20
Szklane półki i półki na drzwiczkach urządzenia.
W części chłodzącej urządzenia znajdują się 4 szklane półki, a na drzwiach
jeszcze więcej różnego rodzaju dodatkowych półek, odpowiednich do
przechowywania jajek, puszk z napojami, butelek z napojami oraz zapakowanej
żywności. Półki można wstawić na różne poziomy, w zależności od potrzeb.
Zanim uniesie się półkę na drzwiach chłodziarki, należy z niej najpierw zdjąć
przechowywaną żywność.
• Chcąc wyjąć półkę, należy ją delikatnie pociągnąć do siebie, dopóki nie
wysunie się z prowadnicy półki.
• Ponownie umieszczając półkę, należy zadbać, aby żaden przedmiot nie
stanowił przeszkody, a następnie należy ją delikatnie wsunąć na jej pozycję.
Uwaga: Wszystkie półki na drzwiach chłodziarki można, aby ułatwić sobie
czyszczenie, w całości wyjąć.
3. Użytkowanie części zamrażającej
Część zamrażająca urządzenia odpowiednia jest do przechowywania żywności,
którą należy zamrozić, np. mięsa, lodów i temu podobnych produktów.
Uwaga! Zadbać należy, aby butelki nie leżały w zamrażarce dłużej, niż to
konieczne, ponieważ butelka może pęknąć, jeśli jej zawartość zamarznie.
Szuflady
W szufladach, zamocowanych na wysuwanych prowadnicach teleskopowych,
można przechowywać większe ilości żywności.
• Szuflady można wyjąć w taki sam sposób, jak szuflady w części chłodzącej.
• Górną szufladę do zamrażania można usunąć. Po usunięciu szuflady
deklarowana efektywność zamrażania czy też działania urządzenia pozostaną
niezmienione.
4. Aby uniknąć kontaminacji żywności, należy stosować się do poniższych
wskazówek.
• Otwieranie drzwiczek urządzenia na dłużej może w istotny sposób
podwyższyć temperaturę we wszystkich strefach urządzenia.
• Regularnie należy czyścić powierzchnie, które mogą wejść w kontakt z
żywnością, a także dostępny system odprowadzający wodę.
• Surowe mięso i ryby należy w chłodziarce przechowywać w do tego
przeznaczonych opakowaniach, aby nie weszły w kontakt z pozostałą
żywnością i aby ewentualne wyciekające z niej płyny nie ciekły po innej
żywności.
• Zamrażarki, których efektywność zamrażania oznaczona jest za pomocą
dwóch gwiazdek, odpowiednie są do przechowywania już zamrożonej
żywności, przechowywania lub wyrobu lodów oraz wytwarzania kostek lodu.
• Strefy bądź zamrażarki, których efektywność zamrażania oznaczona jest
za pomocą jednej, dwóch lub trzech gwiazdek, nie są odpowiednie do
zamrażania świeżej żywności.