Robert Bosch Hausgeräte GmbH 75
Uwaga!
Przystawkę wielofunkcyjną używać tylko
w stanie całkowicie zmontowanym!
Uwaga!
Przed rozdrabnianiem mięsa usunąć z niego
chrząstki, kości i ścięgna.
Przystawka wielofunkcyjna nie nadaje się
do rozdrabniania bardzo twardych produktów
(ziarna kawy, rzodkwi, orzechów muszkato-
wych) i mrożonek (owoców itp.).
Hak do zagniatania/nóż uniwersalny
Hak do zagniatania
służy do zagniatania
małych ilości ciasta.
Nóż uniwersalny
do rozdrabniania mięsa,
twardego sera, cebuli, ziół, czosnku, owoców,
warzyw, orzechów, migdałów.
Należy koniecznie zwracać uwagę na czas
rozdrabniania i maksymalne ilości produktów
podane w tabeli (
rysunek
=
).
Rysunek
Miskę ustawić na gładkiej i czystej
powierzchni roboczej.
Włożyć nóż/hak do zagniatania.
Włożyć produkty.
Uwaga!
Nóż/hak do zagniatania musi być prosto
osadzony w misce, żeby pokrywa była
prawidłowo nałożona (rysunek
=
-3)
.
Pokrywę nałożyć na miskę i przekręcić
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazó-
wek zegara aż do oporu.
Nałożenie pokrywy może być nieco utrud-
nione, gdy w misce znajdują się większe
ilości składników. W razie potrzeby prze-
kręcić do odpowiedniej pozycji sprzęgło
z trzema skrzydełkami, znajdujące się
na dolnej stronie pokrywy.
Nałożyć korpus urządzenia na nasadkę
i zatrzasnąć.
Włożyć popychacz.
Włożyć wtyczkę do gniazdka.
Mocno trzymać korpus urządzenia
i rozdrabniacz uniwersalny; włączyć
urządzenie (prędkość turbo).
W celu dodania składników puścić przycisk
włącznika. Poczekać, aż do zatrzymania
się narzędzia.
Wyjąć popychacz i włożyć składniki przez
otwór wsypowy.
Po zmiksowaniu produktów zwolnić
przycisk włącznika.
Tarcza nośna z wkładkami roboczymi
Wkładka do cięcia – grubo
Regulator ustawić na niską prędkość obrotową
w celu szatkowania: ogórków, marchewek,
ziemniaków.
Wkładka do cięcia – drobno
Regulator ustawić na niską prędkość obrotową
w celu szatkowania: ogórków, marchewek,
buraków czerwonych, kabaczków.
Wkładka do tarcia – średnia
Regulator ustawić na wysoką prędkość
obrotową do rozdrabniania na wiórki:
jabłek, marchewek, sera, białej kapusty.
Wkładka do tarcia – grubo
Regulator ustawić na wysoką prędkość
obrotową do tarcia: ziemniaków na kluski,
placków ziemniaczanych; owoców i warzyw
do surówek.
Należy koniecznie zwracać uwagę na czas
rozdrabniania i maksymalne ilości produktów
podane w tabeli (
rysunek
=
).
Niebezpieczeństwo skaleczenia
ostrymi nożami/obracającym
się napędem!
Podczas pracy urządzenia nie wolno
wkładać rąk do miski.
Do popychania składników używać tylko
i wyłącznie popychacza.
Po wyłączeniu urządzenia napęd pracuje
jeszcze przez krótki czas.
Narzędzia wymieniać tylko wtedy, gdy
napęd jest wyłączony i nieruchomy.
W przypadku zastosowania przystawki
wielofunkcyjnej dozwolone jest włączenie
modułu napędowego tylko z nałożoną
i mocno przykręconą pokrywą.
Niebezpieczeństwo skaleczenia
ostrym nożem!
Nigdy nie dotykać ostrzy noża uniwersal-
nego.
Nóż uniwersalny chwytać wyłącznie
za rękojeść z tworzywa sztucznego.
Nie dotykać noży gołymi rękami.
Do czyszczenia używać szczotki.