Przed użyciem ekspresu po raz pierwszy
Przed pierwszym użyciem ekspresu, należy
uruchomić urządzenie na dwa lub trzy cykle
bez kawy. W tym celu użyć maksymalnej
ilości wody nie dodając mielonej kawy. W
ten sam sposób należy postępować po
dłuższym okresie nieużywania ekspresu oraz
po usuwaniu kamienia.
Informacje ogólne
-
Miarka na pojemniku na wodę i na
szklanym dzbanku służy do odmierzania
prawidłowej ilości czystej wody w
pojemniku na wodę. Przy podwójnej
skali, skala po lewej stronie służy do
odmierzania wody na standardowe
filiżanki o pojemności ok.125 ml, a skala
po prawej stronie służy do odmierzania
wody na mniejsze filiżanki. Należy
uważać, aby poziom wody nie
przekroczył symbolu maksymalnego
wypełnienia.
● Chcąc przeprowadzić proces parzenia
kilka razy z rzędu, ekspres należy
wyłączyć po każdym cyklu i odczekać ok.
5 minut na ochłodzenie się urządzenia.
● Ważna informacja: Przy napełnianiu
ekspresu świeżą wodą, krótko po
zakończeniu cyklu parzenia, istnieje
niebezpieczeństwo poparzenia się gorącą
wodą lub ulatniającą się parą.
Parzenie kawy
-
Napełnianie wodą:
Należy zdjąć pokrywkę pojemnika na wodę,
napełnić pojemnik wymaganą ilością wody i
ponownie nałożyć pokrywkę.
-
Zakładanie papierowego filtra:
Odchylić pojemnik na filtr w poziomie i
włożyć filtr nr 4 do komory na filtr, zaginając
najpierw perforowane brzegi filtra.
-
Wsypywanie mielonej kawy :
Na każdą standardową filiżankę (125 ml)
wymagane jest ok. 6 gramów (= 1,5-2
łyżeczki do herbaty) drobno zmielonej kawy.
Następnie zamknąć odchylany pojemnik.
-
Używanie szklanego dzbanka:
Należy założyć pokrywkę zatrzymującą
aromat na dzbanek a następnie umieścić
dzbanek w ekspresie. Jeśli dzbanek z
pokrywką został poprawnie włożony, zawór
zapobiegający kapaniu otworzy się na czas
procesu parzenia.
-
Rozpoczęcie procesu parzenia:
Aby włączyć ekspres nacisnąć przycisk
On/Off (włącznik/wyłącznik) dwa razy.
Zapali się zielony wskaźnik świetlny I.
Jeśli cykl parzenia ma odbyć się z
opóźnieniem, należy nacisnąć przycisk
PROG, aby sprawdzić, czy czasomierz został
ustawiony na żądaną godzinę. Następnie
nacisnąć jeden raz przycisk On/Off. Na
wyświetlaczu LCD pojawi się AUTO i
zapali się czerwony wskaźnik świetlny.
Ekspres włączy się automatycznie o
wyznaczonej godzinie.
-
Wyjmowanie szklanego dzbanka:
Przed wyjęciem dzbanka, należy odczekać,
aż woda całkowicie spłynie z filtra.
-
Wyłączanie ekspresu:
Kawa w dzbanku będzie utrzymywać ciepło
tak długo, jak dzbanek pozostanie na gorącej
płycie grzewczej.
Płyta utrzymuje ciepło przez około 130
minut, ale można ją wyłączyć wcześniej
naciskając jednokrotnie przycisk On/Off.
Zielona lampka I powinna wówczas zgasnąć.
Usuwanie osadów kamienia
● Każde urządzenie gospodarstwa
domowego, które wykorzystuje do pracy
gorącą wodę, wymaga usuwania osadów
kamienia. Częstotliwość tej operacji
warunkowana jest zwykle rodzajem
wody (miękka, twarda) w danej okolicy.
Regularny proces czyszczenia gwarantuje
prawidłowe działanie urządzenia.
● Jeżeli proces parzenia przedłuża się, a
urządzenie wydaje nadmierny hałas
podczas pracy, oznacza to, że wymaga
oczyszczenia z osadów kamienia.
● Grube osady kamienia są niezwykle
trudne do usunięcia, nawet przy
zastosowaniu silnych środków do
odkamieniania, które z kolei mogą
spowodować powstanie przecieków w
42