Russell Hobbs 19721-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

58
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez
osoby ( w tym dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej,
czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem
lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez
osoby odpowiadace za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać
uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
` Nie zanurzaj urządzenia w płynie, nie używaj go w łazience, w
poblu wody, ani na zewnątrz budynku.
2 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być
wymieniony przez producenta, jego serwis techniczny lub
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
o Uważaj - urządzenie wykorzystuje parę pod ciśnieniem
3 Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
4 Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
5 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
tylko do użytku domowego
C NAPEŁNIANIE WO
1 Wykorzystaj otwory obu stronach drzwiczek w tylnej części urządzenia do otwierania
drzwiczek.
, Nie napniaj powyżej oznaczenia MAX.
q ycie dzbanka
a) Wyciągnij zbiornik do połowy na zewnątrz.
b) Napełnij zbiornik wodą.
c) Wciśnij zbiornik z powrotem w urządzenie i zamknij drzwiczki.
V napnianie z kranu
a) Wyciągnij zbiornik do połowy na zewnątrz.
b) Wyciągnij rurkę wody ze zbiornika.
c) Wyjmij zbiornik z urządzenia.
d) Napełnij zbiornik wodą.
e) Ustaw zbiornik na drzwiczkach blisko tyłu urządzenia.
f) Włóż rurkę wody w zbiornik.
g) Wciśnij zbiornik z powrotem w urdzenie i zamknij drzwiczki.
C PRZYGOTOWANIE
2 Dla jednej filiżanki espresso, użyj małego filtru, dla dwóch filiżanek, wykorzystaj duży filtr.
3 Ustaw filiżankę na podgrzewanej tacce.
4 óż w gniazdo filtra i dociśnij, aby zablokować.
5 Przytrzymaj dźwignię gniazda filtra w połowie odległości wokół krzywizny między bokiem a
przodem urządzenia.
59
instrukcja
6 Łapki w górze filtra powinny zejść się z łapkami na głowicy parzenia.
7 Przesuń dźwignię w prawo tak daleko jak to możliwe, aby zablokować gniazdo filtra na
swoim miejscu.
8 Umieść duży pojemnik pod dyszami gniazda filtra.
9 óż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
10 Przesuń wącznik na O.
11 Lampka zasilania będzie świecić tak długo, jak długo urdzenie jest podłączone do zasilania.
12 Lampka termostatu zaświeci się, gdy urządzenie osiągnie temperaturę roboczą.
13 Będzie to następować w cyklu włączony/wyłączony, gdy termostat pracuje, aby utrzymać
temperaturę.
14 Zaczekaj, aż zaświeci się lampka termostatu.
15 Przesuń wącznik na W.
16 Niech kilka filiżanek wody spłynie do pojemnika.
17 Przesuń wącznik na O.
18 Sprawdź poziom wody w zbiorniku, uzupełnij, jeśli trzeba.
19 Teraz wszystko jest ciepłe i gotowe do użycia.
C WSYPYWANIE KAWY
20 Przekręć dźwignię gniazda filtra w lewo, aż znajdzie się w połowie odległości wokół
krzywizny między bokiem a przodem urządzenia i następnie opuść gniazdo filtra do głowicy
parzenia.
21 Nie dotykaj metalowych części – są gorące.
22 Wytrzyj filtr i gniazdo kawałkiem ręcznika kuchennego.
23 Napełnij filtr do jego krawędzi kawą.
24 Ubij kawę ubijakiem.
25 Kawa powinna być ubita, lecz niesprasowana.
26 Usuń ziarenka kawy z krawędzi filtra, inaczej filtr nie będzie dobrze przylegać do głowicy
parzenia.
C ŁADOWANIE
27 Przytrzymaj dźwignię gniazda filtra w połowie odległości wokół krzywizny między bokiem a
przodem urządzenia.
28 Łapki w górze filtra powinny zejść się z łapkami na głowicy parzenia.
29 Przesuń dźwignię w prawo tak daleko jak to możliwe, aby zablokować gniazdo filtra na
swoim miejscu.
C PARZENIE ESPRESSO
30 Umieść filiżankę pod obiema dyszami gniazda filtra, lub dla dwóch filiżanek, umieść jedną
filiżankę pod każdą dyszą.
31 Zaczekaj, aż zaświeci się lampka termostatu.
32 Przesuń wyłącznik na W.
33 Będzie słyszalne działanie pompy i z dysz zacznie wypływać kawa.
34 Obserwuj poziom kawy w filiżance/filiżankach.
rysunki
S lampka zasilania
O lampka termostatu
1 wyłącznik
2 przełącznik pary
3 mały filtr
4 duży filtr
5 łapki
6 gniazdo filtra
7 dźwignia
8 dysza
9 kratka ociekowa
10 tacka ociekowa
11 podgrzewana tacka na
filiżanki
12 otwór
13 głowica parzenia
14 rurka pary
15 spieniacz
16 rurka wody
17 zbiornik
18 drzwiczki
19 łyżeczka
20 ubijak
60
35 Przesuń wyłącznik w pozycję 0 (off), jeśli parzenie jest skończone, lub w pozycję O aby
podtrzymywać ciepło.
36 To zatrzyma pompę.
, Zatrzymaj pompę na chwilę zanim w filiżankach będzie już żądana ilość kawy (25-30 ml w
jednym zaparzaniu), ponieważ jeszcze trochę kawy wypłynie z ekspresu.
C CAPPUCCINO
37 Cappuccino to kawa espresso ze spienionym mlekiem na wierzchu.
38 Będzie potrzebny kubek z zimnym mlekiem i filiżanka do odbierania pozostałej wody.
39 Kubek naly napełnić mlekiem nie więcej jak w dwóch trzecich, aby było miejsce na pianę.
40 Idealny kubek powinien być wysoki i wąski, taki, aby spieniacz zanurzony w mleku nie sięgał
dna kubka.
41 Stwierdziliśmy, że mleko częściowo odtłuszczone spienia się lepiej niż pełne mleko. Trzeba
trochę poeksperymentować, które dostępne mleko okaże się najlepsze.
42 Nie staraj się uzyskać jednorazowo zbyt dużo piany. Nadmiar pary wodnej nie robi dobrze
pianie, powstanie gorące wodniste mleko.
C SPIENIANIE
43 Nie spieniaj mleka od razu po zaparzeniu kawy, gdy urządzenie jest bardzo gorące.
44 Spieniaczem obracaj wokół, aby nie dotykał tacki ociekowej.
45 Podnieś kubek z mlekiem do spieniacza w takim położeniu, aby końcówka spieniacza
znajdowała się blisko powierzchni mleka.
46 Przesuń wącznik na S.
47 Zaczekaj, aż zaświeci się lampka termostatu.
48 Ustaw wyłącznik pary na S.
49 Ze spieniacza wydobywa się para.
50 Lekko poruszaj kubkiem w górę i do dołu, żeby końcówka spieniacza zawsze była blisko
powierzchni mleka.
51 Nie wyjmuj końcówki spieniacza z mleka, bo mleko się rozpryśnie.
52 Spieniaj póki nie uzyskasz potrzebnej ilości piany.
53 Ustaw wyłącznik pary na S.
54 Przesuń wyłącznik na O.
55 Odsuń spieniacz nad tackę ociekową.
56 Nałóż łyżką pianę na wierzch espresso.
C CZYSZCZENIE SPIENIACZA
57 Spieniacz i rurkę pary trzeba czyścić od razu po użyciu, inaczej będą się nawarstwiać
zanieczyszczenia z mleka.
58 Trzymaj filiżankę pod spieniaczem, tak, aby końcówka spieniacza znajdowała się wewnątrz
filiżanki.
59 Przesuń wyłącznik na S.
60 Przepływ pary usunie pozostałe mleko ze spieniacza.
61 Ustaw wyłącznik pary na S.
62 Przesuń wyłącznik w pozycję 0 (off), jeśli parzenie jest skończone, lub w pozycję O aby
podtrzymywać ciepło.
C PODGRZEWANIE MLEKA
63 Postępuj jak przy spienianiu mleka, ale zanurz spieniacz całkowicie w mleku. Obserwuj mleko.
Nadmiar pary wodnej wyprodukuje rozwodnione mleko.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
64 Jeśli urządzenie nie jest używane, przed przestawieniem w inne miejsce i przed
czyszczeniem, wyjmij wtyczkę zasilania.
61
65 Przekręć dźwignię gniazda filtra w lewo, aż znajdzie się w połowie odległości wokół
krzywizny między bokiem a przodem urządzenia i następnie opuść gniazdo filtra do głowicy
parzenia.
66 Opróżnij filtr.
67 Poczekaj, aż filtr ostygnie i wyjmij go z gniazda filtra.
68 Zdejmij kratkę ociekową z tacki ociekowej.
69 Wyjmij tackę ociekową.
70 Trzymając rurkę pary przez tkaninę, aby uniknąć oparzenia, wyciągnij spieniacz.
71 Wytrzyj powierzchnie zewnętrzne urządzenia wilgotną szmatką.
72 Myj części w ciepłej wodzie z mydłem, dobrze wypłucz, niech obciekną i osusz na powietrzu.
73 Ponownie włóż tackę ociekową w dno urządzenia.
74 Załóż kratkę ociekową.
75 Jedną ręką przytrzymaj rurkę pary, a drugą ręką delikatnie nałóż spieniacz.
76 Wciśnij spieniacz na rurkę pary, aż środek ociekacza znajdzie się na poziomie nakrętki na
końcu rurki pary.
77 Żadna część urządzenia nie może być myta w zmywarce do naczyń.
C USUWANIE KAMIENIA
78 Regularnie odkamieniaj urządzenie (co najmniej raz w miesiącu).
79 Stosuj markowe środki do usuwania kamienia do wyrobów z tworzyw sztucznych.
Przestrzegaj instrukcji producenta środka.
, Urdzenia zgłoszone do naprawy w okresie gwarancji, jeśli uszkodzenie zostało
spowodowane osadami kamienia, będą naprawiane tylko odpłatnie.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96

Russell Hobbs 19721-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla