70
– 13W – 21W – 28W, odpowiednio do modelu);
d) Podłączyć urządzenie do sieci.
OBSŁUGA KONSERWACYJNA I CZYSZCZENIE
OBSŁUGA KONSERWACYJNA I CZYSZCZENIE
L
Ciągła obsługa konserwacyjna zapewnia prawidłowe działanie i wydajność
urządzenia przez długi czas. Należy zwracać szczególną uwagę na metalowe
filtry zatrzymujące tłuszcz i filtry z węglem drzewnym. Częste czyszczenie
filtrów i ich mocowań zapewni, że tłuszcze nie będą się gromadzić w okapie,
co powodowałby zagrożenie pożarem.
1. METALOWE FILTRY ZATRZYMUJĄCE TŁUSZCZ
Zatrzymują one cząstki tłuszczu zawieszone w powietrzu, a więc
powinny być czyszczone co miesiąc w gorącej wodzie z detergentem,
bez ich wyginania.
W celu wyjęcia i wymiany filtrów, postępować zgodnie z instrukcjami w
punkcie H1. Ta operacja powinna być przeprowadzana regularnie. Filtry
metalowe mogą być myte w zmywarce do naczyń.
2. FILTRY Z WĘGLEM DRZEWNYM
Te filtry zatrzymują zapachy występujące w strumieniu powietrza, które
przez nie przepływa. Powietrze jest oczyszczane przez wielokrotny
przepływ przez filtry i zawracane do pomieszczenia kuchni. Filtry z
węglem drzewnym nie mogą być czyszczone i powinny być wymieniane
średnio co 3 – 4 miesiące (zależnie od użytkowania). Wymiana filtrów z
węglem drzewnym – patrz instrukcje w punkcie H2.
3. CZYSZCZENIE ZEWNĘTRZNEJ POWIERZCHNI
URZĄDZENIA
Zaleca się czyszczenie zewnętrznych powierzchni okapów przynajmniej
co 15 dni, aby nie dopuścić do trawienia stalowych powierzchni przez
substancje oleiste, czy tłuste.
Zewnętrzna powierzchnia okapu kuchennego powinna być czyszczona
wilgotną szmatką i obojętnym płynnym detergentem lub alkoholem
denaturowanym.
W przypadku wykończenia odpornego na ślady palców (fasteel), czyścić
tylko wodą i obojętnym mydłem, miękką szmatką, płukać i dokładnie
wycierać do sucha. Nie używać produktów, które zawierają substancje
ścierne, ostrych ścierek lub ścierek specjalnie przeznaczonych do
czyszczenia stali. Używanie substancji ściernych lub ostrych ścierek
nieuchronnie uszkodzi wykończenie stali.
Powierzchnia stali zostanie nieodwracalnie uszkodzona, jeżeli nie będą
przestrzegane powyższe instrukcje.
Przechowywać te instrukcje wraz z instrukcjami użytkowania okapu.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za wszelkie uszkodzenia
spowodowane nie przestrzeganiem powyższych instrukcji.
4. CZYSZCZENIE WNĘTRZA URZĄDZENIA
Części elektryczne lub części zespołu silnika wewnątrz okapu
kuchennego nie mogą być czyszczone płynami lub rozpuszczalnikami.
Nie używać produktów ściernych.
Wszystkie powyższe operacje muszą być wykonywane po odłączeniu
urządzenia od zasilania sieciowego.