PL
7
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera listę najkorzystniejszych funkcji,
akcesoriów i poziomów pieczenia dla różnych
rodzajów potraw. Czasy pieczenia są liczone od
momentu włożenia potrawy do piekarnika, z
wyjątkiem potraw wymagających nagrzewania
wstępnego. Temperatury oraz czasy pieczenia są
orientacyjne i zależą od ilości potrawy lub od rodzaju
akcesoriów. Początkowo należy stosować najniższe
sugerowane ustawienia, a jeśli potrawa nie jest
wystarczająco dopieczona, należy użyć wyższych.
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w
zestawie lub, w miarę możliwości, blach lub form
do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować
również naczynia i akcesoria ze szkła żaroodpornego
(pyrex) lub ceramiczne. Czas pieczenia nieco się
wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Korzystając z funkcji „Termoobieg”, można
jednocześnie piec różne potrawy wymagające tej
samej temperatury (np. ryby i warzywa), umieszczając
je na różnych półkach. Potrawy wymagające
krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej,
pozostawiając te, które powinny piec się dłużej.
MIĘSO
Można stosować dowolne blachy lub naczynia
żaroodporne, dopasowane do rozmiarów pieczonego
mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości rosołu, aby nieco zwilżyć
mięso i dodać smaku. Należy pamiętać, że w trakcie
tej operacji jest wytwarzana para. Gdy pieczeń jest już
gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10–15 min lub
zawinąć w folię aluminiową.
Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać,
że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę
samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają
dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu
powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla
i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso
po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia. Ostrożnie
otworzyć drzwi, ponieważ z urządzenia może
wydostać się gorąca para.
Zaleca się stosowanie tacy, na której będą gromadzić
się ściekające soki — należy do niej wlać pół litra
wody i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na
którym grillowane są produkty. W razie potrzeby
uzupełniać wodę.
DESERY
Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem
funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym
poziomie.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je
zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem.
Do pieczenia na kilku poziomach należy wybierać
funkcję termoobiegu i ustawiać formy na ruszcie
w taki sposób, aby zapewnić swobodną cyrkulację
powietrza.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wsunąć
drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym
punkcie. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest
gotowe.
Nie smarować masłem ścianek form, w których
zastosowano nieprzywierającą powłokę. W
przeciwnym razie, ciasto może nierówno wyrosnąć po
bokach.
Jeśli wypiek “pęcznieje” podczas pieczenia,
następnym razem należy ustawić niższą temperaturę
i rozważyć zmniejszenie ilości dodawanego płynu lub
łagodniejsze mieszanie ciasta.
Ciasta z soczystym nadzieniem lub dodatkami (takimi
jak serniki, ciasta owocowe) wymagają użycia funkcji
„Piecz. Konwekcyjne”. Jeśli spód ciasta jest zbyt
wilgotny, należy skorzystać z niższej półki i wyłożyć
spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami
przed włożeniem nadzienia.
PIZZA
Lekko nasmarować blachę tłuszczem, aby spód pizzy
był bardziej chrupiący. Po upływie dwóch trzecich
czasu pieczenia ułożyć na pizzy mozzarellę.
WYRASTANIE
Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku, zaleca się
przykrycie go wilgotną ściereczką. Czas wyrastania
przy użyciu tej funkcji jest krótszy o ok. jedną trzecią
w porównaniu z czasem wyrastania w temperaturze
pokojowej (20–25°C). Czas wyrastania ciasta na pizzę
to mniej więcej godzina na 1 kg ciasta.
PRAKTYCZNE PORADY
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW