bezpieczeństwa użytkownika.
● Kuchenka mikrofalowa jest przeznaczona wyłącznie do celów domowych i nie nadaje się
do zastosowań przemysłowych. (Klasa B zgodna z EN 55011:1998+A1+A2)
● Ostrzeżenie: Wszelkie reperacje kuchenki, które wymagają usunięcia pokryw
chroniących przed promieniowaniem, są związane z dużym niebezpieczeństwem dla
zdrowia i muszą być dokonywane przez odpowiednio wykwalifikowany personel. W
skład takich reperacji wchodzi wymiana specjalnego przewodu przyłączeniowego lub
żarówki wewnątrz kuchenki. W przypadku niezbędnej naprawy prosimy o dostarczenie
urządzenia do jednego z naszych punktów obsługi. Ich adresy podane są w karcie
gwarancyjnej w języku polskim.
Zasada działania kuchenki mikrofalowej (Grupa II zgodna z EN 55011:1998+A1+A2)
Wewnątrz urządzenia znajduje się generator energii elektromagnetycznej, która powoduje
drgania cząsteczek podgrzewanej substancji (zwłaszcza cząsteczek wody), a przez to wzrost
temperatury substancji. Potrawy o dużej zawartości wody ulegną zatem podgrzaniu szybciej,
niż potrawy suche. Występuje zjawisko stopniowego wzrostu temperatury wewnątrz masy
potrawy. Wszelkie naczynia kuchenne, pojemniki czy talerze ulegają podgrzaniu w sposób
pośredni, odbierając ciepło od potrawy.
Stosowanie odpowiednich naczyń kuchennych
● Potrawy nie należy kłaść bezpośrednio na szklanym talerzu obrotowym, lecz użyć w tym
celu odpowiedniego talerza lub pojemnika. Pojemnik należy tak umieścić w kuchence, by
nie wystawał poza obrys.
● Nie wolno do kuchenki mikrofalowej wkładać żadnych przedmiotów z metalu. Metal
odbija mikrofale i uniemożliwia im penetrację potrawy. Obiekty metalowe mogą
powodować iskrzenie wewnątrz piecyka i doprowadzić do jego uszkodzenia.
● Metalowe sztućce, pojemniki czy folia aluminiowa z zasady nie nadają się do stosowania
w kuchence mikrofalowej. Niektóre rodzaje opakowań zawierają folię aluminiową pod
warstwą papieru, zatem również nie należy ich stosować w kuchence mikrofalowej.
Jeśli przepis zaleca użycie folii aluminiowej, to należy dokładnie zawinąć w nią potrawę
(ciasno, gładko i bez zagnieceń wskazujących na powietrze w środku) i umieścić ją w
kuchence w odległości co najmniej 2.5 cm od wewnętrznych ścianek piecyka.
● Należy zawsze upewnić się, czy stosowany pojemnik lub talerz nie posiada ozdób
metalowych, takich jak złocone brzegi, lub nie jest pokryty lakierem zawierającym
cząsteczki metalu. Również nie należy stosować pojemników z kryształu ołowiowego.
Należy ponadto sprawdzić, czy użyty pojemnik nie posiada wewnątrz pustych przestrzeni
(np. w uchwytach). Materiały porowate po umyciu mogą być nasiąknięte wodą, zatem
również nie są odpowiednie. Nie należy także stosować naczyń i pojemników
wykonanych z tworzywa sztucznego zwanego melaminą, która powoduje pochłanianie
energii.
- Korzystanie z kuchenki mikrofalowej
- W urządzeniach mikrofalowych można z powodzeniem stosować pojemniki
wykonane z żaroodpornego szkła lub porcelany.
- Pojemniki z tworzyw sztucznych są odpowiednie, jeżeli posiadają odporność na
temperaturę do 180°C. W torebkach do gotowania należy wykonać otwory aby
zapobiec powstawaniu w ich wnętrzu wysokiego ciśnienia w trakcie podgrzewania.
121