Bauknecht WBV34272 DFC IX Program Chart

Typ
Program Chart
A. Panel sterowania
B. Komora chłodziarki
1. Oświetlenie
2. Wentylator z filtrem
2a. przycisk wentylatora
2b. pokrywa wentylatora
3. Półki /Obszar półek
4. Półka na butelki
5. System zimnego powietrza Multi-flow
6. Komora chłodziarki (najlepsza na mięso i ryby)
7. Tabliczka znamionowa z nazwą handlową
8. Pojemnik na owoce i warzywa
9. Przegroda pojemnika na owoce i warzywa
10. Zestaw do zmiany kierunku otwierania drzwi
11. Przegroda
12. Półki drzwiowe
C. Komora zamrażarki
13. Górna szuflada lub klapka (strefa zamrażania)
14. Pojemnik na lód i/lub akumulator zimna
15. Obszary do przechowywania mrożonych produktów
spożywczych
16. Uszczelki drzwi
Ochrona przed bakteriami (w zależności od modelu):
- Filtr antybakteryjny w wentylatorze (2)
- Dodatki antybakteryjne w pojemniku na owoce i warzywa
(8)
- Uszczelki drzwiowe są wykonane z materiałów
ograniczających rozwój bakterii (16).
Uwagi:
- Liczba oraz rodzaj akcesoriów zależą od modelu.
- W razie przerwy w dostawie prądu akumulator zimna
będzie pomagać w dłuższym utrzymaniu optymalnej
temperatury przechowywania.
- Wszystkie półki, w tym półki drzwiowe, można wyjmować.
- Temperatura wewnątrz urządzenia zależy od temperatury
otaczającego powietrza, częstotliwości otwierania drzwi
oraz od miejsca, w którym stoi urządzenie. Podczas
ustawiania temperatury należy uwzględnić te czynniki.
- Akcesoria urządzenia nie nadają się do mycia w
zmywarce.
- Po włożeniu produktów sprawdzić, czy drzwi komory
zamrażarki zamykają się prawidłowo.
W CELU ZWIĘKSZENIA POWIERZCHNI
PRZECHOWYWANIA
Z komory zamrażarki można korzystać bez koszy i klapek,
dzięki czemu powiększa się miejsce na przechowywanie
dużych artykułów.
Produkty spożywcze można umieścić bezpośrednio na
półkach.
URUCHOMIENIE URZĄDZENIA
Po podłączeniu urządzenia do zasilania zaczyna ono
działać automatycznie.
Po uruchomieniu urządzenia należy odczekać co najmniej
4-6 godzin przed włożeniem żywności do środka.
Kontrolki LED na panelu sterowania zapalą się na ok. 1
sekundę, a po procesie inicjalizacji zostaną wyświetlone
ustawienia urządzenia.
Uwaga:
- Włożenie do chłodziarki produktów spożywczych zanim
osiągnie ona wymaganą temperaturę grozi zepsuciem się
żywności.
MATA USTAWCZA (w zależności od modelu)
Mata ustawcza to mata, która
pozwala lepiej zorganizować
miejsce na półce i zapewnia
odpowiednią amortyzację
podczas układania ciężkich
artykułów spożywczych. Niektóre
szczeliny maty można również
wykorzystać do układania butelek (w położeniu poziomym).
W celu wyjęcia maty (np. do czyszczenia lub w celu
umieszczenia maty na innej półce) należy najpierw wyjąć
półkę, na której leży mata. Matę można myć w zmywarce.
PÓŁKI HYDROSENSE (w zależności od modelu)
Specjalne profilowanie półek HydroSense stwarza barierę,
która ogranicza rozlewanie się cieczy, a zapobiegając ich
kapaniu na inne półki, ułatwia czyszczenie.
PÓŁKA SIATKOWA (w zależności od modelu)
Półka siatkowa to siatka, którą
można wykorzystać do
przechowywania małych
artykułów bezpośrednio pod
półką szklaną, co pozwala
maksymalnie wykorzystać
dostępną pojemność. Pociągnąć
półkę siatkową, aby ją załadować/wyładować (używając do
tego celu uchwytu z przodu).
Siatka jest elastyczna: nie należy jej przeładowywać,
wkładając do niej duże lub ciężkie rzeczy. Maksymalna
dopuszczalna waga produktów: 2 kg.
W celu wyjęcia siatki (np. do czyszczenia lub aby użyć ją na
innej półce), należy najpierw wyjąć półkę szklaną, pod którą
zamocowano siatkę. Półkę siatkową można myć w
zmywarce.
WENTYLATOR Z PRZYCISKIEM
Wentylator zapewnia korzystniejszy rozkład temperatur w
komorze chłodziarki, a w konsekwencji lepsze
przechowywanie artykułów spożywczych.
KARTA URZĄDZENIA
PL
CA
UKR
ROBG
RUS
HSKCZPLFINDKNSGRIPENLFGBD
Wentylator jest domyślnie WŁĄCZONY.
Zaleca się pozostawienie wentylatora włączonego, aby
funkcja „6th Sense Fresh Control” / „Green Intelligence
ProFresh” mogła działać, a także wtedy, gdy temperatura
otoczenia przekracza 27 ÷ 28°C, w przypadku zauważenia
kropel wody na szklanych półkach lub w przypadku dużej
wilgotności powietrza.
Uwaga
Nie zasłaniać strefy wlotu powietrza produktami
spożywczymi.
Aby zagwarantować prawidłowe parametry pracy w niskiej
temperaturze otoczenia (poniżej 18°C) oraz zoptymalizować
zużycie energii, zaleca się wyłączenie wentylatora.
Aby włączyć wentylator, nacisnąć przycisk (2a).
Jeśli w urządzeniu jest wentylator, można go wyposażyć w
filtr antybakteryjny.
Wyjąć go z pudełka znajdującego się w szufladzie na owoce
i warzywa (poz. 8) i włożyć w osłonę wentylatora (poz. 2b).
Sposób wymiany opisano w instrukcji dołączonej do filtra.
PANEL STEROWANIA
1. Funkcja „Szybkie chłodzenie”
2. Wskaźnik ustawienia temperatury
3. Przycisk wyboru temperatury / funkcji „Szybkie
chłodzenie”
4. Wyłącznik oświetlenia
WYBÓR TEMPERATURY
Nacisnąć przycisk na panelu sterowania, aby ustawić
temperaturę.
Przycisk wyboru temperatury służy do ustawienia żądanej
temperatury w zakresie od najwyższej, przez średnią
do najniższej .
Naciskanie przycisku powoduje automatyczną zmianę
ustawień.
Temperaturę ustawia się jednocześnie dla obu komór -
chłodziarki i zamrażarki.
Po pierwszym podłączeniu urządzenia do zasilania włącza
się ustawienie fabryczne - pozycja średnia.
W tabeli poniżej przedstawiono poziomy ustawień
Wysoka temperatura
Średnio-wysoka temperatura
Średnia temperatura
Średnio-niska temperatura
Niska temperatura
Legenda Dioda WŁ. Dioda WYŁ.
FUNKCJE
Szybkie Chłodzenie
Zaleca się stosowanie tej funkcji w celu zwiększenia
szybkości chłodzenia po włożeniu dużej ilości żywności
do komory chłodziarki. Aby włączyć tę funkcję, należy
nacisnąć i przez 3 sekundy przytrzymać przycisk na
panelu sterowania.
Włączy się kontrolka funkcji szybkiego chłodzenia (żółta
dioda). Funkcja wyłączy się samoczynnie po 28
godzinach.
Funkcję „Szybkie chłodzenie” można wyłączyć ręcznie
przez wciśnięcie i przytrzymanie tego samego przycisku
przez 3 s. Gaśnie wtedy żółta dioda.
Uwaga:
- Funkcja „Szybkie chłodzenie” powinna być również
WŁĄCZONA przed włożeniem świeżej żywności do
zamrożenia w zamrażarce, aby zwiększyć moc
zamrażania.
„6th Sense Fresh Control” /
„Green Intelligence ProFresh”
Funkcja „6th Sense Fresh Control” / „Green Intelligence
ProFresh” jest domyślnie włączona, gdy:
do chłodziarki i/lub zamrażarki włożono dużą ilość
żywności
drzwi chłodziarki i/lub zamrażarki są otwarte przez
dłuższy czas
nastąpiła długa przerwa w dopływie energii elektrycznej,
w wyniku czego temperatura wewnątrz urządzenia
wzrosła i nie gwarantuje bezpiecznego przechowywania
żywności.
ZAMRAŻANIE ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
Umieścić żywność przeznaczoną do zamrożenia na
drucianej półce w komorze zamrażarki. Nie dopuszczać do
bezpośredniego kontaktu z artykułami już zamrożonymi.
Aby zamrozić taką ilość żywności, jaka jest podana na
tabliczce znamionowej, przenieść drucianą półkę w
położenie górne oraz włączyć funkcję „Szybkie chłodzenie”
przed włożeniem artykułów do zamrożenia. Po 24
godzinach żywność będzie zamrożona i funkcja wyłączy się
automatycznie.
CZYSZCZENIE
Należy regularnie czyścić urządzenie szmatką zwilżoną
roztworem ciepłej wody i neutralnego detergentu
przeznaczonego do mycia wnętrza chłodziarki.
Nigdy nie stosować ściernych detergentów ani narzędzi.
Aby zapewnić stałe i prawidłowe odprowadzanie skroplin,
należy regularnie czyścić otwór
odpływowy znajdujący się na
ściance tylnej komory chłodziarki,
w pobliżu szuflady na owoce i
warzywa, używając w tym celu
dostarczonego narzędzia.
Przed przystąpieniem do czyszczenia lub dowolnych
KARTA URZĄDZENIA
PL
CA
UKR
ROBG
RUS
HSKCZPLFINDKNSGRIPENLFGBD
czynności konserwacyjnych należy wyjąć wtyczkę przewodu
zasilającego urządzenia z gniazdka sieciowego lub odłączyć
je od zasilania.
ODSZRANIANIE KOMORY CHŁODZIARKI
Odszranianie komory chłodziarki przebiega całkowicie
automatycznie.
Krople wody na tylnej ściance komory chłodziarki
oznaczają, że trwa faza automatycznego odszraniania.
Skropliny automatycznie spływają do otworu spustowego i
zbierają się w pojemniku, skąd wyparowują.
ROZMRAŻANIE KOMORY ZAMRAŻARKI
Zaleca się rozmrażanie zamrażarki raz lub dwa razy w roku
oraz wtedy, gdy powstała warstwa szronu o grubości 3 mm.
Tworzenie się szronu jest zjawiskiem normalnym.
Ilość i szybkość odkładania się szronu zależy od warunków
otoczenia oraz od częstotliwości otwierania drzwi.
Aby rozmrozić urządzenie, należy
wyłączyć zamrażarkę i wyjąć z niej
wszystkie artykuły spożywcze.
Pozostawić otwarte drzwi zamrażarki,
aby umożliwić roztopienie się szronu.
Wyjąć kanalik spustowy na skropliny i
podstawić pod spodem naczynie
(patrz rysunek).
Po zakończeniu czynności włożyć spust skroplin z
powrotem.
Wyczyścić wnętrze zamrażarki. Dokładnie przepłukać i
wytrzeć. Włączyć komorę zamrażarki (lub całe urządzenie) i
włożyć z powrotem żywność.
OŚWIETLENIE DIODOWE
Jeżeli wewnętrzne oświetlenie LED nie
działa, należy zlecić jego wymianę
serwisantowi.
ALARMY W PRZYPADKU AWARII
Po podłączeniu urządzenia do zasilania przez pierwsze 10
minut jego pracy na wyświetlaczu pojawia się informacja o
ewentualnej awarii czujnika temperatury zgodnie z
następującą tabelą:
Awaria czujnika parownika chłodziarki
Awaria czujnika chłodziarki
Awaria czujnika parownika i chłodziarki&
Legenda Dioda WYŁ. Dioda miga
Urządzenie będzie nadal pracowało i chłodziło/mroziło
przechowywane produkty, lecz konieczny jest kontakt z
serwisem i podanie kodu alarmu.
5019 637 01114/A Printed in Poland 02/12
KARTA URZĄDZENIA
PL
CA
UKR
ROBG
RUS
HSKCZPLFINDKNSGRIPENLFGBD
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3

Bauknecht WBV34272 DFC IX Program Chart

Typ
Program Chart