HOTPOINT/ARISTON FHS 51 IX/HA instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja
FH 51 /HA
FH 51 IX /HA
FHR 540 /HA
FHS 51 /HA
Spis treci
Instalacja, 48-49
Ustawienie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Tabliczka znamionowa
Opis urz¹dzenia, 50
Widok ogólny
Panel sterowania
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 51
Uruchomienie piekarnika
U¿ywanie zegara
Rustykalny zegar z minutnikiem
Programy, 52-53
Programy pieczenia
Praktyczne wskazówki dotycz¹ce pieczenia
Tabela pieczenia
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 54
Bezpieczeñstwo ogólne
Utylizacja
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utr zymanie, 55
Od³¹czanie od pr¹du
Czyszczenie urz¹dzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana ¿arówki
Serwis
Instrukcja obs³ugi
P IEKARNIK
Italiano, 1 Français, 20
Espanol, 29 Portuges, 38
English,11
GB
PL
FR
ES PT
IT
Polski, 47
PL
48
PL
Nale¿y zachowaæ niniejsz¹ instrukcjê obs³ugi, aby
móc w ka¿dej chwili z niej skorzystaæ. W przypadku
sprzeda¿y, odst¹pienia lub przeprowadzki nale¿y
dopilnowaæ, aby zosta³a przekazana wraz z
urz¹dzeniem nowemu w³acicielowi, dostarczaj¹c mu
tym samym informacji na temat dzia³ania urz¹dzenia
i stosownych wskazówek.
Uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê: zawiera ona wa¿ne
informacje dotycz¹ce instalacji, u¿ytkowania i
bezpieczeñstwa.
Ustawienie
Opakowania nie zabawkami dla dzieci, dlatego
nale¿y je usun¹æ zgodnie z normami dotycz¹cymi
segregacji odpadów (zob. Zalecenia i rodki
ostro¿noci).
Instalacjê powinien przeprowadziæ zgodnie z
niniejsz¹ instrukcj¹ wykwalifikowany personel.
Nieprawid³owa instalacja mo¿e byæ przyczyn¹
obra¿eñ ludzi i zwierz¹t oraz strat materialnych.
Zabudowa
Aby zagwarantowaæ prawid³owe dzia³anie urz¹dzenia,
mebel do zabudowy powinien spe³niaæ nastêpuj¹ce
warunki:
cianki s¹siaduj¹ce z piekarnikiem powinny byæ
wykonane z materia³u odpornego na wysokie
temperatury;
w przypadku mebli fornirowanych u¿yty w nich klej
musi byæ odporny na temperaturê 100°C;
mebel do zabudowy piekarnika, zarówno
szeregowej pod blatem (zob. rysunek), jak i
s³upkowej, powinien mieæ nastêpuj¹ce wymiary:
Po zabudowaniu urz¹dzenia nie powinno byæ
¿adnego kontaktu z jego elementami elektrycznymi.
Dane dotycz¹ce zu¿ycia energii podane na tabliczce
znamionowej oparte na pomiarach wykonanych
dla tego typu instalacji.
Przep³yw powietrza
Aby zapewniæ odpowiedni przep³yw powietrza, nale¿y
usun¹æ tyln¹ ciankê wnêki. Zaleca siê
zainstalowanie piekarnika w taki sposób, aby opiera³
siê na dwóch drewnianych listwach lub na blacie z
otworem o wymiarach co najmniej 45 x 560 mm
(zob. rysunki).
Wyrodkowanie i zamocowanie
Ustawiæ 4 bolce znajduj¹ce siê po bokach piekarnika
na wysokoci 4 otworów w ramie obwodowej, w
zale¿noci od gruboci bocznej cianki mebla:
gruboæ 20 mm: zdj¹æ
ruchom¹ czêæ bolca (zob.
rysunek);
gruboæ 18 mm: wykorzystaæ
pierwszy rowek, zgodnie z
ustawieniem fabrycznym (zob.
rysunek);
gruboæ 16 mm: wykorzystaæ
drugi rowek (zob. rysunek).
Aby przymocowaæ urz¹dzenie
do mebla: otworzyæ drzwiczki
piekarnika i wkrêciæ 4 wkrêty
do drewna w 4 otwory
znajduj¹ce siê na ramie
obwodowej.
Wszystkie czêci, które
maj¹ zapewniæ bezpieczeñstwo powinny zostaæ
zamocowane w taki sposób, aby nie mo¿na ich by³o
595 mm.
595 mm.
24 m
m
.
545 m
m
.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
5
47 m
m
. m
in
.
560 m
m
.
45 m
m
.
Instalacja
49
PL
usun¹æ bez u¿ycia narzêdzi.
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Piekarniki posiadaj¹ce trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy przystosowane do pracy na pr¹d
zmienny o napiêciu i czêstotliwoci podanych na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej).
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê
zaciskow¹, podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne
zatrzaski pokrywy:
poci¹gn¹æ i otworzyæ
pokrywê (zob. rysunek).
2. Odkrêciæ rubê
z³¹czki i zdj¹æ j¹,
podwa¿aj¹c
rubokrêtem (zob.
rysunek).
3. Wyj¹æ rubki ze
styków L-N-
, a
nastêpnie umocowaæ
poszczególne przewody
pod ³bami rubek
zgodnie z odpowiednimi
kolorami: Niebieski (N),
Br¹zowy (L), ¯ó³to-
Zielony (
).
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci.
Zamocowaæ na przewodzie znormalizowan¹ wtyczkê
do obci¹¿eñ wskazanych na tabliczce znamionowej
(zob. obok).
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
konieczne jest zainstalowanie pomiêdzy urz¹dzeniem a
sieci¹ wy³¹cznika polowego z odleg³oci¹ minimaln¹
miêdzy stykami 3 mm przeznaczonego do obci¹¿eñ i
odpowiadaj¹cego obowi¹zuj¹cym normom (przewód
uziemienia nie powinien byæ przerywany przez
wy³¹cznik). Przewód zasilania powinien byæ
umieszczony tak, aby w ¿adnym punkcie nie
przekracza³ o 50° C temperatury otoczenia.
Instalator odpowiada za prawid³owoæ pod³¹czenia
elektrycznego i za zachowanie norm bezpieczeñstwa.
Przed pod³¹czeniem sprawdziæ, czy:
gniazdko ma odpowiednie uziemienie i jest zgodne z
obowi¹zuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ obci¹¿enie
maksymalnej mocy urz¹dzenia wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania odpowiada wartociom podanym
na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczk¹ urz¹dzenia.
W przeciwnym wypadku wymieniæ gniazdko lub
wtyczkê; nie stosowaæ przed³u¿aczy ani
rozga³êziaczy.
Po zainstalowaniu urz¹dzenia przewód zasilana
elektrycznego oraz gniazdko elektryczne powinny byæ
³atwo dostêpne.
Kabel nie powinien byæ powyginany ani przygnieciony.
Kabel elektryczny musi byæ okresowo sprawdzany i
wymieniany wy³¹cznie przez autoryzowany personel
techniczny (zob. Serwis).
Producent nie ponosi ¿adnej odpowiedzialnoci w
przypadku nieprzestrzegania powy¿szych zaleceñ.
DANE TECHNICZNE
Wymiary
szerokoæ 43,5 cm
wysokoæ 32 cm
g³êbokoæ 41,5 cm
Pojemnoæ
58 l
Po³¹czenia
elektryczne
napiêcie 220-230 V ~ 50/60 Hz lub
50 Hz (zob. tabliczka znamionowa)
maksymalny pobór mocy 2250 W
ENERGY
LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE w sprawie
etykiet piekarników elektrycznych.
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii Konwencjonalny
funkcja grzewcza:
=
Tradycyjny;
Zu¿ycie energii deklaracja Klasa z
wymuszonym obiegiem powietrza –
funkcja grzewcza:
>
Multicooking.
Niniejsze urz¹dzenie jest zgodne z
postanowieniami nastêpuj¹cych
dyrektyw wspólnotowych:
2006/95/EWG z dnia 12.12.2006
(niskiego napiêcia) z póniejszymi
zmianami - 2004/108/EWG z dnia
15.12.2004 (kompatybilnoci
elektromagnetycznej) z
póniejszymi zmianami -
93/68/EWG z dnia 22.07.1993 z
póniejszymi zmianami -
2002/96/WE z póniejszymi
zmianami.
50
PL
* Obecny tylko w niektórych modelach.
Opis urz¹dzenia
Widok ogólny
Panel sterowania
Manopola
PROGRAMMI
Manopola
TIMER RUSTICO *
Manopola
TERMOSTATO
Spia
TERMOSTATO
Manopola
PROGRAMMI
Manopola
TIMER RUSTICO *
Manopola
TERMOSTATO
Spia
TERMOSTATO
51
PL
* Obecny tylko w niektórych modelach.
Przed pierwszym u¿yciem w³¹czyæ na przynajmniej
godzinê pusty piekarnik z zamkniêtymi drzwiczkami i
termostatem nastawionym na najwy¿sz¹
temperaturê. Nastêpnie wy³¹czyæ, otworzyæ
drzwiczki piekarnika i wywietrzyæ pomieszczenie.
Unosz¹cy siê w powietrzu zapach jest skutkiem
wyparowania substancji zastosowanych w celu
zabezpieczenia piekarnika.
Uruchomienie piekarnika
1. Wybraæ program pieczenia, przekrêcaj¹c pokrêt³o
PROGRAMY.
2. Wybraæ temperaturê, przekrêcaj¹c pokrêt³o
TERMOSTAT. Wykaz potraw z zalecanymi dla nich
temperaturami znajduje siê w Tabeli pieczenia (zob.
Programy).
3. wiec¹ca kontrolka TERMOSTAT wskazuje fazê
nagrzewania do nastawionej temperatury.
4. Podczas pracy piekarnika mo¿na zawsze:
- zmieniæ program pieczenia za pomoc¹ pokrêt³a
PROGRAMY;
- zmieniæ temperaturê za pomoc¹ pokrêt³a
TERMOSTAT;
- przerwaæ pieczenie przez ustawienie pokrêt³a
PROGRAMY w pozycji 0.
Nigdy nie stawiaæ ¿adnych przedmiotów na dnie
piekarnika, gdy¿ grozi to uszkodzeniem emalii.
Naczynia do pieczenia umieszczaæ zawsze na
ruszcie znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu piekarnika.
Wentylator ch³odz¹cy
Dla obni¿enia temperatury zewnêtrznej niektóre
modele wyposa¿ono w wentylator ch³odz¹cy.
Wytwarza on strumieñ powietrza, który wydobywa
siê pomiêdzy panelem sterowania a drzwiczkami
piekarnika.
Po zakoñczeniu pieczenia wentylator nadal pracuje
a¿ do dostatecznego och³odzenia piekarnika.
Owietlenie piekarnika
wiat³o w piekarniku w³¹cza siê przez wybranie
&
za pomoc¹ pokrêt³a PROGRAMY. Pozostaje ono
w³¹czone przy wyborze programu pieczenia.
U¿ywanie zegara
*
1. Nale¿y najpierw ustawiæ dzwonek, przekrêcaj¹c o
prawie jeden pe³ny obrót pokrêt³o ZEGAR zgodnie z
ruchem wskazówek zegara.
2. Przekrêcaj¹c je z powrotem w kierunku
przeciwnym, ustawiæ ¿¹dany czas poprzez
dopasowanie minut zaznaczonych na pokrêtle
ZEGAR do skali znajduj¹cej siê na panelu
sterowania.
3. Zegar dzia³a jak minutnik: po up³ywie okrelonego
czasu wydaje sygna³ dwiêkowy.
Zegar nie kontroluje w³¹czania i wy³¹czania
piekarnika.
Rustykalny zegar z minutnikiem*
Jak ustawiæ aktualny czas?
Piekarnik musi byæ pod³¹czony do sieci elektrycznej.
Poci¹gn¹æ pokrêt³o i przekrêciæ zgodnie z ruchem
wskazówek zegara a¿ do ustawienia dok³adnej
godziny.
Jest to zegar elektryczny, dlatego w przypadku
braku pr¹du zatrzyma siê a¿ do ponownego
w³¹czenia pr¹du. Konieczne bêdzie wtedy powtórne
ustawienie aktualnego czasu.
Funkcja minutnika.
W funkcji minutnika ustawiony zostaje czas, od
którego rozpoczyna siê odliczanie wsteczne.
Funkcja ta nie kontroluje w³¹czania i wy³¹czania
piekarnika, a wydaje jedynie sygna³ dwiêkowy
informuj¹cy o up³ywie okrelonego czasu.
Jak ustawiæ minutnik?
Przekrêciæ pokrêt³o zgodnie z ruchem wskazówek
zegara, a¿ wskanik znajdzie siê na po¿¹danym
czasie (wewnêtrzna skala), widocznym w okienku.
Odliczanie czasu rozpocznie siê natychmiast po jego
ustawieniu.
Aby przerwaæ dwiêk
lub skorzystaæ jedynie
z funkcji zegara,
ustawiæ wskanik na
symbolu .
Uruchomienie i
u¿ytkowanie
52
PL
Programy pieczenia
We wszystkich programach mo¿na nastawiæ
temperaturê w zakresie od 60°C do MAX, z
wyj¹tkiem:
GRILL (zaleca siê ustawienie tylko na MAX);
ZAPIEKANIE (zaleca siê nie przekraczaæ
temperatury 200°C).
= Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
W³¹czaj¹ siê obydwa grzejniki: górny i dolny. Przy
pieczeniu tradycyjnym najlepiej u¿ywaæ tylko
jednego poziomu: wykorzystanie wiêkszej liczby
poziomów prowadzi do nierównomiernego rozk³adu
temperatury.
> Program MULTICOOKING
W³¹czaj¹ siê obydwa grzejniki (górny i dolny) oraz
wentylator. Jako ¿e temperatura jest taka sama w
ca³ym piekarniku, pod wp³ywem gor¹cego powietrza
potrawy piek¹ siê i przyrumieniaj¹ w sposób
równomierny. Mo¿na u¿ywaæ maksymalnie dwóch
poziomów jednoczenie.
? Program GRZANIE GÓRNE
W³¹cza siê grzejnik górny. Funkcji tej mo¿na u¿yæ
do dopiekania.
@ Program GRILL
W³¹cza siê grzejnik górny. Bardzo wysoka i
bezporednia temperatura grilla pozwala na
b³yskawiczne opiekanie powierzchniowe potraw, gdy¿
zapobiega wyciekaniu soków, przez co potrawy w
rodku delikatniejsze. Pieczenie w programie Grill
jest szczególnie polecane dla potraw wymagaj¹cych
wysokiej temperatury powierzchniowej: befsztyki
cielêce i wo³owe, antrykoty, filety, hamburgery itp.
Przyk³ady wykorzystania tej funkcji znajduj¹ siê w
czêci Praktyczne wskazówki dotycz¹ce
pieczenia. Piec przy zamkniêtych drzwiczkach
piekarnika.
A Program ZAPIEKANIE
W³¹cza siê grzejnik górny oraz wentylator. Do
jednokierunkowego promieniowania cieplnego
dochodzi wymuszony obieg powietrza wewn¹trz
piekarnika. Zapobiega to przypaleniu powierzchni
potraw, dziêki zwiêkszeniu zdolnoci przenikania
Programy
ciep³a. Piec przy zamkniêtych drzwiczkach
piekarnika.
Praktyczne wskazówki dotycce
pieczenia
Do pieczenia z wentylacj¹ nie u¿ywaæ poziomów 1 i
5: podlegaj¹ one bezporedniemu dzia³aniu gor¹cego
powietrza, co mog³oby spowodowaæ przypalenie
delikatnych potraw.
W programach GRILL i ZAPIEKANIE na poziomie 1
umieciæ znajduj¹c¹ siê w wyposa¿eniu blachê
uniwersaln¹, na której zbieraæ siê bêd¹ pozosta³oci
po pieczeniu (soki lub t³uszcze).
MULTICOOKING
U¿ywaæ poziomów 2 i 4, wykorzystuj¹c poziom 2
do potraw, które wymagaj¹ wy¿szej temperatury.
Blachê umieciæ na dole, a ruszt na górze.
GRILL
W³o¿yæ ruszt na poziom 3 lub 4, umieszczaj¹c
potrawê na rodku rusztu.
Zaleca siê nastawienie maksymalnego poboru
energii. Nie nale¿y siê niepokoiæ, jeli górny
grzejnik nie bêdzie stale w³¹czony: jego dzia³anie
kontroluje termostat.
PIZZA
Do w³aciwego przygotowania pizzy u¿yæ
programu MULTICOOKING.
U¿yæ lekkiej blachy aluminiowej, stawiaj¹c na
ruszcie znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu
piekarnika.
Zastosowanie blachy uniwersalnej powoduje
wyd³u¿enie czasu pieczenia, przez co trudno jest
przygotowaæ chrupi¹c¹ pizzê.
W przypadku pizzy z du¿¹ iloci¹ dodatków
zaleca siê dodanie mozzarelli dopiero w po³owie
pieczenia.
53
PL
Tabela pieczenia
Program Potrawy Waga
(kg)
Pozycja
³ek
Nagrzewanie
wstêpne
(minuty)
Zalecana
temperatura
Czas trwania
pieczenia
(minuty)
Piekarnik
tradycyjny
Kaczka
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Pieczeñ wieprzowa
Herbatniki (z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Multipieczenie
Pizza (na 2 pó³kach)
Lasagne
Jagniêcina
Kurczak pieczony + ziemniaki
Makrela
Ciasto liwkowe
Ptysie (na 2 pó³kach)
Herbatniki (na 2 ³kach)
Ciasto biszkoptowe (na 1 ³ce)
Ciasto biszkoptowe (na 2 pó³kach)
S³one ciasta
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1
1.5
2 i 4
3
2
2 i 4
2
2
2 i 4
2 i 4
2
2 i 4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Podgrzewanie
górne
Poprawki pieczenia - 3/4 15 220 -
Grill
Sole i m¹ twy
Szasz³yki z kalmarów i raków
Filet z dorsza
Warzywa z rusztu
Befsztyk cielêcy
Kotlet
Hamburgery
Makrele
Tost
1
1
1
1
1
1
1
1
szt. 4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Zapiekanki
Kurczak z rusztu
M¹twy
1.5
1.5
2
2
5
5
200
200
55-60
30-35
54
PL
Zalecenia i rodki ostro¿noci
Niniejsze urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i
wyprodukowane zgodnie z miêdzynarodowymi
normami bezpieczeñstwa. Poni¿sze ostrze¿enia
maj¹ na celu zapewnienie bezpieczeñstwa
u¿ytkowania, dlatego te¿ nale¿y je uwa¿nie
przeczytaæ.
Bezpieczeñstwo ogólne
Urz¹dzenie jest przeznaczone do u¿ytku
nieprofesjonalnego wewn¹trz pomieszczeñ
mieszkalnych.
Urz¹dzenia nie nale¿y instalowaæ na wie¿ym
powietrzu, nawet w miejscu zadaszonym, gdy¿
wystawienie go na dzia³anie deszczu i burz jest
bardzo niebezpieczne.
Do przenoszenia urz¹dzenia u¿ywaæ zawsze
odpowiednich uchwytów znajduj¹cych siê po
bokach piekarnika.
Nie dotykaæ urz¹dzenia mokrymi lub wilgotnymi
rêkami lub stopami ani te¿ stoj¹c boso na
pod³odze.
Urz¹dzenie powinno byæ u¿ywane jedynie
przez osoby doros³e w celach kulinarnych,
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w
niniejszej instrukcji obs³ugi. Wszelkie próby
wykorzystania go do innych celów (np. do
ogrzewania pomieszczeñ) uznaje siê za
niestosowne i niebezpieczne. Producent nie
ponosi odpowiedzialnoci za szkody powsta³e
w
wyniku niew³aciwej i nierozs¹dnej
eksploatacji urz¹dzenia.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia grzejniki i
niektóre czêci drzwiczek piekarnika staj¹ siê
bardzo gor¹ce. Nie wolno ich dotykaæ, a
dzieci nale¿y trzymaæ z dala od urz¹dzenia.
Uwa¿aæ, aby kable zasilaj¹ce innych urz¹dzeñ
AGD nie dotyka³y rozgrzanych czêci piekarnika.
Nie zatykaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Przy otwieraniu drzwiczek nale¿y trzymaæ za
rodkow¹ czêæ uchwytu: po bokach mo¿e byæ
gor¹cy.
Do wstawiania i wyjmowania naczyñ z piekarnika
u¿ywaæ zawsze rêkawic ochronnych.
Nie przykrywaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ do piekarnika materia³ów
³atwopalnych: przypadkowe w³¹czenie urz¹dzenia
mo¿e doprowadziæ do jego zapalenia siê.
Gdy urz¹dzenie nie jest u¿ywane, upewniæ siê,
czy pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji l/
¡.
Przy wyjmowaniu wtyczki z gniazdka nie ci¹gn¹æ
za kabel, lecz trzymaæ za wtyczkê.
Przed przyst¹pieniem do czyszczenia lub
konserwacji od³¹czyæ najpierw wtyczkê od sieci
elektrycznej.
W razie uszkodzenia w ¿adnym wypadku nie
ingerowaæ w wewnêtrzne mechanizmy urz¹dzenia
i nie próbowaæ go samodzielnie naprawiaæ.
Skontaktowaæ siê z Serwisem (zob. Serwis).
Nie stawiaæ ciê¿kich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Urz¹dzenie nie jest przeznaczone do u¿ytku osób
(w tym dzieci) niepe³nosprawnych fizycznie,
zmys³owo lub umys³owo oraz osób bez
dowiadczenia lub znajomoci obs³ugi urz¹dzenia,
chyba ¿e bêdzie to mia³o miejsce pod nadzorem
osoby odpowiedzialnej za ich bezpieczeñstwo lub
po uprzednim otrzymaniu instrukcji na temat
obs³ugi urz¹dzenia.
Dopilnowaæ, aby dzieci nie bawi³y siê
urz¹dzeniem.
Utylizacja
Utylizacja materia³ów opakowaniowych:
zastosowaæ siê do obowi¹zuj¹cych norm
lokalnych, dziêki czemu opakowania bêdzie
mo¿na ponownie wykorzystaæ.
Dyrektywa wspólnotowa 2002/96/WE w sprawie
zu¿ytego sprzêtu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE) przewiduje, ¿e sprzêt gospodarstwa
domowego nie powinien byæ usuwany jako
nieposortowane odpady komunalne. Zu¿yte
urz¹dzenia powinny podlegaæ selektywnej zbiórce
w celu uzyskania maksymalnego wskanika
odzysku i recyklingu ich materia³ów sk³adowych
oraz unikniêcia ewentualnych zagro¿eñ dla
zdrowia i rodowiska. Symbol przekrelonego
kosza na mieci jest umieszczony na wszystkich
produktach, aby przypominaæ o obowi¹zku
selektywnej zbiórki.
W celu uzyskania dalszych informacji na temat
prawid³owej utylizacji sprzêtu gospodarstwa
domowego jego posiadacze mog¹ zwróciæ siê do
w³aciwej jednostki administracyjnej lub do
sprzedawców.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
W³¹czaj¹c piekarnik w przedziale czasowym od
pónego popo³udnia do godzin rannych, mo¿na
przyczyniæ siê do redukcji obci¹¿enia elektrowni
przez ograniczenie poboru mocy.
Zaleca siê pieczenie w programach GRILL i
ZAPIEKANIE zawsze przy zamkniêtych
drzwiczkach: w celu zarówno uzyskania lepszych
wyników, jak i znacznej oszczêdnoci energii (ok.
10%).
Dopilnowaæ, aby uszczelki by³y w pe³ni sprawne i
czyste, dziêki czemu bêd¹ dobrze przylega³y do
drzwiczek i zapobiegn¹ niepotrzebnym stratom
ciep³a.
55
PL
Od³¹czanie od pr¹du
Przed ka¿d¹ czynnoci¹ nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenie
od sieci zasilania elektrycznego.
Czyszczenie urz¹dzenia
Elementy emaliowane lub ze stali nierdzewnej, jak
równie¿ gumowe uszczelki mo¿na czyciæ przy
u¿yciu g¹bki zmoczonej w letniej wodzie z
dodatkiem neutralnego myd³a. Jeli plamy trudno
usun¹æ, zastosowaæ specjalne produkty. Po
zakoñczeniu czyszczenia zaleca siê obfite
przep³ukanie wod¹ i wysuszenie. Nie u¿ywaæ
proszków rysuj¹cych powierzchniê ani substancji
koroduj¹cych.
Wnêtrze piekarnika najlepiej wyczyciæ po
ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze lekko ciep³e.
U¿yæ ciep³ej wody i rodka czyszcz¹cego,
przep³ukaæ i wytrzeæ miêkk¹ ciereczk¹. Unikaæ
rodków rysuj¹cych powierzchniê.
Akcesoria mo¿na myæ jak zwyk³e naczynia, tak¿e
w zmywarce.
Do czyszczenia urz¹dzenia nigdy nie nale¿y
u¿ywaæ oczyszczaczy parowych lub
wysokocinieniowych.
Czyszczenie drzwiczek
Szybê drzwiczek wyczyciæ przy u¿yciu g¹bki i
rodków nierysuj¹cych, a nastêpnie wytrzeæ miêkk¹
ciereczk¹; nie u¿ywaæ szorstkich materia³ów
cieraj¹cych czy ostrych, metalowych skrobaków,
które mog¹ porysowaæ powierzchniê i doprowadziæ
do pêkniêcia szyby.
Aby dok³adniej wyczyciæ drzwiczki piekarnika,
mo¿na je zdemontowaæ:
1. ca³kowicie otworzyæ drzwiczki (zob. rysunek);
2. podnieæ i przekrêciæ dwignie znajduj¹ce siê na
obu zawiasach (zob. rysunek);
3. chwyciæ drzwiczki za obie
zewnêtrzne krawêdzie,
przymykaj¹c je powoli, lecz
nie ca³kowicie. Nacisn¹æ
blokady F, a nastêpnie
poci¹gn¹æ drzwiczki do siebie,
wyjmuj¹c je z zawiasów (zob.
rysunek).
Aby z powrotem za³o¿yæ drzwiczki, wykonaæ
powy¿sze czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
Sprawdzanie uszczelek
Co pewien czas nale¿y sprawdzaæ stan uszczelek
wokó³ drzwiczek piekarnika. W razie stwierdzenia
uszkodzenia nale¿y zwróciæ siê do najbli¿szego
Punktu Serwisowego (zob. Serwis). Zaleca siê nie
u¿ywaæ piekarnika do czasu wykonania naprawy.
Wymiana ¿arówki
Aby wymieniæ ¿arówkê owietlaj¹c¹ piekarnik:
1. Odkrêciæ szklan¹ pokrywkê oprawy ¿arówki.
2. Wykrêciæ ¿arówkê i wymieniæ na podobn¹: moc 25
W, trzonek E 14.
3. Za³o¿yæ z powrotem pokrywkê (zob. rysunek).
Serwis
Podaæ:
model urz¹dzenia (Mod.)
numer seryjny (S/N)
Powy¿sze dane znajduj¹ siê na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu i/lub na
opakowaniu.
Konserwacja i utrzymanie
F
F
1 / 1

HOTPOINT/ARISTON FHS 51 IX/HA instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja