ponieważ mogą one spowodować
zagrożenie, np. uduszenia.
Nie pozostawiaj włączonego urządzenia z
bez nadzoru.
Urządzenie nie jest przystosowane z
do bycia uruchamianym przy użyciu
zewnętrznego czasomierza lub odrębnego
systemu zdalnego sterowania.
Uwaga: z urządzenie niniejsze nie nadaje
się do użytku na zewnątrz.
Za szkody wynikłe z nieprawidłowego z
używania sprzętu lub użytkowania
niezgodnego z instrukcją obsługi
odpowiedzialność ponosi wyłącznie
użytkownik.
Urządzenie przeznaczone jest do użytku z
domowego, a nie przemysłowego.
Ze względów bezpieczeństwa wszelkie z
naprawy urządzeń elektrycznych muszą
być dokonywane przez wykwali kowany i
upoważniony do tego personel. Dotyczy to
również wymiany przewodu zasilającego.
Jeśli urządzenie wymaga naprawy,
prosimy wysłać je do jednego z naszych
działów obsługi klienta. Odpowiednie
adresy znajdują się w karcie gwarancyjnej
w języku polskim.
Użycie grilla typu „Raclette“
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy opakowania.
Przed użyciem grilla po raz pierwszy należy
wyczyścić płytę grzejną i mini-patelnie
wilgotną ściereczką.
Radzimy rozgrzewać grill przez około 10 minut
na pusto, tzn. bez produktów żywnościowych,
w celu wyeliminowania zapachu nowości,
który może wydobywać się po pierwszym
włączeniu. W czasie tego procesu z urządzenia
może wydobywać się niewielka ilość dymu
i dlatego należy wówczas dobrze wietrzyć
pomieszczenie, w którym znajduje się grill.
Przed umieszczeniem żywność na płycie
grzejnej, lekko posmarować płytę olejem
przeznaczonym do smażenia głębokiego,
a więc takim, który może się bezpiecznie
nagrzewać do wysokich temperatur.
Regulowany termostat
Po ustawieniu gałkę termostatu na najwyższą
temperaturę, element grzejny na włączy się i
będzie działać bez przerw. Przy ustawieniu
gałki termostatu na niską temperaturę,
element grzejny będzie wyłączać się co jakiś
czas.
Wskaźnik świetlny włącza się wraz z
elementem grzejnym.
Po zakończeniu pracy, ustawić termostat
na najniższą temperaturę i wyjąć wtyczkę z
gniazdka elektrycznego.
Obsługa
Podłączyć grill do sieci elektrycznej i –
przed użyciem nagrzewać przez około 10
minut.
Położyć żywność do grillowania na płycie –
grzejnej.
Ułożyć plasterki sera do raclette na –
mini-patelnie. Włożyć mini-patelnie
do urządzenia, umieszczając je pod
elementem grzejnym i pozostawić tam aż
do momentu rozpuszczenia się sera.
Uwaga: Nie wkładać pustych mini-patelni
do włączonego urządzenia.
Po zakończeniu czynności odłączyć –
urządzenie z sieci elektrycznej.
Jak przyrządzić ser do reclette
Należy użyć od 200 do 300 gramów sera na
osobę. Pokroić ser na plasterki o grubości od
3 do 5 mm i ułożyć je na mini-patelniach.
Najlepiej użyć oryginalnego sera »Raclette«,
ale każdy inny szybkotopiący się ser również
będzie odpowiedni. Ze względu na wysoką
temperaturę wytwarzaną przez płytę grzejną,
ser roztopi się bardzo szybko.
Praktyczne wskazówki
Zamrożoną żywność zawsze należy –
dokładnie rozmrozić przed rozpoczęciem
smażenia czy grillowania.
Aby zapobiec zniszczeniu powłoki –
ochronnej płyty grzejnej nie należy używać
ostrych, czy niszczących przyborów
kuchennych.
Podczas grillowania na płycie grzejnej, –
32