Do ustawienia są dwie wartości temperatury:
• Temperatura piekarnika: więcej informacji
można znaleźć w tabeli dotyczącej pieczenia
zamieszczonej w książce kucharskiej.
• Temperatura wewnątrz produktu: więcej infor‐
macji można znaleźć w tabeli dotyczącej ter‐
mosondy zamieszczonej w książce kuchar‐
skiej.
Należy używać wyłącznie termosondy
dostarczonej wraz z urządzeniem lub
odpowiednich części zamiennych.
1.
Włączyć urządzenie.
2.
Włożyć końcówkę termosondy (z symbolem
na uchwycie) w środek mięsa.
3.
Włożyć wtyczkę termosondy do gniazda
znajdującego się na przedniej ściance urzą‐
dzenia. Na wyświetlaczu pojawi się
i
domyślnie ustawiona temperatura wewnątrz
produktu. Przy pierwszym włączeniu będzie
to 60°C, natomiast przy każdym kolejnym –
ostatnio ustawiona wartość.
4.
Dotknąć lub , aby ustawić tempe‐
raturę wewnątrz produktu.
5.
Dotknąć lub odczekać 5 sekund na au‐
tomatyczne zapisanie ustawień.
Przydatne informacje:
Temperaturę wewnątrz produktu można us‐
tawić tylko wtedy, gdy miga symbol
.
Jeśli przed ustawieniem temperatury wew‐
nątrz produktu na wyświetlaczu nie migał
symbol
, należy dotknąć i lub
, aby ustawić nową wartość.
6.
Ustawić funkcję piekarnika i w razie potrze‐
by temperaturę piekarnika.
Na wyświetlaczu pokazywana jest aktualna
temperatura wewnątrz produktu oraz pasek
temperatury, który przedstawia zależność
między ustawioną i aktualną temperaturą
piekarnika.
Przydatne informacje:
Podczas pieczenia termosonda musi pozos‐
tawać w mięsie, a jej wtyczka musi być pod‐
łączona do gniazda w urządzeniu.
Gdy urządzenie obliczy przybliżony czas
pieczenia, na wyświetlaczu zegara/ciepła
resztkowego pojawia się wskazanie czasu
stopera. Po zakończeniu pierwszych obli‐
czeń wyświetlacz zegara/ciepła resztkowe‐
go pokazuje -, a następnie przybliżony czas
pieczenia. Urządzenie kontynuuje oblicza‐
nie czasu pieczenia w trakcie pieczenia.
Wyświetlany czas jest okresowo aktualizo‐
wany.
7.
Gdy mięso osiągnie ustawioną temperaturę
wewnątrz produktu, zacznie migać wskaza‐
nie temperatury wewnątrz produktu oraz
symbol
. Przez dwie minuty będzie
emitowany sygnał dźwiękowy. Dotknąć pole
czujnika, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy.
8.
Wyciągnąć wtyczkę termosondy z gniazda i
wyjąć mięso z urządzenia.
OSTRZEŻENIE!
Podczas wyjmowania termosondy nale‐
ży zachować ostrożność. Termosonda
jest gorąca. Występuje zagrożenie po‐
parzeniem.
9.
Wyłączyć urządzenie.
Włożenie wtyczki termosondy do gniaz‐
da powoduje anulowanie ustawień funk‐
cji zegara.
W przypadku pieczenia z wykorzystaniem termo‐
sondy można zmienić temperaturę widoczną na
wyświetlaczu temperatury/czasu. Po włożeniu
wtyczki termosondy do gniazda i ustawieniu
funkcji piekarnika oraz temperatury, na wyświet‐
laczu pokazywana jest aktualna temperatura
wewnątrz produktu.
Dotknąć kilkakrotnie
, aby wyświetlić trzy inne
wskazania temperatury:
• Ustawioną temperaturę wewnątrz produktu
• Aktualną temperaturę piekarnika
• Aktualną temperaturę wewnątrz produktu
Ustawiona temperatura wewnątrz produktu zmie‐
nia się na aktualną temperaturę wewnątrz pro‐
duktu, a aktualna temperatura piekarnika zmie‐
nia się na ustawioną temperaturę piekarnika.
POLSKI 15