20
Uwaga: Miska może być używana w kuchence mikrofalowej pod warunkiem, że nie dodaje się tłuszczu, a
metalowa oś miski jest zakryta składnikami.
Składniki Maksymalna ilość Czas
Pokrojona cebula
Czosnek
Szalotki
Pietruszka
Mięta
Suszone morele
Migdały / Orzechy
Mięso surowe pokrojone w kostkę
Delikatne ciasto
Kompot z owoców
Gotowana zupa
Potrawa dla dzieci (Patrz przepis)
300 g
200 g
300 g
30 g
30 g
100g
150 g
150 do 200 g
0,6 l
500 g
0,6 l
200 g gotowanych warzyw
5 impulsów
5 impulsów
10 impulsów
5 do10 impulsów
5 do 10 impulsów
5 sekund
30 sekund
15 do 20 sekund
30 sekund
15 sekund
30 sekund
20 sekund
Porady dla uzyskania dobrej jakości siekanych potraw:
Miksować „pulsacyjnie”. Jeśli kawałki pokarmu przykleją się do ścianek miski (mięso, cebula…), należy je
odkleić przy pomocy szpatułki, dorzucić do miski i wykonać 2 do 3 dodatkowych „pulsów”.
Podziałka objętości na misce uwzględnia objętość założonego noża, podane objętości są jedynie
informacyjnie.
Kilka przepisów
CACIK
1 ogórek, 2 ząbki czosnku, świeża mięta, 10 cl oleju z oliwek, 1 jogurt naturalny, sól i pieprz.
Usunąć ziarna z ogórka i pociąć go w misce w kostkę. Posiekać „pulsacyjnie”. Posolić kawałki i pozostawić w
naczyniu na 15 minut, aby ociekły. Posiekać pulsacyjnie czosnek i miętę. Dodać do miski jogurt i olej z oliwek.
Zmiksować wszystko, aby otrzymać aksamitną masę. Dodać sól i pieprz. Wyciągnąć nóż i dodać kawałki
ogórka do otrzymanej masy. Wstawić do lodówki, podawać na chłodno.
YAPRAK DOLMA (Faszerowane liście winogron) dla 8 osób
250 g ryżu, 400 g liści winogron (świeżych lub z puszki), 10 cl oliwy z oliwek, 1 cebula, ½ zielonej papryki,
1 pomidor, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz, 10 cl soku z cytryny, liście mięty.
Przygotowanie liści winogron: Gotować obrane z ogonków liście winogron przez 5 minut w garnku z wodą z
dodatkiem soku z cytryny. Wyciągnąć i osączyć oddzielając każdy liść.
Farsz: posiekać kolejno składniki: pomidory, zieloną paprykę, cebulę i czosnek. Rozgrzać w garnku oliwę i
przyrumienić posiekane warzywa. Dodać sól i pieprz. Dodać liście mięty i sok z cytryny. Podsmażyć całość
dodając dobrze wypłukany ryż. Dobrze wymieszać, aby otrzymać jednolity farsz. Dodać 2 szklanki gotującej
się wody i smażyć farsz przez 15 minut. Następnie schłodzić farsz.
Nałożyć łyżkę farszu na środek liścia winogrona. Nałożyć boki liścia na farsz i zawinąć liść. Ułożyć
faszerowane liście w garnku. Wlać taką ilość wody, aby dolmy były całkowicie w niej zanurzone.
Gotować przez 20 min. na średnim ogniu. Dolmy podawać na zimno.
HUMMUS BI TAHINI (purée z grochu włoskiego w sezamie)
100 g suszonego grochu włoskiego, 1 łyżeczka soli, 5 cl tahini, 5 cl soku z cytryny, 5 cl wywaru, 1 ząbek
czosnku, odrobina oliwy z oliwek, świeża pietruszka, papryka.