14
після 30-40 використань (картридж з показником
насичення), чи 80 використань (вугільний фільтр).
Рекомендації
•
Обмежуйте температуру приготування до 170 °С, особливо
для картоплі.
•
Використовуйте кошик для чіпсів.
•
Стежте за приготуванням: Не їжте пригорілих страв.
•
Витирайте олію після кожного користування, щоб запобігти
виникненню пригорілих крихт, та періодично міняйте.
•
Їжте збалансовану та різноманітну їжу, яка містить багато
фруктів та овочів.
•
Зберігайте свіжу картоплю в приміщенні температурою 8 °С.
•
Для швидкого та якісного приготування рекомендуємо
обмежити кількість чіпсів половиною кошика на одне
смаження.
•
Для багатьох продуктів чи картоплі температура знижається
дуже повільно після опускання кошика. Під час приготування
ця температура ніколи не підіймається вище 175 °С, навіть
коли термостат має температуру 175 °С (фіксована
температура до опущення).
Polski
Instrukcje dotyczące bezpieczeństwa
To urządzenie jest zgodne z regulacjami dotyczącymi
bezpieczeństwa oraz odpowiednimi dyrektywami.
Przed użyciem sprawdzić czy napięcie w sieci odpowiada
napięciu wskazanemu na urządzeniu.
Z powodu różnic w normach dotyczących elektryczności, jeśli
urządzenie jest używane w innym kraju niż zostało zakupione
powinno zostać sprawdzone przez Autoryzowany Punkt
Serwisowy.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
W przypadku użycia do celów profesjonalnych lub użycia
niezgodnego z instrukcją obsługi producent nie ponosi
odpowiedzialności.
Instrukcję obsługi należy przeczytać i zachować.
Podłączanie
• Urządzenia nie wolno używać ani podłączać do zasilania, jeśli:
przewód zasilający jest uszkodzony lub nie funkcjonuje
prawidłowo, urządzenie upadło, urządzenie jest widocznie
uszkodzone lub nie funkcjonuje prawidłowo.
W takich przypadkach należy skontaktować się z najbliższym
Autoryzowanym Punktem Serwisowym w celu ewentualnej
naprawy urządzenia. Nie wolno samodzielnie demontować
urządzenia.
• Urządzenie należy podłączać do uziemionego gniazdka.
• Nie należy używać przedłużacza. Jeżeli chcą Państwo jednak
użyć przedłużacza na własną odpowiedzialność należy
używać przedłużacza, który jest w dobrym stanie
technicznym, posiada uziemienie i jest odpowiedni do mocy
urządzenia.
• Uszkodzony przewód zasilający musi być wymieniony przez
producenta, Autoryzowany Punkt Serwisowy lub osobę o
podobnych kwalifikacjach w celu uniknięcia zagrożenia.
• Nie pozostawiać przewodu zasilającego zwisającego.
• Nie odłączać urządzenia ciągnąc za przewód zasilający.
• Urządzenie należy odłączać od sieci: po każdym użyciu, w
czasie przesuwania, przed czyszczeniem.
Używanie
• Używać na płaskiej i stabilnej powierzchni roboczej, z dala od
wody.
• Nigdy nie pozostawiać urządzenia z zasięgu dzieci bez
nadzoru.
• To urządzenie elektryczne funkcjonuje przy wysokich
temperaturach, które mogą spowodować oparzenia. Nie
dotykać widocznych elementów metalowych, filtra ani
okienka.
• Nie włączać urządzenia w pobliżu materiałów łatwopalnych
(zasłony, rolety…) lub w pobliżu źródła ciepła (kuchenki
gazowej, płyty elektrycznej…)
• W razie pożaru nie gasić płomieni wodą. Zamknąć pokrywę i ugasić
płomienie wilgotną tkaniną.
• Nie przenosić urządzenia kiedy jest ono wypełnione płynem
lub produktami spożywczymi.
• W przypadku modeli z wyjmowaną misą, nie należy nigdy jej
wyjmować, kiedy urządzenie jest włączone.
• Nigdy nie zanurzać urządzenia lub elektrycznej podstawy w
wodzie!
• Przed wyrzuceniem urządzenia należy usunąć baterię z
czasomierza (w zależności od modelu) w Autoryzowanym
Punkcie Serwisowym.
Gotowanie
• Nigdy nie podłączać urządzenia bez oleju. Poziom oleju musi
być zawsze pomiędzy wskaźnikiem min i max.
• Jeśli używa się stałego tłuszczu roślinnego, należy najpierw
pokroić go na kawałki i stopić na wolnym ogniu w osobnym
naczyniu, następnie ostrożnie przelać do frytownicy.
• Nigdy nie roztapiać tłuszczu stałego bezpośrednio we
frytownicy, ponieważ może to prowadzić do zniszczenia
urządzenia.
• Nie należy mieszać różnych rodzajów oleju.
• Nie należy przepełniać koszyka, nigdy nie przekraczać
maksymalnej pojemności.
• W przypadku modeli wyposażonych w filtr antyzapachowy,
filtr należy wymieniać co 10-15 użyć (filtr gąbkowy), co 30-
40 użyć (wskaźnik nasycenia) lub 80 użyć (filtr węglowy).
Zalecenia
• Ograniczyć temperaturę smażenia do 170°C, szczególnie w
przypadku ziemniaków.
• Do smażenia frytek używać koszyka.
• Kontrolować smażenie; nie jeść spalonych pokarmów tylko
takie, które są usmażone na złoto.
• Aby zapobiec paleniu się okruchów, filtrować olej po każdym
smażeniu i wymieniać go regularnie.
• Należy stosować zbalansowaną i różnorodną dietę, która
zawiera dużo warzyw i owoców.
• Przechowywać świeże ziemniaki w temperaturze powyżej
8°C.
• Dla lepszego i szybszego gotowania zalecamy ograniczyć
ilość frytek do połowy koszyka na jedno smażenie.
• Przy dużej ilości smażonych składników po zanurzeniu koszyka
temperatura bardzo szybko spada. W czasie smażenia
temperatura nie przekracza 175°C nawet, jeśli termostat jest
nastawiony na 190°C.