PLHUCZBGFIDKNOSEGRITPTESNLFRGBDE AE
RURO SK UA
WSKAZÓWKI ENERGOOSZCZĘDNE
• Zainstalować urządzenie w suchym, dobrze
wentylowanym pomieszczeniu, z dala od źródeł
ciepła (takich jak grzejnik, kuchenka itp.) oraz
w miejscu nienarażonym na bezpośrednie
światło słoneczne. Jeśli to konieczne, użyć płyty
izolacyjnej.
• Abyzapewnićodpowiedniąwentylację,pozostawić
trochęmiejscapoobu stronachurządzeniainad
nim. Odległość między tylną ścianką urządzenia
a ścianą powinna wynosić co najmniej 50 mm.
Zmniejszenietejodległościspowodujezwiększenie
zużyciaenergiiprzezprodukt.
• Niedostateczna wentylacja z tyłu produktu
zwiększazużycieenergiiizmniejszaefektywność
chłodzenia.
• Temperatury wewnątrz urządzenia zależą od
temperatury otoczenia, częstotliwości otwierania
drzwioraz od miejsca, w którym stoi urządzenie.
Podczas ustawiania temperatury należy
uwzględnićteczynniki.
• Potrawyinapojenależypozostawićdoostygnięcia
przedumieszczeniemichwurządzeniu.
• Niezasłaniaćwentylatoraproduktamispożywczymi.
• Po włożeniu żywności sprawdzić, czy drzwi
komór,wszczególnościzamrażarki,zamykająsię
prawidłowo.
• Ograniczyćotwieraniedrzwidominimum.
• Rozmrażane potrawy umieszczać w chłodziarce.
Zamrożone produkty dzięki niskiej temperaturze
będąchłodzićpotrawywchłodziarce.
• Jeśli urządzenie jest wyposażone w specjalne
komory (na świeże artykuły spożywcze, pudełko
o zerowej temperaturze itp.), komory te można
wyjąć,gdyniesąużywane.
• Umieszeniepółekwchłodziarceniemawpływuna
efektywne używanie energii. Pożywienie powinno
byćumieszczonena półkach w taki sposób, aby
zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza:
potrawy nie powinny dotykać się nawzajem,
należyrównieżpozostawićtrochęmiejscamiędzy
produktamispożywczymiatylnąścianką.
• Można zwiększyć ilość miejsca na produkty
mrożone,wyjmującklapkęi/lubkoszyk(zgodnie
zkartąurządzenia).Niewpłynietonazmniejszenie
zużyciaenergii.
• Skraplacz(rurkiztyłuurządzenia)należyregularnie
czyścić.
• Uszkodzoną albo cieknącą uszczelkę należy jak
najszybciejwymienić.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRZECHOWYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
KOMORA CHŁODZIARKI
Komora chłodziarki służy do przechowywania potraw
gotowych, świeżych i zakonserwowanych artykułów
spożywczych,produktównabiałowych,owoców,warzyw
inapojów.
Wentylacja powietrza
• Naturalna cyrkulacja powietrza w komorze
chłodziarkisprawia,żetworząsięstrefyoróżnych
temperaturach. Najzimniej jest bezpośrednio nad
pojemnikiem na owoce i warzywa i przy tylnej
ściance.Najwyższatemperaturapanuje nagórze
izprzodukomory.
• Niedostatecznawentylacjapowodujezwiększenie
zużyciaenergiiiobniżeniewydajnościchłodzenia.
Jak przechowywać świeżą żywność i
napoje
• Dzięki kontroli wilgotności wewnątrz komory
chłodziarkimożnaprzechowywaćżywnośćnawet
bezopakowania.
• Jeśli jednak wolisz owinąć produkty spożywcze,
skorzystaj z nadających się do ponownego
przetworzenia pojemników plastikowych,
metalowych, aluminiowych i szklanychbądź też z
foliisamoprzylegającej.
• Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub
przyjmowaćzapachy,należyzawszeprzechowywać
wzamkniętychpojemnikachlubpodprzykryciem.
• Żywność, która wydziela duże ilości etylenu, a
także żywność wrażliwą na ten gaz, np. owoce,
warzywa i surówki, należy zawsze przechowywać
oddzielnie lub po owinięciu, tak aby nie skracać
czasu przydatności do spożycia. Na przykład nie
należyprzechowywaćpomidorówrazemzkiwilub
kapustą.
• Nienależyprzechowywaćartykułówspożywczych
zbyt blisko siebie, aby zapewnić dostateczną
cyrkulacjępowietrza.
• Butelki można umieścić w uchwycie, aby się nie
przewracały(występujewwybranychmodelach).
• Gdy w chłodziarceprzechowywanajest niewielka
ilośćżywności,zalecamyskorzystaniezpółeknad
pojemnikiemnaowoceiwarzywa,ponieważjestto
najzimniejszyobszarwkomorze.
PL