Ignis AKS 2450 IX instrukcja

Typ
instrukcja
PL59
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj potencjalnego ryzyka
oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem
wskutek nieprawidłowej obsługi urządzenia Należy ściśle przestrzegać poniższych
instrukcji:
- Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego przed przystąpieniem do
każdej czynności instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez technika specjalistę
zgodnie z instrukcjami producenta oraz obowiązującymi miejscowymi przepisami
dotyczącymi bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej części urządzenia,
jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi
- Wymianę przewodu zasilającego może wykonać wyłącznie wykwalifikowany elektryk.
Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
- Urządzenie musi być uziemione
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby umożliwić podłączenie
zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby spełnić wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie instalacji należy użyć
rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o minimalnym odstępie między stykami
wynoszącym 3 mm.
- Nie wolno stosować rozgałęziaczy ani przedłużaczy
- Nie odłączać urządzenia od zasilania, ciągnąc za przewód.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu do komponentów
elektrycznych urządzenia
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego do przygotowywania
żywności. Wszelkie inne zastosowania (np: do ogrzewania pomieszczeń) są
zabronione. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty
spowodowane niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL60
- Urządzenie nie powinno być używane przez dzieci od 8 roku życia oraz osoby o
ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej i umysłowej lub nieposiadające
odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy, chyba pod nadzorem lub po przeszkoleniu
w zakresie bezpiecznej obsługi urządzenia i pod warunkiem zrozumienia
ewentualnych niebezpieczeństw związanych z użytkowaniem. Urządzeniem nie mogą
bawić się dzieci. Dzieci bez nadzoru osoby dorosłej nie mogą przeprowadzać
czyszczenia i konserwacji urządzenia.
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy urządzenia. Należy pilnować,
aby dzieci nie zbliżały się do urządzenia i nie bawiły się nim
- Urządzenie oraz jego dostępne części rozgrzewają się podczas ytkowania. Należy
szczególnie unikać dotykania części grzejnych. Dzieci w wieku poniżej 8 lat należy
trzymać z dala od urządzenia, chyba że są pod ciągłym nadzorem.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotykać grzałek urządzenia,
ponieważ można się poparzyć. Należy uważać, aby urządzenie nie miało kontaktu ze
ściereczkami lub innymi łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie komponenty
urządzenia nie wystygną.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i pozwolić na
stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z wnętrza komory. Gdy drzwi
urządzenia są zamknięte, gorące powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad
panelem sterowania. Nie wolno blokow otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy używać
odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu żadnych materiałów
łatwopalnych. W razie przypadkowego włączenia się urządzenia mogłoby dojść do
pożaru.
- Nie podgrzewać i nie gotować na urządzeniu hermetycznie zamkniętych słoików ani
innych pojemników. Ciśnienie, które wytworzy się w środku, może doprowadzić do
wybuchu słoika i, w konsekwencji, uszkodzenia urządzenia.
- Nie używać pojemników z tworzyw syntetycznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Zawsze uważnie nadzorować
gotujące się potrawy zawierające dużo tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak, wino, itp.), należy
pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej temperaturze. W konsekwencji istnieje
ryzyko, że opary alkoholu zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do
piekarnika podczas trwania cyklu pirolizy (dotyczy tylko piekarników z funkcją
pirolizy).
- Należy używać wyłącznie sondy temperaturowej zalecanej do tego piekarnika.
- Nie należy stosować ostrych ściernych środków czyszczących ani ostrych metalowych
przedmiotów do czyszczenia szyby drzwiczek piekarnika, ponieważ mogą one
porysować powierzchnię i doprowadzić do pęknięcia szyby.
- Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć ewentualnego porażenia prądem.
PL61
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu oraz czy drzwi
zamykają się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem. Aby
zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez
instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną
częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1.5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ) Części opakowania nie należy wyrzucać,
lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych
i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu,
nadal będą się piekły, pomimo wyłączenia piekarnika.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL62
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w
Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła
Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej ("EMC").
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Ważne: Podczas trwania automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Odczekać do momentu automatycznego
odblokowania (patrz rozdział “Cykl czyszczenia piekarnika z funkcją piroliza”).
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w "Instrukcji wyszukiwania
usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej
krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
•dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w kontakt z
urządzeniem, należy natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką.
Powierzchnie czyścić wilgotną ściereczką. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel płynu do mycia naczyń.
Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem
uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
PL63
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potrawy o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie
urządzenia, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie
górnej części komory piekarnika.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub
gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać
rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie
jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz szorstkich gąbek do mycia
naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i
pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby pracował przez ok. 1
godzinę.
Po zakończeniu zaczekać, aż urządzenie ostygnie, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
Cykl czyszczenia piekarników z funkcją piroliza (jeśli urządzenie jest w nią
wyposone)
Ta funkcja polega na wypalaniu rozprysków powstających wewnątrz piekarnika podczas pieczenia w temperaturze ok. 500°C. W
tak wysokiej temperaturze zabrudzenia spalają się, zmieniając osady w lekki popiół, który po wystygnięciu piekarnika z łatwością
można usunąć wilgotną szmatką. Nie włączać funkcji czyszczenia pirolitycznego po każdym pieczeniu, lecz jedynie w razie dużej
ilości zabrudzeń lub dymu i nieprzyjemnych zapachów podczas nagrzewania i pieczenia
Jeżeli piekarnik został zainstalowany pod płytą kuchenną, należy upewnić się, czy podczas trwania cyklu automatycznego
czyszczenia (pirolizy) palniki lub pola elektryczne są wyłączone
Przed włączeniem pirolizy należy wyjąć akcesoria z urządzenia
Urządzenie jest wyposażone w 2 funkcje pirolityczne
1. Cykl ekonomiczny (PIROLIZA EXPRESS/EKO): Zużycie prądu jest mniejsze o ok. 25 % w porównaniu do standardowego
cyklu pirolitycznego Cykl należy przeprowadzać regularnie (po co najmniej 2-3 pieczeniach mięsa)
2. Cykl standardowy (PIRO) Gwarantuje dokładne oczyszczenie bardzo zabrudzonego piekarnika
Po pewnej liczbie przeprowadzonych cykli pieczenia, w zależności od stopnia zabrudzenia urządzenia, na wyświetlaczu
pojawia się komunikat, aby przeprowadzić cykl automatycznego czyszczenia
UWAGA: Podczas trwania funkcji piroliza drzwi piekarnika są zablokowane i nie można ich otworzyć, dopóki
temperatura w komorze nie osiągnie bezpiecznego poziomu.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
OSTRZEŻENIE
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy
- Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do piekarnika podczas trwania cyklu pirolizy
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
PL64
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7)
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9)
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230 V, typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do
oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski
palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL65
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Oświetlenie
6. Wentylator
7. Rożen (jeśli jest w zestawie)
8. Grzałka dolna (niewidoczna)
9. Drzwi
10. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
11. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się od czasu do czasu uruchamiać, aby zmniejszyć
pobór energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Po otwarciu drzwi piekarnika podczas pieczenia grzałki się wyłączają.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT (1): służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy lub inne
naczynia przystosowane do pieczenia w piekarniku.
B. TACKA DO PIECZENIA (1): do wypieku pieczywa i ciast, ale również do pieczenia mięs, ryb w folii itp.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B
PL66
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
Ruszt oraz inne akcesoria są wyposażone w system blokad, który zapobiega ich przypadkowemu wyjściu.
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (rys. 1).
2. Przechylić ruszt przy blokadzie "B" (rys. 2).
3. Ustawić ruszt z powrotem poziomo i wsunąć do końca — "C" (rys. 3).
4. Aby wyjąć ruszt, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Włożenie innych akcesoriów, np. ociekacza, blachy do pieczenia ciast, wymaga wykonania takich samych
czynności. Wypustka w części płaskiej pozwala na zablokowanie akcesoriów.
OPIS PANELU STEROWANIA
1. POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI: włączenie/wyłączenie oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO TERMOSTATU: wybór temperatury
3. POKRĘTŁO STEROWANIA PRZEDNIM LEWYM POLEM GRZEWCZYM 0 1 ... 10 *
4. POKRĘTŁO STEROWANIA TYLNYM LEWYM POLEM GRZEWCZYM 0 1 ... 10 *
5. POKRĘTŁO STEROWANIA TYLNYM PRAWYM POLEM GRZEWCZYM 0 1 ... 10 *
6. POKRĘTŁO STEROWANIA PRZEDNIM PRAWYM POLEM GRZEWCZYM 0 1 ... 10 *
7. KONTROLKA TERMOSTATU
* Funkcja powiększonych pół jest aktywna jedynie w odniesieniu do pola podwójnego i potrójnego
płyty (Patrz tabela funkcji płyty kuchennej).
OBSŁUGA PIEKARNIKA
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądaną
temperaturę.
Zapali się kontrolka termostatu. Kontrolka wyłączy się w momencie osiągnięcia wybranej
temperatury.
Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w pozycję "0".
DZIAŁANIE PŁYTY KUCHENNEJ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w 4 pokrętła do regulacji, które sterują działaniem płyty.
Są one oznaczone skalą, która odpowiada różnym poziomom mocy i różnymi symbolami, które wskazują
funkcje.
Obracać pokrętłem sterowania daną płytą w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i
ustawić je na żądanej pozycji (patrz instrukcje dostarczone wraz z płytą kuchenną).
Rys. 1
Rys. 2 Rys. 3
3 5 64 1 27
PL67
TABELA FUNKCJI PŁYTY KUCHENNEJ (w zależności od modelu)
POKRĘTŁA STEROWANIA PŁYTY KUCHENNEJ
CIEPŁO
Do wyrastania ciasta, zmiękczania masła wyjętego z lodówki, podgrzewania
butelek dla niemowląt lub pokarmów dla dzieci, do przygotowywania
jogurtu, rozpuszczania czekolady, itp.
Funkcja jest dostępna jedynie, gdy zapalona jest kontrolka ciepła
resztkowego. Aby uruchomić funkcję, należy sprawdzić, czy kontrolka
wybranego pola grzewczego jest włączona. Ustawić pokrętło na pozycji .
Aby wyłączyć funkcję, należy zmienić pozycję pokrętła.
UTRZYMANIE
CIEPŁA
Aby utrzymać ciepło na stałej temperaturze 60° do zakończenia pieczenia.
Aby uruchomić tę funkcję, należy obrócić pokrętło do pozycji .
SZYBKIE WRZENIE
Do szybkiego doprowadzenia wody do wrzenia. Funkcja pozostaje włączona
przez określony czas. Po upływie tego czasu płyta kuchenna automatycznie
powraca na poziom mocy maksymalnej. Funkcję również można włączyć dla
gotowania w toku. Ostrzeżenie: Przed włączeniem tej funkcji należy
sprawdzić, czy na wybranym polu grzewczym ustawiono garnek, aby uniknąć
uszkodzenia powierzchni płyty. Wartości osiągane dla tej funkcji są
gwarantowane dla wszystkich witroceramicznych płyt grzewczych. Aby
uruchomić funkcję, należy postawić garnek na wybranym polu grzewczym i
ustawić pokrętło na pozycję . Aby wyłączyć funkcję, należy zmienić
pozycję pokrętła.
WIELOSTREFOWE
Symbol funkcji powiększonych pól na pokrętłach jest aktywny jedynie w
przypadku płyt kuchennych posiadających podwójne lub potrójne pola
grzewcze. Funkcja ta powiększa obszar pola grzewczego i pozwala na
stosowanie dużych, owalnych lub prostokątnych garnków. Aby włączyć
podwójne pole (jeśli dostępne), obrócić pokrętło do symbolu "podwójne
pole" , a następnie obrócić ponownie przeciwnie do kierunku wskazówek
zegara, aby wybrać żądany poziom mocy.
Aby włączyć potrójne pole (jeśli dostępne), obrócić pokrętło do symbolu
"potrójne pole", a następnie obrócić je ponownie, przeciwnie do kierunku
wskazówek zegara, aby wybrać żądany poziom mocy. Kontrolka ciepła
resztkowego świeci się, co wskazuje, że płyta kuchenna jest włączona.
Wyłączyć, obracając pokrętło do położenia "0".
PL68
TABELA OPISU FUNKCJI PIEKARNIKA
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
WYŁĄCZENIE Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
OŚWIETLENIE Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWENCJONALNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z 2.
poziomu. Rozgrzać piekarnik do żądanej temperatury. Termostat wyłącza
się, gdy piekarnik jest gotowy i można do niego włożyć potrawy.
CONVECTION BAKE
(PIECZ.
KONWEKCYJNE)
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich), pizzy na
jednej półce. Tej funkcji można również używać do pieczenia na dwóch
półkach. Zmienić położenie naczyń, aby wypiec potrawy bardziej
równomiernie. Używać 2 poziomu w przypadku pieczenia tylko z jedną
półką lub 2 i 4 poziomu w przypadku pieczenia na dwóch półkach.
Zaleca się nagrzanie piekarnika przed rozpoczęciem pieczenia.
GRILL (GRILL)
Do pieczenia kawałków mięsa, szaszłyków, kiełbasek oraz na rożnie, do
zapiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba. Zaleca się włożenie
potrawy na poziom 4. Podczas grillowania mięs zaleca się stosowanie
ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz. Umieścić go na 3.
poziomie i wlać ok. pół litra wody. Nagrzewać piekarnik przez 3–5 min.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
TURBO GRILL (TURBO
GRILL)
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie ociekacza, który
będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć tackę na poziom 1 lub 2,
wlewając do niej około pół litra wody. Zaleca się obracanie mięsa podczas
pieczenia, aby uzyskać równomierne przyrumienienie po obu stronach.
Nie trzeba nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika
muszą być zamknięte. Funkcja ta umożliwia korzystanie z rożna (jeśli w
zestawie).
DEFROST
(ROZMRAŻANIE)
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
PL69
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
Tak 2 150-175 35-90 Tortownica na ruszcie
Tak 2-4 150-170 30-90
Półka 4: tortownica na ruszcie
(zmienić poziomy w połowie
pieczenia)
Półka 2: tortownica na ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
Tak 2 150-190 30-85
Ociekacz / blacha do ciast lub
tortownica na ruszcie
Tak 2-4 150-190 35-90
Półka 4: tortownica na ruszcie
(zmienić poziomy w połowie
pieczenia)
Półka 2: tortownica na ruszcie
Biszkopty / Tarty
Tak 2 160-175 20-45 Ociekacz / blacha do ciast
Tak 2-4 160-170 20-45
Półka 4: ruszt (zmienić poziomy
w połowie pieczenia)
Półka 2: ociekacz / blacha do
ciast
Ptysie
Tak 2 175-200 30-40 Ociekacz / blacha do ciast
Tak 2-4 170-190 35-45
Półka 4: blacha na ruszcie
(zmienić poziomy w połowie
pieczenia)
Półka 2: ociekacz / blacha do
ciast
Bezy
Tak 2 100 110-150 Ociekacz / blacha do ciast
Tak 2-4 100 130-150
Półka 4: blacha na ruszcie
(zmienić poziomy w połowie
pieczenia)
Półka 2: ociekacz / blacha do
ciast
Chleb / Pizza /
Focaccia
Tak 2 225-250 12-50 Ociekacz / blacha do ciast
Tak 2-4 225-250 20-45
Półka 4: blacha na ruszcie
(zmienić poziomy w połowie
pieczenia)
Półka 2: ociekacz / blacha do
ciast
Mrożone pizze
Tak 2 250 10-15
Ociekacz / blacha do ciast lub
ruszt
Tak 2-4 250 10-20
Półka 4: blacha na ruszcie
(zmienić poziomy w połowie
pieczenia)
Półka 2: ociekacz/blacha do
ciast
PL70
Tarta
warzywa+mięso
(tarty warzywne,
quiche)
Tak 2 175-200 45-55 Tortownica na ruszcie
Tak 2-4 175-190 45-60
Półka 4: tortownica na ruszcie
(zmienić poziomy w połowie
pieczenia)
Półka 2: tortownica na ruszcie
Nadziewane ciasto
francuskie / Słone
paluszki
Tak 2 175-200 20-30 Ociekacz / blacha do ciast
Tak 2-4 175-200 20-40
Półka 4: blacha na ruszcie
(zmienić poziomy w połowie
pieczenia)
Półka 2: ociekacz / blacha do
ciast
Lasagne /
Zapiekany
makaron /
Cannelloni /
Zapiekanka
Tak 2 200 45-55 Blacha na ruszcie
Baranina /
Cielęcina /
Wołowina /
Wieprzowina 1 kg
Tak 2 200 80-110 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Kurczak / Królik /
Kaczka 1 kg
Tak 2 200 50-100 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Indyk / Gęś 3 kg Tak 1/2 200 80-130 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Ryba pieczona / w
folii (filet, w całości)
Tak 2 175-200 40-60 Ociekacz lub blacha na ruszcie
Nadziewane
warzywa
(pomidory, cukinie,
bakłażany)
Tak 2 175-200 50-60 Blacha na ruszcie
Tosty Tak 4 200 2-5 Ruszt
Filety/kawałki ryb Tak 4 200 20-30
Półka 4: ruszt (obrócić potrawę
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Półka 3: ociekacz napełniony
wodą
Kiełbaski /
Szaszłyki / Kotlety /
Hamburgery
Tak 4 200 30-40
Półka 4: ruszt (obrócić potrawę
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Półka 3: ociekacz napełniony
wodą
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL71
Kurczak pieczony
1–1,3 kg
- 2 200
55-70
Półka 2: ruszt (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie
2/3 czasu pieczenia)
Półka 1: ociekacz napełniony
wodą
60-80
Półka 2: rożen (jeśli jest w
zestawie)
Półka 1: ociekacz napełniony
wodą
Krwisty rostbef 1 kg - 2 200 35-45
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy /
Golonka
- 2 200 60-90
Ociekacz lub blacha na ruszcie
(w razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 2 200 45-55
Tacka do ociekania/blacha do
ciasta (w razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Zapiekane warzywa - 2 200 20-30 Blacha na ruszcie
Lasagne i mięso Tak 2-4 200 50-100
Półka 4: blacha na ruszcie
(w razie potrzeby zmienić
poziomy po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Półka 2: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Mięso i ziemniaki Tak 2-4 200 45-100
Półka 4: blacha na ruszcie
(w razie potrzeby zmienić
poziomy po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Półka 2: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Ryba i warzywa Tak 2-4 175 30-50
Półka 4: blacha na ruszcie
(zmienić poziomy w połowie
pieczenia)
Półka 2: ociekacz lub blacha na
ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Temp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL72
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy
kilku półkach jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą momentu włożenia potrawy do piekarnika, za
wyjątkiem nagrzewania (gdy jest przewidziane). Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą
od ilości potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo stosować niższe sugerowane wartości, a później,
jeśli pieczenie nie jest zgodne z wymaganiami, przejść do wyższych. Zaleca się stosowanie akcesoriów
dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu. Można
stosować również naczynia lub akcesoria ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub z porcelany. Czas pieczenia
nieco się wtedy wydłuży. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przestrzegać zaleceń podanych w tabeli
pieczenia, dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Korzystając z funkcji "CONVECTION BAKE" (PIECZ. KONWEKCYJNE) można jednocześnie piec różne potrawy
wymagające tej samej temperatury pieczenia (np.: ryby i warzywa), przy czym potrawy te muszą wymagać
tej samej temperatury i muszą być ułożone na różnych półkach. Wyjąć potrawy, które wymagają krótszego
pieczenia, i pozostawić potrawy, które wymagają dłuższego pieczenia.
Ciasta
- Delikatne ciasta piec z wykorzystaniem funkcji pieczenia konwencjonalnego na jednym tylko
poziomie. Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze na ruszcie z kompletu. Do pieczenia
na kilku poziomach wybierać funkcję Termoobieg i ustawiać formy na ruszcie w taki sposób, aby
powietrze mogło swobodnie cyrkulować.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, włożyć drewniany patyczek w najwyższym
miejscu ciasta. Jeśli patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe.
- Jeśli stosowane są formy z nieprzywierającą powłoką, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto opada podczas pieczenia, podczas następnego pieczenia użyć niższej temperatury lub
zmniejszyć ilość płynu lub delikatniej mieszać ciasto.
- Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe) wymagają funkcji "CONVECTION BAKE
(PIECZ. KONWEKCYJNE)". Jeśli spód ciasta będzie zbyt wilgotny, korzystać z niższej półki i wyłożyć
spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięso
- Stosować blachy lub naczynia żaroodporne dowolnego rodzaju, dopasowane do rozmiarów
pieczonego mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno naczynia niewielkiej ilości rosołu,
aby nieco zwilżyć mięso i dodać smaku. Gdy pieczeń jest już gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok.
10–15 min lub zawinąć w folię aluminiową.
- Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać, że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki
mają tę samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają dłuższego pieczenia. Aby zapobiec
przypaleniu powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym
poziomie. Obrócić mięso po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający sok — należy do niego wlać pół litra wody
i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na którym ułożone jest mięso do grillowania. W razie potrzeby
uzupełnić wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Służy do pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu, umożliwiając ich równomierne dopieczenie. Wsunąć
mięso na szpikulec rożna, obwiązując go sznurkiem kuchennym (w przypadku kurczaka) i upewnić się, że
jest unieruchomione przed włożeniem szpikulca do gniazda na przedniej ściance piekarnika, po czym
oprzeć go na odpowiednim wsporniku. Aby zmniejszyć ilość dymu i zebrać spływające soki, zaleca się
umieszczenie na pierwszej półce tacki do ociekania, do której należy wlać pół litra wody. Szpikulec posiada
plastikowe pokrętło, które należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i z którego należy korzystać po jego
zakończeniu, aby wyjąć mięso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Lekko nasmarować blachę, aby pizza była bardziej chrupiąca, nawet na spodzie. Po upływie dwóch trzecich
czasu pieczenia dodać mozzarellę na pizzę.
Funkcja wyrastania (dostępna tylko w niektórych modelach)
Zaleca się przykrycie ciasta wilgotną ściereczką przed włożeniem do piekarnika. Czasy wyrastania w takiej
funkcji skracają się o ok. jedną trzecią w porównaniu do wyrastania w temperaturze otoczenia (20-25°C).
Czas wyrastania dla ciasta na pizzę (1 kg) to ok. jedna godzina.
RADY I SUGESTIE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14

Ignis AKS 2450 IX instrukcja

Typ
instrukcja