1. PROGRAMY AUTOMATYCZNE
1.1 Warzywa tradycyjne
Naczynia:
• Można stosować dowolnego rodzaju
naczynia kuchenne odporne na
wysoką temperaturę – co najmniej
100°C.
Składniki:
• 400 g kalafiora
• 200 g marchwi
• 200 g kalarepy
• 200 g żółtej i czerwonej papryki
Sposób przygotowania:
Umyć kalafior i podzielić na różyczki.
Marchewkę i kalarepę obrać i podzielić
na niewielkie kawałki. Paprykę umyć i
pokroić na paski. Włożyć wszystkie
warzywa do otwartego naczynia i
gotować bez dodawania wody. Przy
takiej metodzie gotowania można
zrezygnować z przypraw i soli.
• Czas pieczenia: 30 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 3
1.2 Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
• 1000 g ziemniaków
• 1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki
muszkatołowej
• 2 ząbki czosnku
• 200 g startego sera
• 200 ml mleka
• 200 ml śmietany
• 4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie
plastry, osuszyć i przyprawić.
Natrzeć ząbkiem czosnku żaroodporną
formę do zapiekanek i wysmarować
naczynie odrobiną masła.
Rozłożyć połowę przyprawionych
plastrów ziemniaków w naczyniu i
posypać je startym serem. Ułożyć
pozostałe plastry ziemniaków na tej
warstwie i posypać resztą sera.
Rozgnieść drugi ząbek czosnku i
rozmieszać go razem z mlekiem i
śmietaną. Polać tą mieszanką ziemniaki i
rozłożyć małe kawałki masła na
zapiekance.
• Czas pieczenia: 70 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 2
1.3 Biały chleb
Składniki:
• 1000 g mąki
• 40 g świeżych drożdży lub 20 g
drożdży suszonych
• 650 ml mleka
• 15 g soli
Inne:
• Wysmarowana tłuszczem lub
wyłożona pergaminem blacha do
pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę i sól do dużej miski.
Rozpuścić drożdże w letnim mleku i
dodać do mąki. Ze wszystkich
składników zagnieść elastyczne ciasto.
Zależnie od właściwości mąki może być
konieczne dolanie niewielkiej ilości mleka
w celu uzyskania ciasta o odpowiedniej
konsystencji.
Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż
dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Rozdzielić ciasto na dwie części,
uformować dwa długie bochenki i
położyć je na blasze do pieczenia ciasta
wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej
papierem do pieczenia.
Pozostawić chleb, aby wyrósł jeszcze o
połowę swojej wielkości.
Przed upieczeniem posypać bochenki
niewielką ilością mąki i wykonać ostrym
nożem 3 - 4 ukośne nacięcia o
głębokości co najmniej 1 cm.
• Czas pieczenia: 55 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 2
1.4 Gotowana ryba (pstrąg)
Składniki:
• 4 pstrągi, 250 - 300 g każdy
• sok z cytryny, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
2