A. Komora chłodziarki
1. Wentylator z filtrem
2. Blok termostatu wraz z oświetleniem
3. Półki / Obszar półek
4. Komora chłodziarki (najlepsza na mięso i ryby)
5. Tabliczka znamionowa z nazwą handlową
6. Pojemnik na owoce i warzywa
7. Przegroda pojemnika na owoce i warzywa
8. Zestaw do zmiany kierunku otwierania drzwi
9. Pojemnik na jajka
10. Przegroda
11. Półki drzwiowe
B. Komora zamrażarki
12. Miejsce na mrożone artykuły spożywcze (kosz lub
klapka)
12a. Kosz „Eco green” (tylko w modelach z funkcją ECO
GREEN)
13. Pojemnik na lód i/lub akumulator zimna
14. Kosz dolny (strefa zamrażania)
15. Uszczelki drzwiowe
16. Półki drzwiowe zamrażarki na pizzę lub inne produkty
mrożone o krótkim okresie przydatności do spożycia
(komora do przechowywania z 2**).
Ochrona przed bakteriami (w zależności od modelu):
- Filtr antybakteryjny wentylatora (1)
-
Dodatki antybakteryjne w pojemniku na owoce i warzywa (6)
- Uszczelki drzwiowe są wykonane z materiałów
ograniczających rozwój bakterii (15).
Używanie zamrażarki:
- Z komory zamrażarki można korzystać bez koszy i klapek,
dzięki czemu powiększa się miejsce na przechowywanie
dużych artykułów. Umieścić żywność bezpośrednio na
półkach.
- Kosz dolny jest przeznaczony do zamrażania dużych
artykułów spożywczych.
Po włożeniu produktów sprawdzić, czy drzwi komory
zamrażarki zamykają się prawidłowo.
Uwagi:
- Liczba oraz rodzaj akcesoriów zależą od modelu.
- W razie przerwy w dostawie prądu akumulator zimna
będzie pomagać w dłuższym utrzymaniu optymalnej
temperatury przechowywania.
- Wszystkie półki oraz półki drzwiowe są wyjmowane.
- Temperatury wewnętrzne urządzenia są zależne od
temperatury otaczającego powietrza, częstotliwości
otwierania drzwi oraz od miejsca, w którym stoi
urządzenie. Podczas ustawiania temperatury należy
uwzględnić te czynniki.
- Akcesoria urządzenia nie nadają się do mycia w
zmywarce.
MATA USTAWCZA (w zależności od modelu)
Mata ustawcza, to mata, która
pozwala lepiej zorganizować
miejsce na półce i zapewnia
odpowiednią amortyzację
podczas układania ciężkich
artykułów spożywczych. Niektóre
szczeliny maty można również
wykorzystać do układania butelek
(w położeniu poziomym). W celu wyjęcia maty (np. do
czyszczenia lub aby położyć matę na innej półce), należy
najpierw wyjąć półkę, na której leży mata. Matę można myć
w zmywarce.
PÓŁKA SIATKOWA (w zależności od modelu)
Półkę siatkową można
wykorzystać do przechowywania
małych artykułów bezpośrednio
pod półką szklaną, co pozwala
maksymalnie wykorzystać
dostępną pojemność. Pociągnąć
półkę siatkową, aby ją
załadować/wyładować (używając
do tego celu uchwytu z przodu).
Siatka jest elastyczna: nie należy jej przeładowywać,
wkładając do niej duże lub ciężkie rzeczy. Maksymalna
dopuszczalna waga produktów: 2 kg.
W celu wyjęcia siatki (np. do czyszczenia lub aby użyć ją na
innej półce), należy najpierw wyjąć półkę szklaną, pod którą
zamocowano siatkę. Półkę siatkową można myć w
zmywarce.
URUCHOMIENIE URZĄDZENIA
Zamontować rozpórki (jeśli
dostarczono w komplecie) na gónej
części skraplacza znajdującego się z
tyłu urządzenia. Po podłączeniu
urządzenia do zasilania zaczyna ono
działać automatycznie.
Po uruchomieniu urządzenia należy odczekać co najmniej
4-6 godzin przed włożeniem żywności do środka.
Uwaga:
• Włożenie do chłodziarki produktów spożywczych zanim
osiągnie ona wymaganą temperaturę grozi zepsuciem się
żywności.
FUNKCJA ECO GREEN (w zależności od modelu)
Funkcja ta zapewnia optymalne przechowywanie
żywności
przy możliwie jak najniższym zużyciu energii
elektrycznej (ok. 5-10% mniejszym niż przy
normalnym ustawieniu), jeśli w urządzeniu ma
być przechowywana niewielka ilość żywności.
Najlepsze warunki przechowywania żywności
przy włączonej funkcji ECO są w komorach ECO:
- 2 półki "eco green" w chłodziarce (z zielonymi
ramkami)
- 1 kosz "eco green" w komorze zamrażarki
Aby wybrać tę funkcję, ustawić pokrętło regulatora na
symbolu ECO.
UKRROBGRUSHSKCZPLGB
KARTA URZĄDZENIA
PL