawiaj dzieci bez opieki w
pobliżu gorących garnków. Uchwyty nie mogą wystawać
poza krawędź kuchenki lub gorącej płyty grzejnej/elementu
grzejnego. Zostały one skonstruowane tak, aby nie
nagrzewały się podczas gotowania, jednak po dłuższym
okresie użytkowania, może wystąpić ten efekt. Do ściągania
garnków z gorącej kuchenki zawsze stosuj rękawice
kuchenne lub ściereczki.