Whirlpool FN 64 XA instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

FN 64
FN 64 XA
FNG 64
Spis treci
Instalacja, 28-29
Ustawienie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Dane techniczne
Opis urz¹dzenia, 30
Widok ogólny
Panel sterowania
Wywietlacz
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 31-37
Pierwsze uruchomienie
Ustawianie zegara
Ustawianie minutnika
Zabezpieczenie przed dzieæmi
Uruchomienie piekarnika
Moje przepisy
Programowanie pieczenia
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Tabela pieczenia
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 38
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Utylizacja
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utrzymanie, 39
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Mycie urz¹dzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana ¿arówki
Serwis Techniczny
Instrukcja obs³ugi
PIEKARNIK
Deutsch, 14
DE
Nederlands, 1
PL
PL
Polski, 27
NL
Ðóññêèé, 40
RS
PL
28
Obieg powietrza
Aby zapewniæ odpowiedni obieg powietrza, nale¿y
usun¹æ tyln¹ ciankê komory. Najlepiej zainstalowaæ
piekarnik w taki sposób, aby opiera³ siê on na dwóch
drewnianych listwach lub na p³ycie z przewitem co
najmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Centrowanie i mocowanie
Nale¿y wyregulowaæ 4 stopki umieszczone po
bokach piekarnika odpowiednio do 4 otworów w
listwie obwodowej, zale¿nie od gruboci cianki
mebla:
gruboæ 20 mm: usun¹æ
ruchom¹ czêæ stopki (patrz
rysunek);
gruboæ 18 mm: wykorzystaæ
pierwszy rowek, zgodnie z
ustawieniem fabrycznym
(patrz rysunek);
gruboæ 16 mm: wykorzystaæ
drugi rowek (patrz rysunek).
Aby przymocowaæ urz¹dzenie do mebla: nale¿y
otworzyæ drzwiczki piekarnika i wkrêciæ 4 wkrêty do
drewna w 4 otwory umieszczone na listwie
obwodowej.
Wszystkie czêci, które stanowi¹ zabezpieczenie,
powinny byæ zamocowane w taki sposób, aby nie
mo¿na by³o ich zdj¹æ bez u¿ycia narzêdzia.
Nale¿y zachowaæ niniejsz¹ instrukcjê, aby móc z
niej skorzystaæ w ka¿dej chwili. W razie sprzeda¿y,
odst¹pienia lub przeniesienia urz¹dzenia, nale¿y siê
upewniæ, czy instrukcja zosta³a przekazana wraz z
nim, aby nowy w³aciciel piekarnika móg³ siê
zapoznaæ z jego dzia³aniem i z dotycz¹cymi go
ostrze¿eniami.
Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê: zawiera ona
wa¿ne informacje dotycz¹ce instalacji, u¿ytkowania i
bezpieczeñstwa.
Ustawienie
Elementy opakowania nie zabawkami dla dzieci i
nale¿y je usun¹æ zgodnie z normami dotycz¹cymi
selektywnego gromadzenia odpadów (patrz Zalecenia
i rodki ostro¿noci ).
Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami przez wykwalifikowany
personel. Niew³aciwe pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e
spowodowaæ szkody w stosunku do osób, zwierz¹t
lub przedmiotów.
Zabudowa
Aby zapewniæ prawid³owe dzia³anie urz¹dzenia,
mebel musi posiadaæ odpowiednie w³aciwoci:
cianki przylegaj¹ce do piekarnika powinny byæ
wykonane z materia³u odpornego na ciep³o;
w przypadku mebli ze sklejki drewnianej kleje
powinny byæ odporne na dzia³anie temperatury
100°C;
aby zabudowaæ piekarnik, zarówno pod blatem
(patrz rysunek), jak i w pionie, mebel powinien
posiadaæ nastêpuj¹ce wymiary:
Po zabudowaniu urz¹dzenia nie powinien byæ
mo¿liwy kontakt z jego czêciami elektrycznymi.
Informacje dotycz¹ce zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
576 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
5
4
7
m
m
. m
in
.
Instalacja
560 m
m
.
45 mm.
29
PL
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Piekarniki wyposa¿one w trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy dostosowane do dzia³ania na pr¹d
zmienny, przy napiêciu i czêstotliwoci wskazanych
na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej).
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê
zaciskow¹, podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne
zatrzaski pokrywy:
poci¹gn¹æ i otworzyæ
pokrywê (patrz
rysunek).
2. Zamontowaæ
przewód zasilaj¹cy:
odkrêciæ rubê zacisku
kabla oraz trzy ruby
styków L-N-
, a
nastêpnie zamocowaæ
pojedyncze przewody
pod g³owicami rub,
zachowuj¹c kolejnoæ
kolorów niebieski (N)
br¹zowy (L) ¿ó³to-
zielony
(patrz
rysunek).
3. Zamocowaæ przewód w odpowiednim zacisku.
4. Zamkn¹æ pokrywê skrzynki zaciskowej.
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci
Zainstalowaæ na przewodzie znormalizowan¹
wtyczkê przystosowan¹ do obci¹¿eñ wskazanych na
tabliczce znamionowej (patrz obok).
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
konieczne jest zainstalowanie pomiêdzy
urz¹dzeniem a sieci¹ wy³¹cznika wielobiegunowego
z minimalnym otwarciem pomiêdzy stykami
wynosz¹cym 3 mm, dostosowanego do obci¹¿eñ i
odpowiadaj¹cego obowi¹zuj¹cym normom (przewód
uziemienia nie mo¿e byæ przerywany przez
wy³¹cznik). Przewód zasilaj¹cy powinien byæ
umieszczony tak, aby w ¿adnym punkcie jego
temperatura nie przekracza³a temperatury otoczenia
o 50° C.
Instalator odpowiada za prawid³owe wykonanie
pod³¹czenia elektrycznego i za zachowanie norm
bezpieczeñstwa.
Przed pod³¹czeniem urz¹dzenia nale¿y siê upewniæ, czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i jest
zgodne z obowi¹zuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ maksymalne
obci¹¿enie mocy urz¹dzenia, wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania zawiera siê w wartociach
wskazanych na tabliczce znamionowej (patrz
poni¿ej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczk¹ urz¹dzenia.
Jeli gniazdko nie jest kompatybilne, nale¿y
wymieniæ gniazdko lub wtyczkê; nie stosowaæ
przed³u¿aczy ani rozga³êników.
Po zainstalowaniu urz¹dzenia kabel elektryczny i
gniazdko pr¹du powinny byæ ³atwo dostêpne.
Kabel nie powinien byæ pozginany ani
przygnieciony.
Przewód elektryczny musi byæ okresowo
sprawdzany i wymieniany wy³¹cznie przez
autoryzowany personel techniczny (patrz Serwis
Techniczny).
W przypadku nieprzestrzegania tych zasad
producent nie ponosi ¿adnej odpowiedzialnoci.
NL
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
szerokoæ 43,5 cm
wysokoæ 32 cm
êbokoæ 41,5 cm
Pojemnoæ
58 l
Po³¹czenia elektryczne
napiêcie 220-240 V ~ 50 Hz
maksymalny pobór mocy 2800 W
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE na
etykiecie piekarników
elektrycznych.
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii konwekcja
Naturalna - funkcja ogrzewania:
Tradycyjny;
Zu¿ycie energii deklaracja Klasy
konwekcja Wymuszona - funkcja
ogrzewania:
Pieczenie miês.
Niniejsze urz¹dzenie zosta³o
wyprodukowane zgodnie z
nastêpuj¹cymi dyrektywami
unijnymi: 2006/95/EWG z dnia
12/12/06 (Niskie napiêcie) wraz z
póniejszymi zmianami -
89/336/EWG z dnia 03/05/89
(Kompatybilnoæ
elektromagnetyczna) wraz z
póniejszymi zmianami -
93/68/EWG z dnia 22/07/93 wraz z
póniejszymi zmianami.
2002/96/WE
PL
30
Opis urz¹dzenia
Widok olny
Panel sterowania
Wywietlacz
31
PL
Przy pierwszym w³¹czeniu nale¿y uruchomiæ pusty
piekarnik na przynajmniej jedn¹ godzinê, z
termostatem ustawionym na maksimum i z
zamkniêtymi drzwiczkami. Nastêpnie wy³¹czyæ
urz¹dzenie, otworzyæ drzwiczki piekarnika i
przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki siê
wytworzy, jest skutkiem parowania substancji
zastosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Nigdy nie nale¿y stawiaæ ¿adnych przedmiotów na
dnie piekarnika, gdy¿ grozi to uszkodzeniem emalii.
Naczynia do pieczenia stawiaæ zawsze na rusztach
znajduj¹cych siê w wyposa¿eniu piekarnika.
W przypadku potraw, dla których przewidziana jest
faza wyrastania, zaleca siê, aby nie otwieraæ
drzwiczek, gdy¿ mo¿e to doprowadziæ do
niezadowalaj¹cego rezultatu pieczenia.
D³u¿sze naciniêcie przycisków
, , - i +
umo¿liwia szybkie przewijanie list lub ustawionych
wartoci.
Po ka¿dym w³¹czeniu piekarnik ma ustawione
Menu UNIWERSALNE
Je¿eli po w³¹czeniu siê wywietlacza u¿ytkownik
przez 2 minuty nie nacinie ¿adnego klawisza,
wywietlacz wy³¹czy siê automatycznie.
Wentylacja ch³odz¹ca
W celu obni¿enia temperatury zewnêtrznej wentylator
ch³odz¹cy wytwarza strumieñ powietrza, który jest
wyprowadzany miêdzy panelem kontrolnym a
drzwiczkami piekarnika.
Po zakoñczeniu pieczenia wentylator w³¹cza siê i
wy³¹cza automatycznie, dopóki piekarnik
wystarczaj¹co siê nie sch³odzi.
Owietlenie piekarnika
Przy wy³¹czonym piekarniku mo¿na w ka¿dej chwili
w³¹czyæ jego owietlenie, otwieraj¹c drzwiczki piekarnika.
Pierwsze uruchomienie
Po pod³¹czeniu do sieci elektrycznej i po pierwszym
uruchomieniu piekarnika w³¹czyæ panel kontrolny,
naciskaj¹c przycisk
. W menu pojawia siê lista
jêzyków. W celu wyboru ¿¹danego jêzyka naciskaæ
przyciski
i . Aby potwierdziæ, nacisn¹æ przycisk OK.
Po dokonaniu wyboru na wywietlaczu bêd¹
widoczne nastêpuj¹ce parametry:
JÊZYK Wybór jêzyka
GODZINA Ustawienie godziny
TON Ton klawiatury
WYWIETL GODZINÊ Wywietlenie zegara
MINUTNIK Ustawienie minutnika
WYJD Wyjcie z menu
Jeli po ustawieniu jêzyka w menu u¿ytkownik
przez 60 sekund nie nacinie ¿adnego klawisza, na
ekranie wywietla siê menu UNIWERSALNE.
Ustawianie zegara
W celu ustawienia zegara nale¿y w³¹czyæ piekarnik
naciskaj¹c klawisz
; nastêpnie nacisn¹æ przycisk
MENU i postêpowaæ wed³ug poni¿szych
wskazówek.
1. wybraæ has³o GODZINA i nacisn¹æ przycisk OK,
aby wprowadziæ zmiany;
2. 4 cyfry pulsuj¹
3. ustawiæ je za pomoc¹ przycisków
- i +;
4. nacisn¹æ przycisk OK, aby potwierdziæ.
Ustawianie minutnika
Minutnik mo¿na ustawiæ niezale¿nie od tego, czy
piekarnik jest wy³¹czony, czy te¿ w³¹czony.
Kiedy piekarnik jest wy³¹czony:
1. nacisn¹æ przycisk MENU
2. 4 cyfry pulsuj¹
3. ustawiæ je za pomoc¹ przycisków
- i +;
4. nacisn¹æ przycisk OK, aby potwierdziæ.
Je¿eli piekarnik jest w³¹czony:
1. nacisn¹æ przycisk MENU
2. wybraæ has³o MINUTNIK i nacisn¹æ przycisk OK,
aby wprowadziæ zmiany;
3. 4 cyfry pulsuj¹
4. ustawiæ je za pomoc¹ przycisków
- i +;
5. nacisn¹æ przycisk OK, aby potwierdziæ.
6. po dokonaniu ustawienia mo¿na wy³¹czyæ
piekarnik.
Na wywietlaczu pojawi siê minutnik: po up³ywie
ustawionego czasu w³¹cza siê sygna³ akustyczny,
który wy³¹cza siê po jednej minucie lub po
naciniêciu dowolnej ikony.
Minutnik nie kontroluje w³¹czania i wy³¹czania
piekarnika.
Zabezpieczenie przed dzieæmi
Funkcja Zabezpieczenie przed dzieæmi umo¿liwia
zablokowanie przycisków piekarnika.
W celu w³¹czenia tej funkcji nacisn¹æ przycisk
,
wybraæ has³o W£¥CZYÆ, po czym nacisn¹æ
przycisk OK, aby potwierdziæ.
Aby wy³¹czyæ funkcjê, powtórzyæ wskazane
czynnoci, wybieraj¹c has³o NIE W£¥CZAÆ.
Zabezpieczenie przed dzieæmi mo¿na w³¹czyæ
niezale¿nie od tego, czy w danym momencie
piekarnik jest u¿ywany, czy te¿ jest wy³¹czony.
Zabezpieczenie przed dzieæmi mo¿e zostaæ
wy³¹czone we wszystkich wczeniej wymienionych
przypadkach, a tak¿e po zakoñczeniu pieczenia.
Uruchomienie i u¿ytkowanie
PL
32
tych najbardziej wyszukanych: wartoci parametrów,
takich jak: temperatura, ród³o ciep³a, wskanik
wilgotnoci i wymuszony obieg powietrza,
kontrolowane automatycznie.
Ten rozdzia³ powsta³ przy cennej wspó³pracy
naszego eksperta kulinarnego. Zachêcamy do
korzystania z jego porad, aby w pe³ni wykorzystaæ
jego dowiadczenie i aby rezultaty pieczenia by³y
zawsze doskona³e.
Zalecane funkcje pieczenia, a tak¿e temperatura oraz
pó³ki, na których nale¿y ustawiaæ potrawy,
dok³adnie takie same jak te, które on sam stosuje na
co dzieñ, aby uzyskaæ jak najlepsze wyniki
pieczenia.
Dla ka¿dej funkcji UNIWERSALNEJ w poni¿szej
tabeli zosta³o wskazane, czy potrawê nale¿y
wk³adaæ do zimnego, czy te¿ do gor¹cego
piekarnika. Stosowanie siê do tych wskazówek
zapewnia optymalny rezultat pieczenia. W przypadku
zamiaru w³o¿enia potrawy do gor¹cego piekarnika,
nale¿y zaczekaæ na zakoñczenie nagrzewania
wstêpnego, sygnalizowane przez sekwencjê
sygna³ów dwiêkowych. Temperatura jest ustawiana
automatycznie na podstawie wybranego rodzaju
pieczenia; mo¿na jednak zmieniæ w celu
dostosowania do specyfiki danego przepisu. Mo¿na
równie¿ ustawiæ czas trwania pieczenia z
natychmiastowym rozpoczêciem lub z
zaprogramowanym opónieniem czasowym.
Program WIELOPOZIOMOWY
Uruchamiaj¹ siê wszystkie elementy grzejne i zaczyna
pracowaæ wentylator. Poniewa¿ temperatura jest sta³a
w ca³ym piekarniku, powietrze piecze i przyrumienia
¿ywnoæ w równomierny sposób. Jednoczenie mo¿na
u¿ywaæ maksymalnie trzech pó³ek.
Program BARBECUE
Uruchamia siê górny element grzejny. Wysoka
temperatura, skierowana bezporednio na ruszt, jest
zalecana dla potraw wymagaj¹cych wysokiej
temperatury na powierzchni. Podczas pieczenia
nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Program GRILL-RO¯EN
Uruchamia siê górny element grzejny i zaczyna
pracowaæ ro¿en. Funkcja umo¿liwia optymalne
przygotowywanie potraw z ro¿na. Podczas pieczenia
nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Program ZAPIEKANKA
W³¹czaj¹ siê górny i obwodowy element grzejny oraz
uruchamia siê wentylator. £¹czy wymuszon¹ cyrkulacjê
powietrza wewn¹trz piekarnika z jednokierunkowym
promieniowaniem cieplnym. Idealny do potraw
Uruchomienie piekarnika
Po ka¿dym w³¹czeniu piekarnik ma ustawione
Menu UNIWERSALNE
Aby powróciæ do g³ównego ekranu menu wyboru
programów, nale¿y nacisn¹æ przycisk P.
1. W³¹czyæ panel kontrolny, naciskaj¹c przycisk
.
2. Na wywietlaczu pojawi siê lista:
AUTOMATYCZNE
UNIWERSALNE
MOJE PRZEPISY
z wybranym pierwszym has³em (czarny napis na
bia³ym tle)
3. Za pomoc¹ przycisków
lub wybraæ ¿¹dane
has³o i potwierdziæ, naciskaj¹c OK. Na
wywietlaczu pojawia siê lista programów pieczenia.
4. Za pomoc¹ przycisków
lub wybraæ ¿¹dany
program pieczenia i potwierdziæ, naciskaj¹c OK.
5. Nacisn¹æ przycisk START/STOP, aby rozpocz¹æ
pieczenie.
6. Rozpoczyna siê faza nagrzewania wstêpnego
piekarnika.
7. Sygna³ dwiêkowy oraz w³¹czenie siê wszystkich
wskaników nagrzewania wstêpnego sygnalizuj¹, ¿e
wstêpne nagrzewanie zosta³o zakoñczone.
8. Podczas pieczenia mo¿na zawsze:
- zmieniæ temperaturê, naciskaj¹c przycisk °C,
dokonaæ regulacji za pomoc¹ przycisków
- lub + i
potwierdziæ, naciskaj¹c OK (tylko dla programów
UNIWERSALNYCH);
- zaprogramowaæ czas trwania pieczenia (tylko dla
programów UNIWERSALNYCH);
- przerwaæ pieczenie, naciskaj¹c przycisk START/
STOP;
- ustawiæ minutnik
;
- wy³¹czyæ piekarnik, naciskaj¹c przycisk
.
9. W przypadku zaniku zasilania, jeli temperatura w
piekarniku nie spad³a zanadto, system, w który jest
wyposa¿one urz¹dzenie, wznawia program od
momentu jego przerwania. Natomiast programy
oczekuj¹ce na uruchomienie nie w³¹czaj¹ siê
samoczynnie i nale¿y je ponownie wprowadziæ.
UNIWERSALNE programy pieczenia
Wszystkie programy maj¹ fabrycznie ustawion¹
temperaturê pieczenia. Mo¿na regulowaæ rêcznie
w zakresie pomiêdzy 30°C a 300°C (jeli jest
dostêpna taka funkcja).
Programy UNIWERSALNE obejmuj¹ wszystkie tryby
pieczenia ustawiane rêcznie. W ka¿dym z nich
piekarnik zarz¹dza wy³¹cznie tymi parametrami,
które maj¹ zasadnicze znaczenie dla udanej
realizacji wszystkich przepisów, od najprostszych do
33
PL
zapiekanych, lasagni itp...
Podczas pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Program TRADYCYJNY
Przy tym tradycyjnym sposobie pieczenia najlepiej
jest wykorzystywaæ tylko jedn¹ pó³kê. Program jest
zalecany do powolnego pieczenia lub do
przygotowywania potraw w k¹pieli wodnej. W
przypadku pieczenia w k¹pieli wodnej zaleca siê
wlanie wody bezporednio na brytfannê.
Program PIECZENIE MIÊS
W³¹czaj¹ siê górny i obwodowy element grzejny oraz
uruchamia siê wentylator. £¹czy wymuszon¹
cyrkulacjê powietrza wewn¹trz piekarnika z
jednokierunkowym promieniowaniem cieplnym.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiêkszaj¹c moc penetracji cieplnej. Podczas
pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Program WYRASTANIE
W³¹cza siê obwodowy element grzejny oraz
uruchamia siê wentylator tylko w fazie
nagrzewania. Temperatura piekarnika jest idealna dla
rozpoczêcia procesu wyrastania. Podczas
wyrastania drzwiczki piekarnika powinny byæ
zamkniête.
Program BRIOSZKI
Ze wzglêdu na zastosowane parametry, ten program
pieczenia jest idealny dla ciast na bazie naturalnych
dro¿d¿y.
Program TARTY
Ze wzglêdu na zastosowane parametry ten program
pieczenia jest idealny dla realizacji wszystkich
przepisów na tarty.
Program CIASTA
Ten program pieczenia jest wskazany dla wszystkich
ciast cukierniczych nienale¿¹cych do kategorii
BRIOSZKI i TARTY (np. ma³e ptysie, ciasta
biszkoptowe itp.).
Program BEZY BIA£E/PODPIECZONE
Temperatury ustawione fabrycznie i nie mo¿na ich
zmieniaæ. Program BEZY BIA£E jest idealny do
suszenia bez. Program BEZY PODPIECZONE jest
idealny do pieczenia bez.
Program ROZMRA¯ANIE
Wentylator znajduj¹cy siê w g³êbi piekarnika
wytwarza wokó³ potrawy obieg powietrza o
temperaturze otoczenia. Program ten jest zalecany
do rozmra¿ania ka¿dego rodzaju potraw, ale w
szczególnoci potraw delikatnych, które nie lubi¹
ciep³a, jak, na przyk³ad: torty lodowe, ciasta z
kremem lub bit¹ mietan¹, ciasta z owocami.
Programy NISKA TEMPERATURA
Ten typ gotowania, od lat stosowany przez
zawodowych kucharzy, umo¿liwia przygotowywanie
potraw (miês, ryb, owoców, warzyw) w bardzo niskich
temperaturach (85, 95 i 120 °C), gwarantuj¹c ich
doskona³e ugotowanie i maksymalnie podkrelaj¹c
ich walory smakowe.
Wi¹¿e siê z tym wiele istotnych korzyci:
poniewa¿ temperatury gotowania bardzo niskie
(zwykle ni¿sze ni¿ temperatura parowania), utrata
soków wydzielaj¹cych siê podczas gotowania,
spowodowana parowaniem, zostaje znacznie
obni¿ona, dziêki czemu potrawa jest bardziej miêkka;
podczas gotowania miês w niskiej temperaturze
w³ókna miêniowe kurcz¹ siê mniej ni¿ w
przypadku klasycznego gotowania. W rezultacie
miêso jest bardziej miêkkie i nie wymaga fazy
odpoczywania po ugotowaniu. Miêso nale¿y
przyrumieniæ przed w³o¿eniem go do piekarnika.
Gotowanie pró¿niowe w niskiej temperaturze,
od 30 lat praktykowane przez najwiêkszych szefów
kuchni, ma wiele korzystnych aspektów:
gastronomiczne: umo¿liwia skoncentrowanie
aromatów przy zachowaniu w³aciwoci
smakowych potrawy oraz jej miêkkoci i
kruchoci.
higieniczne: poniewa¿ zostaj¹ zachowane zasady
higieny, ten rodzaj gotowania chroni ¿ywnoæ
przed szkodliwymi skutkami tlenu i zapewnia
mo¿liwoæ d³u¿szego przechowywania potraw w
lodówce.
organizacyjne: dziêki wyd³u¿eniu czasu
konserwacji mo¿na przygotowywaæ potrawy du¿o
wczeniej.
dietetyczne: ten rodzaj gotowania nie wymaga
stosowania du¿ej iloci t³uszczu, a wiêc umo¿liwia
przygotowywanie zdrowych, lekkostrawnych potraw.
finansowe: znacznie obni¿a utratê masy
produktów.
Aby korzystaæ z tej techniki, konieczne jest
posiadanie urz¹dzenia do gotowania pró¿niowego
wraz ze specjalnymi woreczkami. Nale¿y cile
przestrzegaæ wskazanych instrukcji dotycz¹cych
pró¿niowego pakowania ¿ywnoci.
Technika pró¿niowa umo¿liwia równie¿ konserwacjê
produktów surowych (owoców, warzyw itp.) oraz
ugotowanych (przy zastosowaniu tradycyjnego
sposobu gotowania).
PL
34
Program PASTERYZACJA
Ten typ gotowania jest zalecany dla owoców, warzyw itp.
Pojemniki niewielkich rozmiarów mog¹ byæ
umieszczane na 2 poziomach (brytfanna 1. pó³ka i
ruszt 3. pó³ka). Pozostawiæ pojemniki do och³odzenia
w piekarniku. Wk³adaæ do zimnego piekarnika.
Ro¿en
W celu uruchomienia
ro¿na (patrz rysunek)
nale¿y wykonaæ
nastêpuj¹ce czynnoci:
1. umieciæ brytfannê w
pozycji 1;
2. ustawiæ uchwyt
ro¿na w pozycji 3, a
nastêpnie umieciæ
ro¿en w odpowiednim
otworze, znajduj¹cym
siê w tylnej ciance piekarnika;
3. w³¹czyæ ro¿en, wybieraj¹c funkcjê
.
Programy pieczenia ustawiane AUTOMATYCZNIE
Nie nale¿y otwieraæ drzwiczek piekarnika, aby
unikn¹æ nieprawid³owoci w pomiarze czasu i
temperatury pieczenia.
!Temperatura i czas trwania pieczenia wstêpnie
ustawione w systemie C.O.P
(Zaprogramowane Optymalne Pieczenie), który
automatycznie gwarantuje doskona³e rezultaty. Kiedy
potrawa jest upieczona, pieczenie zostaje
automatycznie przerwane, o czym informuje
odpowiedni sygna³ dwiêkowy. Ten rozdzia³ powsta³
przy cennej wspó³pracy naszego eksperta
kulinarnego. Zachêcamy do korzystania z jego porad,
aby w pe³ni wykorzystaæ jego dowiadczenie i aby
rezultaty pieczenia by³y zawsze doskona³e. Zalecane
funkcje pieczenia, a tak¿e temperatura oraz pó³ki, na
których nale¿y ustawiaæ potrawy, dok³adnie takie
same jak te, które on sam stosuje na co dzieñ, aby
uzyskaæ jak najlepsze wyniki pieczenia.
Program PIECZEÑ
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia wo³owiny,
cielêciny, wieprzowiny, kurczaków i jagniêciny.
Wk³adaæ miêso do zimnego piekarnika. Ewentualnie
mo¿na je te¿ wk³adaæ do nagrzanego piekarnika. W
przypadku niektórych programów PIECZEÑ mo¿na
wybraæ ¿¹dany poziom pieczenia: DOBRZE
WYPIECZONA, REDNIO WYPIECZONA i
KRWISTA.
Program TARTY
Ta funkcja jest idealna dla wszystkich przepisów na
tarty (które zwykle wymagaj¹ dobrego upieczenia od
spodu). Wk³adaæ tarty do zimnego piekarnika.
Ewentualnie mo¿na je te¿ wk³adaæ do nagrzanego
piekarnika.
Program BRIOSZKI
Ta funkcja jest idealna do pieczenia ciast
cukierniczych na bazie dro¿d¿y naturalnych.
Wk³adaæ ciasta do zimnego piekarnika, ewentualnie
mo¿na je te¿ wk³adaæ do nagrzanego piekarnika
Program CIASTOLIWKOWE
Ta funkcja jest idealna dla wszystkich przepisów na
bazie proszku do pieczenia. Wk³adaæ ciasta do
zimnego piekarnika. Ewentualnie mo¿na je te¿
wk³adaæ do nagrzanego piekarnika.
Program CIASTA
Ta funkcja jest idealna dla wszystkich innych
przepisów (bez dro¿d¿y i proszku do pieczenia oraz
nie dla tart). Wk³adaæ ciasta do zimnego piekarnika.
Ewentualnie mo¿na je te¿ wk³adaæ do nagrzanego
piekarnika.
Program CHLEB
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia chleba.
Przepis i inne szczegó³y znajduj¹ siê w nastêpnym
rozdziale. Dla uzyskania najlepszych rezultatów
zalecamy dok³adne stosowanie siê do poni¿szych
wskazówek:
przygotowaæ ciasto dok³adnie wed³ug przepisu;
pamiêtaæ o wlaniu 100 g (1 dl) zimnej wody na
brytfannê w pozycji 5;
Wk³adaæ chleb do zimnego piekarnika. W przypadku
zamiaru w³o¿enia chleba do nagrzanego piekarnika, po
upieczeniu innej potrawy w wysokiej temperaturze, na
wywietlaczu pojawi siê napis Hot, który zniknie
dopiero wtedy, gdy temperatura piekarnika spadnie do
40°. Wtedy bêdzie mo¿na w³o¿yæ chleb.
Przepis na CHLEB (maksymalna iloæ ciasta):
Sk³adniki:
650 g m¹ki
350 g wody
12 g soli
25 g wie¿ych dro¿d¿y piekarskich lub 4 torebki
dro¿d¿y w proszku.
Przygotowanie:
Wymieszaæ m¹kê z sol¹ w du¿ym naczyniu.
Rozpuciæ dro¿d¿e w lekko ciep³ej wodzie (oko³o
35 stopni).
Zrobiæ do³ek w m¹ce.
Wlaæ dro¿d¿e rozprowadzone w wodzie.
35
PL
Program PIZZERIA
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia pizzy
(cienkie ciasto). U¿ywaæ ogniotrwa³ego kamienia do
pizzy, który stanowi czêæ wyposa¿enia piekarnika,
umieszczaj¹c go na w³aciwym ruszcie na pó³ce 6.
Informacje na temat sk³adników znajduj¹ siê w
rozdziale z przepisem na PIZZÊ.
Piekarnik informuje, kiedy nale¿y w³o¿yæ
potrawê, poprzez w³¹czenie sygna³u dwiêkowego
oraz wywietlenie komunikatu W£Ó¯ POTRAWÊ I
NACINIJ START.
Moje przepisy
Jeli zostanie wybrana funkcja UNIWERSALNE i
u¿ytkownik ustawi czas trwania pieczenia, to po
jego zakoñczeniu wywietli siê ekran z
zapytaniem, czy pieczenie ma zostaæ zapisane.
Funkcja MOJE PRZEPISY jest aktywna tylko z
programami UNIWERSALNY i tam, gdzie zosta³
ustawiony czas trwania pieczenia.
Przepis zostaje zapisany dopiero po zakoñczeniu
pieczenia. Mo¿na zapisaæ okrelon¹ liczbê operacji
(³¹cznie 10) takich jak zmiany temperatury i czasu
trwania pieczenia, o ile ró¿nica czasu pomiêdzy
jedn¹ a drug¹ wynosi co najmniej minutê. Mo¿na
zapisaæ maksymalnie 10 przepisów. Mo¿na wybraæ
pozycjê w pamiêci, jak¹ ma zajmowaæ dany przepis.
Jeli w piekarniku znajduje siê divider lub jeli
wykonywane jednoczenie dwa pieczenia
UNIWERSALNE w dwóch komorach, zapisywanie
danych w pamiêci nie jest mo¿liwe.
Aby umo¿liwiæ rozró¿nienie zapisanych przepisów i
u³atwiæ ich poszukiwanie na licie, nazwa, pod któr¹
zostanie zapisany ka¿dy z nich, bêdzie siê sk³adaæ
z nastêpuj¹cych elementów:
- MÓJ PRZEPIS + kolejny numer (1, 2, 3 itp)
- TEMPERATURA POCZ¥TKOWA +
EWENTUALNIE SYMBOL* (np. 170°C)
- CZAS TRWANIA (np. 00:30)
* Znaczenie symboli:
- brak symboli: zosta³a ustawiona temperatura
pocz¹tkowa i nie zosta³a ona ju¿ póniej
zmieniona.
- â : temperatura pocz¹tkowa zosta³a zmieniona,
obni¿ono j¹;
- á : temperatura pocz¹tkowa zosta³a zmieniona,
podwy¿szono j¹;
- áâ : temperatura pocz¹tkowa zosta³a zmieniona,
by³a zarówno podwy¿szana, jak i obni¿ana
Wyrabiaæ a¿ do uzyskania jednorodnego, lekko
kleistego ciasta, ugniataj¹c je d³oni¹ i sk³adaj¹c
przez 10 minut.
Uformowaæ kulê, w³o¿yæ do miski i przykryæ
przezroczyst¹ foli¹, aby powierzchnia ciasta nie
wysch³a. W³o¿yæ miskê do piekarnika, w³¹czyæ
funkcjê rêczn¹ WYRASTANIE w 40° i pozostawiæ
ciasto do wyroniêcia na oko³o 30/45 minut, b¹d
te¿ pozostawiæ je w temperaturze pokojowej na
oko³o 1 godzinê (ciasto powinno podwoiæ swoj¹
objêtoæ).
Zbiæ ciasto delikatnie je wyrabiaj¹c, a nastêpnie
podzieliæ na kilka chlebów.
U³o¿yæ je na ruszcie na papierze do pieczenia
(uciêtym na wymiar brytfanny) i oprószyæ m¹k¹.
Wykonaæ na nich kilka naciêæ ostrym no¿em.
W³o¿yæ ruszt na pó³kê 2.
Umieciæ brytfannê na poziomie 5 i wlaæ na
ni¹ 100 gr zimnej wody.
Wk³adaæ chleb do zimnego piekarnika.
W³¹czyæ funkcjê automatyczn¹
CHLEB.
Po zakoñczeniu pieczenia pozostawiæ chlebki na
ruszcie, a¿ ca³kowicie ostygn¹.
Program PIZZA
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia pizzy (ciasto
doæ znacznej gruboci). Przepis i inne szczegó³y
znajduj¹ siê w nastêpnym rozdziale. Mo¿na wybraæ
¿¹dany poziom pieczenia: REDNIO WYPIECZONA,
CHRUPI¥CA i MIÊKKA.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy
dok³adne stosowanie siê do poni¿szych wskazówek:
przygotowaæ ciasto dok³adnie wed³ug przepisu;
waga ciasta powinna wynosiæ od 350 g do 500 g.
lekko nat³uciæ brytfannê i blachy.
Wk³adaæ pizzê do zimnego piekarnika. W przypadku
zamiaru w³o¿enia pizzy do nagrzanego piekarnika, po
upieczeniu innej potrawy w wysokiej temperaturze,
na wywietlaczu pojawi siê napis za gor¹cy
piekarnik, który zniknie dopiero wtedy, gdy
temperatura piekarnika spadnie do 120°. Wtedy
bêdzie mo¿na w³o¿yæ pizzê.
Przepis na PIZZÊ:
Przepis na 3 lub 4 pizze: 1000 g m¹ki, 500 g wody,
20 g soli, 20 g cukru, 10 cl oliwy z oliwek, 20 g
wie¿ych dro¿d¿y (lub 2 torebki dro¿d¿y w proszku)
Wyrastanie w temperaturze pokojowej: 1 godzina
lub w piekarniku po w³¹czeniu rêcznej funkcji
NISKA TEMPERATURA w temperaturze 40° przez
oko³o 30/45 minut.
Wk³adaæ pizzê do zimnego piekarnika.
W³¹czyæ pieczenie
PIZZA.
PL
36
Programowanie pieczenia
Programowanie czasu trwania pieczenia
Czas trwania pieczenia mo¿na ustawiaæ tylko w
programach UNIWERSALNYCH.
Programowanie jest mo¿liwe tak¿e przed
rozpoczêciem programu pieczenia przyciskiem
START/STOP.
Nacisn¹æ przycisk
, nastêpnie:
1. Wybraæ has³o CZAS TRWANIA i nacisn¹æ OK,
aby potwierdziæ.
2. 4 cyfry pulsuj¹
3. ustawiæ je za pomoc¹ przycisków
- i +;
4. nacisn¹æ przycisk OK, aby potwierdziæ.
5. Po up³ywie ustawionego czasu pieczenia w³¹cza
siê sygna³ dwiêkowy i piekarnik wy³¹cza siê.
Przyk³ad: jest godzina 9:00 i czas trwania
pieczenia zostaje zaprogramowany na 1 godzinê i
15 minut. Program zatrzyma siê automatycznie o
godzinie 10:15.
Programowanie pieczenia z opónieniem czasowym.
Ustawiaj¹c czas pieczenia mo¿na te¿
zaprogramowaæ pieczenie z opónieniem czasowym.
Programowanie jest mo¿liwe dopiero po dokonaniu
wyboru programu pieczenia, przed jego w³¹czeniem.
1. Nacisn¹æ przycisk
, a nastêpnie wykonaæ ca³¹
procedurê jak w p. 1 - 3 opisan¹ dla czasu trwania.
2. Wybraæ has³o KONIEC i nacisn¹æ OK, aby
potwierdziæ.
3. 4 cyfry pulsuj¹
4. ustawiæ je za pomoc¹ przycisków
- i +;
5. nacisn¹æ przycisk OK, aby potwierdziæ.
6. Nacisn¹æ przycisk START/STOP, aby w³¹czyæ
programowanie. .
7. Po up³ywie ustawionego czasu pieczenia w³¹cza
siê sygna³ dwiêkowy i piekarnik wy³¹cza siê.
Przyk³ad: jest godzina 9:00 i zostaje
zaprogramowany czas trwania pieczenia na 1
godzinê i 15 minut oraz godzina 12:30 jako
godzina zakoñczenia pieczenia. Program w³¹cza
siê automatycznie o godzinie 11:15.
Komunikat oczekiwanie na pirolizê oznacza, ¿e
zosta³o dokonane programowanie. Na
WYWIETLACZU naprzemiennie pojawiaj¹ siê
godzina zakoñczenia oraz czas trwania pieczenia.
Dopóki piekarnik jest w trybie oczekiwania, mo¿na
zmieniæ godzinê zakoñczenia pieczenia, postêpuj¹c
wed³ug powy¿szych instrukcji. Aby anulowaæ
programowanie, nale¿y wy³¹czyæ piekarnik
.
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Podczas pieczenia z wentylatorem nie u¿ywaæ
pó³ek 1 i 5: gor¹ce powietrze dzia³a bezporednio na
nie, co mog³oby spowodowaæ przypalenie
delikatnych potraw.
Podczas pieczenia BARBECUE ustawiæ brytfannê
w po³o¿eniu 1, aby zebraæ pozosta³oci po pieczeniu
(sosy i/lub t³uszcze).
WIELOPOZIOMOWY
Ustawiaæ brytfannê na dole, a ruszty na górze.
PIZZA lub PODP£OMYKI
U¿ywaæ blachy z lekkiego aluminium o rednicy
maksymalnie 30 cm, umieszczaj¹c na ruszcie
znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu piekarnika
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca
siê dodanie mozzarelli dopiero w po³owie
pieczenia.
BARBECUE
Wstêpnie nagrzaæ piekarnik przez 5 minut.
Piec przy zamkniêtych drzwiczkach.
Ustawiæ ruszt w pozycji 3 lub 4, a ¿ywnoæ
umieciæ na rodku rusztu.
Ta funkcja jest zalecana do: przyrumieniania
potraw, sporz¹dzania zapiekanek, podpiekania bez
dla nadania im koloru, przygotowywania tostów
oraz ma³ych porcji chudych i cienkich kawa³ków
miêsa z grilla.
Zaleca siê ustawiæ poziom energii na maksymalny.
Nie nale¿y siê niepokoiæ, jeli górny grzejnik nie
bêdzie stale w³¹czony: jego prac¹ steruje
termostat.
37
PL
Tabela pieczenia
Funkcje
Potrawy
Waga
(kg)
Iloæ³ek
do
pieczenia
Pozycja³ek
Nagrzewanie
wstêpne
Zalecana
temperatura
(°C)
Czas trwania
pieczenia
(minuty)
Uniwersalne
L. sztuk
Brytfanna
Ruszt 1
Ruszt 2
Tarty*
Tarty
1
2
2
1
3
Tak
Tak
200
200
30-40
30-40
Pizza 1
2
2
1
3
Tak
Tak
220
220
25-30
25-30
Brioszki*
Panettone
1 1 lub 2 Tak 160 45-60
Ciasta*
Ptysie
1
3
2
1
3
5
Tak
Tak
190
190
25-30
30-40
Cookies
3 1 3 5 Tak 180 20-30
Ciastka
3 1 3 5 Tak 200 40-50
Ciasto liwkowe
1 2 Tak 160 60-75
Ciasto biszkoptowe
1
2
2
1
3
Tak
Tak
180
180
30-35
35-40
Wielopoziomowy*
Krem karmelowy
(k¹piel wodna)
2 1 3 Tak
170 35-45
Du¿y kawa³ek miêsa
1 2 Tak
160 90-240
Pieczenie miês*
Pieczeñ wieprzowa,
cielêca
1 1 2 Nie 200 35-75
Du¿a pieczeñ
drobiowa
1 1 2 Nie 190 90-120
Zapiekanka*
Zapiekanka
1 2 lub 3 Nie 190 40-60
Grill-Barbecue*
Befsztyk wo³owy
1 1 3 lub 4 Nie 270-300 20-30
Kie³baski
1 1 4 do 5 Nie 270-300 10-20
Befsztyk wieprzowy
1 1 4 Nie 270-300 15-25
Bekon
1 1 5 Nie 270-300 3-6
Wyrastanie*
Wyrastanie
1 2 Nie 40
Bia³e bezy*
Bia³e bezy
3 1 3 5 Nie 70 8-12 godzin
Podpieczone bezy*
Podpieczone bezy
3 1 3 5 Nie 110 1,5-2 godziny
Niska temperatura
85°C*
Miêso/Ryby
3 1 3 5 Nie 85 90-180
Pasteryzacja
Owoce, warzywa itp.
1 2 Tak
110
Automatyczne
Chleb
Chleb (patrz
przepis)
1 1 5** 1 lub 2 Nie
Pieczeñ
Pieczenie
1 1 2 Nie
Ciasta
Ciasta
1 2 Nie
Tarty
Tarty
1 2 Nie
Brioszki
Brioszki
1 2 Nie
Ciasto liwkowe
Ciasto liwkowe
1 2 Nie
Pizza
Pizza (patrz przepis)
1 2 Nie
Pizzeria**
Bardzo cienkie pizze
1 4 +
kamieñ do
pizzy
Tak
* Czas trwania pieczenia zosta³ podany w przybli¿eniu i mo¿e byæ zmieniany w zale¿noci od indywidualnych preferencji.
Czas wstêpnego nagrzewania piekarnika zosta³ ustawiony fabrycznie i nie mo¿e byæ zmieniany rêcznie.
** Zgodnie z przepisem na brytfan nale¿y wlaæ 100 gr wody.
PL
38
Zalecenia i rodki ostro¿noci
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi normami
bezpieczeñstwa Poni¿sze ostrze¿enia dotycz¹ zasad
bezpieczeñstwa i nale¿y je uwa¿nie przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane do u¿ytku
domowego o charakterze nieprofesjonalnym.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia na otwartym
powietrzu, nawet jeli miejsce to pozostaje
os³oniête, gdy¿ wystawianie piekarnika na dzia³anie
deszczu i burz jest bardzo niebezpieczne.
Przenosz¹c urz¹dzenie nale¿y zawsze korzystaæ
z odpowiednich uchwytów, umocowanych po
bokach piekarnika.
Nie dotykaæ urz¹dzenia stoj¹c przy nim boso lub
maj¹c mokre czy wilgotne d³onie albo stopy.
Urz¹dzenie s³u¿y do gotowania potraw i powinno
byæ u¿ywane jedynie przez osoby doros³e, zgodnie
ze wskazówkami zawartymi w niniejszej instrukcji.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy
grzejne oraz niektóre czêci drzwiczek
piekarnika mocno siê nagrzewaj¹. Nale¿y
uwa¿aæ, aby nie dotkn¹æ tych czêci i aby
dzieci nie zbli¿a³y siê do piekarnika.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce
pozosta³e elektryczne urz¹dzenia domowe nie
styka³y siê z rozgrzanymi elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Przy otwieraniu drzwiczek nale¿y trzymaæ za rodkow¹
czêæ uchwytu: jego boki mog¹ byæ gor¹ce.
Do wyjmowania naczyñ z piekarnika i do ich wk³adania
nale¿y zawsze u¿ywaæ rêkawic ochronnych.
Nie wyk³adaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ do piekarnika materia³ów
³atwopalnych: w przypadku niespodziewanego
uruchomienia urz¹dzenia mog³oby siê ono zapaliæ.
Kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane, nale¿y zawsze
sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji
l/¡
;
Nie nale¿y wyjmowaæ wtyczki z gniazdka ci¹gn¹c
za kabel: zaleca siê trzymanie za wtyczkê.
Nie czyciæ urz¹dzenia ani nie wykonywaæ
czynnoci konserwacyjnych bez uprzedniego
od³¹czenia wtyczki od sieci elektrycznej.
W razie awarii nie nale¿y w ¿adnym wypadku
ingerowaæ w wewnêtrzne mechanizmy piekarnika
w celu podjêcia próby jego samodzielnej naprawy.
Skontaktowaæ siê z Serwisem (patrz Serwis).
Nie stawiaæ ciê¿kich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Nie jest przewidziane, aby urz¹dzenie by³o u¿ywane
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
mo¿liwociach fizycznych lub umys³owych, przez osoby
bez dowiadczenia lub bez znajomoci urz¹dzenia,
chyba ¿e pod nadzorem osoby odpowiedzialnej za ich
bezpieczeñstwo, jak równie¿ przez osoby, które nie
zosta³y zapoznane z podstawowymi instrukcjami
dotycz¹cymi u¿ytkowania urz¹dzenia.
Nale¿y zabroniæ dzieciom bawienia siê urz¹dzeniem.
Utylizacja
Utylizacja materia³ów opakowaniowych: stosowaæ siê
do lokalnych przepisów; dziêki temu opakowanie
bêdzie mog³o zostaæ ponownie wykorzystane.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie
zu¿ytego sprzêtu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE) przewiduje, ¿e elektryczne urz¹dzenia
gospodarstwa domowego nie mog¹ byæ utylizowane w
ramach zwyk³ego zagospodarowywania sta³ych
odpadów miejskich. Zu¿yte urz¹dzenia powinny byæ
gromadzone oddzielnie, aby zoptymalizowaæ stopieñ
odzysku i recyklingu materia³ów, z których one
wykonane, oraz aby zapobiec potencjalnym szkodom
dla zdrowia i rodowiska. Symbol przekrelonego
kosza, umieszczony na wszystkich produktach, ma
przypominaæ o obowi¹zku ich selektywnej zbiórki. W
celu uzyskania bli¿szych informacji na temat
prawid³owego z³omowania elektrycznych urz¹dzeñ
gospodarstwa domowego, ich w³aciciele mog¹ siê
zwracaæ do w³aciwych s³u¿b publicznych lub do
sprzedawców tych urz¹dzeñ.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika w godzinach od pónego
popo³udnia do pierwszych godzin porannych
mo¿na przyczyniæ siê do zmniejszenia obci¹¿enia
zak³adów energetycznych. Takie u¿ytkowanie
piekarnika umo¿liwiaj¹ dostêpne opcje
programowania, w szczególnoci tryb pieczenie z
opónieniem czasowym (patrz Programy).
Zaleca siê, aby pieczenie w trybie ZAPIEKANKA
by³o wykonywane zawsze przy zamkniêtych
drzwiczkach: w ten sposób mo¿na uzyskaæ
zarówno lepsze wyniki pieczenia, jak i znaczn¹
oszczêdnoæ energii elektrycznej (oko³o 10%).
Nale¿y dbaæ o sprawnoæ i czystoæ uszczelek,
tak aby dok³adnie przylega³y one do drzwiczek i
nie powodowa³y utraty ciep³a.
39
PL
Konserwacja i utrzymanie
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed ka¿d¹ operacj¹ nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenie od
sieci zasilania elektrycznego.
Mycie urz¹dzenia
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali
nierdzewnej oraz uszczelki gumowe mog¹ byæ
myte przy pomocy g¹bki nas¹czonej letni¹ wod¹ i
neutralnym myd³em. Jeli plamy trudne do
usuniêcia, nale¿y stosowaæ specjalne produkty
przeznaczone do tego typu urz¹dzeñ. Zaleca siê
obficie sp³ukaæ i dok³adnie osuszyæ piekarnik po
umyciu. Nie nale¿y stosowaæ proszków ciernych
ani substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone
najlepiej po ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze
letnie. Nale¿y je umyæ przy pomocy ciep³ej wody i
rodka czyszcz¹cego, sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹
szmatk¹. Unikaæ rodków ciernych.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce,
tak¿e w zmywarkach, z wyj¹tkiem prowadnic
przesuwnych.
Do mycia urz¹dzenia nigdy nie nale¿y u¿ywaæ
oczyszczaczy parowych lub wysokocinieniowych.
Mycie drzwiczek
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy g¹bki
i rodków nieposiadaj¹cych w³aciwoci ciernych, a
nastêpnie osuszaæ miêkk¹ szmatk¹. Nie u¿ywaæ
szorstkich materia³ów ciernych lub ostrych,
metalowych skrobaków, które mog¹ zarysowaæ
powierzchniê i spowodowaæ pêkniêcie szyby.
Aby dok³adniej wyczyciæ piekarnik, mo¿na
zdemontowaæ drzwiczki:
1. ca³kowicie otworzyæ drzwiczki (patrz rysunek);
2. podnieæ i obróciæ dwignie znajduj¹ce siê w obu
zawiasach (patrz rysunek);
3. (ze szklanymi drzwiczkami
wewnêtrznymi). przytrzymaæ
drzwiczki za obie zewnêtrzne
krawêdzie, przymykaj¹c je
powoli, lecz nie ca³kowicie.
Nacisn¹æ blokady F, a
nastêpnie poci¹gn¹æ drzwiczki
do siebie i wyj¹æ je z
zawiasów (patrz rysunek).
Zamontowaæ ponownie drzwiczki wykonuj¹c opisane
czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
Kontrola uszczelek
Sprawdzaæ okresowo stan uszczelek drzwiczek
piekarnika. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia
uszczelki nale¿y siê skontaktowaæ z najbli¿szym
Centrum Serwisowym (patrz Serwis). Zaleca siê nie
u¿ywaæ piekarnika
do momentu zakoñczenia naprawy.
Wymiana ¿arówki
W celu wymiany
¿arówki w
piekarniku:
1. Odkrêciæ
szklan¹ pokrywê
obudowy ¿arówki.
2. Wyj¹æ ¿arówkê
i wymieniæ na
podobn¹: ¿arówka
halogenowa,
napiêcie 230 V,
moc 25 W, gwint G 9.
3. Ponownie za³o¿yæ pokrywê (patrz rysunek).
Nie dotykaæ palcami bañki ¿arówki.
Serwis Techniczny
Uwaga:
Urz¹dzenie wyposa¿one jest w automatyczny
system diagnostyczny do wykrywania ewentualnych
usterek. Usterki sygnalizowane na wywietlaczu
poprzez komunikaty typu: F, po których nastêpuje
seria cyfr.
W takich przypadkach konieczna jest pomoc serwisu
technicznego.
Zwracaæ siê wy³¹cznie do autoryzowanych
techników.
Podaæ:
Rodzaj nieprawid³owoci;
Model urz¹dzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje mo¿na znaleæ na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu.
F
F
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Whirlpool FN 64 XA instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla