Whirlpool WBA3327 NF W Safety guide

Typ
Safety guide
PLHUCZBGFIDKNOSEGRITPTESNLFRGBDE AE
RURO SK UA
WSKAZÓWKI ENERGOOSZCZĘDNE
• Zainstalować urządzenie w suchym, dobrze
wentylowanym pomieszczeniu, z dala od źródeł
ciepła (takich jak grzejnik, kuchenka itp.) oraz
w miejscu nienarażonym na bezpośrednie
światło słoneczne. Jeśli to konieczne, użyć płyty
izolacyjnej.
• Abyzapewnićodpowiedniąwentylację,pozostawić
trochęmiejscapoobu stronachurządzeniainad
nim. Odległość między tylną ścianką urządzenia
a ścianą powinna wynosić co najmniej 50 mm.
Zmniejszenietejodległościspowodujezwiększenie
zużyciaenergiiprzezprodukt.
• Niedostateczna wentylacja z tyłu produktu
zwiększazużycieenergiiizmniejszaefektywność
chłodzenia.
• Temperatury wewnątrz urządzenia zależą od
temperatury otoczenia, częstotliwości otwierania
drzwioraz od miejsca, w którym stoi urządzenie.
Podczas ustawiania temperatury należy
uwzględnićteczynniki.
• Potrawyinapojenależypozostawićdoostygnięcia
przedumieszczeniemichwurządzeniu.
• Niezasłaniaćwentylatoraproduktamispożywczymi.
• Po włożeniu żywności sprawdzić, czy drzwi
komór,wszczególnościzamrażarki,zamykająsię
prawidłowo.
• Ograniczyćotwieraniedrzwidominimum.
• Rozmrażane potrawy umieszczać w chłodziarce.
Zamrożone produkty dzięki niskiej temperaturze
będąchłodzićpotrawywchłodziarce.
• Jeśli urządzenie jest wyposażone w specjalne
komory (na świeże artykuły spożywcze, pudełko
o zerowej temperaturze itp.), komory te można
wyjąć,gdyniesąużywane.
• Umieszeniepółekwchłodziarceniemawpływuna
efektywne używanie energii. Pożywienie powinno
byćumieszczonena półkach w taki sposób, aby
zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza:
potrawy nie powinny dotykać się nawzajem,
należyrównieżpozostawićtrochęmiejscamiędzy
produktamispożywczymiatylnąścianką.
• Można zwiększyć ilość miejsca na produkty
mrożone,wyjmującklapkęi/lubkoszyk(zgodnie
zkartąurządzenia).Niewpłynietonazmniejszenie
zużyciaenergii.
• Skraplacz(rurkiztyłuurządzenia)należyregularnie
czyścić.
• Uszkodzoną albo cieknącą uszczelkę należy jak
najszybciejwymienić.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRZECHOWYWANIA ARTYKUŁÓW SPYWCZYCH
KOMORA CHŁODZIARKI
Komora chłodziarki służy do przechowywania potraw
gotowych, świeżych i zakonserwowanych artykułów
spożywczych,produktównabiałowych,owoców,warzyw
inapojów.
Wentylacja powietrza
• Naturalna cyrkulacja powietrza w komorze
chłodziarkisprawia,żetworząsięstrefyoróżnych
temperaturach. Najzimniej jest bezpośrednio nad
pojemnikiem na owoce i warzywa i przy tylnej
ściance.Najwyższatemperaturapanuje nagórze
izprzodukomory.
• Niedostatecznawentylacjapowodujezwiększenie
zużyciaenergiiiobniżeniewydajnościchłodzenia.
Jak przechowywać świeżą żywność i
napoje
• Dzięki kontroli wilgotności wewnątrz komory
chłodziarkimożnaprzechowywaćżywnośćnawet
bezopakowania.
• Jeśli jednak wolisz owinąć produkty spożywcze,
skorzystaj z nadających się do ponownego
przetworzenia pojemników plastikowych,
metalowych, aluminiowych i szklanychbądź też z
foliisamoprzylegającej.
• Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub
przyjmowaćzapachy,należyzawszeprzechowyw
wzamkniętychpojemnikachlubpodprzykryciem.
• Żywność, która wydziela duże ilości etylenu, a
także żywność wrażliwą na ten gaz, np. owoce,
warzywa i surówki, należy zawsze przechowywać
oddzielnie lub po owinięciu, tak aby nie skracać
czasu przydatności do spożycia. Na przykład nie
należyprzechowywaćpomidorówrazemzkiwilub
kapustą.
• Nienależyprzechowywaćartykułówspożywczych
zbyt blisko siebie, aby zapewnić dostateczną
cyrkulacjępowietrza.
• Butelki można umieścić w uchwycie, aby się nie
przewracały(występujewwybranychmodelach).
• Gdy w chłodziarceprzechowywanajest niewielka
ilośćżywności,zalecamyskorzystaniezpółeknad
pojemnikiemnaowoceiwarzywa,ponieważjestto
najzimniejszyobszarwkomorze.
PL
PLHUCZBGFIDKNOSEGRITPTESNLFRGBDE AE
RURO SK UA
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRZECHOWYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Gdzie przechowywać świeżą żywność i napoje
• Napółkachlodówki:potrawygotowe,owocetropikalne,sery,delikatesy.
• Wnajzimniejszymobszarze(nadpojemnikiemnaowoceiwarzywa):mięso,ryby,wędliny,ciasta
• Wpojemnikunaowoceiwarzywa:owoce,surówki,warzywa.
• Nadrzwiach:masło,dżemy,sosy,marynaty,puszki,butelki,kartonyznapojami,jajka.
Przykładowe ułożenie żywności:
Masło,dżemy
Dżemy,sosy,marynaty,
puszki
Butelki,kartonyz
napojami
Jaja
Masło,dżemy
Dżemy,sosy,marynaty,
puszki
Butelki,kartonyz
napojami
Owocetropikalne
Sery,delikatesy,
potrawygotowe
Mięso,ryby,
wędliny,ciasta
Owoce,surówki,
warzywa
Owocetropikalne
Sery,delikatesy,
potrawygotowe
Mięso,ryby,
wędliny,ciasta
Owoce,surówki,
warzywa
PLHUCZBGFIDKNOSEGRITPTESNLFRGBDE AE
RURO SK UA
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRZECHOWYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Wkomorzezamrażarkimożnaprzechowywaćżywność
mrożoną, a także zamrażać lód w kostkach i świeżą
żywność.
Maksymalny ciężar żywności, jaką można zamrozić w
ciągudoby,jestprzedstawionynatabliczceznamionowej
(…kg/24h).
Jeśli chcesz w zamrażarce przechowywać niewielką
ilośćżywności,zalecamykorzystanieznajzimniejszego
obszarukomory zamrażarki, który występuje w górnej
części lub pośrodku komory, w zależności od modelu
(patrzkartaproduktu,abydowiedziećsię,któryobszar
służydozamrażaniaświeżejżywności).
Tabela poniżej przedstawia zalecany
czas przechowywania artykułów
mrożonych.
ŻYWNOŚĆ CZAS
PRZECHOWYWANIA
(miesiące)
Mięso
Wołowina 8–12
Wołowina,cielęcina 6–9
Baranina 6–8
Królik 4–6
Mięsomielone/podroby 2–3
Kiełbasa 1–2
Mięso drobiowe
Kurczak 5–7
Indyk 6
Podrobydrobiowe 2–3
Skorupiaki
Mięczaki,homary 1–2
Kraby 1–2
Małże
Ostrygi,bezskorupy 1–2
Krewetkibezpanierki 1–2
Ryby
Tłuste(łosoś,śledź,makrela) 2–3
Chude(dorsz,sola) 3–4
Mięso duszone z jarzynami
Mięso,drób 2–3
ŻYWNOŚĆ CZAS
PRZECHOWYWANIA
(miesiące)
Nabiał
Masło 6
Ser 3
Kremówka 1–2
Lody 2–3
Jaja 8
Zupy i sosy
Zupa 2–3
Sosmięsny 2–3
Pasztet 1
Ratatouille 8
Ciasto i chleb
Chleb 1–2
Ciastazwykłe 4
Torty 2–3
Naleśniki 1–2
Ciastanazimno 2–3
Tarta 1–2
Pizza 1–2
OWOCE i WARZYWA
ŻYWNOŚĆ CZAS
PRZECHOWYWANIA
(miesiące)
Owoce
Jabłka 12
Morele 8
Jeżyny 8–12
Czarneiczerwoneporzeczki 8–12
Wiśnie 10
Brzoskwinie 10
Gruszki 8–12
Śliwki 10
Maliny 8–12
Truskawki 10
Rabarbar 10
Sokiowocowe
(pomarańczowy,cytrynowy,
grejpfrutowy)
4–6
PLHUCZBGFIDKNOSEGRITPTESNLFRGBDE AE
RURO SK UA
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRZECHOWYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
OWOCE i WARZYWA
ŻYWNOŚĆ CZAS
PRZECHOWYWANIA
(miesiące)
Warzywa
Szparagi 8–10
Bazylia 6–8
Fasola 12
Karczochy 8–10
Brokuły 8–10
Brukselka 8–10
Kalaor 8–10
Marchew 10–12
Seler 6–8
Grzyby(pieczarki) 8
Pietruszka 6–8
Papryka 10–12
Groszek 12
Fasolaszparagowa 12
Szpinak 12
Pomidory 8–10
Cukinia 8–10
Zalecamyoznaczanie i datowanie żywności mrożonej.
Etykietapomożewidentykowaniuartykułuiokreśleniu,
kiedy powinien zostać zużyty, by nie stracił wartości
odżywczych
Nienależyponowniemrozićrozmrożonejżywności.
Żywność mrożona: wskazówki
dotyczące kupowania
Kupowanieproduktówmrożonych:
• Należy sprawdzić, czy opakowanie nie jest
uszkodzone (żywność mrożona w uszkodzonym
opakowaniumożetracićwartośćodżywczą).Jeśli
opakowaniejestnapuchniętelubmaśladywilgoci,
prawdopodobnie nie była przechowywana w
optymalnychwarunkachidoszłodojejrozmrożenia.
• Robiączakupy,należykupowaćproduktymrożone
podkoniecwizytywsklepieiprzechowywaćjew
izolacyjnejtorbiechłodniczej.
501910601635
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Whirlpool WBA3327 NF W Safety guide

Typ
Safety guide