20
Lp. Rodzaj strefy
urządzenia
Docelowa
temperatura
przechowywania
(°C)
Odpowiednie produkty żywnościowe
1 Chłodziarka +2 ≤ +8 Jajka, gotowana żywność, paczkowana
żywność, owoce i warzywa, przetwory
mleczne, torty; napoje i pozostałe rodzaje
żywności, które nie są odpowiednie do
zamrażania.
2 (***)* –
Zamrażarka
≤ –18 Ryby morskie i owoce morza
(ryby, skorupiaki, mięczaki), ryby
słodkowodne, przetwory mięsne
(zalecany czas przechowywania to
3 miesiące – z czasem tracą wartość
odżywczą i smak); zaleca się do
zamrażania świeżej żywności.
3 *** –
Zamrażarka
≤ –18 Ryby morskie i owoce morza
(ryby, skorupiaki, mięczaki), ryby
słodkowodne, przetwory mięsne
(zalecany czas przechowywania to
3 miesiące – z czasem tracą wartość
odżywczą i smak). Nie zaleca się do
zamrażania świeżej żywności.
4 ** –
Zamrażarka
≤ –12 Ryby morskie i owoce morza
(ryby, skorupiaki, mięczaki), ryby
słodkowodne, przetwory mięsne
(zalecany czas przechowywania to
2 miesiące – z czasem tracą wartość
odżywczą i smak). Nie zaleca się do
zamrażania świeżej żywności.
5 * –
Zamrażarka
≤ –6 Ryby morskie i owoce morza
(ryby, skorupiaki, mięczaki), ryby
słodkowodne, przetwory mięsne
(zalecany czas przechowywania to
1 miesiące – z czasem tracą wartość
odżywczą i smak). Nie zaleca się do
zamrażania świeżej żywności.