WA˚NE UWAGI
- Usuƒ wszelkie opakowanie z pieczywa
przed w∏o˝eniem do opiekacza.
- Unikaj opiekania pieczywa z glazurà i/lub
cukrem oraz tostów z serem itp.
- Nie wk∏adaj zbyt grubych kromek pieczywa
dla unikni´cia ich zablokowania w ruszcie.
- W przypadku zablokowania pieczywa w
ruszcie, wyjmij wtyczk´ z gniazdka
sieciowego i pozostaw opiekacz do
wystygni´cia.
- Przesuƒ kilkakrotnie w dó∏ i do góry
dêwigni´ rusztu dla odblokowania pieczywa.
W przypadku gdyby to nie pomog∏o
przekr´ç opiekacz dnem do góry i potrzàÊnij
nim ostro˝nie.
- Nie u˝ywaj nigdy przedmiotów metalowych
przy wyjmowaniu zablokowanego pieczywa
z opiekacza.
U˚YTKOWANIE
- Na poczàtku u˝ytkowania nowego
opiekacza mo˝e powstaç nieznaczne
dymienie, jest ono niegroêne i ustàpi po
up∏ywie krótkiego czasu.
- W∏ó˝ wtyczk´ do gniazdka sieciowego.
- W∏ó˝ pieczywo do opiekacza i ustaw
stopieƒ intensywnoÊci opiekania w ˝àdanej
pozycji, przekr´cajàc pokr´t∏em w prawo.
Wybierz ˝àdany stopieƒ opiekania od 1 - 7,
gdzie im wy˝sza cyfra tym silniej opieczone
pieczywo.
- OpuÊç ruszt z pieczywem. Zauwa˝ i˝
opuszczenie rusztu jest mo˝liwe tylko gdy
wtyczka znajduje si´ w w∏àczonym gniazdku
sieciowym. Korzystanie z pozosta∏ych
funkcji opiekacza jest mo˝liwe jedynie przy
opuszczonym ruszcie.
- Po zakoƒczeniu procesu opiekania
opieczone pieczywo zostanie "wypchni´te"
do góry z opiekacza. Opiekacz wy∏àcza si´
automatycznie.
- Po zakoƒczeniu u˝ytkowania wyciàgnij
wtyczk´ z gniazdka sieciowego. Przechowuj
opiekacz w miejscu niedost´pnym dla
dzieci.
Przerywanie procesu opiekania
Proces opiekania mo˝e zostaç przerwany
poprzez naciÊni´cie przycisku przerywania
procesu. Po naciÊni´ciu przycisku ruszt z
opiekanym pieczywem uniesie si´
automatycznie do góry, umo˝liwiajàc
sprawdzenie czy pieczywo jest wystarczajàco
opieczone.
Funkcja rozmra˝ania
Przy korzystaniu z tej funkcji mo˝liwe jest
opiekanie zmro˝onego pieczywa. Zmro˝one
pieczywo nale˝y umieÊciç w koszyczku i za
pomocà dêwigni opuÊciç koszyczek z pieczywem
w dó∏. Nast´pnie wcisnàç przycisk rozmra˝ania,
lampka sygnalizujàca rozmra˝anie zacznie
Êwieciç. Proces opiekania zmro˝onego pieczywa
b´dzie nieco d∏u˝szy jak przy opiekaniu
niezmro˝onego pieczywa.
Funkcja podgrzewania
Dla podgrzania wczeÊniej opieczonego pieczywa
nale˝y wcisnà∏ç przycisk podgrzewania. Po
naciÊni´ciu zapali si´ lampka kontrolna i
rozpocznie si´ proces podgrzwania.
KILKA WSKAZÓWEK
Opiekacz mo˝e byç wykorzystawany do
opiekania wielu rodzajów Êwie˝ego oraz
zmro˝onego pieczywa. Trudno jest doradzaç
stopieƒ intensywnoÊci opiekania albowiem jest
on uzale˝niony od indywidualnych preferencji i
jego wybór musi byç dokonany drogà prób i
doÊwiadczeƒ.
Grubsze kromki pieczywa b´dà oczywiÊcie
wymaga∏y d∏u˝szego czasu opiekania.
21
243023_IM 16/03/06 12:59 Side 21