POMPKA DO MLECZKA PSZCZELEGO
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia przeczytać
instrukcję użytkowania i postępować według wskazówek w niej
zawartych. Producent nie odpowiada za szkody spowodowane
użytkowaniem urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem
lub niewłaściwą jego obsługą.
1. Ogólne zasady bezpieczeństwa użytkowania
1.1 Bezpieczeństwo elektryczne
a) Urządzenie należy podłączyć do gniazda o napięciu
określonym na tabliczce znamionowej wyrobu (230V lub
12V).
b) Okresowo sprawdzaj stan przewodu zasilającego. Jeżeli
przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, trzeba go
wymienić. Nie używać urządzenia, gdy przewód
zasilający jest uszkodzony.
c) W przypadku uszkodzenia urządzenia, w celu uniknięcia
zagrożenia, naprawę może przeprowadzić tylko
specjalistyczny zakład naprawczy albo wykwalifikowana
osoba. Zabrania się ciągnąć za przewód zasilający.
Przewód zasilający należy trzymać z dala od źródeł
ciepła, ostrych krawędzi oraz dbać o jego dobry stan.
d) Przed włączeniem urządzenia do sieci należy upewnić się,
że jest wyłączone. Wyłącznik na panelu sterowania
powinien znajdować się w pozycji 0. Podczas podłączania
do sieci należy zachować ostrożność. Ręce muszą być
suche. Podłoże, na którym stoi urządzenie powinno być
suche!
1.2. Bezpieczeństwo użytkowania
a) Urządzenie nie jest przeznaczone do użytkowania przez
osoby (w tym dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej,
czuciowej lub psychicznej lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba, że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo.
b) Należy chronić urządzenie przed wilgocią (również
podczas przechowywania]
c) Nie korzystaj z urządzenia w pobliżu materiałów
łatwopalnych.
d) Zabrania się prowadzić jakichkolwiek prac
konserwacyjnych podczas pracy urządzenia.
e) Zakaz naprawiania urządzenia pod napięciem.
2. Charakterystyka urządzenia
Urządzenie pozwala na szybkie i skuteczne odessanie
mleczka pszczelego z matecznika.
Wydajność ok. 10ml/min
Mleczko pszczele jest produkowane przez gruczoły gardzie-
lowe młodych pszczół-robotnic od 5 do 14 dnia życia.
Ma konsystencje gęstej śmietany, jest koloru białego z perło-
wym odcieniem. Posiada specyficzny, lekko kwaśny smak.
zdj.1
A B C D E
zdj.2
F G
zdj.3
H I