PL124
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
OFF Przerwanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
LAMP
(OŚWIETLENIE)
Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYMYWANIE
W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw
(np. mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie
potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy
temperatura w piekarniku przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze
jest wyższa niż 40°C. Ciasto należy umieścić na 2. półce. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika.
ECO
TERMOOBIEG
Do pieczenia na jednym poziomie nadziewanych pieczeni i mięs
pociętych na kawałki. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny
nadmuch wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu
potraw. W przypadku tej funkcji Eco podczas pieczenia oświetlenie
pozostaje wyłączone. Można je tymczasowo włączyć ponownie,
naciskając przycisk potwierdzenia. Zaleca się korzystanie z poziomu 3.
Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWENCJONALNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy używać
3. półki. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast
z mokrym nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1. lub 2.
Nie trzeba nagrzewać piekarnika.
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na
jednej półce. Należy używać 3. półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do pieczenia różnych potraw (np. ryb, warzyw, ciasta) w jednej
temperaturze na maksymalnie trzech półkach jednocześnie. Funkcja
ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów
pieczonych potraw. Gdy pieczenie odbywa się tylko na jednej półce,
należy korzystać z 2. poziomu. W przypadku pieczenia na dwóch
półkach należy używać 1. i 4. poziomu, a w przypadku pieczenia na trzech
półkach – 1., 3. i 5. poziomu. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
GRILL
Do pieczenia plastrów mięsa, szaszłyków, kiełbasek; do zapiekania
warzyw oraz przyrumieniania chleba. Zaleca się umieszczenie potrawy na
poziomie 4. lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się używanie blachy-
ociekacza, na której będzie się zbierał kapiący tłuszcz. Umieścić blachę na
3. lub 4. poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie blachy-
ociekacza, która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić blachę na 1.
lub 2. poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte. Wraz z tą funkcją można stosować rożen, jeśli jest w zestawie.