Kenwood AT512, AT511 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Kenwood AT512 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
AT511 do użytku z
mikserem Kitchen
Machine Chef
AT512 do użytku z
mikserem Kitchen
Machine Major oraz
Cooking Chef
przed użyciem nasadki Kenwood
Przeczytać uważnie poniższą
instrukcję i zachować na wypadek
potrzeby skorzystania z niej w
przyszłości.
Usunąć wszelkie materiały
pakunkowe i etykiety.
Umyć końcówkę (zob. część pt.
„konserwacja i czyszczenie”).
Końcówka służy do łączenia
lżejszych bądź rzadszych
składników z gęstszymi masami,
np. podczas przygotowywania
bezów, musów owocowych,
biszkoptów, sufletów, a także do
łączenia mąki z pozostałymi
składnikami na ciasta. Końcówki nie
należy używać do mieszania
składników gęstych, np. ciasta na
chleb czy pierogi, ani do ucierania
tłuszczu z cukrem lub
przygotowywania ciast w proszku.
bezpieczeństwo obsługi
Dodatkowe informacje na temat
bezpieczeństwa znajdują się w
instrukcji obsługi miksera, do
którego przeznaczona jest
końcówka.
użytkowanie końcówki
do łączenia lekkich
składników
1 Przy wyłączonym urządzeniu
wsunąć końcówkę i opuścić głowicę
miksera. Sprawdzić położenie
końcówki w misce . Końcówka
powinna prawie dotykać dna miski.
2 Jeżeli konieczne jest wyregulowanie
wysokości, ponownie unieść
głowicę i wyjąć końcówkę.
Za pomocą klucza załączonego w
zestawie poluzować nakrętkę na
tyle, by możliwa była zmiana
długości trzonka ubijaka . Aby
opuścić końcówkę niżej (by znalazła
się bliżej dna miski), należy
przekręcać trzonek w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara.
Aby podnieść końcówkę wyżej
(dalej od dna miski), przekręcać
trzonek w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara.
Zakręcić nakrętkę.
3 Zamocować końcówkę w mikserze,
a następnie opuścić głowicę
miksera. Sprawdzić pozycję
końcówki (zob. punkt 2). W razie
konieczności czynność powtarzać
do momentu, aż końcówka znajdzie
się na odpowiedniej wysokości. Po
wyregulowaniu wysokości końcówki
mocno zakręcić nakrętkę.
4 Aby uzyskać optymalne wyniki,
podczas łączenia lekkich
składników używać minimalnej
prędkości obrotów i stosować się do
wskazówek zawartych w tabeli
zalecanych ilości składników.
90
Przed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
Polski
P
rzykładowe przepisy można
znaleźć na stronie internetowej
firmy Kenwood.
wskazówki
Nie używać wysokich prędkości
obrotów – najlepsze wyniki podczas
łączenia lekkich składników daje
użycie niskiej prędkości.
Końcówka nie jest przeznaczona do
mieszania składników gorących.
Przed jej użyciem należy składniki
przestudzić.
Najlepsze wyniki da nieubijanie
białek lub śmietany zbyt mocno –
prawidłowe połączenie składników
końcówką do łączenia nie będzie
możliwe, gdy ubita masa będzie
zbyt sztywna.
Nie należy mieszać łączonych
składników przez zbyt długi czas,
ponieważ spowoduje to
wypchnięcie z masy pęcherzyków
powietrza, co sprawi, że będzie ona
zbyt luźna. Mieszanie należy
zakończyć, gdy składniki będą w
wystarczającym stopniu połączone
ze sobą.
Wszelkie niepołączone składniki
pozostałe na łopatkach końcówki
lub bokach miski należy ostrożnie
wmieszać do pozostałych za
pomocą łopatki.
konserwacja i
czyszczenie
Końcówkę umyć w gorącej wodzie z
dodatkiem płynu do mycia naczyń,
a następnie dobrze wysuszyć.
Można ją też myć w zmywarce.
serwis i punkty obsługi
klienta
Ze względów bezpieczeństwa
uszkodzony przewód musi zostać
wymieniony przez pracownika firmy
KENWOOD lub upoważnionego
przez firmę KENWOOD zakładu
naprawczego.
Pomocy w zakresie:
użytkowania nasadki lub
czynności serwisowych bądź
naprawczych
udziela punkt sprzedaży, w którym
zakupiono urządzenie.
Zaprojektowała i opracowała firma
Kenwood w Wielkiej Brytanii.
Wyprodukowano w Chinach.
91
UWAGI DOTYCZĄCE
PRAWIDŁOWEGO USUWANIA
PRODUKTU, ZGODNIE Z
WYMOGAMI DYREKTYWY
WSPÓLNOTY EUROPEJSKIEJ
2002/96/WE.
Po zakończeniu okresu użytkowania
produktu nie wolno wyrzucać razem z
innymi odpadami komunalnymi.
Należy go dostarczyć do
prowadzonego przez władze miejskie
punktu zajmującego się segregacją
odpadów lub zakładu oferującego tego
rodzaju usługi.
Osobne usuwanie sprzętu AGD
pozwala uniknąć szkodliwego wpływu
na środowisko naturalne i zdrowie
ludzkie, wynikającego z
nieodpowiedniego usuwania tego
rodzaju sprzętu, oraz umożliwia
odzyskiwanie materiałów, z których
sprzęt ten został wykonany, a w
konsekwencji znaczną oszczędność
energii i zasobów naturalnych. O
konieczności osobnego usuwania
sprzętu AGD przypomina umieszczony
na produkcie symbol przekreślonego
pojemnika na śmieci.
92
93
zalecane ilości składników – modele serii Chef
Rodzaj potrawy Końcówka Składniki Min. Maks. Zalecana Przybliżony Porady i
ilość ilość prędkość czas (o ile wskazówki
nie podano
inaczej, jest to
czas łączenia
lekkich
składników)
Biszkopty/ciasta Trzepaczka Jajka 3 9 Maks. 4-5 minut Jaja ubijać z cukrem do
biszkoptowe momentu, aż masa zgęstnieje i
zrobi się jasna i kremowa.
Końcówka Mąka 85 g 250 g Min. 2-8 minut
do łączenia
lekkich
składników
Łączna ilość 350 g 1 kg
Podczas dodawania mąki
wysypać ją na arkusz papieru
pergaminowego i zawinąć
brzegi papieru, aby utworzyć
dzióbek. Przy minimalnej
prędkości obrotów stopniowo
dodawać mąkę do masy.
Proces ten może zając do 8
minut, dlatego należy zachować
cierpliwość i przed dodaniem
kolejnej porcji mąki odczekać,
aż ostatnio dodana porcja
połączy się z resztą składników.
94
zalecane ilości składników – modele serii Chef
Rodzaj potrawy Końcówka Składniki Min. Maks. Zalecana Przybliżony Porady i
ilość ilość prędkość czas (o ile wskazówki
nie podano
inaczej, jest to
czas łączenia
lekkich
składników)
Suflety Trzepaczka Jaja 2 6 Maks. 1 minuta
Końcówka doŁączna ilość 300 g 900 g Min. 1 minuta
łączenia
lekkich
składników
Musy owocowe Trzepaczka Śmietana 125 ml 600 ml Maks.
Maks. 1-2 minuty
z bitą śmietaną
Końcówka Przetarte 80 g 400 g Min. 1-2 minuty
do łączenia owoce
lekkich
składników
Pianka Trzepaczka Łączna ilość 600 g 1,5 kg Maks. 2½ minuty
czekoladowa Końcówka Min.
do łączenia
lekkich
składników
Przy prędkości 3 najpierw
dodać jedną czwartą ubitych
białek, a następnie wmieszać
pozostałą część.
Dodać stopioną czekoladę do
mieszanej masy i połączyć
wszystkie składniki
jednocześnie. Białka dodawać
po trochu na raz.
95
zalecane ilości składników – modele serii Chef
Rodzaj potrawy Końcówka Składniki Min. Maks. Zalecana Przybliżony Porady i
ilość ilość prędkość czas (o ile wskazówki
nie podano
inaczej, jest to
czas łączenia
lekkich
składników)
Makaroniki Trzepaczka Łączna ilość 400 g 900 g Maks. 1 min
Końcówka Min.
do łączenia
lekkich
składników
* Powyższe wartości służą jedynie za wskazówkę i będą różne w zależności od konkretnego przepisu i rodzaju mieszanych składników.
W powyższej tabeli użyto średniej wielkości jaj (53-63 g).
96
zalecane ilości składników – modele serii Major
Rodzaj potrawy Końcówka Składniki Min. Maks. Zalecana Przybliżony Porady i
ilość ilość prędkość czas (o ile wskazówki
nie podano
inaczej, jest to
czas łączenia
lekkich
składników)
Biszkopty/ciasta Trzepaczka Jajka 3 12 Maks. 4-5 minut Jaja ubijać z cukrem do
biszkoptowe momentu, aż masa zgęstnieje i
zrobi się jasna i kremowa.
Końcówka Mąka 85 g 320 g Min. 2-8 minut
do łączenia
lekkich
składników
Łączna ilość 350 g 1,3 kg
Podczas dodawania mąki
wysypać ją na arkusz papieru
pergaminowego i zawinąć
brzegi papieru, aby utworzyć
dzióbek. Przy minimalnej
prędkości obrotów stopniowo
dodawać mąkę do masy.
Proces ten może zając do 8
minut, dlatego należy zachować
cierpliwość i przed dodaniem
kolejnej porcji mąki odczekać,
aż ostatnio dodana porcja
połączy się z resztą składników.
97
zalecane ilości składników – modele serii Major
Rodzaj potrawy Końcówka Składniki Min. Maks. Zalecana Przybliżony Porady i
ilość ilość prędkość czas (o ile wskazówki
nie podano
inaczej, jest to
czas łączenia
lekkich
składników)
Suflety Trzepaczka Jaja 2 10 Maks. 1 minuta
Końcówka doŁączna ilość 300 g 1.6 kg Min. 1 minuta
łączenia
lekkich
składników
Musy owocowe Trzepaczka Śmietana 125 ml 1 l Maks. 1-2 minuty
z bitą śmietaną
Końcówka Przetarte 80 g 670 g Min. 1-2 minuty
do łączenia owoce
lekkich
składników
Pianka Trzepaczka Łączna ilość 600 g 2 kg Maks. 2½ minuty
czekoladowa Końcówka Min.
do łączenia
lekkich
składników
Przy prędkości 3 najpierw
dodać jedną czwartą ubitych
białek, a następnie wmieszać
pozostałą część.
Dodać stopioną czekoladę do
mieszanej masy i połączyć
wszystkie składniki
jednocześnie. Białka dodawać
po trochu na raz.
98
zalecane ilości składników – modele serii Major
Rodzaj potrawy Końcówka Składniki Min. Maks. Zalecana Przybliżony Porady i
ilość ilość prędkość czas (o ile wskazówki
nie podano
inaczej, jest to
czas łączenia
lekkich
składników)
Makaroniki Trzepaczka Łączna ilość 400 g 1,6 kg Maks. 1 min
Końcówka Min.
do łączenia
lekkich
składników
* Powyższe wartości służą jedynie za wskazówkę i będą różne w zależności od konkretnego przepisu i rodzaju mieszanych składników.
W powyższej tabeli użyto średniej wielkości jaj (53-63 g).
031
≤uŸ ËÅHW «∞∑∫COd «_œ«… «∞LJu≤U‹ √Æq ØLOW √ÆBv ØLOW «∞ºd´W «∞uÆX «∞∑Id¥∂w ¢KLO∫U‹ Ë≤BUz`
«∞LuÅv °NU (∞Ld•KW «∞Dw
±U ∞r ¥cØd
îö· –∞p)
«∞JFJU‹ «_ßHMπOW/ ±Cd» «∞∂Oi °Oi 3 12 «∞ºd´W «∞FU∞OW 4 ≈∞v 5 œÆUzo «îHIw «∞∂Oi ±l «∞ºJd •∑v ¥B∂`
«∞JFJU‹ «_ßHMπOW «∞KuÊ ®U•∂UÎ Ë«∞Iu«Â £ªOMUÎ ËØd¥Lw.
«∞LªHuÆW √œ«… «∞Dw «∞bÆOo 58 ¨d«Â 032 ¨d«Â «∞ºd´W «∞LMªHCW 2 ≈∞v 8 œÆUzo
≈§LU∞w «∞ªKj 053 ¨d«Â 3\1 ØOKu¨d«Â
«∞ºu≠KOt ±Cd» «∞∂Oi °Oi 2 01 «∞ºd´W «∞FU∞OW 1 œÆOIW
√œ«… «∞Dw ≈§LU∞w «∞ªKj 003 ¨d«Â 6\1 ØOKu¨d«Â «∞ºd´W «∞LMªHCW 1 œÆOIW
±NdË” «∞Hu«Øt ±Cd» «∞∂Oi «∞IAb… 521 ±q 1 ∞∑d «∞ºd´W «∞FU∞OW 1 ≈∞v 2 œÆOIW
±l «∞Jd¥LW √œ«… «∞Dw ±NdË” «∞Hu«Øt 08 ¨d«Â 076 ¨d«Â «∞ºd´W «∞LMªHCW 1 ≈∞v 2 œÆOIW
§bˉ «∞JLOU‹ «∞LuÅv °NU - ∞Luœ¥ö‹ rojaM
´Mb ≈{U≠W «∞bÆOo, {FOt ´Kv ˸‚ ±IUËÂ
∞KA∫u £r ©uÍ §U≤∂w «∞u¸‚ ∞FLq
ÅM∂u¸ ¢b≠o. √{OHw «∞bÆOo °AJq
¢b¸¥πw ≈∞v «∞ªKOj ±l «∞ªHo ´Kv
«∞ºd´W «∞LMªHCW.
¢º∑Gd‚ ≥cÁ «∞FLKOW ±U ¥Bq ≈∞v 8
œÆUzo, ∞c∞p ¢∫Kw °U∞B∂d Ë«≤∑EdÍ •∑v
«≤b±UÃ Øq ØLOW ±CU≠W ±s «∞bÆOo ≈∞v
«∞ªKOj °AJq §Ob Æ∂q ≈{U≠W ØLOW
√îdÈ.
«îHIw ¸°l ØLOW °OU÷ «∞∂Oi «∞LªHu‚
´Kv «∞ºd´W 3 Æ∂q ©w ØLOW «∞∂Oi
«∞L∑∂IOW.
921
≤uŸ ËÅHW «∞∑∫COd «_œ«… «∞LJu≤U‹ √Æq ØLOW √ÆBv ØLOW «∞ºd´W «∞uÆX «∞∑Id¥∂w ¢KLO∫U‹ Ë≤BUz`
«∞LuÅv °NU (∞Ld•KW «∞Dw
±U ∞r ¥cØd
îö· –∞p)
±u” «∞AJuô¢W ±Cd» «∞∂Oi ≈§LU∞w «∞ªKj 006 ¨d«Â 5\1 ØOKu¨d«Â «∞ºd´W «∞FU∞OW 5\2 œÆOIW
√œ«… «∞Dw «∞ºd´W «∞LMªHCW
«∞LJU¸ËÊ ±Cd» «∞∂Oi ≈§LU∞w «∞ªKj 004 ¨d«Â 009 ¨d«Â «∞ºd´W «∞FU∞OW 1 œÆOIW
√œ«… «∞Dw «∞ºd´W «∞LMªHCW
§bˉ «∞JLOU‹ «∞LuÅv °NU - ∞Luœ¥ö‹ fehC
* «_“±MW «∞LFdË{W √´öÁ ≥w √“±MW ≈¸®Uœ¥W ≠Ij Ë¢ª∑Kn •ºV «∞uÅHW Ë«∞LJu≤U‹ «∞Lº∑ªb±W.
•πr «∞∂Oi «∞LAU¸ ≈∞Ot ≠w «∞πbˉ = •πr ±∑ußj (35 ≈∞v 36 ¨d«Â).
√{OHw «∞AJuô¢W «∞Lc«°W ≈∞v «∞ªKOj
Ë«îKDw Øq «∞LJu≤U‹ ±l °FCNU ≠w
≤Hf «∞uÆX. «îKDw °OU÷ «∞∂Oi ÆKOöÎ
≠w ËÆX Ë«•b.
821
≤uŸ ËÅHW «∞∑∫COd «_œ«… «∞LJu≤U‹ √Æq ØLOW √ÆBv ØLOW «∞ºd´W «∞uÆX «∞∑Id¥∂w ¢KLO∫U‹ Ë≤BUz`
«∞LuÅv °NU (∞Ld•KW «∞Dw
±U ∞r ¥cØd
îö· –∞p)
«∞JFJU‹ «_ßHMπOW/ ±Cd» «∞∂Oi °Oi 3 9 «∞ºd´W «∞FU∞OW 4 ≈∞v 5 œÆUzo «îHIw «∞∂Oi ±l «∞ºJd •∑v ¥B∂`
«∞JFJU‹ «_ßHMπOW «∞KuÊ ®U•∂UÎ Ë«∞Iu«Â £ªOMUÎ ËØd¥Lw.
«∞LªHuÆW √œ«… «∞Dw «∞bÆOo 58 ¨d«Â 052 ¨d«Â «∞ºd´W «∞LMªHCW 2 ≈∞v 8 œÆUzo
≈§LU∞w «∞ªKj 053 ¨d«Â 1 ØOKu¨d«Â
«∞ºu≠KOt ±Cd» «∞∂Oi °Oi 2 6 «∞ºd´W «∞FU∞OW 1 œÆOIW
√œ«… «∞Dw ≈§LU∞w «∞ªKj 003 ¨d«Â 009 ¨d«Â «∞ºd´W «∞LMªHCW 1 œÆOIW
±NdË” «∞Hu«Øt ±Cd» «∞∂Oi «∞IAb… 521 ±q 006 ±q «∞ºd´W «∞FU∞OW 1 ≈∞v 2 œÆOIW
±l «∞Jd¥LW √œ«… «∞Dw ±NdË” «∞Hu«Øt 08 ¨d«Â 004 ¨d«Â «∞ºd´W «∞LMªHCW 1 ≈∞v 2 œÆOIW
§bˉ «∞JLOU‹ «∞LuÅv °NU - ∞Luœ¥ö‹ fehC
´Mb ≈{U≠W «∞bÆOo, {FOt ´Kv ˸‚ ±IUËÂ
∞KA∫u £r ©uÍ §U≤∂w «∞u¸‚ ∞FLq
ÅM∂u¸ ¢b≠o. √{OHw «∞bÆOo °AJq
¢b¸¥πw ≈∞v «∞ªKOj ±l «∞ªHo ´Kv
«∞ºd´W «∞LMªHCW.
¢º∑Gd‚ ≥cÁ «∞FLKOW ±U ¥Bq ≈∞v 8
œÆUzo, ∞c∞p ¢∫Kw °U∞B∂d Ë«≤∑EdÍ •∑v
«≤b±UÃ Øq ØLOW ±CU≠W ±s «∞bÆOo ≈∞v
«∞ªKOj °AJq §Ob Æ∂q ≈{U≠W ØLOW
√îdÈ.
«îHIw ¸°l ØLOW °OU÷ «∞∂Oi «∞LªHu‚
´Kv «∞ºd´W 3 Æ∂q ©w ØLOW «∞∂Oi
«∞L∑∂IOW.
1/131