60
35 Przesuń wyłącznik w pozycję 0 (off), jeśli parzenie jest skończone, lub w pozycję O aby
podtrzymywać ciepło.
36 To zatrzyma pompę.
, Zatrzymaj pompę na chwilę zanim w filiżankach będzie już żądana ilość kawy (25-30 ml w
jednym zaparzaniu), ponieważ jeszcze trochę kawy wypłynie z ekspresu.
C CAPPUCCINO
37 Cappuccino to kawa espresso ze spienionym mlekiem na wierzchu.
38 Będzie potrzebny kubek z zimnym mlekiem i filiżanka do odbierania pozostałej wody.
39 Kubek należy napełnić mlekiem nie więcej jak w dwóch trzecich, aby było miejsce na pianę.
40 Idealny kubek powinien być wysoki i wąski, taki, aby spieniacz zanurzony w mleku nie sięgał
dna kubka.
41 Stwierdziliśmy, że mleko częściowo odtłuszczone spienia się lepiej niż pełne mleko. Trzeba
trochę poeksperymentować, które dostępne mleko okaże się najlepsze.
42 Nie staraj się uzyskać jednorazowo zbyt dużo piany. Nadmiar pary wodnej nie robi dobrze
pianie, powstanie gorące wodniste mleko.
C SPIENIANIE
43 Nie spieniaj mleka od razu po zaparzeniu kawy, gdy urządzenie jest bardzo gorące.
44 Spieniaczem obracaj wokół, aby nie dotykał tacki ociekowej.
45 Podnieś kubek z mlekiem do spieniacza w takim położeniu, aby końcówka spieniacza
znajdowała się blisko powierzchni mleka.
46 Przesuń wyłącznik na S.
47 Zaczekaj, aż zaświeci się lampka termostatu.
48 Ustaw wyłącznik pary na S.
49 Ze spieniacza wydobywa się para.
50 Lekko poruszaj kubkiem w górę i do dołu, żeby końcówka spieniacza zawsze była blisko
powierzchni mleka.
51 Nie wyjmuj końcówki spieniacza z mleka, bo mleko się rozpryśnie.
52 Spieniaj póki nie uzyskasz potrzebnej ilości piany.
53 Ustaw wyłącznik pary na S.
54 Przesuń wyłącznik na O.
55 Odsuń spieniacz nad tackę ociekową.
56 Nałóż łyżką pianę na wierzch espresso.
C CZYSZCZENIE SPIENIACZA
57 Spieniacz i rurkę pary trzeba czyścić od razu po użyciu, inaczej będą się nawarstwiać
zanieczyszczenia z mleka.
58 Trzymaj filiżankę pod spieniaczem, tak, aby końcówka spieniacza znajdowała się wewnątrz
filiżanki.
59 Przesuń wyłącznik na S.
60 Przepływ pary usunie pozostałe mleko ze spieniacza.
61 Ustaw wyłącznik pary na S.
62 Przesuń wyłącznik w pozycję 0 (off), jeśli parzenie jest skończone, lub w pozycję O aby
podtrzymywać ciepło.
C PODGRZEWANIE MLEKA
63 Postępuj jak przy spienianiu mleka, ale zanurz spieniacz całkowicie w mleku. Obserwuj mleko.
Nadmiar pary wodnej wyprodukuje rozwodnione mleko.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
64 Jeśli urządzenie nie jest używane, przed przestawieniem w inne miejsce i przed
czyszczeniem, wyjmij wtyczkę zasilania.