Bauknecht ARC 2150 WST instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

101
INSTRUKCJA U¯YTKOWANIA
PRZED PRZYST¥PIENIEM DO EKSPLOATACJI
PAÑSTWA PIWNICZKI WINNEJ
PORADY DOTYCZ¥CE OCHRONY
RODOWISKA
RODKI OSTRO¯NOCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
WPROWADZENIE NA TEMAT WINA
JAK URUCHOMIÆ URZ¥DZENIE
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
INSTALACJA
31102004PL.fm Page 101 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
102
PRZED PRZYST¥PIENIEM DO EKSPLOATACJI
PAÑSTWA PIWNICZKI WINNEJ
Produkt, który Pañstwo nabyli to piwniczka
winna (ch³odziarka na wino) - profesjonalne
urz¹dzenie przeznaczone wy³¹cznie do
przechowywania win.
Zapraszamy Pañstwa do dok³adnego
zapoznania siê z instrukcj¹ obs³ugi, w
której znajdziecie Pañstwo opis Waszego
urz¹dzenia oraz pomocne porady,
dotycz¹ce przechowywania wina.
Instrukcjê nale¿y zachowaæ, aby mo¿na
by³o z niej korzystaæ w przysz³oci.
1.
Po rozpakowaniu urz¹dzenia, nale¿y upewniæ
siê czy drzwi zamykaj¹ siê prawid³owo.
Ewentualne szkody powinny byæ zg³oszone
sprzedawcy w ci¹gu 24 godzin.
2. Przed uruchomieniem nale¿y odczekaæ
co najmniej dwie godziny, w celu
zwiêkszenia efektywnoci obwodu
ch³odniczego.
3.
Nale¿y dopilnowaæ, aby zainstalowanie i
pod³¹czenie urz¹dzenia zosta³y wykonane
przez wykwalifikowanego technika,
zgodnie z instrukcj¹ wytwórcy i zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi przepisami lokalnymi.
PORADY DOTYCZ¥CE OCHRONY
RODOWISKA
1. Opakowanie
Materia³y z opakowania nadaj¹ siê w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i s¹
oznakowane symbolem recyklingu.
Utylizacji opakowania nale¿y dokonaæ zgodnie
z przepisami lokalnymi.
Materia³y opakowaniowe (woreczki plastikowe,
kawa³ki styropianu, itp.) nale¿y przechowywaæ
poza zasiêgiem dzieci, gdy¿ stanowi¹ on
potencjalne ród³o zagro¿enia.
2. Z³omowanie
Urz¹dzenie zosta³o wyprodukowane z
materia³u, który mo¿e byæ wykorzystany jako
surowiec wtórny.
Niniejsze urz¹dzenie zosta³o oznaczone
zgodnie z Dyrektyw¹ Europejsk¹ 2002/96/WE
w sprawie zu¿ytego sprzêtu elektrycznego i
elektronicznego (WEEE).
Zapewniaj¹c prawid³owe z³omowanie
niniejszego urz¹dzenia przyczyni¹ s
Pañstwo do ograniczenia ryzyka wyst¹pienia
negatywnego wp³ywu produktu na rodowisko
i zdrowie ludzi, które mog³oby zaistnieæ w
przypadku niew³aciwej utylizacji urz¹dzenia.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
do³¹czonych do niego dokumentach oznacza,
¿e niniejszy produkt nie jest klasyfikowany jako
odpad z gospodarstwa domowego.
Urz¹dzenie, w celu jego z³omowania, nale¿y
zdaæ w odpowiednim punkcie utylizacji
odpadów w celu recyklingu komponentów
elektrycznych i elektronicznych.
W razie z³omowania urz¹dzenia nale¿y odci¹æ
przewód zasilaj¹cy oraz wyj¹æ drzwi i pó³ki, tak
aby dzieci nie mia³y ³atwego dostêpu do
wnêtrza.
Z³omowaæ urz¹dzenie zgodnie z lokalnymi
przepisami dotycz¹cymi likwidacji odpadów i
dostarczyæ je do odpowiedniego punktu, nie
pozostawiaj¹c niestrze¿onego urz¹dzenia
nawet na kilka dni, gdy¿ stanowi ono ród³o
zagro¿enia dla dzieci. Dodatkowe informacje
na temat utylizacji, z³omowania i recyklingu
opisywanego urz¹dzenia mo¿na uzyskaæ w
lokalnym urzêdzie miasta, w miejskim
przedsiêbiorstwie utylizacji odpadów lub w
sklepie, w którym produkt zosta³ zakupiony.
3. Deklaracja zgodnoci
Urz¹dzenie niniejsze jest zaprojektowane,
produkowane i sprzedawane zgodnie z:
- wymogami bezpieczeñstwa zawartymi w
Dyrektywie Niskie Napiêcie 73/23/EWG;
- wymogami odnonie zabezpieczeñ Dyrektywy
EMC (Kompatybilnoæ Elektromagnetyczna)
89/336/EWG z póniejszymi zmianami -
Dyrektywa 93/68/EWG.
Urz¹dzenie jest bezpieczne jedynie w
przypadku, gdy zosta³o ono poprawnie
pod³¹czone do zgodnego z normami
uziemienia.
31102004PL.fm Page 102 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
103
RODKI OSTRO¯NOCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
Ch³odziarka na wino
jest przeznaczona
wy³¹cznie do przechowywania wina i nie
nale¿y wk³adaæ do niej ¿adnych innych
artyku³ów spo¿ywczych.
Nale¿y uwa¿aæ, aby nie przykrywaæ ani nie
zakrywaæ otworów wentylacyjnych
ch³odziarki.
Aby unikn¹æ niebezpieczeñstwa
zablokowania siê wewn¹trz i uduszenia, nie
nale¿y dopuszczaæ, aby dzieci bawi³y siê
b¹d chowa³y w rodku urz¹dzenia.
Przed przyst¹pieniem do jakiejkolwiek
czynnoci konserwacji lub czyszczenia
nale¿y wyj¹æ wtyczkê z gniazdka lub
wy³¹czyæ zasilanie.
Przewód zasilaj¹cy mo¿e byæ wymieniony
wy³¹cznie przez wykwalifikowanego
elektryka.
Nie przechowywaæ w urz¹dzeniu materia³ów
wybuchowych.
Podczas przesuwania urz¹dzenia mo¿liwe
jest uszkodzenie posadzki (na przyk³ad.
parkietu).
Nie u¿ywaæ przed³u¿aczy ani rozga³êników.
Urz¹dzenie nie powinno byæ obs³ugiwane
przez dzieci oraz osoby niepe³nosprawne
bez nadzoru.
Nale¿y uwa¿aæ, aby nie uszkodziæ obiegu
czynnika ch³odniczego w urz¹dzeniu.
Nie stosowaæ ¿adnych urz¹dzeñ
elektrycznych w komorach, w których
przechowywana jest ¿ywnoæ, je¿eli nie s¹
one zalecane przez producenta.
Urz¹dzenie nale¿y ustawiæ w miejscu
suchym i dobrze wentylowanym. Urz¹dzenie
zosta³o przewidziane do funkcjonowania w
rodowisku, w którym temperatura zawiera
siê w nastêpuj¹cych zakresach, zale¿nych
od klasy klimatycznej podanej na tabliczce
znamionowej: sprawnoæ urz¹dzenia mo¿e
ulec pogorszeniu, w przypadku d³u¿szej
eksploatacji w temperaturze wy¿szej lub
ni¿szej w stosunku do podanego przedzia³u.
Wa¿ne:
W przypadku w³o¿enia du¿ej iloci wina do
ch³odziarki, mo¿e up³yn¹æ nawet kilka dni
zanim osi¹gniêta zostanie sta³a
temperatura.
Uwaga! Temperatura przechowywania nie
powinna spaæ nigdy poni¿ej +6°C.
W czasie pracy urz¹dzenia, na ciance
tworz¹ siê krople rosy oraz szron. Zale¿y to
od pracy urz¹dzenia. Nie ma koniecznoci
usuwania szronu lub wycierania rosy.
Odszranianie cianki tylnej przebiega
automatycznie. Woda pochodz¹ca z
odszraniania cieka samoczynnie do otworu
spustowego i zbiera siê w pojemniku, sk¹d
wyparowuje.
Drewniane kratki pozwalaj¹ na
uporz¹dkowane przechowywanie butelek.
Maksymalne dopuszczalne obci¹¿enie
ka¿dej z pó³ek wynosi 40 kg.
Uwzglêdniæ przy rozk³adaniu
K³aæ butelki na kratce centralnie.
Zamykaj¹c drzwiczki, uwa¿aæ, aby butelki
nie dotyka³y szyby w drzwiczkach.
Uwaga: alkohol wysokoprocentowy
przechowywaæ wy³¹cznie szczelnie
zamkniêty i w pozycji pionowej.
W zwi¹zku z obiegiem powietrza w
ch³odziarce, tworz¹ siê strefy o ró¿nych
temperaturach:
Strefy o najni¿szych temperaturach to te
najbli¿ej cianki tylnej, a strefy o wy¿szych
temperaturach to te najbli¿ej szyby w
drzwiczkach.
Wino w butelkach przechowywaæ bez
opakowañ, tj. bez kartonów, itp.
Zalecana liczba butelek 0,75 l typu
bordoskiego to:
- h 1400: liczba butelek: 88;
- h 1600: liczba butelek: 101;
- h 1800: liczba butelek: 119.
Konstrukcja urz¹dzenia umo¿liwia jednak
nastêpuj¹ce obci¹¿enia:
- h 1400: MAX liczba butelek: 101;
- h 1600: MAX liczba butelek: 121;
- h 1800: MAX liczba butelek: 137.
Klasa
Klimatyczna
T. Otocz. (°C) T. Otocz. (°F)
SN Od 10 do 32 Od 50 do 90
N Od 16 do 32 Od 61 do 90
ST Od 18 do 38 Od 64 do 100
T Od 18 do 43 Od 64 do 110
31102004PL.fm Page 103 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
104
WPROWADZENIE NA TEMAT WINA
Przechowywanie wina
Jak wiadomo, wino mo¿na przechowywaæ przez
d³u¿szy okres czasu: przy przechowywaniu w
odpowiednim miejscu, wino bia³e mo¿na spo¿yæ
nawet dwa lata od roku produkcji, jednak¿e zaleca
siê spo¿ycie w ci¹gu pierwszego roku. Wina
czerwone lekkie mo¿na przechowywaæ do dwóch
lat, lecz niektóre rodzaje nawet do dziesiêciu lat, a
wina typu passito nawet do dwudziestu lat.
Po nabyciu butelki wina, nale¿y j¹ bezzw³ocznie
umieciæ w piwniczce lub w innym odpowiednim
miejscu.
W procesie rozpoczynaj¹cym siê od uprawy
winoroli a¿ do momentu dojrzewania oraz
winobrania i produkcji wina decyduj¹ce s¹ trzy
czynniki: wiat³o, wilgotnoæ i temperatura
otoczenia. Aby smak wina osi¹gn¹ pe³n¹
dojrza³oæ oraz do utrzymania w³aciwego bukietu
wina nale¿y zapewniæ w³aciwe przechowywanie i
interakcjê wy¿ej wymienionych czynników.
Miejsce przechowywania
Nie wszyscy posiadaj¹ podziemn¹ piwniczkê,
któr¹ mo¿na przystosowaæ do przechowywania
wina. Ostatnio, dziêki postêpowi technologii uda³o
siê stworzyæ dobry substytut klasycznej piwniczki
winnej. Ch³odziarka na wino (Piwniczka Winna),
któr¹ Pañstwo nabyli to specjalne urz¹dzenie
przygotowane do przechowywania win we
w³aciwy sposób. Wewn¹trz nie nale¿y
przechowywaæ owoców, warzyw, ani produktów
mlecznych, lecz jedynie Pañstwa wino. W tan
sposób, nawet bez posiadania w³asnej piwniczki
winnej, mo¿na umo¿liwiæ dojrzewanie ka¿dego
typu wina, mo¿na je przechowywaæ i siê nim
delektowaæ.
Sposób konserwacji
G³ówn¹ zasad¹ przechowywania butelek jest to,
¿e nale¿y je uk³adaæ na boku lub pod k¹tem w taki
sposób, aby wino pokry³o korek. Czêsto uwa¿a
siê, ¿e powoduje to powstanie klasycznego
zapachu korka. W rzeczywistoci, kontakt wina z
korkiem sprawia, ¿e korek jest bardziej elastyczny
i lepiej spe³nia swoj¹ funkcjê.
Kolejnym elementem wa¿nym przy
przechowywaniu wina, jest kolejnoæ uk³adania
butelek: wina nale¿y uk³adaæ wed³ug w³asnego
uznania, lecz równie¿ zgodnie z miejscem
pochodzenia, typologi¹, stref¹ produkcji,
producentem i rocznikiem, wykorzystuj¹c do tego
celu za³¹czone etykiety katalogowe. £atwe
wyjmowanie butelek zapobiega przypadkowym
wstrz¹som, które, podobnie jak drgania, mog¹
wzruszyæ osady zmieniaj¹c, w mniejszym lub
wiêkszym stopniu, estetyczny aspekt wina. Nale¿y
staraæ siê jak najmniej poruszaæ butelk¹ i pozwoliæ,
aby wino le¿akowa³o bez ruchu. Zapewniæ, aby
butelki nie styka³y siê ze ciank¹ w g³êbi, poniewa¿
nie tylko uniemo¿liwi³oby to prawid³owe
odszranianie, lecz równie¿ zniszczy³oby etykiety -
poprzez krople wody zbieraj¹ce siê podczas
odszraniania.
Drabinki, na których umieszcza siê butelki powinny
byæ wykonane z drewna, materia³u, który dobrze
absorbuje ewentualne wibracje i utrzymuje butelkê
we w³aciwej odleg³oci od cianki, która mog³aby
przewodziæ ciep³o lub zimno.
Bardzo wa¿n¹ spraw¹ jest równie¿ utrzymywanie
w³aciwej odleg³oci miêdzy butelkami z winem a
substancjami lub miejscami o silnych zapachach,
poniewa¿ mog¹ one ³atwo przejæ na wino. Aby
temu zapobiec, zakupione przez Pañstwa
urz¹dzenie posiada filtr poch³aniaj¹cy z wêglem
aktywnym, który usuwa ewentualne
zanieczyszczenia zawarte w powietrzu.
Temperatura oraz wilgotnoæ
Temperatura to czynnik krytyczny i decyduj¹cy w
ca³ym cyklu ¿ycia wina. Determinuje ona dobry
rozwój wina podczas dojrzewania w butelkach.
Aby zapewniæ optymalne warunki
przechowywania, temperatura powinna byæ
utrzymywana na sta³ym poziomie miêdzy 8 a
12°C. Stanowczo nale¿y unikaæ szybko
nastêpuj¹cych po sobie i du¿ych ró¿nic
termicznych: zbyt wysoka temperatura powoduje
rozszerzanie p³ynów i przyspiesza dojrzewanie
wina, podczas gdy zbyt niska temperatura (poni¿ej
4 - 5°C) mo¿e powodowaæ wytr¹canie siê
winianów, co powoduje, ¿e wino traci swój
przyjemny aspekt estetyczny. W ekstremalnym
przypadku, gdy temperatura spadnie poni¿ej 0°C,
zamro¿one wino mo¿e nawet spowodowaæ
wystrzelenie korka
Wilgotnoæ jest równie¿ wa¿nym czynnikiem przy
przechowywaniu wina: zbyt suche rodowisko
sprzyja kurczeniu siê korka, podczas gdy
nadmierna wilgotnoæ sprzyja rozwojowi pleni i
szkodliwych mikroorganizmów. W³aciwy poziom
wilgotnoci wzglêdnej to zakres 50% - 70%.
Korek
Korek to podstawowy element butelki: jego jakoæ,
dobrana przez producenta wina, odgrywa bardzo
wa¿n¹ rolê we w³aciwym dojrzewaniu wina.
Optymalne warunki korka, równie¿ w przypadku
butelek, które kupujemy, zale¿¹ wy³¹cznie od
standardu u¿ycia i przechowywania
zastosowanego przez producenta lub rozlewniê.
31102004PL.fm Page 104 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
105
JAK URUCHOMIÆ URZ¥DZENIE
Uruchomienie urz¹dzenia
Uruchomienie urz¹dzenia
Urz¹dzenie posiada wy³¹cznie regulatory zewnêtrzne.
W³o¿yæ wtyczkê do gniazdka, aby uruchomiæ urz¹dzenie i ustawiæ pokrêt³o termostatu,
znajduj¹cego siê na p³ycie czo³owej urz¹dzenia, na ¿¹danej pozycji. Zapali siê zielona kontrolka,
co oznacza, ¿e urz¹dzenie jest w³¹czone.
W urz¹dzeniu znajduje siê ¿arówka zapalaj¹ca siê automatycznie przy otwarciu drzwi (w
modelach z drzwiami metalowymi) lub któr¹ mo¿na w³¹czyæ w razie potrzeby na panelu
sterowniczym odpowiednim przyciskiem (w modelach z drzwiami przeszklonymi).
Regulacja temperatury
1.
Aby zapewniæ prawid³owe dzia³anie urz¹dzenia, zalecamy przeprowadziæ regulacjê termostatu
zgodnie z zaleceniami podanymi w paragrafie Wprowadzenie na temat wina (sid. 104).
2.
Je¿eli zajdzie potrzeba zmiany temperatury w komorze, nale¿y przekrêciæ pokrêt³o regulacji
termostatu:
w po³o¿enie
MIN
w celu uzyskania temperatury
WY¯SZEJ
;
w po³o¿enie
MED
w celu uzyskania temperatury
REDNIEJ
;
w po³o¿enie
MAX
w celu uzyskania temperatury
NAJNI¯SZEJ
.
Pokrêt³o termostatu w po³o¿eniu
z
: funkcje urz¹dzenia oraz owietlenie s¹ wy³¹czone, lecz samo
urz¹dzenie jest nadal zasilane z sieci elektrycznej.
Uwaga:
Temperatury wewnêtrzne s¹ tak¿e zale¿ne od miejsca, w którym stoi ch³odziarka, od temperatury
w pomieszczeniu oraz od czêstotliwoci otwierania jej drzwi. Po³o¿enia pokrêt³a termostatu
powinny zmieniaæ siê zale¿nie od tych czynników.
Automatyczna funkcja zimowa
Klasa klimatyczna SN gwarantuje dzia³anie Ch³odziarki na Wino przy temperaturach otoczenia od
10° do 32°C.
Nowa "Automatyczna funkcja zimowa" zapewnia prawid³owe przechowywanie wina w
pomieszczeniach z temperatur¹ otoczenia wy¿sz¹ lub równ¹ 6°C.
Funkcja ta jest w³¹czana automatycznie przez czujnik zewnêtrzny przy temperaturach poni¿ej
10°C.
Miêdzy 6 a 10°C przewidziana jest temperatura wewnêtrzna wy¿sza rednio o 4°C wzglêdem
temperatury zewnêtrznej.
31102004PL.fm Page 105 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
106
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed przyst¹pieniem do jakiejkolwiek czynnoci
konserwacji lub czyszczenia nale¿y wyj¹æ wtyczkê z
gniazdka, aby od³¹czyæ urz¹dzenie od zasilania z
sieci elektrycznej.
Odszranianie piwniczki winnej nastêpuje ca³kowicie
automatycznie.
Faza automatycznego odszraniania ujawnia siê
poprzez obecnoæ pojedynczych kropel wody na
tylnej wewnêtrznej ciance urz¹dzenia.
Woda pochodz¹ca z odszraniania cieka
samoczynnie do otworu spustowego, zbiera siê w
pojemniku, sk¹d wyparowywuje.
Nale¿y regularnie czyciæ otwór spustowy za pomoc¹
dostarczonego narzêdzia tak, aby zapewniæ sta³e i
prawid³owe odprowadzanie wody z odszraniania.
Nale¿y okresowo czyciæ skraplacz, znajduj¹cy siê w
tylnej czêci urz¹dzenia, za pomoc¹ odkurzacza lub
szczotki.
W razie potrzeby...
1.
Opró¿niæ ca³kowicie piwniczkê winn¹.
2.
Od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci zasilaj¹cej.
3.
Aby nie dopuciæ do powstania pleni, przykrych
zapachów i utlenienia, nale¿y pozostawiaæ drzwi
niedomkniête (ok. 3-4 mm).
4.
Wyczyciæ urz¹dzenie.
Wnêtrze nale¿y czyciæ wilgotn¹ g¹bk¹, zamoczon¹
w ciep³ej wodzie i/lub neutralnym detergencie.
Sp³ukaæ i wytrzeæ miêkk¹ szmatk¹. Nie u¿ywaæ
rodków ciernych.
Czêci zewnêtrzne czyciæ miêkk¹ szmatk¹
zamoczon¹ w wodzie. Nie stosowaæ past ani myjek
ciernych, wywabiaczy (np. aceton, tri) ani octu.
Szk³o zewnêtrzne nale¿y oczyciæ przy pomocy
dowolnego detergentu do tego celu przeznaczonego,
a czêæ wewnêtrzn¹ jedynie such¹ ciereczk¹,
unikaj¹c detergentów, aby zapewniæ w³aciwe
warunki przechowywania wina.
Wêgle aktywne
Oprócz temperatury, przy przechowywaniu wina wa¿na
jest równie¿ jakoæ powietrza. Podstawowym
elementem zapewniaj¹cym filtrowanie powietrza
zewnêtrznego jest filtr z wêglem aktywnym, który
gwarantuje w³aciw¹ wymianê powietrza i pozwala
usun¹æ kurz i niepo¿¹dane zapachy (Rys. C1).
Filtr mo¿na wymieniaæ, czêci zamienne s¹ dostêpne w
naszych Centrach Serwisu Technicznego.
Czyszczenie kratki
Do czyszczenia dêbowej kratki nale¿y u¿ywaæ wilgotnej
ciereczki.
Uwaga, aby nie uszkodziæ uszczelki przy wyjmowaniu
kratki. Zaleca siê maksymalnie otworzyæ drzwiczki.
RYS.
31102004PL.fm Page 106 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
107
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
1. Urz¹dzenie nie dzia³a.
Czy nie ma przerwy w dop³ywie pr¹du?
Czy wtyczka jest dobrze w³o¿ona do
gniazdka?
Czy wy³¹cznik g³ówny jest w³¹czony?
Czy nie przepali³ siê bezpiecznik?
Czy kabel zasilaj¹cy nie jest uszkodzony?
Czy termostat nie jest ustawiony w
po³o¿eniu
z
(Stop)?
2. Temperatura wewn¹trz ch³odziarki
na wino nie jest dostatecznie niska.
Czy drzwi s¹ prawid³owo zamkniête?
Czy butelki nie uniemo¿liwiaj¹ zamkniêcia
drzwiczek?
Czy urz¹dzenie nie stoi blisko ród³a
ciep³a?
Czy termostat jest ustawiony prawid³owo?
Czy nie ma ograniczenia w przep³ywie
powietrza przez otwory wentylacyjne?
3. Temperatura wewn¹trz ch³odziarki
na wino jest zbyt niska.
Czy termostat jest ustawiony prawid³owo?
4. Urz¹dzenie pracuje zbyt g³ono.
Czy urz¹dzenie zosta³o prawid³owo
zainstalowane?
Czy rurki w tylnej czêci stykaj¹ siê lub
drgaj¹?
5. Na dnie urz¹dzenia znajduje siê
woda.
Czy nie jest zatkany spust wody z
odszraniania?
Uwaga:
Furkot, szum z rozprê¿ania, pochodz¹ce z
obwodu ch³odniczego s¹ zjawiskiem
normalnym.
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem siê z serwisem
technicznym:
1.
Sprawdziæ, czy nie ma mo¿liwoci
samodzielnego usuniêcia usterki (Patrz
Instrukcja wyszukiwania usterek).
2.
Uruchomiæ ponownie urz¹dzenie, aby
upewniæ siê czy usterka dalej wystêpuje.
Je¿eli rezultat jest negatywny; od³¹czyæ
ponownie urz¹dzenie od sieci elektrycznej i
powtórzyæ tê czynnoæ po up³ywie godziny.
3.
Je¿eli rezultat jest w dalszym ci¹gu
negatywny, nale¿y skontaktowaæ siê z
Serwisem Technicznym.
Nale¿y podaæ:
rodzaj uszkodzenia,
model,
numer serwisowy (numer po s³owie
SERVICE, na tabliczce znamionowej
znajduj¹cej siê wewn¹trz urz¹dzenia),
dok³adny adres,
numer telefonu wraz z numerem
kierunkowym.
Uwaga:
Je¿eli technik z Serwisu wykona zamianê
zawiasów drzwi, aby otwiera³y siê w
przeciwn¹ stronê, to czynnoæ ta nie jest
wykonywana w ramach gwarancji.
31102004PL.fm Page 107 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
108
INSTALACJA
Urz¹dzenie nale¿y zainstalowaæ z dala od róde³ ciep³a.
Ustawienie go w ciep³ym pomieszczeniu, na
bezporednie dzia³anie promieni s³onecznych lub w
pobli¿u ród³a ciep³a (kaloryfery, piecyki) spowoduje
zwiêkszenie zu¿ycia energii i nale¿y tego unikaæ.
Jeli nie jest to mo¿liwe, nale¿y przestrzegaæ
nastêpuj¹cych minimalnych odleg³oci:
30 cm od kuchenek wêglowych lub naftowych;
3 cm od kuchenek elektrycznych i/ lub gazowych.
Na tylnej czêci skraplacza, znajduj¹cego siê z ty³u
urz¹dzenia, nale¿y za³o¿yæ elementy dystansowe
dostarczone wraz z urz¹dzeniem (patrz rysunek).
Aby zapewniæ optymaln¹ pracê urz¹dzenia nale¿y
pozostawiæ ponad nim co najmniej 5 cm wolnej
przestrzeni, za s¹siaduj¹ce meble ustawiæ w
dostatecznej odleg³oci, dla umo¿liwienia minimalnej
cyrkulacji powietrza.
Urz¹dzenie nale¿y ustawiæ poziomo, w miejscu suchym
i dobrze przewietrzanym, reguluj¹c w razie potrzeby
przednie nó¿ki.
Wyczyciæ wnêtrze.
Zamontowaæ dostarczone akcesoria.
Pod³¹czenie elektryczne
Pod³¹czenie musi byæ zgodne z obowi¹zuj¹cymi
przepisami lokalnymi.
Dane dotycz¹ce napiêcia i pobieranej mocy s¹ podane
na tabliczce znamionowej, znajduj¹cej siê wewn¹trz
urz¹dzenia.
Uziemienie urz¹dzenia jest
obowi¹zkowe, zgodnie z
przepisami prawa.
Producent zrzeka siê jakiejkolwiek
odpowiedzialnoci z tytu³u ewentualnych szkód,
jakie mog¹ ponieæ osoby lub przedmioty, a
wynikaj¹cych z nieprzestrzegania tych przepisów.
Jeli wtyczka i gniazdko nie s¹ tego samego typu,
nale¿y zwróciæ siê do wykwalifikowanego montera, aby
wymieni³ gniazdko.
Nie u¿ywaæ przed³u¿aczy ani rozga³êników.
Od³¹czenie od sieci elektrycznej
Musi byæ mo¿liwoæ od³¹czenia, poprzez wyjêcie wtyczki
lub wy³¹czenie wy³¹cznika dwubiegunowego
zainstalowanego przed gniazdkiem.
31102004PL.fm Page 108 Friday, January 13, 2006 12:00 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Bauknecht ARC 2150 WST instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Powiązane dokumenty