Kenwood AT512 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AT511 do użytku z
mikserem Kitchen
Machine Chef
AT512 do użytku z
mikserem Kitchen
Machine Major oraz
Cooking Chef
przed użyciem nasadki Kenwood
Przeczytać uważnie poniższą
instrukcję i zachować na wypadek
potrzeby skorzystania z niej w
przyszłości.
Usunąć wszelkie materiały
pakunkowe i etykiety.
Umyć końcówkę (zob. część pt.
„konserwacja i czyszczenie”).
Końcówka służy do łączenia
lżejszych bądź rzadszych
składników z gęstszymi masami,
np. podczas przygotowywania
bezów, musów owocowych,
biszkoptów, sufletów, a także do
łączenia mąki z pozostałymi
składnikami na ciasta. Końcówki nie
należy używać do mieszania
składników gęstych, np. ciasta na
chleb czy pierogi, ani do ucierania
tłuszczu z cukrem lub
przygotowywania ciast w proszku.
bezpieczeństwo obsługi
Dodatkowe informacje na temat
bezpieczeństwa znajdują się w
instrukcji obsługi miksera, do
którego przeznaczona jest
końcówka.
użytkowanie końcówki
do łączenia lekkich
składników
1 Przy wyłączonym urządzeniu
wsunąć końcówkę i opuścić głowicę
miksera. Sprawdzić położenie
końcówki w misce . Końcówka
powinna prawie dotykać dna miski.
2 Jeżeli konieczne jest wyregulowanie
wysokości, ponownie unieść
głowicę i wyjąć końcówkę.
Za pomocą klucza załączonego w
zestawie poluzować nakrętkę na
tyle, by możliwa była zmiana
długości trzonka ubijaka . Aby
opuścić końcówkę niżej (by znalazła
się bliżej dna miski), należy
przekręcać trzonek w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara.
Aby podnieść końcówkę wyżej
(dalej od dna miski), przekręcać
trzonek w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara.
Zakręcić nakrętkę.
3 Zamocować końcówkę w mikserze,
a następnie opuścić głowicę
miksera. Sprawdzić pozycję
końcówki (zob. punkt 2). W razie
konieczności czynność powtarzać
do momentu, aż końcówka znajdzie
się na odpowiedniej wysokości. Po
wyregulowaniu wysokości końcówki
mocno zakręcić nakrętkę.
4 Aby uzyskać optymalne wyniki,
podczas łączenia lekkich
składników używać minimalnej
prędkości obrotów i stosować się do
wskazówek zawartych w tabeli
zalecanych ilości składników.
90
Przed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
Polski
P
rzykładowe przepisy można
znaleźć na stronie internetowej
firmy Kenwood.
wskazówki
Nie używać wysokich prędkości
obrotów – najlepsze wyniki podczas
łączenia lekkich składników daje
użycie niskiej prędkości.
Końcówka nie jest przeznaczona do
mieszania składników gorących.
Przed jej użyciem należy składniki
przestudzić.
Najlepsze wyniki da nieubijanie
białek lub śmietany zbyt mocno –
prawidłowe połączenie składników
końcówką do łączenia nie będzie
możliwe, gdy ubita masa będzie
zbyt sztywna.
Nie należy mieszać łączonych
składników przez zbyt długi czas,
ponieważ spowoduje to
wypchnięcie z masy pęcherzyków
powietrza, co sprawi, że będzie ona
zbyt luźna. Mieszanie należy
zakończyć, gdy składniki będą w
wystarczającym stopniu połączone
ze sobą.
Wszelkie niepołączone składniki
pozostałe na łopatkach końcówki
lub bokach miski należy ostrożnie
wmieszać do pozostałych za
pomocą łopatki.
konserwacja i
czyszczenie
Końcówkę umyć w gorącej wodzie z
dodatkiem płynu do mycia naczyń,
a następnie dobrze wysuszyć.
Można ją też myć w zmywarce.
serwis i punkty obsługi
klienta
Ze względów bezpieczeństwa
uszkodzony przewód musi zostać
wymieniony przez pracownika firmy
KENWOOD lub upoważnionego
przez firmę KENWOOD zakładu
naprawczego.
Pomocy w zakresie:
użytkowania nasadki lub
czynności serwisowych bądź
naprawczych
udziela punkt sprzedaży, w którym
zakupiono urządzenie.
Zaprojektowała i opracowała firma
Kenwood w Wielkiej Brytanii.
Wyprodukowano w Chinach.
91
UWAGI DOTYCZĄCE
PRAWIDŁOWEGO USUWANIA
PRODUKTU, ZGODNIE Z
WYMOGAMI DYREKTYWY
WSPÓLNOTY EUROPEJSKIEJ
2002/96/WE.
Po zakończeniu okresu użytkowania
produktu nie wolno wyrzucać razem z
innymi odpadami komunalnymi.
Należy go dostarczyć do
prowadzonego przez władze miejskie
punktu zajmującego się segregacją
odpadów lub zakładu oferującego tego
rodzaju usługi.
Osobne usuwanie sprzętu AGD
pozwala uniknąć szkodliwego wpływu
na środowisko naturalne i zdrowie
ludzkie, wynikającego z
nieodpowiedniego usuwania tego
rodzaju sprzętu, oraz umożliwia
odzyskiwanie materiałów, z których
sprzęt ten został wykonany, a w
konsekwencji znaczną oszczędność
energii i zasobów naturalnych. O
konieczności osobnego usuwania
sprzętu AGD przypomina umieszczony
na produkcie symbol przekreślonego
pojemnika na śmieci.
92
93
zalecane ilości składników – modele serii Chef
Rodzaj potrawy Końcówka Składniki Min. Maks. Zalecana Przybliżony Porady i
ilość ilość prędkość czas (o ile wskazówki
nie podano
inaczej, jest to
czas łączenia
lekkich
składników)
Biszkopty/ciasta Trzepaczka Jajka 3 9 Maks. 4-5 minut Jaja ubijać z cukrem do
biszkoptowe momentu, aż masa zgęstnieje i
zrobi się jasna i kremowa.
Końcówka Mąka 85 g 250 g Min. 2-8 minut
do łączenia
lekkich
składników
Łączna ilość 350 g 1 kg
Podczas dodawania mąki
wysypać ją na arkusz papieru
pergaminowego i zawinąć
brzegi papieru, aby utworzyć
dzióbek. Przy minimalnej
prędkości obrotów stopniowo
dodawać mąkę do masy.
Proces ten może zając do 8
minut, dlatego należy zachować
cierpliwość i przed dodaniem
kolejnej porcji mąki odczekać,
aż ostatnio dodana porcja
połączy się z resztą składników.
94
zalecane ilości składników – modele serii Chef
Rodzaj potrawy Końcówka Składniki Min. Maks. Zalecana Przybliżony Porady i
ilość ilość prędkość czas (o ile wskazówki
nie podano
inaczej, jest to
czas łączenia
lekkich
składników)
Suflety Trzepaczka Jaja 2 6 Maks. 1 minuta
Końcówka doŁączna ilość 300 g 900 g Min. 1 minuta
łączenia
lekkich
składników
Musy owocowe Trzepaczka Śmietana 125 ml 600 ml Maks.
Maks. 1-2 minuty
z bitą śmietaną
Końcówka Przetarte 80 g 400 g Min. 1-2 minuty
do łączenia owoce
lekkich
składników
Pianka Trzepaczka Łączna ilość 600 g 1,5 kg Maks. 2½ minuty
czekoladowa Końcówka Min.
do łączenia
lekkich
składników
Przy prędkości 3 najpierw
dodać jedną czwartą ubitych
białek, a następnie wmieszać
pozostałą część.
Dodać stopioną czekoladę do
mieszanej masy i połączyć
wszystkie składniki
jednocześnie. Białka dodawać
po trochu na raz.
95
zalecane ilości składników – modele serii Chef
Rodzaj potrawy Końcówka Składniki Min. Maks. Zalecana Przybliżony Porady i
ilość ilość prędkość czas (o ile wskazówki
nie podano
inaczej, jest to
czas łączenia
lekkich
składników)
Makaroniki Trzepaczka Łączna ilość 400 g 900 g Maks. 1 min
Końcówka Min.
do łączenia
lekkich
składników
* Powyższe wartości służą jedynie za wskazówkę i będą różne w zależności od konkretnego przepisu i rodzaju mieszanych składników.
W powyższej tabeli użyto średniej wielkości jaj (53-63 g).
96
zalecane ilości składników – modele serii Major
Rodzaj potrawy Końcówka Składniki Min. Maks. Zalecana Przybliżony Porady i
ilość ilość prędkość czas (o ile wskazówki
nie podano
inaczej, jest to
czas łączenia
lekkich
składników)
Biszkopty/ciasta Trzepaczka Jajka 3 12 Maks. 4-5 minut Jaja ubijać z cukrem do
biszkoptowe momentu, aż masa zgęstnieje i
zrobi się jasna i kremowa.
Końcówka Mąka 85 g 320 g Min. 2-8 minut
do łączenia
lekkich
składników
Łączna ilość 350 g 1,3 kg
Podczas dodawania mąki
wysypać ją na arkusz papieru
pergaminowego i zawinąć
brzegi papieru, aby utworzyć
dzióbek. Przy minimalnej
prędkości obrotów stopniowo
dodawać mąkę do masy.
Proces ten może zając do 8
minut, dlatego należy zachować
cierpliwość i przed dodaniem
kolejnej porcji mąki odczekać,
aż ostatnio dodana porcja
połączy się z resztą składników.
97
zalecane ilości składników – modele serii Major
Rodzaj potrawy Końcówka Składniki Min. Maks. Zalecana Przybliżony Porady i
ilość ilość prędkość czas (o ile wskazówki
nie podano
inaczej, jest to
czas łączenia
lekkich
składników)
Suflety Trzepaczka Jaja 2 10 Maks. 1 minuta
Końcówka doŁączna ilość 300 g 1.6 kg Min. 1 minuta
łączenia
lekkich
składników
Musy owocowe Trzepaczka Śmietana 125 ml 1 l Maks. 1-2 minuty
z bitą śmietaną
Końcówka Przetarte 80 g 670 g Min. 1-2 minuty
do łączenia owoce
lekkich
składników
Pianka Trzepaczka Łączna ilość 600 g 2 kg Maks. 2½ minuty
czekoladowa Końcówka Min.
do łączenia
lekkich
składników
Przy prędkości 3 najpierw
dodać jedną czwartą ubitych
białek, a następnie wmieszać
pozostałą część.
Dodać stopioną czekoladę do
mieszanej masy i połączyć
wszystkie składniki
jednocześnie. Białka dodawać
po trochu na raz.
98
zalecane ilości składników – modele serii Major
Rodzaj potrawy Końcówka Składniki Min. Maks. Zalecana Przybliżony Porady i
ilość ilość prędkość czas (o ile wskazówki
nie podano
inaczej, jest to
czas łączenia
lekkich
składników)
Makaroniki Trzepaczka Łączna ilość 400 g 1,6 kg Maks. 1 min
Końcówka Min.
do łączenia
lekkich
składników
* Powyższe wartości służą jedynie za wskazówkę i będą różne w zależności od konkretnego przepisu i rodzaju mieszanych składników.
W powyższej tabeli użyto średniej wielkości jaj (53-63 g).
031
≤uŸ ËÅHW «∞∑∫COd «_œ«… «∞LJu≤U‹ √Æq ØLOW √ÆBv ØLOW «∞ºd´W «∞uÆX «∞∑Id¥∂w ¢KLO∫U‹ Ë≤BUz`
«∞LuÅv °NU (∞Ld•KW «∞Dw
±U ∞r ¥cØd
îö· –∞p)
«∞JFJU‹ «_ßHMπOW/ ±Cd» «∞∂Oi °Oi 3 12 «∞ºd´W «∞FU∞OW 4 ≈∞v 5 œÆUzo «îHIw «∞∂Oi ±l «∞ºJd •∑v ¥B∂`
«∞JFJU‹ «_ßHMπOW «∞KuÊ ®U•∂UÎ Ë«∞Iu«Â £ªOMUÎ ËØd¥Lw.
«∞LªHuÆW √œ«… «∞Dw «∞bÆOo 58 ¨d«Â 032 ¨d«Â «∞ºd´W «∞LMªHCW 2 ≈∞v 8 œÆUzo
≈§LU∞w «∞ªKj 053 ¨d«Â 3\1 ØOKu¨d«Â
«∞ºu≠KOt ±Cd» «∞∂Oi °Oi 2 01 «∞ºd´W «∞FU∞OW 1 œÆOIW
√œ«… «∞Dw ≈§LU∞w «∞ªKj 003 ¨d«Â 6\1 ØOKu¨d«Â «∞ºd´W «∞LMªHCW 1 œÆOIW
±NdË” «∞Hu«Øt ±Cd» «∞∂Oi «∞IAb… 521 ±q 1 ∞∑d «∞ºd´W «∞FU∞OW 1 ≈∞v 2 œÆOIW
±l «∞Jd¥LW √œ«… «∞Dw ±NdË” «∞Hu«Øt 08 ¨d«Â 076 ¨d«Â «∞ºd´W «∞LMªHCW 1 ≈∞v 2 œÆOIW
§bˉ «∞JLOU‹ «∞LuÅv °NU - ∞Luœ¥ö‹ rojaM
´Mb ≈{U≠W «∞bÆOo, {FOt ´Kv ˸‚ ±IUËÂ
∞KA∫u £r ©uÍ §U≤∂w «∞u¸‚ ∞FLq
ÅM∂u¸ ¢b≠o. √{OHw «∞bÆOo °AJq
¢b¸¥πw ≈∞v «∞ªKOj ±l «∞ªHo ´Kv
«∞ºd´W «∞LMªHCW.
¢º∑Gd‚ ≥cÁ «∞FLKOW ±U ¥Bq ≈∞v 8
œÆUzo, ∞c∞p ¢∫Kw °U∞B∂d Ë«≤∑EdÍ •∑v
«≤b±UÃ Øq ØLOW ±CU≠W ±s «∞bÆOo ≈∞v
«∞ªKOj °AJq §Ob Æ∂q ≈{U≠W ØLOW
√îdÈ.
«îHIw ¸°l ØLOW °OU÷ «∞∂Oi «∞LªHu‚
´Kv «∞ºd´W 3 Æ∂q ©w ØLOW «∞∂Oi
«∞L∑∂IOW.
921
≤uŸ ËÅHW «∞∑∫COd «_œ«… «∞LJu≤U‹ √Æq ØLOW √ÆBv ØLOW «∞ºd´W «∞uÆX «∞∑Id¥∂w ¢KLO∫U‹ Ë≤BUz`
«∞LuÅv °NU (∞Ld•KW «∞Dw
±U ∞r ¥cØd
îö· –∞p)
±u” «∞AJuô¢W ±Cd» «∞∂Oi ≈§LU∞w «∞ªKj 006 ¨d«Â 5\1 ØOKu¨d«Â «∞ºd´W «∞FU∞OW 5\2 œÆOIW
√œ«… «∞Dw «∞ºd´W «∞LMªHCW
«∞LJU¸ËÊ ±Cd» «∞∂Oi ≈§LU∞w «∞ªKj 004 ¨d«Â 009 ¨d«Â «∞ºd´W «∞FU∞OW 1 œÆOIW
√œ«… «∞Dw «∞ºd´W «∞LMªHCW
§bˉ «∞JLOU‹ «∞LuÅv °NU - ∞Luœ¥ö‹ fehC
* «_“±MW «∞LFdË{W √´öÁ ≥w √“±MW ≈¸®Uœ¥W ≠Ij Ë¢ª∑Kn •ºV «∞uÅHW Ë«∞LJu≤U‹ «∞Lº∑ªb±W.
•πr «∞∂Oi «∞LAU¸ ≈∞Ot ≠w «∞πbˉ = •πr ±∑ußj (35 ≈∞v 36 ¨d«Â).
√{OHw «∞AJuô¢W «∞Lc«°W ≈∞v «∞ªKOj
Ë«îKDw Øq «∞LJu≤U‹ ±l °FCNU ≠w
≤Hf «∞uÆX. «îKDw °OU÷ «∞∂Oi ÆKOöÎ
≠w ËÆX Ë«•b.
821
≤uŸ ËÅHW «∞∑∫COd «_œ«… «∞LJu≤U‹ √Æq ØLOW √ÆBv ØLOW «∞ºd´W «∞uÆX «∞∑Id¥∂w ¢KLO∫U‹ Ë≤BUz`
«∞LuÅv °NU (∞Ld•KW «∞Dw
±U ∞r ¥cØd
îö· –∞p)
«∞JFJU‹ «_ßHMπOW/ ±Cd» «∞∂Oi °Oi 3 9 «∞ºd´W «∞FU∞OW 4 ≈∞v 5 œÆUzo «îHIw «∞∂Oi ±l «∞ºJd •∑v ¥B∂`
«∞JFJU‹ «_ßHMπOW «∞KuÊ ®U•∂UÎ Ë«∞Iu«Â £ªOMUÎ ËØd¥Lw.
«∞LªHuÆW √œ«… «∞Dw «∞bÆOo 58 ¨d«Â 052 ¨d«Â «∞ºd´W «∞LMªHCW 2 ≈∞v 8 œÆUzo
≈§LU∞w «∞ªKj 053 ¨d«Â 1 ØOKu¨d«Â
«∞ºu≠KOt ±Cd» «∞∂Oi °Oi 2 6 «∞ºd´W «∞FU∞OW 1 œÆOIW
√œ«… «∞Dw ≈§LU∞w «∞ªKj 003 ¨d«Â 009 ¨d«Â «∞ºd´W «∞LMªHCW 1 œÆOIW
±NdË” «∞Hu«Øt ±Cd» «∞∂Oi «∞IAb… 521 ±q 006 ±q «∞ºd´W «∞FU∞OW 1 ≈∞v 2 œÆOIW
±l «∞Jd¥LW √œ«… «∞Dw ±NdË” «∞Hu«Øt 08 ¨d«Â 004 ¨d«Â «∞ºd´W «∞LMªHCW 1 ≈∞v 2 œÆOIW
§bˉ «∞JLOU‹ «∞LuÅv °NU - ∞Luœ¥ö‹ fehC
´Mb ≈{U≠W «∞bÆOo, {FOt ´Kv ˸‚ ±IUËÂ
∞KA∫u £r ©uÍ §U≤∂w «∞u¸‚ ∞FLq
ÅM∂u¸ ¢b≠o. √{OHw «∞bÆOo °AJq
¢b¸¥πw ≈∞v «∞ªKOj ±l «∞ªHo ´Kv
«∞ºd´W «∞LMªHCW.
¢º∑Gd‚ ≥cÁ «∞FLKOW ±U ¥Bq ≈∞v 8
œÆUzo, ∞c∞p ¢∫Kw °U∞B∂d Ë«≤∑EdÍ •∑v
«≤b±UÃ Øq ØLOW ±CU≠W ±s «∞bÆOo ≈∞v
«∞ªKOj °AJq §Ob Æ∂q ≈{U≠W ØLOW
√îdÈ.
«îHIw ¸°l ØLOW °OU÷ «∞∂Oi «∞LªHu‚
´Kv «∞ºd´W 3 Æ∂q ©w ØLOW «∞∂Oi
«∞L∑∂IOW.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131

Kenwood AT512 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla