Sokowirówka
SJE 741BK / SJE 742RD / SJE 743WH
PL
PL-7
2015 06/2015
3) Pokrętło sterujące ustaw w pozycji „1“ albo „2“ w zależności od rodzaju przerabianych owoców
lub warzyw. Dla mniejszych surowców zastosuj prędkość 1 (np. winogrono, czarne jagody, maliny,
truskawki, pomidory itp.). Dla twardszych surowców zastosuj prędkość 2 (np. ananas, seler,
marchewka, buraki, jabłka itp.).
4) Przygotowane surowce kolejno wkładaj do otworu napełniającego i przy pomocy popychacza
powoli wciskaj w dół do wirującego sitka nierdzewnego. Nie naciskaj zbyt mocno. Surowce należy
opracowywać powoli, dzięki czemu można uzyskać maksymalną możliwą wydajność.
5) Podczas procesu odsączania sok będzie odprowadzany do pojemnika na sok, a miąższ będzie
oddzielany i gromadzony w zbiorniku na miąższ. Zbiornik na miąższ możesz opróżniać podczas
odsączania, najpierw przełącz przycisk na pozycję „0" (wyłączone) i odłącz przewód zasilający
z gniazdka. Następnie zluzuj dźwignię zabezpieczającą, zdejmij pokrywę i ostrożnie wyjmij zasobnik.
Przed kontynuowaniem odsączania wróć z powrotem na swoje miejsce zbiornik na miąższ, załóż
z powrotem wieko i urządzenie zabezpiecz dźwignią zabezpieczającą. Następnie podłącz przewód
zasilający do gniazdka i ponownie możesz uruchomić sokowirówkę.
Uwaga:
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do krótkiego użycia. Przy opracowaniu dużych porcji
nie używaj urządzenia bez przerwy dłużej niż 60 sekund i pozostaw sokowirówkę pomiędzy
poszczególnymi etapami użycia dostatecznie ostygnąć, minimalnie 60 sekund. Po trzech cyklach
odsączania pozostaw urządzenie na co najmniej 15 minut do wystygnięcia.
6) Po zakończeniu odłącz sokowirówkę z gniazdka sieciowego i wyczyść ją zgodnie z instrukcjami
podanymi w rozdziale Konserwacja i czyszczenie.
UŻYTECZNE RADY
Zanim rozpoczniesz pracę, zapoznaj się z poniższymi radami, które pomogą Ci osiągnąć maksymalnej
wydajności odsączania i dobry smak soku oraz ułatwią Ci pracę:
• Używaj wyłącznie świeżych owoców i warzyw, ponieważ zawierają one więcej soku. Szczególnie
odpowiednie owoce i warzywa to ananasy, jabłka, pomarańcze, winogrona, arbuzy, ogórki, marchew,
selery, buraki, pomidory itp. Nie używaj przejrzałych owoców i warzyw, spowodowało by to obniżenie
walorów smakowych soku.
• W przypadku warzyw korzeniowych (jak np. marchew czy buraki) przed odsączaniem upewnij się, czy
zostały one dokładnie oczyszczone z ziemi, czy mają usuniętą natkę i czy zostały dokładnie umyte.
• Wszelkie owoce z dużymi, twardymi nasionami lub pestkami (np. nektarynki, brzoskwinie, mango,
morele, śliwki i czereśnie) przed odsączaniem pozbaw pestek.
• Cienkiej skórki nie musisz usuwać (np. z jabłek czy gruszek). Należy usunąć tylko twardą skórkę (np.
z pomarańczy, ananasów). W przypadku owoców cytrusowych usuń również biały miękisz, ponieważ
ma gorzki smak.
• Podczas przygotowania soku jabłkowego nie zapomnij, że jego gęstość jest zależna od gatunku
jabłek, którego użyłeś. Im bardziej soczyste jabłko, tym sok ma mniejszą gęstość. Sok jabłkowy bardzo
szybko nabiera brunatnego koloru Ten proces można opóźnić poprzez dodanie do soku kilku kropli
soku cytrynowego.
• Ta sokowirówka nie jest przeznaczona do przerabiania warzyw liściastych, ziół lub owoców, jakimi
są np.banany, awokado, figi.
• Jeśli zdecydujesz się na przechowywanie soku w lodówce, nie zostawiaj go tam na dłużej niż jeden
dzień. Świeżo przygotowany sok traci szybko cenne witaminy.