l
D
o mieszania gęstych składników (np. ciasta na
c
hleb) nie używać ostrza – może to spowodować
uszkodzenie miksera. Do zagniatania ciasta na
chleb należy użyć końcówki do zagniatania ciasta i
m
iski, a do przygotowywania innego rodzaju ciasta –
ubijaka i miski.
l
Nie używaj ostrza noża to siekania kostek lodu lub
i
nnych twardych produktów żywnościowych, jak
substancje aromatyczne, ponieważ one mogą
uszkodzić urządzenie.
l
Przy dodawaniu do mieszanek esencji migdałowej
lub przysmaków unikaj kontaktu z tworzywem
sztucznym, ponieważ może to pozostawić trwałe
ślady.
maksymalne załadowanie
l
mięso 400g
Aby przygotować mięso mielone, usuń zbędny
tłuszcz i pokrój mięso w 2-cm kostki, a następnie
włóż do miski i uruchom malakser na ok. 20 sekund
lub na tak długo, aż osiągnie pożądaną
konsystencję. Im dłużej, tym delikatniejsza
konsystencja.
płyty do krajania/rozdrabniania i płyta tarkowa
Używaj płyt do krajania/rozdrabniania w celu
krojenia/rozdrobnienia owoców, warzyw i sera, zaś
płyty tarkowej do nacierania sera Parmezan i
ziemniaków dla niemieckich pierogów
ziemniaczanych.
użyć noża/ szatkownicy/ tarki
funkcja tarcz tnących
krajarka/szatkownica
Tarcze i są odwracalne: jedna strona kroi, a
druga szatkuje. Można kroić ser, marchew,
ziemniaki, kapustę, ogórki, cukinię, buraki i cebulę.
Ponadto można szatkować ser, marchew, ziemniaki
i produkty żywnościowe o podobnej konsystencji.
Wybrana przez użytkownika strona tnąca
powinna znajdować się w najwyższym
położeniu.
tarcza tnąca
Ściera parmezan i ziemniaki na kopytka.
drobnoziarnisty siekacz (kroi w cienkie paski)
Ta tarcza kroi ziemniaki na cienkie paski podobne
do frytek oraz twardsze składniki do sałatek,
przybrania, zapiekanek i potraw smażonych na
sposób chiński (np. marchewka, brukiew, cukinia i
ogórki).
standardowy siekacz
Tnie ziemniaki na cienkie frytki i twardsze składniki
na sałatki i gęste sosy (np. brukiew, ogórek).
supergruboziarnista szatkownica
S
zatkuje na grubo ser i marchew.
jak używać tarcz tnących
1
Usuń przez podniesienie pokrywkę wyjścia średniej
s
zybkości.
2 Wstaw do wyjścia wałek napędowy.
3 Postaw miskę nad wałkiem napędowym uchwytem
do wyłącznika i przełącznika szybkości oraz obróć
zgodnie z ruchem wskazówek, dopóki ona nie
zamknie się na swoim miejscu.
4 Umieść płytę tnącą na wałku napędowym. Tnąca
strona musi być obrócona do góry. Płytami tnącymi
należy manipulować bardzo ostrożnie – są one
nader ostre. Trzymaj płyty za uchwyt środkowy.
5 Umieść pokrywę, rurę do wsypywania nad
przełącznikiem szybkości i obróć zgodnie z ruchem
wskazówek, uważając na to, aby wypust pokrywy
zapadł do rowku w uchwycie miski. Przy poprawnym
ustawienie ryski powinny się zgadzać .
l
Nasadka nie będzie działać, jeżeli zostanie
zmontowana w niewłaściwy sposób lub
niepoprawnie zamocowana na mikserze bądź
jeśli nie zostanie zamocowana osłona wyjścia
wysokiej prędkości.
6 Wybrać tubę podającą, która ma zostać użyta.
Popychacz zawiera mniejszą tubę podającą do
przetwarzania pojedynczych produktów lub
drobnoziarnistych składników.
korzystanie z małej tuby podającej
l
Najpierw umieścić duży popychacz wewnątrz tuby
podającej.
korzystanie z dużej tuby podającej
l
Użyć jednocześnie obu popychaczy.
7 Umieścić składniki w tubie podającej.
8 Włącz i równomiernie popychaj przy pomocy
popychacza – nigdy nie wolno wstawiać do rury
palców. Polecamy średnią szybkość dla
przerabiania takich miękkich produktów
żywnościowych, jak ogórki, oraz średnią/wysoką
szybkość dla przeróbki twardszych produktów, jak
marchew i sery twarde.
l
Przy krajaniu/rozdrabnianiu lub tarciu nie
pozwalaj misce wypełniać się do płyty tnącej:
prawidłowo opróżniaj ją.
l
Nie przekraczać oznaczonego na misce
maksymalnego poziomu składników („MAX”).
9 Wyłącz i wyjmij wtyczkę z gniazda.
10Zdejmij urządzenie.
11 Po użyciu przykryj pokrywką wyjście średniej
szybkości.
153